Friday, December 4, 2009

Ώρα για κλημεντίνες



Στήθη Κοτόπουλου με Σάλτσα (Salsa) από Κλημεντίνες
Προσαρμοσμένη από το Bon Appétit

Οι ζουμερές κλημεντίνες και τα γλυκά ντοματίνια ισορροπούν τέλεια με το καυτό τσίλι και τον δροσερό κόλιανδρο και βασιλικό. Τα στήθη κοτόπουλου είναι πολύ τρυφερά καθιστώντας αυτό το γεμάτο χρώμα πιάτο εξαιρετικά νόστιμο και παράλληλα υγιεινό. Είναι ιδανικό πιάτο για δείπνο με φίλους συνοδευμένο από ένα μπουκάλι παγωμένο λευκό κρασί.





Μερίδες: 4

Υλικά
4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και χωρίς κόκκαλο (300 γρ. περίπου το καθένα)
4 κλημεντίνες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους (περίπου 1 κούπα)
1 κούπα ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
1/2 κούπα κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κύβους
1/2 κούπα σέλερι, ψιλοκομμένο σε κύβους
1/4 κούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
1/4 κούπας φρέσκα φύλλα κόλιανδρου (ή μαϊντανού), χοντροκομμένα
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λάιμ
1/4 κουταλάκι γλυκού τσίλι σε σκόνη
1/2 κούπα φρέσκο χυμό κλημεντίνης (από περίπου 6 κλεμεντίνες)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία
Τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου μεταξύ δύο φύλλων πλαστικής μεμβράνης, αφήνοντας απόσταση μεταξύ των κομματιών. Χτυπήστε τα, χρησιμοποιώντας ξύλινο σφυράκι, έως ότου το πάχος τους να γίνει 1 εκ.
Μ' αυτό τον τρόπο όχι μόνο μειώνεται ο χρόνος ψησίματος αλλά και το κρέας γίνεται πιό μαλακό.
Για να φτιάξετε την σάλτσα (salsa), σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους ανακατέψτε τις κομμένες κλημεντίνες με τα ντοματίνια, το κόκκινο κρεμμύδι, το σέλερι, τον βασιλικό, τον κόλιανδρο, τον χυμό λάιμ και 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο όπως επίσης αλάτι και πιπέρι.
Η κρύα αυτή σάλτσα μπορεί να προετοιμαστεί 2 ώρες πριν το σερβίρισμα και να διατηρηθεί σκεπασμένη, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεσκεπάστε το κοτόπουλο και ρίξτε αλάτι και τσίλι κι απ' τις δύο πλευρές. Ζεστάνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σ' ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το κοτόπουλο. Ψήστε για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και σιγουρευτείτε πως έχει ψηθεί κι εσωτερικά. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, βγάλτε το από το τηγάνι και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα.
Προσθέστε τον χυμό κλημεντίνης στο τηγάνι και βράστε μέχρι να μειωθούν τα υγρά σε 1/4 της κούπας. Ανακατεύετε κάθε 2 περίπου λεπτά.
Περιχύστε την ζεστή σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο και μ' ένα κουτάλι ρίξτε από πάνω το μείγμα της κρύας σάλτσας (salsa). Σερβίρετε αμέσως.



Κλημεντίνες σε Σιρόπι από Τζίντζερ και Μπαχαρικά
Προσαρμοσμένη από το Αμερικάνικο Gourmet

Αυτό είναι ένα πολύ αρωματικό και πικάντικο μα πολύ ελαφρύ γλυκό. Η μελένια γεύση της κλημεντίνης ταιριάζει απόλυτα με το πιπερώδες τζίντζερ και την δύναμη των μπαχαρικών. Κατάγεται από την Αλγερία και είναι σίγουρο πως θα δώσει στο επίσημο δείπνο σας μια εξωτική νότα.




Μερίδες: 4-6

Υλικά
1 1/2 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπας φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα), ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
4 πράσινους λοβούς καρδάμωμο
2 ολόκληρους αστεροειδής γλυκάνισους
1/2 ραβδί κανέλας
6 κλημεντίνες (ή μανταρίνια)

Προετοιμασία
Σ' ένα μικρό κατσαρολάκι βράστε το νερό, την ζάχαρη, το τζίντζερ, το καρδάμωμο, τον αστεροδειδή γλυκάνισο και την κανέλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Κλείστε τη φωτιά κι αφήστε να σταθεί με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά. Περάστε το σιρόπι από σουρωτήρι, κρατώντας μόνο το υγρό μέσα σ' ένα μεγάλο μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο, για 2 ώρες το λιγότερο.
Ξεφλουδίστε τις κλημεντίνες, κόψτε τις σε φέτες 1,5 εκ. και βάλτε τις μέσα στο παγωμένο μπωλ με το σιρόπι. Τοποθετήστε και πάλι το μπωλ στο ψυγείο, σκεπασμένο, για 1 ώρα το λιγότερο.
Το γλυκό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 ημέρες.



0 comments:

Post a Comment