Thursday, December 10, 2009

Κάνει κρύοοοο!

Το χοιρινό φιλέτο είναι από τα καλύτερα κομμάτια κρέατος και ο κρόκος Κοζάνης (σαφράν) είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο. Υπάρχει λοιπόν καλύτερος συνδυασμός από αυτόν; Οι πολύχρωμες πιπεριές κι οι ντομάτες δίνουν μια γλύκα στο φαγητό και αφαιρούν λίγη από την πίκρα του σαφράν, ενώ το σαφράν χαρίζει το υπέροχο κεραμιδί χρώμα του στο πιάτο. Είναι μια υπέροχα γευστική και υγιεινή επιλογή για δείπνο, αρκετά ξεχωριστή για συντροφιά. Μπορείτε να το σερβίρετε μαζί μ' ένα μπωλ καστανό ρύζι και να το συνοδεύσετε μ' ένα ελαφρά κρύο μπουκάλι κρασιού Beaujolais.







Χοιρινό με πολύχρωμες Πιπεριές και Κρόκο Κοζάνης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε στίγματα σαφράν είτε σαφράν σε σκόνη γι' αυτή τη συνταγή. Τα στίγματα σαφράν έχουν πιό έντονη και πλούσια γεύση από τη σκόνη αλλά χρειάζεται να τα μουλιάσετε σε νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε για να ελευθερώσουν τη γεύση τους. Η σκόνη σαφράν διαλύεται πιό εύκολα στα φαγητά.





Μερίδες: 4

Υλικά
500 γρ. χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές σούπας μαιντανό, ψιλοκομμένο
10-12 στίγματα σαφράν ή μια πρέζα (1/16 κουταλάκι γλυκού) σκόνη σαφράν
1 κουταλιά σούπας καυτό νερό
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία
Αν χρησιμοποιήσετε στίγματα σαφράν θα πρέπει πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα να τα μουλιάσετε, βάζοντάς τα σ' ένα μπωλ και χύνοντας το καυτό νερό από πάνω. Πρέπει να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Ζεστάνετε το λάδι σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κομμάτια κρέατος και τσιγαρίστε τα ελαφρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε τα απ' το τηγάνι και ρίξτε τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια και σωτάρετε ελαφρώς. Επιστρέψτε το κρέας στο τηγάνι και προσθέστε τις ντομάτες, το νερό με το σαφράν ή την σκόνη σαφράν εφόσον επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για μισή ώρα ή μέχρι το κρέας να είναι σχεδόν έτοιμο. Στη διάρκεια αυτή του ψησίματος, τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους και θα δώσουν τη γεύση τους στο κρέας μαζί με το σαφράν. Ξεσκεπάστε, ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε να σιγοβράσει το φαγητό έως ότου εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά (δεν θέλετε να είναι και ξερό). Κλείστε τη φωτιά, πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαιντανό και σερβίρετε στα πιάτα.

0 comments:

Post a Comment