(Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα λίγο νωρίτερα στην αγγλική σελίδα του blog μου εδώ κι εδώ)
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πώς φτιάχνει κάποιος μια ομελέτα καθορίζει και το πόσο καλός μάγειρας είναι. Εγώ λέω πως το τί βάζει κάποιος μέσα σε μια ομελέτα καθορίζει το πόσο καλός μάγειρας είναι.
Προσωπικά, απεχθάνομαι τις απλές ομελέτες. Οι περισσότεροι Γάλλοι θα με σκότωναν γι' αυτή μου τη δήλωση αλλά είναι αλήθεια! Από τότε που ήμουν μικρή τις απεχθανόμουν ή έτσι τουλάχιστον μου λέει η μητέρα μου. Η κατανάλωση ενός και μόνο αβγού αποτελούσε εφιάλτη για μένα. Η μητέρα μου προσπαθούσε να προσθέσει σε κάθε πιάτο που περιείχε αβγό, διάφορα άλλα υλικά για να με καταφέρει να το φάω.
Χρησιμοποιούσε τις μυστικές δυνάμεις της ντομάτας, του τυριού ή της τηγανητής πατάτας ανακατεμένα με τ' αβγά για να καταδεχθώ έστω να κοιτάξω το πιάτο. Άλλες φορές χρησιμοποιούσε τη γοητεία του ελαιόλαδου, της φέτας και του τραγανού ψωμιού ως συνοδευτικά στα τηγανητά μου αβγά.
Τελικά, όσο περνούσαν τα χρόνια, με έπεισε! Ευχαριστιόμουν την όψη και γεύση μιας καλομαγειρεμένης ομελέτας, με όλες τις γαρνιτούρες ασφαλώς, αλλά μόνο όταν ξεκίνησα να φτιάχνω η ίδια ομελέτες ανακάλυψα πραγματικά τί μπορεί να κάνει κάποιος με τη βοήθεια ενός απλού αβγού κότας.
Έχω δοκιμάσει πολλούς συνδυασμούς ανά τα χρόνια αλλά ο παρακάτω είναι από τους αγαπημένους μου. Η χρήση του λουκάνικου Καταλονίας δίνει στην ομελέτα μια βαθιά γεύση που συμπληρώνει την κρεμώδη υφή των αβγών αλλά δεν πνίγει τις υπόλοιπες γεύσεις. Το θυμάρι με τη γήινη μυρωδιά του, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν αυτό το απλό και πεντανόστιμο πιάτο. Όταν το φτιάξετε, όλοι θα σας ζητάνε κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο.
Είναι το ιδανικό πιάτο για πρωϊνό αλλά ο Σ το προτιμά και ως ελαφρύ δείπνο συνοδευμένο από μια πράσινη σαλάτα και μια μπαγκέτα ολικής αλέσεως.
Ομελέτα με Λουκάνικο Καταλονίας εμποτισμένο με κόκκινο κρασί, Μανιτάρια, Κρεμμύδι και Θυμάρι
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πώς φτιάχνει κάποιος μια ομελέτα καθορίζει και το πόσο καλός μάγειρας είναι. Εγώ λέω πως το τί βάζει κάποιος μέσα σε μια ομελέτα καθορίζει το πόσο καλός μάγειρας είναι.
Προσωπικά, απεχθάνομαι τις απλές ομελέτες. Οι περισσότεροι Γάλλοι θα με σκότωναν γι' αυτή μου τη δήλωση αλλά είναι αλήθεια! Από τότε που ήμουν μικρή τις απεχθανόμουν ή έτσι τουλάχιστον μου λέει η μητέρα μου. Η κατανάλωση ενός και μόνο αβγού αποτελούσε εφιάλτη για μένα. Η μητέρα μου προσπαθούσε να προσθέσει σε κάθε πιάτο που περιείχε αβγό, διάφορα άλλα υλικά για να με καταφέρει να το φάω.
Χρησιμοποιούσε τις μυστικές δυνάμεις της ντομάτας, του τυριού ή της τηγανητής πατάτας ανακατεμένα με τ' αβγά για να καταδεχθώ έστω να κοιτάξω το πιάτο. Άλλες φορές χρησιμοποιούσε τη γοητεία του ελαιόλαδου, της φέτας και του τραγανού ψωμιού ως συνοδευτικά στα τηγανητά μου αβγά.
Τελικά, όσο περνούσαν τα χρόνια, με έπεισε! Ευχαριστιόμουν την όψη και γεύση μιας καλομαγειρεμένης ομελέτας, με όλες τις γαρνιτούρες ασφαλώς, αλλά μόνο όταν ξεκίνησα να φτιάχνω η ίδια ομελέτες ανακάλυψα πραγματικά τί μπορεί να κάνει κάποιος με τη βοήθεια ενός απλού αβγού κότας.
Έχω δοκιμάσει πολλούς συνδυασμούς ανά τα χρόνια αλλά ο παρακάτω είναι από τους αγαπημένους μου. Η χρήση του λουκάνικου Καταλονίας δίνει στην ομελέτα μια βαθιά γεύση που συμπληρώνει την κρεμώδη υφή των αβγών αλλά δεν πνίγει τις υπόλοιπες γεύσεις. Το θυμάρι με τη γήινη μυρωδιά του, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν αυτό το απλό και πεντανόστιμο πιάτο. Όταν το φτιάξετε, όλοι θα σας ζητάνε κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο.
Είναι το ιδανικό πιάτο για πρωϊνό αλλά ο Σ το προτιμά και ως ελαφρύ δείπνο συνοδευμένο από μια πράσινη σαλάτα και μια μπαγκέτα ολικής αλέσεως.
Ομελέτα με Λουκάνικο Καταλονίας εμποτισμένο με κόκκινο κρασί, Μανιτάρια, Κρεμμύδι και Θυμάρι
Αν δεν μπορείτε να βρείτε λουκάνικο Καταλονίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο λουκάνικο της αρεσκείας σας, αρκεί η γεύση του να μην είναι πολύ έντονη. Π.χ. δεν θα συνιστούσα γι' αυτή τη συνταγή το λουκάνικο chorizo ή το κλασσικό ελληνικό χωριάτικο λουκάνικο.
Μερίδες: 2
Υλικά
4 αβγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής
80 γρ. λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
70 γρ. μικρά portobello (cremini) ή λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Προετοιμασία
Σπάστε τα αβγά μέσα σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Χτυπήστε ελαφρά μ' ένα πιρούνι.
Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε έως ότου αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό. Όταν ψηθούν ελαφρά, προσθέστε το λουκάνικο κι όταν αρχίσει να βγάζει το λίπος του, ρίξτε τα αβγά πάνω απ' όλα τα υλικά και ανακατέψτε, κουνώντας κυκλικά το τηγάνι, έτσι ώστε τα αβγά να απλωθούν ομοιόμορφα. Κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήστε να ψηθεί, φροντίζοντας όμως να σηκώνετε τις άκρες της ομελέτας έτσι ώστε να τρέχει από κάτω το αβγό, για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί από κάτω και από πάνω να είναι λίγο υγρή.
Διπλώστε την ομελέτα σ' ένα πιάτο, πασπαλίστε με λίγο θυμάρι και σερβίρετε αμέσως.
Μερίδες: 2
Υλικά
4 αβγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής
80 γρ. λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
70 γρ. μικρά portobello (cremini) ή λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Προετοιμασία
Σπάστε τα αβγά μέσα σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Χτυπήστε ελαφρά μ' ένα πιρούνι.
Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε έως ότου αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό. Όταν ψηθούν ελαφρά, προσθέστε το λουκάνικο κι όταν αρχίσει να βγάζει το λίπος του, ρίξτε τα αβγά πάνω απ' όλα τα υλικά και ανακατέψτε, κουνώντας κυκλικά το τηγάνι, έτσι ώστε τα αβγά να απλωθούν ομοιόμορφα. Κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήστε να ψηθεί, φροντίζοντας όμως να σηκώνετε τις άκρες της ομελέτας έτσι ώστε να τρέχει από κάτω το αβγό, για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί από κάτω και από πάνω να είναι λίγο υγρή.
Διπλώστε την ομελέτα σ' ένα πιάτο, πασπαλίστε με λίγο θυμάρι και σερβίρετε αμέσως.
0 comments:
Post a Comment