Monday, May 21, 2018

Κέικ με μούσμουλα αρωματισμένο με πορτοκάλι και ροδόνερο

Μουσμουλιές συναντώνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και στα προάστεια της Αθήνας, και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για ν’ απολαύσεις τα φρούτα τους είναι να σηκωθείς στις μύτες των ποδιών σου, ν’ απλώσεις το χέρι σου, να τ’ αρπάξεις απ’ το δέντρο και να τα φας επί τόπου. Τόσο απλά. Δυστυχώς, είναι πολλοί εκείνοι που τα αγνοούν παντελώς ή απλώς τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν μαρμελάδα κι είναι κρίμα διότι τα μούσμουλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλα πιάτα, όχι μονάχα γλυκά αλλά και αλμυρά.




Είναι παρεξηγημένα φρούτα και παραγνωρισμένα θα έλεγα, και πιστεύω πως πολλοί δεν τα αγοράζουν γιατί απλά δεν ξέρουν τί να τα κάνουν ή έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως δεν είναι γευστικά. Είναι φρούτα με ιδιαίτερη γεύση η οποία αρχικά είναι ξινή αλλά δεν επιμένει, διότι αμέσως μετά γεύεσαι την απαλή γλύκα, την φρέσκια και φρουτένια γεύση τους και το μοναδικό τους άρωμα που προσωπικά με γοητεύει. Η γεύση τους θυμίζει πολύ αμυδρά βερύκοκο ή δαμάσκηνο (βανίλια) αλλά με πιο γήινη, σχεδόν αμυγδαλένια χροιά.




Τα μούσμουλα πρέπει να τρώγονται όταν είναι ώριμα κι αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει κανείς απ’ την όψη τους. Πρέπει να έχουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα αντί για το κιτρινωπό που έχουν όταν είναι ακόμα άγουρα, και με σκουρόχρωμα σημάδια σε διάφορα σημεία τους που δηλώνουν ότι είναι γινωμένα. Ίσως γι’ αυτό και πολλοί δεν τα τρώνε, γιατί βλέποντας τα σημάδια αυτά συμπεραίνουν πως έχουν χαλάσει.




Λατρεύω να τα τρώω σκέτα, —συχνά τα συνοδεύω με τυρί, όπως ένα κρεμώδες κρητικό κεφαλοτύρι, και προζυμένιο ψωμί, δημιουργώντας ένα φοβερό κολατσιό— και στο παρελθόν τα έχω φτιάξει μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Πάντα ήθελα να τα χρησιμοποιήσω ωστόσο σε ένα κέικ αλλά όλο το ανέβαλα. Μέχρι πριν μια-δυο εβδομάδες που τελικά πήρα την απόφαση να πειραματιστώ και να φτιάξω ένα κέικ του οποίου η γεύση όχι μόνο με εξέπληξε ευχάριστα αλλά ξεπέρασε και κάθε προσδοκία μου με την νοστιμάδα του.




Ένα κέικ με μούσμουλα κομμένα στη μέση, με σιμιγδάλι και αμύγδαλα, αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού και ροδόνερο και ήταν απερίγραπτα εύγεστο με υπέροχη υφή. Από τότε το έχω ξαναφτιάξει άλλες δυο φορές για να σιγουρευτώ ότι η συνταγή είναι όπως ακριβώς την θέλω και όσοι το δοκίμασαν το ερωτεύτηκαν.




Τα μούσμουλα και τα αμύγδαλα τοποθετούνται στην κορυφή του κέικ κατά την ετοιμασία του κι όσο ψήνεται, τόσο και βυθίζονται μέσα του, μέχρι που εξαφανίζονται εντελώς, αναμένοντας το κόψιμο του πρώτου κομματιού για να αποκαλυφθούν εκ νέου.




Είναι βουτυρένιο, όχι πολύ γλυκό, απόλυτα ισορροπημένο, με την χαρακτηριστική, γλυκόξινη γεύση των φρούτων, το άρωμα και την ζωηρή γεύση του πορτοκαλιού και το λουδουδένιο άρωμα του ροδόνερου. Είναι ένα κέικ αφράτο με υγρή υφή στο κέντρο του απ’ τα ζουμερά μούσμουλα και με ελαφρώς τραγανή υφή απ’ το σιμιγδάλι και τ’ αμύγδαλα.




Η προσθήκη αλατισμένου βουτύρου μου υπενθύμισε την μαγική ικανότητα που έχει να εξυψώνει τη γεύση των κέικ και των μπισκότων (όπως αυτά με cocoa nibs και φυστίκια Αιγίνης) και σκοπεύω να το χρησιμοποιώ πλέον συχνότερα.









Κέικ με μούσμουλα και σιμιγδάλι αρωματισμένο με πορτοκάλι και ροδόνερο

Τα μούσμουλα ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Αφαιρέστε αρχικά το κοτσανάκι τους, τραβώντας το προς τα πάνω, και μαζί μ’ αυτό θα ξεκολλήσει και λίγη απ’ τη φλούδα γύρω-γύρω. Ξεκινώντας από εκείνο το σημείο, θα μπορέσετε εύκολα να το καθαρίσετε όλο μ’ ένα μαχαίρι όπως θα κάνατε και με μια ντομάτα.
Έπειτα, κόψτε τα στη μέση κατά μήκος, αφαιρέστε τα κουκούτσια (κάποια έχουν ένα, άλλα μέχρι κι έξι!) και μετά θα δείτε μια εσωτερική, λεπτή μεμβράνη στο κέντρο. Μπορείτε να την αφαιρέσετε, ειδικά αν είναι πολύ σκούρα, αλλά μην την κόψετε, ξεφλουδίστε την απαλά ώστε να μη χάσετε πολύτιμα κομμάτια από το φρούτο. Αν είναι δύσκολο να αφαιρεθεί, αφήστε την. Άλλωστε τρώγεται και δεν επηρεάζει την γεύση του κέικ.

Θα μπορούσατε να το φτιάξετε και με βερύκοκα αρκεί να είναι εύχυμα για να μη σας βγει στεγνό το κέικ.

Μ’αρέσει να το τρώω σκέτο, αλλά θα ταίριαζε πολύ και με μια μπάλα παγωτού βανίλιας ή αυτού του παγωτού με μέλι και γάλα.




Μερίδες: 8 κομμάτια

Υλικά
180 γρ. αλατισμένο βούτυρο καλής ποιότητας, μαλακωμένο, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
180 γρ. ψιλή ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. (1 κουταλάκι γλυκού) baking powder
60 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
30 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
1¼ κουταλάκι γλυκού ροδόνερο
6 μούσμουλα (300-350 γρ.), καθαρισμένα και κομμένα στη μέση (διαβάστε αναλυτικές οδηγίες παραπάνω)
25 γρ. (2 κουταλιές σούπας) ασπρισμένα μισά αμύγδαλα

Άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο/σίτα, στρογγυλή φόρμα 20 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της στρογγυλής φόρμας 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύψτε τον πάτο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (δείτε εδώ πώς να το φτιάξετε).

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το εξάρτημα “φτερό” (ή με το μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες, ν’ αφρατέψει και ν’ ασπρίσει, για 10-12 λεπτά. Προσθέστε τ’ αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί κάθε αβγό πλήρως πριν ρίξετε το επόμενο.

Σ’ ένα άλλο μπωλ, κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder και το σιμιγδάλι, ρίξτε μετά και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι. Προσθέστε το μισό από αυτό το μείγμα στο χτυπημένο βούτυρο και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Έπειτα, προσθέστε το γάλα και το ροδόνερο και χτυπήστε στο χαμηλό μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και χτυπήστε στο χαμηλό μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Μην παραχτυπήσετε. Θα πρέπει τώρα να έχετε ένα κρεμώδες και αφράτο μείγμα κέικ.


Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα, ισιώστε την κορυφή και τακτοποιήστε τα μούσμουλα σε μια στρώση όπως στην φωτογραφία, πιέζοντάς τα ελαφρά μέσα στο μείγμα του κέικ. Ρίξτε από πάνω τα αμύγδαλα. Τα μούσμουλα και τ’ αμύγδαλα θα βυθιστούν μέσα το κέικ κατά το ψήσιμο.


Τοποθετήστε τη φόρμα στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 40 λεπτά. Μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 10-13 λεπτά ή μέχρι η κορυφή του κέικ να είναι σφιχτή όταν την αγγίζετε και όταν εισάγετε ένα ξύλινο καλαμάκι στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει καθαρό. Αν στα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος δείτε πως το κέικ αρχίζει να παίρνει έντονο χρώμα από πάνω, καλύψτε το ελαφρά με αλουμινόχαρτο.


Βγάλτε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την πάνω σε μια σχάρα για 25 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και αφήστε το κέικ να κρυώσει για άλλα 25 λεπτά πριν αφαιρέσετε τον πάτο της φόρμας και την λαδόκολλα. Ακουμπήστε προσεκτικά το κέικ πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.

Σερβίρετε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη αν θέλετε.

Το κέικ κρατάει καλά για 3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.


4 comments:

  1. Πω πω!!! Φούσκωσε και τα κάλυψε όλα!!!
    Αγαπημένο φρούτο το μούρμουλο και το κέικ σου είναι υπέροχο!!!!
    Πρέπει να το φτιάξω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Την μια απ' τις 3 φορές που το έχω φτιάξει, τα μούσμουλα ήταν μεγαλύτερα και πιο χοντρουλά και δεν βυθίστηκαν εντελώς. Εξαρτάται από τα μούσμουλα. Είναι πεντανόστιμο!! Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου!

      Delete
  2. Για λίγες μέρες ακόμη θα έχει μούσμουλα, θα το φτιάξω. Ακόμη τρώμε ένα που έφτιαξα με βερίκοκα φρέσκα.

    ReplyDelete
  3. υπεροχο!! δν εχω συνηθίσει τα μουσμουλα σε κεικ ! πρωτοτυπη ιδεα!

    ReplyDelete