Thursday, February 23, 2023

Κέικ yuzu με γλάσο yuzu

Πέρα από την σοκολάτα, η αγαπημένη μου γεύση για κέικ είναι τα εσπεριδοειδή. Τρανή απόδειξη οι ποικίλες συνταγές κέικ με εσπεριδοειδή που έχω μοιραστεί στο μπλογκ ανά τα χρόνια. Το υγρό και ζουμερό κέικ περγαμόντο, το κέικ λεμόνι με γλάσο μελιού, το σιροπιαστό κέικ με σανγκουίνι και σιμγδάλι, το κέικ με λεμόνι, πολέντα και γιαούρτι, και οι συνονόματές μου Μαντλέν με μέλι και λεμόνι. Αυτό όμως το κέικ διάλεξα να το αρωματίσω με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό εσπεριδοειδές, το yuzu (γιούζου).

 

 


Λατρεύω την γεύση του yuzu, ένα ιαπωνικό φρούτο που είναι όσο ξεχωριστό είναι και το δικό μας περγαμόντο. Κι ενώ έχω μεγαλώσει με την γεύση και την ευωδιά του περγαμόντου αφού το συναντάμε παντού στην Ελλάδα, την γεύση του yuzu την πρωτοδοκίμασα πριν μια δεκαετία περίπου.

 

 

 

Το yuzu είναι ένα μικρό εσπεριδοειδές φρούτο που προέρχεται από την Κίνα αλλά καλλιεργείται στην Ιαπωνία για πάνω από χίλια χρόνια. Το χρώμα του μπορεί να είναι κίτρινο ή πράσινο και η φλούδα του είναι χοντρή, γεμάτη εξογκώματα. Μονάχα ο χυμός και το ξύσμα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σπάνια τρώγεται ως φρούτο.

Η γεύση του yuzu θυμίζει λεμόνι, αλλά είναι πιο γλυκιά. Είναι σχεδόν σαν ένα μείγμα λεμονιού, μανταρινιού, λάιμ και γκρέιπφρουτ, με νότες λουλουδιών και βοτάνων που θυμίζουν πεύκο και θυμάρι, και είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Έχει τόσο μοναδική γεύση που ο μόνος τρόπος για να την καταλάβεις πραγματικά είναι να το δοκιμάσεις. 

 

 

 

Το εσπεριδοειδές αυτό σπάνια συναντάται εκτός της Ιαπωνίας και ακόμη και εντός της χώρας, το φρέσκο yuzu θεωρείται πολύ ξεχωριστό. Ευτυχώς ωστόσο για όλους εμάς, ο χυμός του μπορεί να βρεθεί σε μικρά μπουκάλια σε ασιατικά/γιαπωνέζικα καταστήματα τροφίμων. Ο χυμός που περιέχει το φρούτο είναι ελάχιστος και χρειάζονται πολλά yuzu για να βγει ένα μικρό μπουκάλι, γι’ αυτό κι είναι αρκετά ακριβό. Εάν όμως σας αρέσει πραγματικά να δοκιμάζετε καινούριες γεύσεις και δεν σας πειράζει να ξοδευτείτε προς χάρη της τέρψης, τότε θα έλεγα να αγοράσετε ένα μπουκαλάκι, έστω μία φορά. Προσέξτε μονάχα να αγοράσετε 100% χυμό yuzu γιατί κάποιες μάρκες αναμειγνύουν τον χυμό του yuzu με άλλα εσπεριδοειδή και κάποιες φορές και με ξίδι.

 

 

 

Το yuzu έχει την ικανότητα να διατηρεί την ξινή και έντονη γεύση του όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντάς το ιδανικό για χρήση σε κέικ. Μαζί με το υπέροχο άρωμά του, την οξύτητα και την απαλή γλύκα του, το yuzu χάρισε σε αυτό το κέικ εκπληκτική γεύση και άρωμα. Έχοντας μαλακιά, συνεκτική (μα όχι λασπωμένη) και ελαφρώς υγρή υφή, κατάφερε να πείσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό κριτή των κέικ μου, τον σύντροφό μου.

 

 

 

 

 

Κέικ yuzu με γλάσο yuzu

Προσαρμοσμένη από το Gâteau της Aleksandra Crapanzano

Υπάρχει χυμός yuzu μέσα στο κέικ αλλά και στο γλάσο. Επέλεξα να εντείνω ακόμη περισσότερο τη γεύση του εσπεριδοειδούς πασπαλίζοντας freeze-dried (λιοφυλοποιημένο) yuzu πάνω από το γλάσο. Δεν είναι απαραίτητη αυτή η προσθήκη οπότε αν δεν το έχετε απλά μην το βάλετε.

Η συνταγή βγάζει δύο κέικ. Θα μπορούσατε αν θέλετε να ψήσετε ένα κέικ και με το υπόλοιπο μείγμα να φτιάξετε cupcakes. Μην μπείτε στον πειρασμό να ρίξετε όλο το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα καθώς ο χρόνος ψησίματος θα αλλάξει πολύ και δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα.

 

 

 

Μερίδες: 2 κέικ

Ειδικά εργαλεία: λεπτό κόσκινο, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός, 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ 23 x 13 εκ. περίπου, λαδόκολλα

 

Υλικά

για το κέικ

110 γρ. ανάλατο βούτυρο

270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κουταλάκι γλυκού baking powder

½ κουταλάκι γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι

300 γρ. άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη

Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα

Ξύσμα από 2 λάιμ ακέρωτα

5 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου (1 μεγάλο αβγό είναι γύρω στα 57 γρ.)

120 γρ. crème fraîche

60 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 10% λιπαρά

120 ml χυμό yuzu (από μπουκάλι ή φρέσκο αν μπορείτε να το βρείτε)

 

για το γλάσο

1 κούπα ζάχαρη άχνη

2½ κουταλιές σούπας χυμό yuzu (από μπουκάλι ή φρέσκο αν μπορείτε να το βρείτε)

 

Freeze-dried yuzu (προαιρετικά), για το πασπάλισμα

 

Προετοιμασία

για το κέικ

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175°C.

Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα των 2 φορμών και καλύψτε με λαδόκολλα.

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο κι αφήστε το κάπου ζεστά για να μην στερεοποιηθεί.

Σ’ ένα μικρό μπωλ, κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ αν χρησιμοποιείτε μίξερ χειρός), προσθέστε την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και λάιμ. Με τα ακροδάχτυλά σας τρίψτε τα ξύσματα με την ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο, τα πολύτιμα έλαια από το ξύσμα των εσπρειδοειδών θα αρωματίσει ομοιόμορφα το κέικ σας.

Ρίξτε τα αβγά και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα «φτερό» (αν χρησιμοποιείτε μίξερ βάσης), χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο κι απαλό μείγμα.

Προσθέστε την crème fraîche και το γιαούρτι και χτυπήστε για να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Έχοντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι, baking powder κι αλάτι και χτυπήστε για 5 δευτερόλεπτα. Έπειτα προσθέστε τον χυμό yuzu και χτυπήστε για να ενσωματωθεί στο μείγμα. Τέλος, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Μη  παραχτυπήσετε το μείγμα γιατί θα σφίξει.

Μοιράστε το μείγμα του κέικ ισομερώς στις 2 φόρμες.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο σας για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρή.

Αφαιρέστε τις φόρμες από τον φούρνο κι ακουμπήστε σε σχάρα για να κρυώσουν λίγο τα κέικ. Έπειτα ξεφορμάρετε, σηκώνοντας τα κέικ από την λαδόκολλα. Αφήστε τα πάνω στην σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς ώστε να μπορείτε να τα γλασάρετε.

 

για το γλάσο

Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε την άχνη ζάχαρη και τον χυμό yuzu και αναμείξτε καλά με ένα μικρό σύρμα, μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.

Ρίξτε το γλάσο πάνω από τα κέικ τα οποία πρέπει να έχουν κρυώσει. Πασπαλίστε με freeze-dried yuzu, αν το έχετε.

Κρατήστε τα κέικ για 2-3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

 

0 comments:

Post a Comment