Friday, April 21, 2017

Κέικ με βανίλια και σπιτική nutella

Σας έχω ξαναμιλήσει για τη σπιτική μου nutella και απ’ ό,τι φαίνεται θα μιλάω γι’ αυτήν συχνά-πυκνά διότι κάθε φορά που την φτιάχνω, όλο και σε κάποιο γλυκό την βάζω. Άλλες φορές σε brownies, άλλες σε ροφήματα (όπως αυτή η ζεστή σοκολάτα), άλλες σε παγωτά.




Αυτή τη φορά, την πρόσθεσα σε κέικ, σε ένα κέικ βανίλιας που χρειαζόταν ένα κάτι που θα το έκανε ακόμα πιο νόστιμο και δελεαστικό. Εξελίχθηκε λοιπόν σε ένα κέικ που μας έκανε να το κατασπαράξουμε σε χρόνο μηδέν.




Είναι πανεύκολο να φτιαχτεί και δεν χρειάζεται καν να βγάλετε το βαρύ πυροβολικό, γνωστό και ως μίξερ βάσης, παρά θέλει μονάχα ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός.


Πρόκειται για ένα υγρό και συνεκτικό κέικ χωρίς όμως να είναι βαρύ, κι είναι μαλακό και απίστευτα βουτυράτο με έντονη τη γεύση της βανίλιας και ακόμα πιο έντονη τη γεύση της σοκολάτας και του φουντουκιού από το σπιτικό άλειμμα. Στα σημεία μάλιστα που βρίσκεται η σπιτική nutella, το κέικ είναι κρεμώδες και μαλακό αλλά συνάμα λίγο κοκκώδες από τους ξηρούς καρπούς κι αυτό είναι και το αγαπημένο μου σημείο του.




Η ιδανική μπουκιά, ωστόσο, παραμένει εκείνη που περιέχει και τα δυο, αφού ο συνδυασμός είναι ονειρεμένος, και αν έχετε αδυναμία στα γλυκά όπως εγώ, σας προειδοποιώ, το κέικ αυτό είναι πολύυυυυ επικίνδυνο.







Κέικ με βανίλια και σπιτική nutella

Θα χρειαστείτε γύρω στο 1/3 της ποσότητας σπιτικής nutella που βγάζει η συνταγή μου. Την υπόλοιπη απολαύστε την σε ένα ζεστό ρόφημα ή ξέρετε εσείς, με το κουταλάκι!

Η σπιτική nutella κάνει τη διαφορά στο κέικ αλλά σε περίπτωση που δεν θέλετε να την φτιάξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την κανονική nutella ή μερέντα. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο αφού η σπιτική εκδοχή έχει πολύ πιο ισορροπημένη γεύση, είναι λιγότερο γλυκιά κι έχει την πραγματική γεύση των ξηρών καρπών και της σοκολάτας αλλά και πάλι θα είναι νόστιμο.


Μερίδες: 1 κέικ / 10 κομμάτια

Υλικά
185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κουταλάκι γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
5 αβγά μεσαίου μεγέθους
2 κουταλάκια γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
115 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
250 γρ. ψιλή ζάχαρη
320 γρ. σπιτικό άλειμμα φουντουκιού-σοκολάτας (σπιτική Nutella) (ή κανονική nutella)

Ειδικά εργαλεία: μακρόστενη φόρμα για κέικ 21 x 11 εκ., λαδόκολλα, ηλεκτρικό μίξερ χειρός, ψιλό κόσκινο


Προετοιμασία
Βγάλτε τη σπιτική nutella σας έξω απ’ το ψυγείο 1 ώρα πριν ετοιμάσετε το κέικ για να μαλακώσει.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε με ένα κομμάτι λαδόκολλας.

Μέσα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
Σε μια κανάτα-μεζούρα ή σ’ ένα άλλο μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τ’ αβγά και την βανίλια και χτυπήστε μ’ ένα σύρμα μέχρι ν’ αφρίσουν.
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Με το μίξερ να δουλεύει σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, ρίξτε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και να έχετε ένα κρεμώδες, λείο κι αφράτο μείγμα. Προσθέστε το 1/3 του μείγματος αλευριού και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Προσθέστε άλλο 1/3 του μείγματος αλευριού και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Προσθέστε το τελευταίο 1/3 του αλευριού και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Συνεχίστε το χτύπημα για άλλα 30 δευτερόλεπτα και σταματήστε.

Απλώστε το 1/3 του μείγματος του κέικ στον πάτο της φόρμας και από πάνω προσθέστε τη μισή ποσότητα σπιτικής nutella. Απλώστε την ή αφήστε τη σε μικρά κομμάτια όπως έκανα εγώ γιατί ήθελα κομμάτια αυτής μέσα στο κέικ. Από πάνω προσθέστε άλλο 1/3 από το μείγμα του κέικ και απλώστε το. Προσθέστε από πάνω την υπόλοιπη σπιτική nutella και τελειώστε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ. Ισιώστε την κορυφή και βάλτε τη φόρμα στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 45 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 15 λεπτά ή έως ότου όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει με καθαρή.


Σημείωση: Επειδή η σπιτική nutella φτιάχνεται με πραγματικούς ξηρούς καρπούς, είναι πιο βαριά κι έτσι πέφτει στον πάτο κατά το ψήσιμο. Αν χρησιμοποιήσετε την κανονική nutella, λογικά θα μείνει πιο σταθερή μέσα στο κέικ. Μπορείτε κιόλας να το κάνετε μαρμπρέ σε αυτή την περίπτωση, κάτι που είναι δύσκολο με την σπιτική nutella καθώς είναι πιο σφιχτή.

Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο να ακουμπήστε τη σε μια σχάρα. Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα για 15 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρετε κι ακουμπήστε το πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Κόψτε σε κομμάτια κι απολαύστε.

Κρατάει καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 4-5 μέρες αν και αμφιβάλλω για το αν θα μείνει τόσες μέρες. Σ’ εμάς δεν κρατάει πάνω από 2!


5 comments:

  1. Υπέροχο και άκρως δελεαστικό αυτό το κέικ σου, Μάγδα! Η σπιτική nutella σίγουρα θα κάνει τη διαφορά! Σύντομα θα δοκιμαστεί...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ζαχαρένια! Η σπιτική νουτέλα κάνει όντως τη διαφορά. Θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε αν το φτιάξεις :)

      Delete
  2. Πω πω Μάγδα, δείχνει φανταστικό!
    Έχω τεράστια αδυναμία τόσο στη σπιτική nutella όσο και στα κέικ γενικότερα, οπότε ναι παραπάνω από 2 ημέρες δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει στην κουζίνα μας!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Φιλιά!

      Delete
  3. πωωωωω τελειο!!!! αδυναμιατα κεικ, ποσο μαλλον οταν εχουν και μια σπιτικη νουτελα μεσα! οτι πρεπει για τον καφε! πολυ ευκολη συνταγη κ σιγουρ ανοστιμη

    ReplyDelete