Friday, December 24, 2021

Πλούσιο σοκολατένιο κέικ με γκανάς σκούρας σοκολάτας

Είχα τα γενέθλιά μου στις αρχές του Νοέμβρη και δεν είχα σκοπό να φτιάξω πάλι η ίδια την τούρτα μου. Νιώθω πάρα πολύ κουρασμένη το τελευταίο διάστημα. Το μεγάλωμα ενός μωρού/νηπίου εν μέσω πανδημίας χωρίς καμία βοήθεια από την οικογένεια και τους δικούς μας ανθρώπους εφόσον ζούμε μακριά τους, είναι βάρβαρο.

 

 

Ο Άρης μου, το γλυκό μου δίχρονο αγοράκι, απαιτεί την αμέριστη προσοχή μου και όλη μου η ενέργεια πηγαίνει σε εκείνον. Κι ενώ λατρεύω να είμαι μαζί του και να του προσφέρω ό,τι μπορώ, δυστυχώς αυτό σημαίνει πως δεν μένει σχεδόν τίποτα για μένα την ίδια. Πόσο μάλλον για μαγειρικές ανησυχίες και γενέθλιες τούρτες. Ήθελα τόσο πολύ να μου φτιάξει κάποιος άλλος την τούρτα μου φέτος αλλά τελικά ενέδωσα στην (προσωπική) πίεση και έφτιαξα τούτην εδώ. 

 

 

 

Απλή μεν, πεντανόστιμη δε, και άξια τούρτα για γενέθλια. Πρόκειται για ένα πλούσιο σοκολατένιο κέικ που είναι υγρό και υπέροχα αφράτο αλλά στιβαρό παράλληλα, χωρίς να  αφήνει πολλά ψίχουλα στο πιάτο, κάτι που πραγματικά εκτιμώ αφού δεν μ’ αρέσουν καθόλου τα ξερά κέικ. Διόλου λιγωτικό, παρά την παρουσία σοκολάτας σε κάθε μπουκιά, και βαθύτατα εθιστικό.

 

 

 

Φυσικά, εφόσον οι γιορτές είναι εδώ, θα έλεγα πως αυτό το κέικ με γκανάς θα ήταν ένα υπέροχο γλυκό για κάποιο από τα γιορτινά σας τραπέζια. Είναι μάλιστα πολύ καλύτερο την επόμενη αλλά και μεθεπόμενη ημέρα οπότε ιδανικό για να φτιαχτεί εν μέσω εορτών και να σερβιριστεί/φαγωθεί την ημέρα κάποιου τραπεζιού/μάζωξης.

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με υγεία!

 

 

 

 

 

Πλούσιο σοκολατένιο κέικ με γκανάς σκούρας σοκολάτας
Ελαφρά προσαρμοσμένη από το Zoe Bakes Cakes της Zoe Francois

Χρησιμοποιήστε την καλύτερη σοκολάτα που μπορείτε να βρείτε ή διατίθεστε να αγοράσετε αλλά και σοκολάτα η γεύση της οποίας σας αρέσει. Θα κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

 

 

 

Μερίδες: 12 κομμάτια

 

Υλικά

για το κέικ

40 γρ. κακάο σκόνη Ολλανδικού τύπου, συν έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας

120 γρ. κρέμα γάλακτος (30-35% λιπαρά)

100 γρ. σκούρα σοκολάτα καλής ποιότητας, 70% περιεκτικότητα σε κακάο, ψιλοκομμένη

60 ml ξινόγαλο

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

165 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας

300 γρ. κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη

1 κουταλιά σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

2 μεγαλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

3 κρόκους από μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

για την γκανάς

180 γρ. κρέμα γάλακτος (30-35% λιπαρά)

170 γρ. σκούρα σοκολάτα καλής ποιότητας, 55% περιεκτικότητα σε κακάο, ψιλοκομμένη

Μια πρέζα αλάτι

 

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα (χωρητικότητας τουλάχιστον 2,4 λίτρων), ψιλό κόσκινο, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός



Προετοιμασία

για το κέικ

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 165°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Βουτυρώστε καλά την φόρμα (προσέχοντας να μη μείνουν κομματάκια βουτύρου μέσα στη φόρμα) και ρίξτε κακάο. Αναποδογυρίστε τη φόρμα και χτυπήστε την από κάτω για να πέσει το επιπλέον κακάο.

Σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και βάλτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται μικρές φουσκάλες στις άκρες της κατσαρόλας, προσθέστε την σοκολάτα και αμέσως αποσύρετε από την φωτιά. Κουνήστε το κατσαρολάκι γύρω-γύρω ώστε να βυθιστεί η σοκολάτα μέσα στην καυτή κρέμα γάλακτος κι αφήστε να σταθεί για 2-3 λεπτά. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα λείο μέγμα. Αδειάστε σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και προσθέστε το ξινόγαλο. Χτυπήστε με το σύρμα για να ενωθούν τα υλικά κι αφήστε να κρυώσει.

Σ’ ένα άλλο μπωλ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε με το εξάρτημα “φτερό” (ή με το μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και λείο, γύρω στα 2 λεπτά. Βάλτε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέστε την ζάχαρη και την βανίλια. Αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά κι έπειτα βάλτε το μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα, για περίπου 7 λεπτά. Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά με σπάτουλα τα τοιχώματα του μπωλ έτσι ώστε τα υλικά να ενσωματώνονται καλά στο μείγμα.

Σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα τώρα, προσθέστε τ’ αβγά ένα-ένα, χτυπώντας μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα και φροντίζοντας και πάλι να καθαρίζετε τα τοιχώματα του μπωλ με σπάτουλα πριν την προσθήκη κάθε αβγού.

Έπειτα, προσθέστε το 1/3 του μείγματος με το αλεύρι και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Προσθέστε την μισή ποσότητα του μείγματος της λιωμένης σοκολάτας και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Επαναλάβετε με άλλο 1/3 του αλευριού, έπειτα με την υπόλοιπη σοκολάτα και τελικά με το τελευταίο 1/3 του αλεριού, καθαρίζοντας το μπωλ και το εξάρτημα “φτερό” με την σπάτουλα έπειτα από κάθε προσθήκη.

Αδιάστε το μείγμα του κέικ μέσα στην φόρμα, χτυπήστε ελααφρά την φόρμα πάνω στο πάγκο της κουζίνας σας για να «κάτσει» καλά το μείγμα και ισιώστε με μια σπάτουλα την κορυφή.

Τοποθετήστε την φόρμα πάνω σε μια λαμαρίνα και βάλτε την στο φούρνο.

Ψήστε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε ένα ξύλινο καλαμάκι στο βαθύτερο μέρος του κέικ, να βγαίνει καθαρό.

Βγάλτε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την πάνω σε μια σχάρα για 20 λεπτά περίπου ώστε να κρυώσει το κέικ. Ξεφορμάρετε προσεκτικά και ακουμπήστε το κέικ πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει, μπορείτε να το γλασάρετε.

για την γκανάς

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και βάλτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται μικρές φουσκάλες στις άκρες της κατσαρόλας, προσθέστε την σοκολάτα και το αλάτι, και αμέσως αποσύρετε από την φωτιά. Κουνήστε το κατσαρολάκι γύρω-γύρω ώστε να βυθιστεί η σοκολάτα μέσα στην καυτή κρέμα γάλακτος κι αφήστε να σταθεί για 2-3 λεπτά. Έπειτα, χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα κι αδειάστε σε ένα μπωλ για να κρυώσει λίγο.

Βάλτε ένα πιάτο κάτω από την σχάρα με το κέικ και περιχύστε το με την χλιαρή γκανάς. Η επιπλέον γκανάς θα χυθεί μέσα στο πιάτο και μπορείτε να την μαζέψετε και να την βάλετε στο ψυγείο, καλυμμένη καλά με πλαστική μεμβράνη. Μπορείτε να φτιάξετε ωραιότατα τρουφάκια ή να την φάτε έτσι.

Αφήστε να σφίξει η γκανάς και μεταφέρετε το κέικ σε μια πιατέλα. Σερβίρετε κι απολαύστε.

Διατηρήστε το καλυμμένο σε δροσερό μέρος στην κουζίνα σας. Όχι στο ψυγείο. Κρατάει τέλεια 3-4 ημέρες.

 

 

 

7 comments:

  1. Υπέροχη συνταγή -όπως πάντα- και γενικά υπέροχο που ξαναγύρισες! Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά! Καλλιόπη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Καλλιόπη! Να είσαι καλά!

      Delete
  2. Υπέροχη συνταγή-όπως πάντα- και υπέροχο που ξαναγύρισες. Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά! Καλλ

    ReplyDelete
  3. Χαίρομαι να ακούω νέα σου και να βλέπω τις υπέροχες συνταγές σου! Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη και να χαίρεσαι τον μικρούλη σου, να απολαμβάνεις τις όμορφες στιγμές με την οικογένειά σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!! Αν και καθυστερημένα, Καλή Χρονιά!

      Delete
  4. Χρόνια πολλά να τα εκατοστήσεις και καλές γιορτές και από εδώ! Αν και δεν είμαστε της σοκολάτας οικογενειακώς, από περιέργεια και επειδή σε εμπιστεύομαι, φτιάξαμε αυτό το κέικ χθες. Πόσο δίκιο έχεις ότι την επόμενη μέρα είναι πιο νόστιμο! Επειδή δεν έχω κατάλληλο σκεύος, το κάλυψα με μια κατσαρόλα και έμεινε υγρό και μαλακό. Και όσο για τη βαρβαρότητα που περιγράφεις, σε καταλαβαίνω απόλυτα, αφού και εμείς έτσι μεγαλώνουμε το γιο μας, μακριά από παππούδες και γιαγιάδες, κτλ. Πολλή δύναμη και τα φιλιά μας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγγελική μου σ' ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά που με εμπιστεύεσαι και δοκιμάζεις τις συνταγές μου. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Ξέρω πως με καταλαβαίνεις αφού κι εσύ δεν είχες στήριξη. Είναι δύσκολο, πολύ, ειδικά με την πανδημία. Ας είμαστε γεροί και δυνατοί και όλα γίνονται! Φιλιά!

      Delete