Tuesday, January 18, 2022

Υγρό κέικ περγαμόντο

Στην Ελλάδα το περγαμόντο είναι συνυφασμένο με το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο κι εγώ ποτέ δεν ήμουν φαν. Τα γλυκά του κουταλιού με εσπεριδοειδή δεν μου αρέσουν καθόλου κι έτσι όποτε βρίσκω περγαμόντο, προτιμώ να το χρησιμοποιώ σε άλλου είδους γλυκά αλλά και κάποιες φορές σε αλμυρά πιάτα.

 

 

Αυτή τη φορά έφτιαξα ένα υγρό κέικ με το υπέροχο κι ιδιαίτερο αυτό φρούτο το οποίο ήταν ένας πειραματισμός, ευτυχώς επιτυχής. Το έφτιαξα και δεύτερη φορά για να σιγουρευτώ πως δεν ήταν τυχαίο το αποτέλεσμα και σας δίνω την συνταγή για να το ευχαριστηθείτε κι εσείς.

 

 

Το κέικ παίρνει το άρωμά του από το ξύσμα του φρούτου και μόλις βγαίνει από το φούρνο περιχύνεται με ένα μείγμα φτιαγμένο από χυμό και ξύσμα περγαμόντου και ακατέργαστη ζάχαρη Demerara. Είναι ένα ωμό μείγμα, δεν πρόκειται για σιρόπι, και ταιριάζει άψογα στο κέικ καθώς ενώ κρυώνει, η ζάχαρη σχεδόν κρυσταλλώνει στην κορυφή του και δημιουργεί μια ιδιαίτερη, κριτσανιστή υφή που συμπληρώνει τέλεια το ζουμερό και υγρό εσωτερικό του.

 

 

Είναι ένα υπέροχα ζουμερό κέικ αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ κι αφράτο. Όπως είναι αναμενόμενο, η γεύση και το άρωμα του περγαμόντου είναι παρούσα σε κάθε μπουκιά χωρίς ωστόσο να είναι υπερβολική, αλλά ας μην γελιόμαστε, το περγαμόντο δεν είναι ντροπαλό εσπεριδοειδές κι έτσι, δίχως αμφιβολία, αυτό είναι ένα κέικ φτιαγμένο για τους λάτρεις αυτού του περίφημου κι υπερνόστιμου φρούτου.  

 

 

 

 

Υγρό κέικ περγαμόντο (σχεδόν σαν σιροπιαστό)

Όπως γράφω και στον τίτλο της συνταγής, το κέικ αυτό είναι σχεδόν σαν σιροπιαστό, με το περίχυμα (και όχι σιρόπι) περγαμόντου και ακατέργαστης  ζάχαρης να το εμποτίζει ελαφρά, κάνοντάς το υπέροχα ζουμερό, χωρίς όμως να στάζει ή να κολυμπάει σε υγρά όπως γίνεται συνήθως στα σιροπιαστά κέικ όπως το ραβανί.

Θα χρειαστείτε 2 περγαμόντα για το κέικ. Επιλέξτε φρούτα με όσο πιο λεία φλούδα γίνεται γιατί αλλιώς θα είναι δύσκολο να πάρετε το ξύσμα τους. Επίσης, μην τρίψετε το λευκό μέρος κάτω από το κιτρινο-πράσινο μέρος της φλούδας γιατί είναι πολύ πικρό και θα πικρίσει όλο το κέικ.  

 

 

Μερίδες: 1 κέικ / 8-10 κομμάτια

 

Υλικά

για το κέικ
175 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
175 γρ. ψιλή ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα από 1 περγαμόντο
Μια πρέζα αλάτι
3 αβγά μεσαίου μεγέθους
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουταλάκι γλυκού baking powder
75 γρ. ψιλοτριμμένο αμύγδαλο (αμυγδαλόψιχα)

για το περίχυμα
Ξύσμα από 1 περγαμόντο
Χυμό από 1½ περγαμόντο
100 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη Demerara

Ειδικά εργαλεία: μακρόστενη φόρμα για κέικ (22 x 11 εκ.), μίξερ βάσης ή χειρός, ψιλό κόσκινο, λαδόκολλα


Προετοιμασία

για το κέικ
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας. Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και καλύψτε τον πάτο και τα 4
πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°
C.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο, την ζάχαρη και το ξύσμα περγαμόντου, και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα «φτερό» (ή το μίξερ χειρός) χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο και απαλό μείγμα, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το αλάτι και τ’ αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη για να ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα.
Κοσκινίστε το αλεύρι και το baking powder κατευθείαν μέσα στο μπωλ του μίξερ και διπλώστε τα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, προσεκτικά, για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Προσθέστε την αμυγδαλόψιχα και διπλώστε την στο μείγμα του κέικ.
Αδειάστε το μέσα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Ψήστε για 30 λεπτά περίπου ή έως ότου όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει καθαρή. Αν τυχόν έχει μερικά ψίχουλα πάνω, δεν πειράζει.

για το περίχυμα
Σ’ ένα μικρό μπωλ, ανακατέψτε τον χυμό και το ξύσμα περγαμόντου μαζί με την ακατέργαστη ζάχαρη Demerara χρησιμοποιώντας ένα σύρμα. Δεν θα πρέπει να λιώσει η ζάχαρη μέσα στον χυμό. Απλά ανακατέψτε τα υλικά καλά. Το μείγμα θα παραμείνει κοκκώδες από την ζάχαρη. 

Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, κάντε αρκετές τρύπες σε όλη την κορυφή του με μια οδοντογλυφίδα και περιχύστε το μισό μείγμα από πάνω. Περιμένετε να το ρουφήξει πριν ρίξετε το υπόλοιπο περίχυμα.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα. Έπειτα μπορείτε να το ξεφορμάρετε ή να το διατηρήσετε εκεί. Εγώ το αφήνω μέσα στη φόρμα. Το κόβουμε και το τρώμε από μέσα. Ό,τι καλύτερο!

Μπορείτε να το κρατήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο ελαφρά, για 4-5 μέρες.

 

 

 

8 comments:

  1. Μόλις τώρα εμφανίστηκαν τα περγαμόντα στις αγορές θα το δοκιμάσω.
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω να σου αρέσει Ξανθή μου. Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε.

      Delete
  2. πολύ ενδιαφέρον! ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  3. Καλως το κοριτσι.Σημειωσες μια μεγαλη απουσια.Αλλα βλεπω πως επανηλθες δριμυτερη.Να εισαι καλα και Καλη σας χρονια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την Λίτσα! Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Έχω επανέλθει, δειλά-δειλά από τον Ιούλιο. Ελπίζω να τα καταφέρω και να είμαι εδώ συχνότερα. Καλή Χρονιά με υγεία!!

      Delete
  4. Το φτιάξαμε και μάλιστα 2 φορές! Βρήκα περγαμόντο στο βιολογικό σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και τα άρπαξα! Στο δικό μας φούρνο, χρειάστηκε 10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο για να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό, αν και εμένα μου αρέσει να είναι και λίγο υγρό/αψητο στο κέντρο. Αλλά δεν το φτιάχνω μόνο για την πάρτη μου.
    Είναι τέλειο!
    Μου άρεσε ο συνδυασμός με στραγγιστο γιαούρτι 10% επίσης, αλλά και μόνο του είναι πολύ ωραίο.
    Γειά σου Μάγδα με τις ιδέες σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ Αγγελική που σας άρεσε! Να΄σαι καλά!!

      Delete