Monday, March 21, 2022

Pizza muffins (για νήπια και ενήλικες)

Αυτά τα μάφινς τα φτιάχνω για τον Άρη από τότε που ήταν 15 μηνών. Κάθε φορά, προσπαθούσα να τα κάνω και πιο νόστιμα, καταλήγοντας σε αυτήν εδώ την εκδοχή.

Φτιαγμένα με καλά και αγνά υλικά, δεν αρέσουν μονάχα στον πλέον δυόμισι ετών Άρη μου αλλά και σ εμένα. Ομολογουμένως, τα τρώω με μπόλικη Sriracha από πάνω ή τα βουτάω σε crispy chilli oil, αλλά γούστα είν’ αυτά. Εσείς μπορείτε να τα ευχαριστηθείτε με τον δικό σας τρόπο, όπως όλα τα φαγητά άλλωστε.

Ελπίζω να αρέσουν στα μικρά σας αλλά και σ’ εσάς.

 


 

 

Pizza muffins 


Μερίδες: 12 μάφινς

 

Υλικά

3 μεγάλα αβγά

50 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ναι, γραμμάρια, όχι ml / μην το μετρήσετε σε ml γιατί είναι διαφορετική ποσότητα)

2 κουταλάκια hemp seeds

Μια πρέζα αλάτι

Μια μεγάλη πρέζα ξερή ρίγανη

Μια μεγάλη πρέζα κρεμμύδι σε σκόνη

Μια πρέζα σκόρδο σε σκόνη

¼ κουταλάκι γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι

⅛ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη

Μαύρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου

50 γρ. κολοκυθάκι, χοντροτριμμένο (όχι στραγγισμένο)

30 γρ. καθαρισμένο καρότο, ψιλοτριμμένο (όχι στραγγισμένο)

20 γρ. φύλλα σπανάκι, ψιλοκομμένα

50 γρ. τυρί Έμενταλ (ή γραβιέρα), τριμμένο (αν τα φτιάξετε για ενήλικες κι όχι για νήπια, προσθέστε άλλα 50 γρ. τυρί)

110 γρ. ντοματίνια βελανίδια (μακρόστενα), σε κομματάκια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τσέρι-στρογγυλά ντοματίνια αλλά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό)

125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κουταλάκι γλυκού baking powder

 

Ειδικά εργαλεία: φόρμα για μάφινς. Εγώ χρησιμοποιώ φορμάκια σιλικόνης. Αν έχετε την κλασική φόρμα για μάφινς, για να μην σας κολλήσουν, βουτυρώστε πολύ ελαφρά κι αλευρώστε, φροντίζοντας να αφαιρέσετε το περιττό αλεύρι.

 

Προετοιμασία

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).

Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τ’ αβγά και το λάδι και χτυπήστε καλά μ’ ένα σύρμα. Προσθέστε τα hemp seeds, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά και χτυπήστε καλά. Ρίξτε το τριμμένο κολοκυθάκι και καρότο και αναμείξτε καλά με το σύρμα.

Προσθέστε το σπανάκι και το τυρί και αναμείξτε με μια σπάτουλα. Ρίξτε τα ντοματάκια και ανακατέψτε. Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και το baking powder και αναμείξτε καλά με την σπάτουλα μέχρι να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες από το αλεύρι.

Αδειάστε ισομερώς στις θήκες για μάφινς και ψήστε για 30-35 λεπτά και μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφήστε να κρυώσουν και ξεφορμάρετε. Είναι νοστιμότερα φρέσκα αλλά μπορείτε να τα διατηρήσετε είτε στο ψυγείο για 2-3 μέρες, είτε στην κατάψυξη για 2-3 εβδομάδες, τυλιγμένα σε μεμβράνη και μέσα σε σακουλάκι ιδανικό για ψυγείο/κατάψυξη.

Πάντα τα ζεσταίνω στον φούρνο μικροκυμάτων όταν τα βγάζω από ψυγείο ή κατάψυξη μέχρι να ζεσταθούν πάρα πολύ και περιμένω να κρυώσουν πριν τα καταναλώσουμε. Μην τα κόψετε για να κρυώσουν πιο γρήγορα γιατί θα ξεραθούν και θα σκληρύνουν.

 

2 comments:

  1. Τα φτιάξαμε σήμερα για δεύτερη φορά! Είναι ιδανικά για χρήση υπολοίπων: την πρώτη φορά τους έβαλα κάτι καραμελωμένα κρεμμύδια που είχαν ξεμείνει και σήμερα τους έβαλα λίγα φύλλα άγριο σκόρδο (είχαν μείνει ενώ είχαμε κάνει ήδη τζατζίκι, νιόκι, πέστο και θέλω να κάνω και τα μπιφτέκια σου!). Και στις δύο περιπτώσεις ταίριαζαν τα υλικά και με εξέπληξε η υφή του καναβουριού (hemp seeds), που έκανε κρατς-κράτς, τέλεια!
    Τα ανακάτεψα με ένα κουτάλι αντί για σπάτουλα και με το ίδιο κουτάλι τα έβαλα στα φορμάκια.
    Είσαι φοβερή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακριβώς όπως το λες! Μπορείς να τους βάλεις ό,τι θες.
      Χαίρομαι πολύ που τα δοκίμασες και σας άρεσαν.
      Σ' ευχαριστώ!!

      Delete