Thursday, December 31, 2009

....και Καλή Πρωτοχρονιά

'Οντας στην Ελλάδα για τις γιορτές νιώθω σαν να ταξιδεύω πίσω στον χρόνο. Τίποτα δεν αλλάζει στο σπίτι της γιαγιάς μου όπου ολόκληρη η οικογένεια περνάει πάντα τις γιορτές. Και γιορτές στην οικογένειά μου σημαίνει ένα πράγμα και μόνο ένα πράγμα. Φαγητό, φαγητό και... φαγητό! Σχεδιασμός γευμάτων, ψώνια για τα γεύματα, προετοιμασία και μαγείρεμα γευμάτων, απόλαυση των γευμάτων, κουβέντα και κριτική πάνω στο εκάστοτε γεύμα, καθάρισμα μετά το γεύμα, σχεδιασμός των επόμενων γευμάτων. Είναι ένας φαύλος κύκλος! Κι εγώ είμαι παγιδευμένη μέσα σ' αυτόν, όχι πως παραπονιέμαι όμως. Η μαγειρική είναι για μένα το ίδιο σημαντική όσο και για την υπόλοιπη φαμίλια μου. Μόνο να, όταν τρεις μαγείρισσες -η γιαγιά, η μαμά μου, κι εγώ- προσπαθούν να οργανώσουν τα γιορτινά τραπέζια της περιόδου, το φυσικό επακόλουθο ασφαλώς είναι να επικρατήσει χάος. Κι έτσι γίνεται. Η κάθε μια από εμάς προσπαθεί να επινοήσει το καλύτερο δυνατό μενού, και το γεγονός ότι κι οι τρεις μας έχουμε διαφορετικό στυλ μαγειρικής και διαφορετικές μεθόδους, το κάνει ακόμα πιό δύσκολο να φτάσουμε σε τελική απόφαση ως προς αυτά τα μενού.




Η γιαγιά μου, όντας η παραδοσιακή μαγείρισσα, επιθυμεί πάντα να ετοιμάζει τα ίδια φαγητά που συνηθίζει να ετοιμάζει τα τελευταία σαράντα χρόνια, περήφανη για την κληρονομιά της και επιθυμώντας διαρκώς να ευχαριστεί όλα τα μέλη της οικογένειας. Η μαμά μου, η αυθόρμητη μαγείρισσα, θέλει να δοκιμάζει πιάτα που δεν έχει αποπειραθεί να φτιάξει ποτέ, με μια χαρά και έναν ενθουσιασμό που ανέκαθεν την χαρακτήριζαν. Εγώ, η καινοτόμος μαγείρισσα -τουλάχιστον στα μάτια της οικογένειάς μου- προσπαθώ πάντα να εισάγω νέες ιδέες και γεύσεις που συνήθως έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ελληνικές αντιλήψεις περί φαγητού των εορταστικών ημερών.
Είναι βέβαιο το γεγονός ότι τρώμε καλά αυτές τις ημέρες. Τελικά δεν έχει σημασία ποιάς το μενού θα υπερισχύσει ή ποιά από εμάς θα είναι η υπεύθυνη μαγείρισσα της ημέρας. Στο τέλος πάντα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και χαρούμενοι, περνώντας όμορφες στιγμές.




Φέτος αποφάσισα να εξοικειωθώ και να εξοικειώσω και την υπόλοιπη οικογένεια περισσότερο με τα κάστανα. Είχα συνηθίσει να τα τρώω μόνο στη γέμιση της γαλοπούλας ή ψητά, αλλά ποτέ ως σούπα.
Κατά την περίοδο των γιορτών οι πολυσύχναστοι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας γεμίζουν με καστανάδες που πουλούν τα ψητά τους καλαμπόκια και κάστανα στους περαστικούς. Σ' αυτούς που σταματούν για να ζεσταθούν λίγο πάνω απ' τη φωτιά, γευόμενοι τα ζεστά κάστανα, ανοίγοντάς τα λαίμαργα αλλά συνάμα προσεκτικά για να μην καούν.
Αυτή την αίσθηση της θαλπωρής και ζεστασιάς ήθελα να δημιουργήσω με την σούπα από κάστανα. Αποστολή εξετελέσθη. Αυτή η πλούσια και κρεμώδης σούπα είναι αφάνταστα γευστική. Η γήινη γεύση του κάστανου, του υπέροχου αυτού καρπού, συμπληρώνει την δριμύτητα του ποτού Πόρτο, και η προσθήκη φρέσκων λαχανικών και βουτύρου συνθέτει ένα γλυκό μείγμα το οποίο δίνει τέρψη σε κάθε κουταλιά. Η κρέμα γάλακτος έρχεται στο τέλος για να αμβλύνει όλες τις γεύσεις και να χαρίσει μια λεία υφή στην σούπα.
Είναι μια πεντανόστιμη σούπα άξια για να τιμήσει το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας, σερβιρισμένη ως πρώτο πιάτο. Σίγουρα θα συναρπάσει τους ουρανίσκους των καλεσμένων σας και θα τους κάνει να προσμένουν με ανυπομονησία τα επόμενα πιάτα σας.










Καστανόσουπα με Πόρτο

Υπάρχουν δύο τρόποι να καθαρίσετε ολόκληρα κάστανα. Ο πρώτος είναι να τα καθαρίσετε μ' ένα κοφτερό μαχαίρι ενώ είναι ωμά. Αρχικά αφαιρώντας το σκληρό κέλυφος κι έπειτα καθαρίζοντας το εσωτερικό τριχωτό κέλυφος κόβοντάς το προσεκτικά. Ο δεύτερος τρόπος είναι να τα καθαρίσετε αφού τα έχετε βράσει.
Θα σας συνιστούσα να τα καθαρίσετε ωμά καθότι θεωρώ πως είναι πολύ πιό εύκολο. Εφόσον τα βράσετε είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσετε το κέλυφος δίχως να κολλήσει επάνω η σάρκα του κάστανου χάνοντας έτσι πολύτιμα κομμάτια.






Γίνονται 6-8 μερίδες για πρώτο πιάτο

Υλικά
670 γρ. ολόκληρα ωμά κάστανα (2 3/4 κούπας ωμά, καθαρισμένα κάστανα)
1 κούπα σέλερι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 1/3 κούπας καρότο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κούπα κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
125 γρ. βούτυρο
240 ml (1 κούπα) Πόρτο τύπου Ruby(Ρούμπι)
5 φρέσκα κλωναράκια θυμάρι
950 ml ή 4 κούπες ζωμό κότας καλής ποιότητας, κατά προτίμηση δικής σας παρασκευής
120 ml (1/2 κούπα) κρέμα γάλακτος και λίγη ακόμη για να περιχύσετε πάνω από την σούπα κατά το σερβίρισμα
Μια πρέζα άσπρο πιπέρι
Αλάτι
Créme fraiche* (προαιρετικά)

Προετοιμασία
Τοποθετήστε τα ωμά καθαρισμένα κάστανα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και γεμίστε την με νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά κι έπειτα σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα. Σουρώστε τα κι αφήστε τα να στεγνώσουν μέσα στο σουρωτήρι ενώ ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά της σούπας.
Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά και ρίξτε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και σωτάρετέ τα μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς, για 10 λεπτά περίπου. Προσθέστε το θυμάρι και το πόρτο και σιγοβράστε για 3 λεπτά. Ρίχτε τα κάστανα και ανακατέψτε για να καλυφθούν με το βούτυρο και το πόρτο για 4 λεπτά. Έπειτα προσθέστε το ζωμό κότας και το πιπέρι, αφήστε να πάρει μια βράση και χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο. Σιγοβράστε με μισοσκεπασμένο το καπάκι για 40 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι και σιγοβράστε για άλλα 10 λεπτά. Όταν η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε τα κλωναράκια θυμαριού και χύστε την σούπα στο μπλέντερ** . Κάντε την πουρέ δουλεύοντας σε παρτίδες και ρίξτε την σε μια καθαρή κατσαρόλα. Ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο και ρίξτε την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε, και ζεστάνετε την σούπα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Γεμίστε με σούπα μικρά μπολ τα οποία έχετε ζεστάνει ελαφρά στο φούρνο και περιχύστε λίγη κρέμα γάλακτος ή βάλτε ένα κουταλάκι créme fraiche από πάνω. Σερβίρετε αμέσως.


* Η créme fraiche (κρεμ φρες) είναι μια ωριμασμένη και αρκετά ξινή και πηχτή κρέμα γαλλικής προέλευσης, η οποία προστίθεται σε φαγητά ή γλυκά, ωμή. Εφόσον την προσθέσετε σε φαγητά ενώ ψήνονται δεν "κόβει" όπως η κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι, καθιστώντας την εξαιρετικά χρήσιμη για την παρασκευή σαλτσών.
** Εφόσον έχετε ραβδομπλέντερ μπορείτε να το τοποθετήσετε μέσα στη κατσαρόλα και να κάνετε έτσι πουρέ την σούπα.


ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!



2 comments:

  1. Μάγδα καλή χρονιά! Δεν έχω φάει σούπα κάστανο αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλεια με την αμυλώδη γεύση της!

    Έλα από την κουζίνα μου για δωράκι!

    ReplyDelete
  2. S'euxaristw Kiki mou! Na eisai panta kala!

    ReplyDelete