Saturday, October 15, 2011

Τί διαβάζω τελευταία



• Macarons του Pierre Hermè

Μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, αυτό το βιβλίο ήταν διαθέσιμο μόνο στα Γαλλικά. Με το που βγήκε στ' Αγγλικά το άρπαξα χωρίς δεύτερη σκέψη. Και όταν λέω "το άρπαξα", φυσικά εννοώ ότι το παρήγγειλα από το Amazon.


Διαβάζω, κοιτάζω, λαχταράω αλλά, δεν φτιάχνω η ίδια. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Είμαι λίγο διστακτική στο να εισέλθω στον μαγικό κόσμο των macarons του Monsieur Hermè, αλλά αυτό πρόκειται ν' αλλάξει λίαν συντόμως.
Οφείλω να ομολογήσω πως το γεγονός ότι έχω ήδη δοκιμάσει τις αυθεντικές του δημιουργίες, με βοηθά αρκετά.

Δεν κρατιέμαι να φτιάξω:
Macarons με καραμέλα αλατισμένου βουτύρου
Macarons με σοκολάτα
Macarons με κάστανα και πράσινο τσάι matcha
Macarons με ελαιόλαδο και βανίλια
Macarons με βατόμουρα, κόκκινο πιπέρι και παρμεζάνα







• Plate to Pixel: digital food photography & styling
της Hélène Dujardin

Είναι δυνατόν να ερωτευτεί κανείς ένα βιβλίο; Φυσικά και είναι. Αυτό εδώ το έχω ερωτευτεί και, αν και δεν έχω dSLR αλλά point-and-shoot φωτογραφική μηχανή, η Hélène καταφέρνει να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον σε κάθε της κεφάλαιο.



Όπως γράφει κι η ίδια, η φωτογραφία είναι ακριβό χόμπυ και δεν πρέπει να θαμπώνεται κάποιος από το μέγεθος, τις ειδικές ρυθμίσεις ή τα αξεσουάρ μιας φωτογραφικής μηχανής. Εξαιρετική συμβουλή θα έλεγα. Οπότε, μέχρι να κάνω την κατάλληλη έρευνα αγοράς, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά κάθε περίπτωσης, δεν βιάζομαι να ξοδέψω πολύτιμο χρήμα για ν' αγοράσω καινούρια.

Εντωμεταξύ, μέσω του βιβλίου αυτού έχω μάθει από το πώς πραγματικά λειτουργεί μια φωτογραφική μηχανή μέχρι πολύτιμες συμβουλές για την σύνθεση μιας φωτογραφίας και το styling των πιάτων.
Μου έχει ανοίξει τα μάτια σε πολλά πράγματα για τα οποία δεν είχα ιδέα.







• Will write for food
της Dianne Jacob

Την Dianne Jacob την ανακάλυψα μέσω του blog της—μια μοναδική πηγή πληροφοριών πάνω στο θέμα food-writing κι ένα χώρο ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων—, μου πήρε όμως καιρό ν' αποφασίσω να αγοράσω το βιβλίο της. Δεν συνηθίζω να κάνω παρορμητικές αγορές, ειδικά βιβλίων, κάτι το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν κακό. Έπρεπε να το είχα πάρει νωρίτερα.
Η κα Jacob ξέρει πολύ καλά τι λέει όταν μιλάει για food-writing.



Το βιβλίο της με ενέπνευσε να γράψω πράγματα τα οποία δεν ήξερα καν πως τα έχω μέσα μου. Σ' ευχαριστώ Dianne.





• Asian Dumplings
της Andrea Nguyen

Δεν θυμάμαι πώς ή πότε ακριβώς άρχισε να με ενδιαφέρει η ασιατική κουζίνα. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρη είναι πως τρελαίνομαι για τις ασιατικές γεύσεις και ποτέ δεν μπορώ να πω όχι σε ένα καλό spring roll, dumpling, κινέζικο τηγανητό bun ή ινδικό samosa.



Έχω φτιάξει ήδη αρκετές συνταγές από το εκπληκτικό βιβλίο της Andrea Nguyen με μεγάλη επιτυχία κάθε φορά.
Θα έλεγα πως η αγαπημένη μου συνταγή είναι τα Steamed filled buns (γεμιστά ψωμάκια στον ατμό).

Δεν κρατιέμαι να φτιάξω:
Γιαπωνέζικα pot stickers με χοιρινό και γαρίδες
Πικάντικα samosas από πατάτα
Τηγανητά dumplings ρυζιού
Dumplings γάλακτος με καρδάμωμο και σιρόπι από σαφράν







• Δειπνοσοφισταί
του Αθήναιου

Αυτό το μνημειώδες λογοτεχνικό έργο που χρονολογείται τον 3ο μ.Χ. αιώνα, αποτελείται από δεκαπέντε βιβλία. Είναι ένας γαστρονομικός οδηγός, μια εγκυκλοπαίδεια αρχαιοελληνικών ηθών και εθίμων, γεύσεων και προετοιμασίας φαγητών, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.



Πάντα ήθελα να τα διαβάσω και αυτές τις μέρες τελειώνω αισίως το πρώτο βιβλίο. Μ' έχει συνεπάρει.







• The Murders in the Rue Morgue (Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ) του Edgar Allan Poe

Αυτό το βιβλίο το αγόρασα όταν ήμουν στο Παρίσι τον Ιούλιο.
Η ποίηση και η πεζογραφία του Πόε με συναρπάζουν, κι αυτό το αστυνομικό διήγημα είναι από τα καλύτερα του είδους.
Πρέπει να το διαβάσετε.
Τέλος.







• Η μεγάλη χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Ο Καραγάτσης είναι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μυθιστοριογράφους και ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Την "Μεγάλη χίμαιρα" την διάβασα πρόσφατα για δεύτερη φορά. Με καταγοητεύει η γραφή του κου Ροδόπουλου όπως και τα μυστικιστικά και συμβολικά στοιχεία που διατρέχουν το βιβλίο αυτό.







Εσείς έχετε διαβάσει κάτι ενδιαφέρον πρόσφατα; Μοιραστείτε το μαζί μου.






Καλό Σαββατοκύριακο!



15 comments:

  1. Ω, τι σύμπτωση! Κι εμένα τον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει μια βιβλιομανία, πιο πολύ για βιβλία μη μαγειρικά -πόσο χαίρομαι που η δική σου λίστα περιέχει κι απ' αυτά (εύγε για την επιλογή Πόε!).
    Όσο για το αν έχω διαβάσει τίποτα καλό τελευταία, αν αρχίσω δε θα τελειώσω, οι δύο τελευταίες αναρτήσεις στο blog μου καλύπτουν αυτή την ερώτηση και με το παραπάνω!

    Υ.Γ. Τα κόμικς σου αρέσουν καθόλου? Aν η απάντηση είναι ναι, μια λέξη θα σου πω: The Sandman!

    ReplyDelete
  2. Γεια σου Μάγδα μου. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Εγώ μέχρι τώρα δεν έχω διαβάσει βιβλία για φωτογράφιση φαγητού. Είχα παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στην Σχολή μου και τώρα πιο πολύ προσπαθώ να μάθω επεξεργασία εικόνας με το Photoshop. Διαβάζω περιοδικά φωτογραφικά και όχι βιβλία. Πειραματίζομαι με φωτισμούς. Πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει την διαφορά. Η χρήση ανακλαστήρων, φλας (ή όχι φλας), light box κάνει μεγάλη διαφορά στις εικόνες.
    Από λογοτεχνία δεν έχω διαβάσει τελευταία κάτι αξιομνημόνευτο. («Η συμφωνία των ονείρων» του Ν Θέμελη, "Άγιοι και δαίμονες εις ταν Πόλιν" του
    Καλπούζου, "Η πρώτη λέξη" του Αλεξάκη)
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Μάγδα μου!! Πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα βιβλία που διαβάζεις!! Τα περισσότερα δεν τα ήξερα καν!! Έχω ανοίξει κι εγώ τον τελειυταίο καιρό διάφορα αναγνωστικά μέτωπα...αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και δεν έχω ολοκληρώσει κανένα!! Είναι πολύ ωραίο να διαβάζεις βιβλία!! Τα macaron τα έχω δοκιμάσει κι εγώ! αλλά επειδή η μαγειρική δεν είναι το φόρτε μου θα αργήσω πολύ να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι τέτοιο!! Α!!! και να ξέρεις ότι οι φωτογραφίες σου για μένα είναι καταπληκτικές!!! Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  4. The Dark Chef — εγώ ακόμα και τα βιβλία μαγειρικής διαβάζω, δεν τα κοιτάω απλά :) Για comics δεν τρελαίνομαι αλλά θα τσεκάρω αυτό που μου λες.

    Αγγελική — πριν από αυτό το βιβλίο δεν είχα διαβάσει τίποτα για φωτογραφία. Δεν έχω dSLR και το θεωρούσα περιττό να κάτσω να ασχοληθώ. Αλλά αυτό περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και tips που λες "ααα έτσι γίνεται αυτό!". Όταν αποφασίσω να αναβαθμίσω φωτογραφική θα μου είναι πιο χρήσιμο.

    Arti — το διάβασμα είναι δύσκολο όταν δεν έχεις χρόνο ή όταν γυρνάς απ' τη δουλειά κουρασμένος αλλά καμιά φορά, αντί για χάζεμα μπροστά στην tv είναι σαφώς πιο χαλαρωτικό.
    Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  5. Έχω διαβάσει τον Πόε και τον Καραγάτση και είναι στο πρόγραμμα ο Αθήναιος. Τα μακαρόνς τα ζήλεψα...
    Διαβάζω το "Εργοστάσιο μολυβιών" της Τριανταφύλλου αυτόν τον καιρό ανάμεσα σε φιλοσοφία και συνταγές :-)

    ReplyDelete
  6. καλημέρα Μάγδα!
    ωραίο κ ενδιαφέρον το ποστ που ανέβασες, δεν κρατιέμαι να μην σου πω ότι με έχει συνεπάρει ένα βιβλίο, ή καλύτερα ένας συγγραφέας, για τα βιβλία του οποίου διχάζονται οι γνώμες... παιδικά βιβλία, με φοβερό νόημα για μεγάλους. "Ιστορία χωρίς τέλος" και "Η Μόμο" του Μίχαελ Έντε... διάβασα το πρώτο, ενθουσιάστηκα, διαβάζω τώρα το δεύτερο κ με έχει γεμίσει προβληματισμούς για το πως θα κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη!!
    καλή συνέχεια, κ ...καλό διάβασμα! ;) Νικολέττα!

    ReplyDelete
  7. Γλυκιά μου και πολυτάλαντη Μάγδα, τελικά έχουμε περισσότερα κοινά από ότι νόμιζα. Το Βιβλίο του Pierre Herme το γλυκοκοιτάζω εδώ και καιρό και είμαι σε waiting list στο amazon μαζί με το will write for food. Περιττό να σου πω ότι Ο pierre herme μου άνοιξε τα ματια σε πολλά πράγματα! Όλες οι τούρτες σχεδόν στο blog μου είναι βασισμένες στις γνώσεις του. Το Βιβλίο Pixel το Plate είναι η βίβλος μου εδώ και κάμποσο καιρό... Έχω μάθει απίστευτα πράγματα από αυτή, όχι μονο στο πως να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες, αλλα και τα μηνύματα που θέλω να περάσω μέσα από αυτές. όσο για τα λογοτεχνικού περιεχομενου, ακόμα παιδεύομαι να τελειώσω τους άθλιους, ενώ την δασκάλα με τα χρυσά ματια την "ξαναρουφηξα" μέσα σε μια ημερα!

    ReplyDelete
  8. Εγώ τα τελευταία 2 χρόνια διαβάζω συνήθως βιβλία μαγειρικά. Βιβλία που μου έχουν κάνει δώρα (όπως το Cupcakes της Martha Stewart ή το Λεξικό Μπαχαρικών και μυρωδικών). Γενικά αυτούς του είδους τα βιβλία τα διαβάζω με απέραντη ευχαρίστηση! Από τα δικά σου με κέντρισε το μακαρόνς και αυτό για τη φωτογραφία!

    ReplyDelete
  9. Πολύ ενδιαφέρουσα η λίστα σου Μάγδα μου!!!
    Κι εγώ όπως η αγαπημένη "μαγειρο-φωτο-συνάδελφος" από πάνω, στο Plate to Pixel σκάλωσα :)
    Να είσαι καλά
    φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  10. H Dujardin κάνει καταπληκτική δουλειά, την παρακολουθώ ανελλιπώς εδώ και καιρό!
    Στον Πόε έχω μεγάλη αδυναμία, εννοείται ότι έχω διαβάσει τους Φόνους της οδού Μοργκ αλλά μου αρέσει πολύ το εξώφυλλο της συγκεκριμένης έκδοσης! Από ποια εκδοτική εταιρία είναι;
    Nice bookmark by the way!!

    ReplyDelete
  11. Vita — φιλοσοφία και συνταγές. Ο τέλειος συνδυασμός!

    Νικολέττα — γειά σου! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις.

    Royal Coconut — to 'Plate to Pixel' έχει τελικά φοβερό σουξέ ανάμεσα στους food bloggers. Εμένα με ενδιέφερε περισσότερο το πρακτικό μέρος του πράγματος κι όχι το αισθητικό. Αυτό οφείλει να είναι πολύ προσωπική υπόθεση νομίζω. Πχ. έχω βαρεθεί να βλέπω σε food blogs το ίδιο στυλ φωτογραφιών, με παρόμοια background, παρόμοια props κλπ.
    Πω πω τί μου θύμισες τώρα. Τους Άθλιους. Ποτέ δεν τους τελείωσα. Πρέπει να έχω φτάσει μέχρι το δεύτερο και πολύ σου λέω.

    kiki — ναι, κι εγώ ευχαριστιέμαι πολύ να χαζεύω/διαβάζω βιβλία μαγειρικής. Αυτό το Λεξικό μπαχαρικών και μυρωδικών μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!

    gvarvakis — όλοι τελικά εκεί σκάλωσαν ε;
    Ευχαριστώ!

    crispy — είναι από τα πρώτα blos που ανακάλυψα. Όντως είναι εξαιρετική, ειδικά στις φωτογραφίες της.
    Η εκδοτική λέγεται Vintage Books.
    Ευχαριστώ! Snoopy rules :)

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Μάγδα. Διαβάζω το blog σου εδώ και καιρό και είναι εξαιρετικό. Μπράβο σου. Είμαι και εγώ άρρωστη με τη μαγειρική καιτη ζαχαροπλαστική. Θα πρότεινα τα βιβλία της Ιωάννας Καρύστιανη όπως τα σακιά, Σουέλ , Μικρά Αγγλία. Νίτσα Θεσσαλονίκη.

    ReplyDelete
  13. Γειά σου Νίτσα! Ευχαριστώ για τις προτάσεις βιβλίων!

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα και πάλι! Χάρη σε σένα, αυτή την περίοδο διαβάζω τα εξής:
    Plate to Pixel: digital food photography & styling της Hélène Dujardin
    Will write for food της Dianne Jacob

    Αυτή η ανάρτησή σου μου έδωσε το σπρώξιμο που ήθελα για να κάνω ένα βήμα παραπάνω και σε ευχαριστώ πολύ! Και τα δύο βιβλία είναι εξαιρετικά, με απίστευτα χρήσιμες πληροφορίες!
    Επ' ευκαιρία παρήγγειλα -εννοείται από amazon- και το εξής:
    Food Photography: From Snapshots to Great Shots της Nicole S. Young
    Δεν ξέρω αν το έχεις υπόψη, πολύ ευκολοδιάβαστο και κατανοητό βιβλίο με πολλές φωτογραφίες και παραδείγματα. Ελπίζω τα αποτελέσματα να αρχίσουν σιγά-σιγά να φαίνονται στις αναρτήσεις μου, χαχα!
    Πραγματικά ευχαριστώ πάντως! Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Γειά σου Ερμιόνη. Ναι! Το ξέρω αυτό το βιβλίο και μάλιστα ήθελα να το αγοράσω. Η συγγραφέας έχει και blog. Δες το εδώ. Έχει πολύ ωραίες αναρτήσεις για φωτογραφία με διάφορα tips κλπ.
    Χαίρομαι πολύ που σου φάνηκαν χρήσιμα τα βιβλία αυτά. Είναι όντως πάρα πολύ καλά! Εγώ σ' ευχαριστώ. Φιλιά!

    ReplyDelete