Saturday, April 25, 2015

Τούρτα βανίλια με γέμιση σοκολατένιας κρέμας μασκαρπόνε, επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε και βρώσιμα λουλούδια


Το περασμένο Σάββατο, έφτιαξα μια τούρτα που μύριζε άνοιξη.




Με πολλή βανίλια, πολύ μασκαρπόνε, και λίγη σοκολάτα, γιατί τί θα έκανα χωρίς σοκολάτα;




Το κυριότερο όμως, με πολλά λουλούδια, βρώσιμα.
Πανσέδες, μωβ και κίτρινοι, κόσμησαν την τούρτα με τον πιο όμορφο τρόπο.




Δυο κέικ βανίλιας, γλυκά και αρωματικά, συνεκτικά μα όχι βαριά, χωρίζονταν μονάχα από μια παχιά στρώση αφράτης κι ελαφριάς σοκολατένιας κρέμας μασκαρπόνε, με τη βαθιά γεύση του κακάου.




Η πλούσια κι ανάλαφρη κρέμα μασκαρπόνε κάλυπτε την τούρτα ολόγυρα, και πάνω στο κάτασπρο χρώμα της τα λουλούδια φάνταζαν ακόμα πιο ζωντανά.




Με μια απαλή γλύκα και με έντονη τη γεύση και το άρωμα της βανίλιας που γίνονταν αισθητά σε κάθε μπουκιά, ήταν ανάλαφρη, κομψή κι εύγεστη. Μια υπέροχη τούρτα που την απολαύσαμε δεόντως. Ελπίζω να την φτιάξετε και να την ευχαριστηθείτε εξίσου κι εσείς.









Τούρτα βανίλια με γέμιση σοκολατένιας κρέμας μασκαρπόνε, επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε και βρώσιμα λουλούδια

Χρησιμοποίησα βρώσιμους πανσέδες, μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο είδος βρώσιμου λουλουδιού. Οι βιολέτες θα ήταν πανέμορφες.

Αυτού του είδους οι τούρτες είναι αρκετά εύκολο να φτιαχτούν και είναι ιδανικές για γιορτές, γενέθλια κλπ. διότι ενώ είναι εντυπωσιακές, δεν θέλουν πολύ κόπο ή χρόνο για να ετοιμαστούν.




Μερίδες: 1 τούρτα / 12-14 κομμάτια

Υλικά

για το κέικ
200 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα των φορμών
130 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεσαία αβγά
45 ml φρέσκο πλήρες γάλα
1½ κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας (ή καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι

για τη γέμιση σοκολατένιας κρέμας μασκαρπόνε
125 γρ. μασκαρπόνε
30 γρ. άχνη ζάχαρη
20 γρ. κακάο (τύπου Ολλανδίας)
125 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)

για την επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε
250 γρ. μασκαρπόνε
55 γρ. άχνη ζάχαρη
100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας (δεν έβαλα πάστα βανίλιας γιατί δεν ήθελα να είναι ορατά τα σποράκια αλλά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αντί για εκχύλισμα)

Βρώσιμα λουλούδια, για τη διακόσμηση της τούρτας

Ειδικά εργαλεία: 2 στρογγυλές φόρμες για κέικ 18 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός, ψιλό κόσκινο, μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι, σπάτουλες (μια μακριά ίσια σπάτουλα και/ή μια μικρή σπαστή σπάτουλα)


Προετοιμασία

για το κέικ
Βουτυρώστε τις βάσεις και τα τοιχώματα των δυο φορμών και τοποθετήστε λαδόκολλα στους πάτους. Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “φτερό” του μίξερ βάσης (ή μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο και απαλό μείγμα, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε ένα-ένα τ’ αβγά χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα. Προσθέστε το γάλα και τη βανίλια και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν.
Κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι κατευθείαν μέσα στο μπωλ του μίξερ βάσης και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.


Μοιράστε το μείγμα ισομερώς μεταξύ των 2 φορμών. Εγώ ζυγίζω το μείγμα ώστε τα κέικ να βγούνε ακριβώς ίδια σε μέγεθος. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά, μοιράστε το μείγμα με το μάτι. Ισιώστε τις κορυφές με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού ή μια μικρή σπαστή σπάτουλα.


Τοποθετήστε και τις δύο φόρμες στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι όταν εισάγετε ένα μαχαίρι στο κέντρο των κέικ να βγαίνει καθαρό. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε γιατί θα ξεραθούν.

Αφαιρέστε τις φόρμες απ’ το φούρνο, ακουμπήστε τες πάνω σε σχάρα κι αφήστε τα κέικ να κρυώσουν λίγο. Έπειτα ξεφορμάρετε και ακουμπήστε τα στη σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Πάρτε ένα κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι και κόψτε τις κορυφές τους ώστε να είναι επίπεδα.


για τη γέμιση σοκολατένιας κρέμας μασκαρπόνε
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη και προσθέστε το μασκαρπόνε και το κακάο. Χτυπήστε με το εξάρτημα “σύρμα” (ή με μίξερ χειρός) σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα απαλό μείγμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα πολύ σφιχτό μείγμα. Προσέξτε μην το παραχτυπήσετε γιατί μπορεί να κόψει.


Επιλέξτε την πιατέλα ή βάση όπου θα τοποθετήσετε την τούρτα σας. Κόψτε τέσσερις λωρίδες λαδόκολλας και σχηματίστε ένα τετράγωνο περίγραμμα πάνω στην πιατέλα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δε θα λερωθεί από την επικάλυψη του κέικ.

Τοποθετήστε το πρώτο κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω) πάνω στα κομμάτια λαδόκολλας που έχετε απλώσει πάνω στην πιατέλα και προσθέστε από πάνω την γέμιση σοκολατένιας κρέμας μασκαρπόνε. Απλώστε την ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας μικρής σπαστής σπάτουλας (ή μιας κανονικής σπάτουλας), προσέχοντας να μην την απλώσετε μέχρι τις άκρες του κέικ για να υπάρχει περιθώριο να απλώσει όταν ακουμπήσετε από πάνω το δεύτερο κέικ. Ακουμπήστε προσεκτικά το δεύτερο κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα κάτω) πάνω στη γέμιση και πιέστε ελαφρά προς τα κάτω για να ενωθούν καλά.


Βάλτε το κέικ στο ψυγείο ώστε να δέσει και να είναι έτοιμο για την εφαρμογή της επικάλυψης. Αφήστε το στο ψυγείο για 10 λεπτά και φτιάξτε την επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε.

για την επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη και προσθέστε το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Χτυπήστε με το εξάρτημα “σύρμα” (ή με μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα πολύ σφιχτό μείγμα. Προσέξτε μην το παραχτυπήσετε γιατί μπορεί να κόψει.


Βγάλτε την τούρτα από το ψυγείο και εφαρμόστε την επικάλυψη γύρω και πάνω από την τούρτα, χρησιμοποιώντας μια μακριά ίσια σπάτουλα ή μια μικρή σπαστή σπάτουλα.


Αφαιρέστε τα κομμάτια λαδόκολλας προσεκτικά από την πιατέλα και τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο για 40 λεπτά ώστε να σφίξει. Όταν θέλετε να την σερβίρετε, διακοσμήστε την με τα λουλούδια.

Σημείωση: Κρατήστε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την κόψετε. Μην την αφήσετε εκτός ψυγείου γιατί η επικάλυψη θα μαλακώσει πολύ.

Μπορείτε να διατηρήσετε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες. Καλό θα είναι όμως να αφαιρέσετε από πάνω τα λουλούδια. Αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν ολόφρεσκα.




35 comments:

  1. ουαουουυυυυ ειναι υπεροχο!!! η τουρτα ειναι σα λευκος καμβας και τα λουλουδια κλεβουν την παρασταση υπεροχος συνδυασμος χρωματων!!! πανευκολη συνταγη και σιγουρα πεντανοστιμη!!!
    ερωτηση οι πανσεδες τρώγονται;; κανονικα;;; εχει η γειτονιασσα πολλες γλαστρες να παω να τις φαω η μπα;;;;; και να μη τροφωνται ειναι εντυπωσιακοι ετσι στη τουρτα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τους πήρα από σούπερ μάρκετ οπότε τρώγονται. Αν εμπιστεύεσαι τη γειτόνισσα, φάτους χχαχαχα Κι εγώ έχω ένα γείτονα που είναι γεμάτος πανσέδες κι όποτε περνάω λέω να "δανειστώ" για την επόμενη τούρτα αλλά φοβάμαι μη με πιάσει στα πράσα! Σ' ευχαριστώωω!

      Delete
  2. και άνοιξη και καλοκαίρι μου φωνάζει εμένα αυτή η τουρτίτσα, η οποία είναι πραγματικά πανέμορφη.
    Έχω ξαναδεί βρώσιμα λουλούδια (σε blogs βέβαια μόνο), περιμένω να δώ αν θα τα πετύχω ποτέ και μπροστά μου για να τα δοκιμάσω!
    Αχ αυτή η σοκολάτα, τι θα κάναμε χωρίς αυτή? Είμαι σίγουρη πως ταιριάζει ιδανικά με την βανίλια και την μούς μασκαρπόνε!
    Εν τέλει, τα δοκιμάσατε τα πανσεδάκια? Ή τα αφήσατε μόνο για ντεκόρ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ! Ναι, τα φάγαμε ;)

      Delete
  3. Πολύ εντυπωσιακή η τούρτα σου και εύκολη, το λέω εγώ που δεν καταπιάνομαι εύκολα με αυτά τα γλυκά. Κλέβουν την παράσταση τα λουλούδια της διακόσμησης.
    Αν αποφασίσω να φτιάξω κάποια τούρτα θα είναι αυτή
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύ εύκολη! Ελπίζω να την ευχαριστηθείς αν την φτιάξεις.

      Delete
  4. Πω πω Μάγδα! Τι έργο τέχνης είναι αυτό; Και έχω μια γλάστρα φουλ πανσέδες σε ωραία χρώματα. Ήξερα για τους καπουτσίνους και τους έχω βάλει σε σαλάτα, αλλά όχι για τους πανσέδες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ! Μ'αρέσουν πολύ και σε σαλάτες οι πανσέδες. Μπορεί να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη γεύση αλλά είναι πανέμορφοι.

      Delete
  5. Νομίζω έκανες το καλύτερο καλωσόρισμα στην άνοιξη!
    Πλέον όπου βλέπω πανσέδες θα σκέφτομαι αυτή την υπέροχη τούρτα και θα μπαίνω στον πειρασμό να "τσιμπήσω" κανέναν...
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά Αγγελική. Καλή εβδομάδα!

      Delete
  6. Καλημέρα!
    Πανέμορφη!
    Το μασκαρπονε τελικά ειναι ιδανικο σε τουρτες, ειτε σε λευκη μορφή ή αναμεμειγμένο με σοκολάτα.

    Καλή εβδομαδα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Μου αρέσει πολύ το μασκαρπόνε και το χρησιμοποιώ σε αρκετά γλυκά. Έχει όμως και πολλά λιπαρά, άσ'τα να πάνε. Καλή εβδομάδα!

      Delete
    2. Ναι, αλλά τα λουλούδια δεν εχουν θερμίδες... οπότε εινια μία η άλλη χι χι!

      Delete
  7. Πολύ όμορφη η τούρτα σου μα πιο πολύ ζηλεύω τα λουλούδια που τη διακοσμούν.Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα!

      Delete
  8. Το λόγια μάλλον είναι περιττά :-) καθώς η ομορφιά και να θέλει να κρυφτεί...δεν τα καταφέρνει!
    Μπράβο σου Μάγδα.
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Καλή εβδομάδα!!

      Delete
  9. Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Εύη!

      Delete
  10. Εντυπωσιακή η τούρτα σου, Μάγδα! Γλυκό, λουλουδιασμένο καλωσόρισμα της Άνοιξης με το άρωμα της βανίλιας και της σοκολάτας να το συνοδεύουν!! Ωραίες οι φωτογραφίες!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Ειρήνη! Σ' ευχαριστώ και καλή εβδομάδα!

      Delete
  11. Το μασκαρπόνε είναι αγαπημένο υλικό και μου αρέσει που το χρησιμοποιείς τόσο στη σοκολατένια όσο και στη λευκή κρέμα.
    Πραγματικά πανέμορφη η τούρτα σου. Κομψή και καθόλου δύσκολη.
    Τη σημειώνω και σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη! Φιλιά!

      Delete
  12. Κίτρινο με μωβ? τέλειος συνδυασμός!! αλήθεια δεν ήξερα ότι υπάρχουν λουλούδια που τρώγονται... Στα πρώτα γενέθλια που έρχονται θα φτιαχτεί σίγουρα !!!! :)
    Καλή πρωτομαγιά ...
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εύχομαι να την χαρείς! Ναι, μερικά λουλούδια τρώγονται. Καλή πρωτομαγιά!

      Delete
  13. Φοβερή τούρτα, ότι και να πούμε είναι λίγο θα είναι. Η εμφάνιση είναι φοβερή, η άνοιξη στο πιάτο, αν και όπως είπα θα λυπόμουν να φάω τα όμορφα λουλουδάκια μάλλον, δεν ξέρω, αν πετύχω βρώσιμα λουλούδια θα σου πω τι έγινε. Δοκίμασα την γέμιση, φοβέρη, ανάλαφρη και βελούδινη, και το κακαό είναι τόσο όσο, τουλάχιστον στη δική μου τούρτα ταίριαξε απόλυτα με τις γέυσεις.
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Τάνια. Χαίρομαι πραγματικά που σου άρεσε και έγινε κομμάτι και της δικής σου τούρτας. Καλημέρα!

      Delete
  14. Άργησα Μάγδα μου αλλά δεν υπήρχε πιθανότητα να μην σχολιάσω την λουλουδιασμένη σου τούρτα! Αλλη μια εξαιρετική τούρτα έφτιαξες που είναι πράγματικά χάρμα οφθαλμών! Για τη γεύση δεν αμφιβάλω διόλου. Είσαι εγγύηση! Γνωστό!!!
    Ότι κι αν γιορτάζατε εύχομαι να είστε πάντα καλά και πάντα γιορτή να έχετε στο σπίτι σας!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή! Να'σαι καλά!!

      Delete
  15. Έφτιαξα την τούρτα και φυσικά φαγώθηκε επιτόπου. Μου έκανε εντύπωση το ότι δεν ήταν λιγωτική και τα κέικ καθόλου βαριά. Οι δε κρέμες (τις οποίες είχα ήδη δοκιμάσει στην παρασκευή τους - προνόμιο νοιυκοκυράς) ήταν σαν παγωτό. Έχω μια απορία, ωστόσο: αν θελήσω να φτιάξω τη διπλάσια ποσότητα για περισσότερο κόσμο τι μέγεθος ταψάκια να χρησιμοποιήσω; Αρετή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Αρετή! Είναι πράγματι ελαφριά, χαίρομαι που το διαπίστωσες κι εσύ. Η πιο κοινή φόρμα για στρογγυλό κέικ έχει διάμετρο 21-22 εκ. οπότε θα σου έλεγα να χρησιμοποιήσεις αυτό το μέγεθος. Με πιο μεγάλη φόρμα από αυτή θα είναι άχαρη η τούρτα κατά τη γνώμη μου. Χαίρομαι που την ευχαριστήθήκατε!

      Delete
  16. Θέλω πολύ καιρό να τη φτιάξω και έφτασε η ιδιαίτερη στιγμή. Για τα φορμάκια θέλω κι εγώ να σε ρωτήσω γιατί θα χρειαστεί να αγοράσω. Είναι πολύ μικρό το 18άρι, δεν βρίσκω καν εύκολα στην αγορά. Αν πάρω 22άρι, πρεπει να διπλασιάσω τις ποσότητες;; Μου ακούγεται πολύ. Μπορώ να κάνω δουλειά με τσέρκια, λαδόκολλες και δίσκους; Επίσης, μια φορά έψησα βάση τσιζκεικ στην αποσπώμενη φόρμα μου, 28άρα, και χύθηκε το βούτυρο στο φούρνο, μιας και δεν κλείνει αεροστεγώς στην ένωση, ένα χάλι. Εσένα δε σου συμβαίνει;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρειάζεσαι φόρμες με διάμετρο 18 εκ. γι αυτό το κέικ. Άντε 20 εκ το πολύ. Όχι μεγαλύτερη. Μην διπλασιάσεις τις ποσότητες. Με τσέρκι μπορείς να ψήσεις τα κέικ, ναι. Μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο πώς να το χρησιμοποιήσεις. Εγώ χρησιμοποιώ μόνο φόρμες.

      Delete
  17. Φαινεται υπεροχη η τουρτα και συμφωνώ οτι οι μικρες φαινεται πιο ομορφη σε μικρο μεγεθος.Τη σκεφτομουν ομως για τα γενεθλια του γιου μου και ηθελα μεγαλυτερη για αρκετα κομματια.Διαβασα οτι δεν προτεινεις το διπλασιασμο των ποσοτητων,οποτε να μην το τολμησω για μεγαλυτερο ταψακι?πχ 26 ή 28 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Βίκυ. Δεν θα σου πρότεινα να διπλασιάσεις τις ποσότητες αλλά αν θες να το ρισκάρεις, μπορείς φυσικά. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στο ψήσιμο γιατί ο χρόνος θα αλλάξει ριζικά. Καλή επιτυχία!

      Delete