Friday, September 2, 2011

Στην Μπρουζ (και στις Βρυξέλλες)

Όταν επισκέπτεσαι την μεσαιωνική πόλη Μπρουζ, έχεις την αίσθηση ότι πήγες για ύπνο και ξύπνησες μέσα σ' ένα παραμύθι.

Την ερωτεύτηκα τρελά και παλαβά. Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια της, τα επιβλητικά κτήρια γοτθικής αρχιτεκτονικής, την μοναδική της ατμόσφαιρα, τους φιλόξενους και καλοσυνάτους κατοίκους της, την ιστορία της, την τέχνη που σου προκαλεί δέος και την απόλυτα χορταστική και πεντανόστιμη κουζίνα της.

Η Μπρουζ (Bruges στα Γαλλικά/Brugge στα Φλαμανδικά) είναι μια φλαμανδική πόλη στα βορειο-δυτικά του Βελγίου, της οποίας το κέντρο είναι τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.




Το κέντρο της πόλης είναι αρκετά μικρό και σχεδόν περικλείεται από κανάλια.




Ακριβώς στη μέση της παλιάς πόλης βρίσκεται η Markt, η κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της Μπρουζ, το Belfort, ένα μεσαιωνικό καμπαναριό του 13ου αιώνα μ.Χ.




Το Provinciaal Hof (Επαρχιακό Δικαστήριο), ένα νεο-γοτθικό κυβερνητικό κτήριο, βρίσκεται επίσης στην ίδια πλατεία.




Στην πλατεία Burg, πολύ κοντά στην Markt, μπορεί να δει κανείς την Heilig-Bloedbasiliek (Βασιλική του Αγίου Αίματος), μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία χτισμένη τον 12ο αιώνα μ.Χ. Η Βασιλική στεγάζει ένα κομμάτι υφάσματος με το αίμα του Χριστού, το οποίο χρησιμοποίησε ο Ιωσήφ της Αριμαθαίας κατά την Αποκαθήλωση.




Στην πλατεία Burg βρίσκεται και το Stadhuis (Δημαρχείο) της Μπρουζ.




Άλλο ένα πασίγνωστο θέαμα της Μπρουζ είναι η Onze-Lieve-Vrouwekerk (Εκκλησία της Παναγίας). Πρόκειται για μια εκκλησία του 13ου αιώνα μ.Χ. που στεγάζει το μαρμάρινο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, "Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος".




Με γοήτευσαν τα έργα ζωγραφικής από μεγάλους Φλαμανδούς καλλιτέχνες όπως ο Jan Van Eyck, Petrus Christus και ο Pieter Pourbus στο Μουσείο Groeninge.


Πέρα όμως απ' το συναρπαστικό τοπίο και τ' αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, η Μπρουζ έχει να προσφέρει και καταπληκτικό φαγητό. Και σοκολάτες. Και μπύρες.




Υπάρχουν αμέτρητες σοκολατερί και πρέπει να πω πως η σοκολάτα που έφαγα στην Μπρουζ ήταν ίσως η καλύτερη που έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μαγαζί για να την αγοράσετε; The Chocolate Line. Αυτό το μικρό κατάστημα πουλά σοκολάτα υψηλής ποιότητας που θα σας κάνει να ξετρελαθείτε απ' την πρώτη μπουκιά. Δεν είναι κατάστημα-αλυσίδα (όπως συνηθίζεται στο Βέλγιο) και φτιάχνουν την σοκολάτα στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Δοκιμάστε την πικρή σοκολάτα με κρέμα γάλακτος σε κουπάκι, και την σκούρα και γάλακτος σοκολάτα με πραλίνα ή αμύγδαλα που πωλείται σε μεγάλα ή μικρά κομμάτια με βάση το βάρος.



Τοπική μπύρα, Brugse Zot (Γελωτοποιός της Μπρουζ)



Ο Σ έπλεε σε πελάγη ευτυχίας στο Βέλγιο. Υπήρχαν μπύρες παντού. Τόσες πολλές μάλιστα που ήταν αδύνατο να διαλέξει κανείς ποιά να δοκιμάσει. Ευτυχώς για μας, είχαμε πληροφορίες εκ των έσω κι έτσι ένα βράδυ πήγαμε στο Cambrinus, μια από τις καλύτερες μπυραρίες-brasserie στην Μπρουζ. Το Cambrinus έχει μια συλλογή με πάνω από 400 μπύρες και το προσωπικό ήταν εξαιρετικά πρόθυμο να μας προτείνει κάποια που να ταιριάζει στα γούστα μας.




Το Βέλγιο είναι συνώνυμο με τις βάφλες και φυσικά δεν μπορούσαμε να φύγουμε δίχως να δοκιμάσουμε μια βάφλα, ή δύο, ή, ε εντάξει με πιάσατε, δεν μπορώ ν' αντισταθώ στις βάφλες. Στο BitterSweet φάγαμε τις πιο αφράτες κι εύγεστες βάφλες και ήπιαμε τον καλύτερο καπουτσίνο που έχουμε πιεί ποτέ εκτός Ιταλίας. Ο Σ, ως γνήσιος λάτρης του εσπρέσσο και του καπουτσίνο, έδωσε άριστα. Δεν είναι και λίγο αυτό.




Η φλαμανδική περιοχή του Βελγίου είναι διάσημη για τις τηγανητές πατάτες της (Vlaamse frites) κι αν θέλετε να φάτε τις αυθεντικές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο Chez Vincent. Σερβίρουν επίσης Hollandse bitterballen (ολλανδικά κεφτεδάκια) και πατάτες με μαγιονέζα (όπως και στην Ολλανδία) για έξω, το οποίο είναι το ιδανικό σνακ γι' αυτούς που προτιμούν να τσιμπολογούν κάτι ενώ περιδιαβαίνουν στα σοκάκια της πόλης αντί να κάθονται σε ένα τραπέζι.




Στην Μπρουζ, πήγαμε σε δυο εστιατόρια που ήταν εξαιρετικά. Όχι μονάχα όσον αφορά το φαγητό αλλά και την εξυπηρέτηση και ατμόσφαιρά τους.
Το πρώτο, το De Vlaamsche Pot, σέρβιρε γνήσια φλαμανδική κουζίνα. Δοκιμάσαμε αχνιστά μύδια από το Zeeland με βελγικές πατάτες, χωριάτικο λουκάνικο από την Μπρουζ, φτιαγμένο ειδικά για το εστιατόριο από ντόπιο χασάπη, και Waterzooi van zeevis (βελγική κακαβιά).
Το δεύτερο εστιατόριο, το Brasserie Raymond, τιμούσε το άλλο μισό Βέλγιο, με βελγο-γαλλική κουζίνα. Φάγαμε κροκέτες με γαρίδες από την Βόρεια Θάλασσα με τηγανητό μαϊντανό, μαμπουγιαμπέσσα (γαλλική ψαρόσουπα), βελγική βοδινή μπριζόλα με σάλτσα béarnaise, και Vol-au-vent (βολ ο βαν) με πουλερικά, ένα κλασικό βελγικό πιάτο.

Οι γεύσεις αυτές θα μου μείνουν αξέχαστες.




Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς Βρυξέλλες, οι οποίες είναι μόνο μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Μπρουζ.



Οίκος των Δουκών του Brabant


H Grand Place (Grote Markt) ή αλλιώς Μεγάλη Πλατεία, ήταν απλά υπέροχη.



Οίκοι των Συντεχνιών


Ο Βίκτωρ Ουγκώ την έχει περιγράψει ως την "ωραιότερη πλατεία του κόσμου".



Το Δημαρχείο των Βρυξελλών. Μεσαιωνικό γοτθικό κτίσμα.


Μου άρεσε. Για την ακρίβεια, με εντυπωσίασε.
Αλλά, δεν ήταν η Μπρουζ.


Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Μπρουζ και τις Βρυξέλλες.

9 comments:

  1. Μάγδα μου οφείλω να πω ότι με συγκίνησες πρωί πρωί...είχαμε επισκευτεί τη Μπρουζ και τις Βρυξέλλες πριν από αρκετά χρόνια με τους γονείς μου σε ένα τουρ που κάναμε στην Ευρώπη!! Ειδικα όμως η Μπρουζ μου έμενε αξέχαστη!!! Είναι εκπληκτικό μέρος και ελπιζω να την επισκευώ ξανά συντομα!!! Τα φιλιά μου και καλά να περνάς!! Καλό ΣΚ!!

    υγ. Έχω ακόμη ένα μπουκάλι μπύρας που είχα πάρει από τη Μπρουζ!!!!

    ReplyDelete
  2. Ονειρεμενη αναρτηση !!!!
    υπεροχες φωτο!!!!χορτασαν τα ματια μας!
    αχ αυτη η σοκολατα δε....!!!
    Καλη σου μερα και σου ευχομαι να εχουμε ολοι μας ενα φανταστικο φθινοπωρο!!!!
    φιλιαΧ2

    ReplyDelete
  3. φανταστική η βόλτα, την κάναμε πέρυσι το χειμώνα με χιόνι που κρύβει κάπως την ομορφιά της Μπρύζ, αλλά και πάλι ήταν σαν ψεύτικη. κρίμα που δεν ξέραμε νωρίτερα από πληροφορίες όλα τα ωραία μέρη που αναφέρεις, πάντως κι όπου αλλού πήγαμε ήταν υπέροχα. καλές βόλτες...και φωτό.
    Ε.
    υ.γ. άσχετο: θα αναρτήσεις τη συνταγή για το παγωτό σοκολάτα;

    ReplyDelete
  4. Πραγματικά σαν παραμύθι

    ReplyDelete
  5. Πάρα πολύ ωραία αλλά θα μου επιτρέψεις να πω ότι στα ελληνικά λέγεται Μπρυζ όπως επισημαίνει πιο πάνω ο ανώνυμος Ε.

    ReplyDelete
  6. Ω Μάγδα τέλειο φωτογραφικό υλικό.

    Η Bruges είναι "μέσα" στους υπό προγραμματισμό ταξιδιωτικούς μας στόχους. Ας ελπίσουμε ότι τα "δεινά της κρίσης" θα μας το επιτρέψουν αυτό το ταξίδι στα επόμενα χρόνια!

    ReplyDelete
  7. Εξαιρετική ξενάγηση Μάγδα μου :)
    Εντυπωσιάστηκα!!!!!
    Να είστε καλά
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  8. Καλησπέρα Μάγδα:-)
    Είπα να ανταποδώσω την πρωϊνή σου επίσκεψη και τι βλέπω;! Ταξίδι στη γειτονιά μου έκανες και μάλιστα πολύ χορταστικό. Ζω στο Βέλγιο πάνω από 10 χρόνια κι έχω να πω ότι η Μπρυζ είναι από τις ωραιότερες πόλεις που έχω επισκεφθεί. Κάθε σοκάκι της σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Όσο για τις Βρυξέλλες, τις ζω από την καλή και από την ανάποδη... γιατί είναι πολύ διαφορετικά όταν επισκέπτεσαι μια πόλη και διαφορετικά όταν τη ζεις καθημερινά. Καλώς να μας ξανάρθεις:-)

    ReplyDelete
  9. Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και χαίρομαι που σας άρεσαν οι φωτογραφίες κι οι πληροφορίες για το Βέλγιο.

    Ε. — δεν ξέρω πότε ακριβώς θα αναρτήσω την συνταγή αλλά σίγουρα θα το κάνω κάποια στιμγή.

    ReplyDelete