Friday, June 30, 2023

Αβγά με πατάτες

Όταν ήμουν μικρή απεχθανόμουν τ’ αβγά. Ούτε να τα δω δεν ήθελα, κι μαμά μου ως γνήσια ελληνίδα μάνα δεν άντεχε στην ιδέα του να μη  φάω τ’ αβγό μου. Αυτό εδώ το πιάτο λοιπόν κατάφερνε το ακατόρθωτο, να φάω αβγό. Ο μοναδικός λόγος φυσικά που το έτρωγα, μην νομίζετε, ήταν γιατί δυσκολευόμουν να το αφαιρέσω γύρω-γύρω από τις πατάτες κι έτσι μερικά κομμάτια αβγού, πώς να το κάνουμε, κατέληγαν και στο στόμα μου.

Για τις πατάτες καθόμουν στο τραπέζι να φάω. Για τις πατάτες πάντα θα κάθομαι σε τραπέζια να φάω.

Τώρα πια όμως τα τρώω και τ’ αβγά. Συνειδητά και όχι κατά τύχη.

 

 

 

Ίσως αυτή η συνταγή φαντάζει πολύ απλή ή περιττή για όσους ξέρουν να φτιάχνουν το κλασικό αυτό πιάτο, κι όμως, για μένα, δεν είναι. Είναι απαραίτητη, αν μη τί άλλω για τον σύντροφό μου, ο οποίος από τότε που γίναμε γονείς πριν τέσσερα χρόνια περίπου, μπαίνει στην κουζίνα πολύ συχνότερα από παλιά και έχει ως σημείο αναφοράς το μπλογκ μου για συνταγές που αγαπάμε. Ε, αυτήν εδώ, την αγαπάμε, πολύ. Ελπίζω να την αγαπήσετε κι εσείς.

 

 

 

 

Αβγά με πατάτες

Τ’ αβγά με τις πατάτες δεν είναι ομελέτα, δεν είναι συμπαγές μείγμα των δυο υλικών. Είναι το πάντρεμά τους μέσα στο τηγάνι, αρμονικό και συμμετρικό. Το ένα αγκαλιάζει το άλλο και γίνονται ένα, διατηρώντας συνάμα την μοναδικότητά τους. Τ’ αβγά περιβάλλουν τις πατάτες, τις χαϊδεύουν, με μερικά κομμάτια τους, μεγαλούτσικα και ζουμερά, να αλητεύουν μέσα στο τηγάνι μακριά από αυτές. Οι πατάτες οφείλουν να είναι μαλακιές κι όχι κριτσανιστές, τα αβγά μελωμένα και υγρά, με το ελαιόλαδο να παντρεύει τα δυο και με το αλατοπίπερο να τα νοστιμίζει.

 

 

 

Μερίδες: 2 γενναίες 

 

Υλικά

3-4 μεγάλες πατάτες

Ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο αν προτιμάτε) για το τηγάνισμα της πατάτας

5 μεγάλα αβγά

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

 

Προετοιμασία

Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες όπως τις κόβετε για τηγανητές πατάτες.

Ξεπλύντε τες καλά κι αφήστε τες μέσα σε ένα σουρωτήρι όσο ζεσταίνετε το λάδι.

Σ’ ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, ρίξτε ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) ώσπου να φτάσει στη μέση του τηγανιού. Θα πρέπει να έχει αρκετό λάδι ώστε να χωρέσουν άνετα όλες οι πατάτες και να βυθιστούν μέσα σε αυτό όσο τηγανίζονται.

Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι ν’ αρχίσει να λαμπυρίζει. Αν έχετε θερμόμετρο θα πρέπει να είναι γύρω στους 175°C. Μπορείτε επίσης να το τεστάρετε ρίχνοντας μέσα μια πατάτα. Αν το λάδι γύρω από την πατάτα αρχίσει να κάνει φουσκαλίτσες και να φουσκώνει ελάχιστα τότε είναι έτοιμο. Προσέξτε όμως γιατί αν το λάδι φουσκώσει πολύ και αφρίσει, σημαίνει πως είναι πολύ καυτό. Κατεβάστε την φωτιά σε αυτή την περίπτωση και περιμένετε λίγο πριν το ξανατεστάρετε.

Προσθέστε τις πατάτες στο τηγάνι και τηγανίστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και να κάνουν μια απαλή κρούστα. Δεν πρέπει να γίνουν τραγανές και να πάρουν έντονο χρώμα. Πρέπει να είναι κάπως μαλακιές αλλά ψημένες.

Αφαιρέστε τες με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τες σε ένα μπωλ.

Ενώ οι πατάτες τηγανίζονται, σπάστε τ’ αβγά σ’ ένα άλλο μπωλ και χτυπήστε πολύ ελαφρά με ένα πιρούνι. Αλατοπιπερώστε κι αναμείξτε ελαφρά.

Σ’ ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (28-30 εκ. διάμετρο), προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε τις πατάτες και απλώστε τες μέσα στο τηγάνι. Ρίξτε αμέσως τα αβγά πάνω από τις πατάτες και περιμένετε για 10 δευτερόλεπτα. Ξεκινήστε να αναμειγνύετε με μια πυρίμαχη σπάτουλα τα δυο υλικά με απαλές κινήσεις. Καθώς τα αβγά αρχίζουν να ψήνονται, συνεχίστε να αναμειγνύετε απαλά, προσέχοντας να μην διαλύσετε εντελώς τα αβγά. Πρέπει να υπάρχουν μικρά και μεγάλα κομμάτια αβγού ολόγυρα από τις πατάτες.

Σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα και αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται. 

Απολαύστε αμέσως όσο είναι ζεστό.

Αυτή τη φορά σερβίρισα τα αυγά με τις πατάτες με φρέσκο προζυμένιο ψωμί, μαριναρισμένες ελιές και μαλακιά μυζήθρα.

 

 

 

0 comments:

Post a Comment