Tuesday, August 7, 2012

Στη Γάνδη, Βέλγιο

Το Σαββατοκύριακο ήμασταν στο Βέλγιο και επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά τη Γάνδη.

Η Γάνδη (στα ολλανδικά Gent), μια μεσαιωνική πόλη στα βορειοδυτικά της φλαμανδικής περιοχής του Βελγίου, ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα.

Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι εκπληκτική και τα περισσότερα από τα μεσαιωνικά κτίρια παραμένουν ανέπαφα.




Το ατμοσφαιρικό λιμάνι στο ιστορικό κέντρο της Γάνδης. Αυτό είναι το ομορφότερο κομμάτι της παλιάς πόλης.
Η Graslei και η Korenlei είναι τα ονόματα των δυο δρόμων στις όχθες του ποταμού.




Προσόψεις μεσαιωνικών κτιρίων της οδού Graslei.




Το Gravensteen, το κάστρο του Κόμη. Χτίστηκε το 1180 μ.Χ. από τον Κόμη Φίλιππο της Αλσατίας.




Θέα μέσα από ένα μικρό παράθυρο του κάστρου.




Θέα της Γάνδης από την κορυφή του κάστρου.




Πλατεία Sint-Veerleplein, απέναντι από το κάστρο, χώρος δημοσίων εκτελέσεων κατά τον Μεσαίωνα.




Η πλατεία Vrijdagmarkt ήταν κάποτε η κεντρική πλατεία της Γάνδης.
Bond Moyson, το Σοσιαλιστικό Κτίριο και το άγαλμα του Jacob van Artevelde, σημαίνοντα Φλαμανδού πολιτικού του 14ου αιώνα.




Κατά μήκος του ποταμού Leie (Λυς). Αγαπημένο μέρος για πολλούς ζωγράφους των αρχών του εικοστού αιώνα.




Τρεις μεσαιωνικοί πύργοι.
Το Belfry (καμπαναριό) της Γάνδης, το Sint Baafskathedraal (καθεδρικός ναός του Αγίου Βονιφάτιου) και το Sint-Niklaaskerk (εκκλησία του Αγίου Νικολάου).




Δημοτικό θέατρο της Γάνδης.




Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Γάνδης.



Εξυπακούεται πως γύρισα φορτωμένη με βέλγικες σοκολάτες και σοκολατάκια, όπως και πέρσι, και ο Σ προμηθεύτηκε τις αγαπημένες του βέλγικες μπύρες. Το Βέλγιο μας ταιριάζει τελικά.


Τα λέμε και πάλι σύντομα!


12 comments:

  1. Πολύ όμορφη πόλη, είχα πάει πριν από κάποια χρόνια στο Βέλγιο! Η Αμβέρσα μοιάζει επίσης με τη Γάνδη, έχει κι αυτή αρκετά κάστρα.
    Τώρα το καλοκαίρι αν δεν κάνω λάθος πρέπει να γίνονται και μπυρο-φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις, αν και σοκολάτες και μπύρες νομίζω πως βρίσκεις όποτε και να πας!

    ReplyDelete
  2. Υπέροχο ταξίδι, σε ευχαριστούμε πολύ.

    ReplyDelete
  3. Καλησπερα Μαγδα
    Παρ'ολο που οι περισσοτερες ευρωπαικες πολεις εχουν αυτο το στυλ δομησης,το ποταμι που ρεει αναμεσα στα καταπληκτικου καλλους και αρχιτεκτονικης κτιρια,τις πλατειες,τα μουσεια,και πολλες φορες νομιζεις οτι αν επισκεφτεις μια-δυο απο αυτες ,τις γνωριζεις ολες,η συγκεκριμενη -που μου θυμισε πολυ την Μπρυζ-μου αρεσε πολυ.Και αυτο οχι τοσο για τη ρυμοτομια της, η τα μνημεια της,η τα αξιοθεατα της,οσο γιατι μεσα απο τον φακο διεκρινα καποιες πινελιες δροσιας που εχουν σε μονιμη ισως βαση ,οι πολεις της βορειας Ευρωπης!Κατι που κοντευει να γινει σπανιο στη χωρα μας!Καλο βραδυ,να περνας καλα και καλο υπολοιπο καλοκαιριου.

    ReplyDelete
  4. The dark chef — χμμ δεν θα έλεγα πως μοιάζει και πολύ στην Αμβέρσα. Με την Μπρουζ μοιάζει περισσότερο. Όσο για τα μπυροφεστιβάλ, άπειρα στο Βέλγιο και στην Ολλανδία! Μήπως να μετακόμιζες εδώ;;

    Ξανθή — εγώ σ' ευχαριστώ που με διαβάζεις!

    Foteini Thes — και μένα μου θύμισε πολύ την Μπρουζ όπως και λίγο τις Βρυξέλλες. Έχεις απόλυτο δίκιο, πολλές από τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης μοιάζουν μεταξύ τους αλλά η καθεμιά έχει τη χάρη της. Σ' ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω!

    ReplyDelete
  5. πολύ όμορφες φωτογραφίες! σήμερα αποχαιρετούσα γνωστούς μου που παραθερίζουν στην παραλία μας γιατί φεύγουν οικογενειακώς για Βέλγιο...ο άντρας βρήκε δουλειά στην ευρωπαΐκή επιτροπή και η κοπέλα είναι εδω διορισμένη φιλόλογος αλλά παει κοντά (με τα 4 παιδιά)για 5 χρόνια άνευ αποδοχών...

    ReplyDelete
  6. Πραγματικά όμορφη εμπειρία!

    Εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου!
    Αντε και στην επόμενη επίσκεψή!

    ReplyDelete
  7. Καταπληκτικές φωτογραφίες!! Έχω μαγευτεί και έχω ταξιδέψει νοητά άπειρες φορές μέσα από τς δικά σου ταξίδια!! Και εις αλλά με υγεία!! Υγ. Αν και μεγάλος φαν της σοκολάτας ταιριαζω καλύτερα με την επιλογή του Σ στο αναμνηστικό!! Φιλιά πολλα!!!

    ReplyDelete
  8. Τι όμορφο ταξιδάκι κάνατε πάλι!
    Και με εξαιρετικές αγορές μπορώ να πω!
    Αυτό το κάστρο του κόμη το λάτρεψα!
    Φιλιά πολλά Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  9. Βέλγιο....εχω να παω από το 97 μονο αυτό σου λεω
    Πολυ καλές οι φωτογραφίες σου

    καλημερουδια

    ReplyDelete
  10. Αυτό που "ζηλεύω" αλλά και με "προβληματίζει" πάντα είναι το πως κατάφεραν όλες αυτές οι ευρωπαικές πόλεις να κρατήσουν ατόφια τα παλιά τους κτήρια.
    Να τα προβάλλουν με εξαιρετικό τρόπο δίπλα στα ποτάμια και τα κάστρα τους και εμείς να έχουμε μετατρέψει την πρωτεύουσα μας αλλά και την κάθε επαρχιακή μας πόλη (πλην ελαχίστων) σε απέραντα τσιμέντινα πάρκα!

    Ελάχιστα νεοκλασσικα να έχουν σωθεί και αυτά κάθε φορά να διατρέχουν τον κίνδυνο του βανδαλισμού, του graffiti, της φωτιάς (βλέπε πρόσφατα τα κτήρια του κεντρικού άξονα της Σταδίου)! Τόσο πιο έξυπνοι και διορατικοί οι νομοθέτες της Εσπερίας; Εδώ όλα πήγαν στον βωμό της αντιπαροχής και του βολέματος! Γκρρρρρρρρ (νευριάζω πάντα όταν τα συλλογίζομαι).

    Το ταξίδι σας πολύ ωραίο Μάγδα κι' ευχαριστούμε που μας μετέφερες αυτό το κλίμα, μέσω υψηλών θερμοκρασιών, στα πάτρια.

    ReplyDelete
  11. Nasia — το Βέλγιο είναι πολύ όμορφη χώρα, θα περάσουν καλά, είμαι βέβαιη.

    Χρυσαυγή — σ' ευχαριστώ πολύ!

    Arti — σ' αρέσουν και σένα οι μπύρες ε; Εγώ πίνω αραιά και που, προτιμώ άλλα αλκοολούχα ποτά αν και οι βέλγικες είναι φοβερές. Φιλιά!!

    Ερμιόνη — αν το έβλεπες από κοντά θα σου άρεσε ακόμα πιο πολύ. Αν και όταν μπήκαμε στο δωμάτιο των βασανιστηρίων σκιάχτηκα. Μεγάλη η βαρβαρότητα κατά τον Μεσαίωνα.

    Και λοιπόν;E allora? — καλή σου μέρα. Σε ταξίδεψα λιγάκι έτσι; :)

    Penelope — κι εγώ στενοχωριέμαι όταν τα σκέφτομαι αυτά Πηνελόπη. Γιατί οι δικές μας πόλεις να μην έχουν κρατήσει τον χαρακτήρα τους, γιατί να μην διατηρούνται όμορφες προς τέρψη όλων μας, όχι μόνο των τουριστών; Πάντως, όπου και να πάω, κανένα μέρος δεν είναι σαν την Ελλάδα, όσο κι αν την έχουμε παραμελήσει.
    Καλά ξεμπερδέματα με τον καύσωνα, καλό κουράγιο! Εδώ έχουμε δροσούλα, ευτυχώς.

    ReplyDelete
  12. ευχαριστούμε για το εξαιρετικό οδοιπορικό, πανέμορφο!

    ReplyDelete