Tuesday, June 5, 2018

Μαρέγκες με φράουλες, crème fraîche και σιρόπι χαμομηλιού

Οι ολλανδικές φράουλες είναι θεϊκές, μια λέξη που δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ γενικά, πόσο μάλλον για φρούτα, αλλά είναι η μοναδική που μπορεί να τις χαρακτηρίσει επακριβώς. Κάθε χρόνο μένω έκπληκτη από το πόσο βαθιά γεύση έχουν και το πώς αυτές που είναι απόλυτα ώριμες και ζουμερές μπορούν να σου μείνουν αξέχαστες, κάνοντάς σε να επιθυμείς διακαώς η γεύση τους να κρατήσει για ώρες, όπως τα πρώτα φιλιά με κάποιον που πραγματικά σου αρέσει.




Θέλησα να τις εντάξω σ’ ένα επιδόρπιο το οποίο δεν θα κουκουλώνε την ντελικάτη γεύση τους, και αυτό το λιτό μα αβάσταχτα λαχταριστό επιδόρπιο αποδείχθηκε το κατάλληλο.




Μαρέγκες, crème fraîche, φράουλες, φρέσκος δυόσμος και σιρόπι χαμομηλιού με λεμόνι. Λεπτές γεύσεις, φρουτώδεις, αρωματικές, λουλουδάτες.




Ενώ η τραγανή, αφράτη και μαστιχωτή μαρέγκα είναι αρκετά γλυκιά, έρχεται η αψάδα της crème fraîche να δώσει ισορροπία στις γεύσεις. Οι γλυκιές κι υπόξινες φράουλες χαρίζουν φρεσκάδα και το σιρόπι χαμομηλιού αγκαλιάζει το πιάτο με την απαλή, φίνα γεύση του και τις ζωηρές νότες του λεμονιού. Τα φύλλα του φρέσκου δυόσμου δεν είναι γαρνιτούρα αλλά παρόντα για την καθαρή, αναζωογονητική χροιά τους.




Είναι ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο για να κλείσει ένα τραπέζι με φίλους ή απλά για να απολαύσετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο.









Μαρέγκες με φράουλες, crème fraîche και σιρόπι χαμομηλιού

Οι μαρέγκες αυτές ίσως για κάποιους είναι μεγάλες για ατομική μερίδα αλλά σε εμάς έτσι αρέσουν, στρουμπουλές και πληθωρικές. Μπορείτε να τις φτιάξετε λίγο πιο μικρές αν θέλετε ή μπορείτε να τις μοιραστείτε.

Το σιρόπι χαμομηλιού, το οποίο δεν είναι πηχτό, ταιριάζει πολύ μέσα σε κοκτέιλ και σορμπέ.




Μερίδες: 5 γενναιόδωρες

Υλικά

για τις μαρέγκες
Δείτε την συνταγή εδώ (και μην παραλείψετε να διαβάσετε όλη την ανάρτηση για οδηγίες και tips ώστε να τις φτιάξετε επιτυχώς)

για το σιρόπι χαμομηλιού
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. νερό
Φλούδα 1 λεμονιού
4 κουταλάκια γλυκού αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού

για το σερβίρισμα
Γύρω στα 200 γρ. crème fraîche
Φρέσκιες φράουλες
Μικρά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου


Προετοιμασία

για τις μαρέγκες
Δείτε την συνταγή εδώ και μην παραλείψετε να διαβάσετε όλη την ανάρτηση για οδηγίες και tips ώστε να φτιάξετε επιτυχώς αυτές τις μαρέγκες.


για το σιρόπι χαμομηλιού
Μπορείτε να το φτιάξετε 4-5 μέρες πριν.
Σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού και βάλτε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε να πάρει βράση και αμέσως αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και προσθέστε το χαμομήλι. Ανακατέψτε, βάλτε το καπάκι και αφήστε να σταθεί για 1 ώρα. Έπειτα, περάστε το σιρόπι από σίτα/ψιλό κόσκινο. Πετάξτε το χαμομήλι. Μόλις κρυώσει εντελώς, μεταφέρετε στο ψυγείο, καλυμμένο καλά με πλαστική μεμβράνη, είτε σ’ ένα μπωλ είτε σε ένα γυάλινο βαζάκι. Κρατάει στο ψυγείο για 1 μήνα.


Σερβίρισμα
Βάλτε τις μαρέγκες σε ατομικά πιάτο. Σπάστε τες στο κέντρο με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και βάλτε μια κουταλιά crème fraîche από πάνω. Προσθέστε μερικές φράουλες, αν είναι μεγάλες κόψτε τες στη μέση. Περιχύστε με 2 κουταλιές σιρόπι ή περισσότερο αν θέλετε. Προσθέστε 3-4 πολύ μικρά φύλλα δυόσμου και απολαύστε αμέσως!




3 comments:

  1. Καλησπέρα, πρέπει να βρω χρόνο να μελετήσω τη συνταγή για τις μαρέγκες, έχω υποσχεθεί στο Θ. να του φτιάξω και πρέπει αυτό να γίνει σύντομα γιατί εδώ οι φράουλες τελειώνουν. Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω να σας αρέσει Ξανθή μου. Θα χαρώ να μάθω πώς πήγε μς τις μαρέγκες. Φιλιά πολλά!

      Delete
  2. Γενικά δεν μας αρέσουν οι μαρέγκες. Είχα όμως τόση εμπιστοσύνη στο γούστο σου και στην γεύση σου, αλλά και στην περιγραφή σου, που το χειμώνα που μας πέρασε δοκίμασα τις μαρέγκες με τα σαγκουίνια και το γιαούρτι και ενθουσιάστηκα! Τώρα που οι γερμανικές φράουλες είναι στα πάνω τους, και έχουν και κάτι από τις ολλανδικές που περιγράφεις πιο πάνω, δοκίμασα και αυτή τη συνταγή, με όλα τα "αξεσουάρ" (το σιρόπι χαμομηλιού με κέρδισε!) Και ο συνδυασμός των γεύσεων είναι απίθανος!
    Μάγδα, είσαι καταπληκτική!

    ReplyDelete