Friday, March 10, 2023

Σαλάτα ραντίτσιο με μανταρίνι, ελιές θρούμπες και Grana Padano

Έχω διάθεση για πίκρα τελευταία, και φυσικά μιλάω για πικρά λαχανικά και πικρές εν γένει γεύσεις. Έτσι την περασμένη εβδομάδα το cavolo nero (είδος kale), τα αντίδια, η ρόκα και το ραντίτσιο έκαναν την εμφάνισή τους σε αρκετά από τα γεύματά μας. 

 


 

Το cavolo νερό το φάγαμε την Κυριακή με μπόλικο λάδι και λεμόνι (όπως εδώ) και νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα αυτή τη σαλάτα με ραντίτσιο.

 

 

 

Η πικρή και ελαφρώς πικάντικη γεύση αυτού του κόκκινου ραντίτσιο με λευκές νευρώσεις είναι εκπληκτική για όλους εμάς που εκτιμάμε την πικρή γεύση στα πιάτα μας. Συνδύασα τα τραγανά φύλλα με μερικά γλυκά και ζουμερά κομμάτια μανταρινιού, λεπτές φέτες τυριού Grana Padano για την ουμάμι και αλμυρή του γεύση, ελιές θρούμπες για την ώριμη πικρότητά τους (άλλη μια εξαίσια πηγή πικρής γεύσης που λατρεύω), κολοκυθόσπορο για επιπλέον τραγανή υφή και γήινη γευστική χροιά, και δυόσμο για την φρεσκάδα του. 

 

 

 

Έφτιαξα ένα κρεμώδες κι αρκετά ξιδάτο ντρέσινγκ, μια δυνατή βινεγκρέτ αν θέλετε, που αν την δοκιμάζατε μόνη της θα νομίζατε ότι έχετε προσθέσει πολύ ξύδι, αλλά θα κάνατε λάθος. Σε συνδυασμό με όλα τα υλικά της σαλάτας, κι όταν αυτά πια τα γευτείτε σε μια ολοκληρωμένη μπουκιά, θα κατανοήσετε την ισορροπία που υπάρχει ανάμεσά τους, κάνοντας τον ουρανίσκο σας ιδιαίτερα χαρούμενο.

 


 

Άλλες συνταγές μου με πικρά λαχανικά ή φρούτα:


 

 

 

Σαλάτα ραντίτσιο με μανταρίνι, ελιές θρούμπες και Grana Padano 

Το ραντίτσιο (radicchio / ανήκει στην οικογένεια των ραδικιών) για όσους δεν γνωρίζουν, έχει μαλακά φύλλα και τραγανές νευρώσεις. Δεν είναι σαν το κόκκινο λάχανο που όλο το φύλλο του είναι χοντρό και πολύ τραγανό.

Αυτή η σαλάτα μου αρέσει πολύ για μεσημεριανό μαζί με μπόλικο καλό ψωμί. 

Σερβίρεται επίσης υπέροχα μαζί με το κυρίως γεύμα σας και ταιριάζει απίθανα με ψητό ψάρι, με ένα πιάτο ζυμαρικών ή κρέας κατσαρόλας. 

 

 

 

Μερίδες: για 2 άτομα

 

Υλικά

9-10 φύλλα ραντίτσιο, ξεπλυμένα, στεγνωμένα καλά και κομμένα στη μέση

2 μεγάλα μανταρίνια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

Τυρί Grana Padano, κομμένο σε λεπτές φέτες

Ελιές θρούμπες

Μια χούφτα κολοκυθόσπορους, καβουρντισμένους αν θέλετε

Φύλλα φρέσκου δυόσμου

Θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

για τη βινεγκρέτ

1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα Dijon

1 κουταλάκι γλυκού μέλι, χρησιμοποίησα θυμαρίσιο

1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο

3 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Θαλασσινό αλάτι, κατά βούληση

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση, εγώ προσθέτω αρκετό

 

 

Προετοιμασία

φτιάξτε τη βινεγκρέτ

Προσθέστε όλα τα υλικά για την βινεγκρέτ σε ένα μικρό, βαθύ μπωλ και χτυπήστε καλά να ενωθούν.

φτιάξτε τη σαλάτα

Σε ένα μεγάλο πιάτο τακτοποιήστε τα φύλλα ραντίτσιο, προσθέστε τις φέτες μανταρινιού και σκορπίστε μερικές ελιές. Προσθέστε μερικές λεπτές φέτες Grana Padano, πασπαλίστε με κολοκυθόσπορους καθώς και με λίγα φύλλα δυόσμου, κομμένα αν είναι πολύ μεγάλα.

Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο ίσα για να υγρανθούν τα φύλλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να προσθέσετε τη βινεγκρέτ, όχι όμως όλη μεμιάς. Προσθέστε λίγο, ανακατέψτε τη σαλάτα και ελέγξτε αν χρειάζεται περισσότερο. Το γούστο του καθενός είναι διαφορετικό και μπορεί να χρειαστείτε λιγότερη ή περισσότερη βινεγκρέτ στην σαλάτα σας.

Πάρτε λίγο καλό ζυμωτό ψωμί και απολαύστε! Ή σερβίρετέ την μαζί με το κυρίως γεύμα σας.

Αν σας περισσέψει βινεγκρέτ, κρατήστε την σε ένα βαζάκι στο ψυγείο για 2-3 μέρες και χρησιμοποιήστε την σε σαλάτες, με ψητά λαχανικά ή σε σάντουιτς.

 

 

 

0 comments:

Post a Comment