Sunday, January 10, 2010

Παραδεισένιες φακές

Έχω τόσες πολλές συνταγές στο μυαλό μου και τόσο λίγο χρόνο. Αυτή η σκέψη με βασανίζει. Όμως πόση μαγειρική και πόσο φαγητό μπορεί πια ν' αντέξει ένας άνθρωπος, ειδικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;






Χρειάζομαι ένα διάλειμμα απ΄το κρέας, τα πουλερικά, την κρέμα γάλακτος, τα γλυκά, και το βούτυρο. Μη νομίζετε όμως πως θα κάνω αποχή από κάθε είδους λιπαρά. Όχι, όχι αυτό θα ήταν αδιανόητο. Θα κάνω όμως τη σωστή επιλογή. Λιπαρά υπό τη μορφή του αγνού, πλούσιου κι υπέροχου ελαιόλαδου. Σωστή επιλογή επίσης είναι αυτή της φακής, του κλασσικού αυτού ελληνικού πιάτου.






Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν τις φακές, ιδιαίτερα ως σούπα, οι οποίες μάλιστα έχουν εξυμνηθεί από τον Αριστοφάνη, τον κωμωδό της αρχαίας Αθήνας, σε πολλά από τα έργα του. Ποιά είμαι εγώ λοιπόν ν' αμφισβητήσω την αξία τους; Είμαι απλά μια Ελληνίδα που διατυμπανίζει πως: "Τρελαίνομαι για φακές". Δεν ξέρω τί είναι αυτό ακριβώς που τις κάνει τόσο ακαταμάχητες. Ίσως φταίει η λαιμαργία των αρχαίων προγόνων μου που έχει ενσωματωθεί στο DNA μου και με κάνει να λαχταρώ αυτά τα μικρά, στρογγυλά, νόστιμα όσπρια. Ίσως είναι το γεγονός ότι οι φακές είναι τόσο θρεπτικές που, δίχως να το συνειδητοποιώ, με κάνουν πιό υγιή και ισορροπημένη κάθε φορά που τις τρώω. Ναι, είναι αλήθεια, οι φακές είναι γεμάτες σίδηρο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β1, επομένως μια απόλαυση για κάθε χορτοφάγο εκεί έξω. Υπάρχουν φακές διαφόρων χρωμάτων, το οποίο είναι αξιοπερίεργο, και πάνω απ' όλα είναι πανεύκολες στο μαγείρεμα.






Η Ελληνική συνταγή για φακές σούπα έχει πολύ μικρή λίστα υλικών. Είναι ένα απλό κι ανεπιτήδευτο φαγητό γεμάτο γεύση. Όταν γεμίσεις το κουτάλι σου και την δοκιμάσεις, θα γευτείς αμέσως τη χαρακτηριστική, πλούσια ουσία της φακής, μαζί με τη γλύκα των κρεμμυδιών, τη δριμύτητα της ντομάτας, το έντονο σκόρδο, τη μεταξένια γεύση του ελαιόλαδου και το άρωμα της δάφνης. Αν προσθέσεις κατά το σερβίρισμα και λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί, τότε η γεύση θ' απογειωθεί.






Οι φακές είναι το κατάλληλο φάρμακο ενάντια στο κρύο, ένα χορταστικό πιάτο ειδικά όταν συνοδεύεται από φιλέτα αντζούγιας ή τσίρου σε λάδι, ένα μεγάλο κομμάτι φέτα κι ένα χωριάτικο καρβέλι.











Ελληνικές Φακές Σούπα

Πριν μαγειρέψετε τις φακές θα πρέπει να τις ξεδιαλέξετε απλώνοντάς τες σ' ένα πιάτο, σε παρτίδες, και φροντίζοντας να αφαιρέσετε αυτές που έχουν αλλάξει χρώμα ή είναι μαυρισμένες. Επίσης πολλές φορές ανάμεσα στις φακές μπορεί να βρεθούν πετρούλες οι οποίες είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν.





Μερίδες: 6


Υλικά
500 γρ. χοντρές* καφέ φακές
2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένα
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
400 γρ. φρέσκιες ντομάτες, χωρίς φλούδα και σπόρους, κομμένες σε κύβους ή ντομάτες κονκασέ σε κομματάκια
4 κουταλάκια γλυκού πελτέ ντομάτας
3 ξερά φύλλα δάφνης
1/2 κούπα και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
5 συν 5 κούπες νερό (κι άλλο αν χρειαστεί)
Μια πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ξίδι από κόκκινο κρασί (προαιρετικά)

Προετοιμασία
Βάλτε 5 κούπες νερό και τις φακές σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Αφήστε να πάρει μια βράση το νερό σε δυνατή φωτιά και σουρώστε τες. Μέσω αυτής της διαδικασίας καθαρίζονται οι φακές και ετοιμάζονται για ψήσιμο.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σωτάρετέ τα για 3 λεπτά, έπειτα ρίξτε το σκόρδο και τις φακές και σωτάρετε για άλλα 3 λεπτά, διασφαλίζοντας πως όλες οι φακές έχουν επικαλυφθεί με λάδι. Προσθέστε τις ντομάτες και τον πελτέ στην κατσαρόλα κι ανακατέψτε. Ρίξτε τις υπόλοιπες 5 κούπες νερό, τη δάφνη και τη ζάχαρη, η οποία προστίθεται για να αντισταθμίσει την οξύτητα των ντομάτων. Μετά προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι κι αφήστε να πάρει το φαγητό μία βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο, κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράστε, ανακατεύοντας τακτικά, για 45 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν οι φακές. Θα πρέπει να είναι μαλακές αλλά όχι να λιώνουν.

Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνετε μια ματιά συχνά στο φαγητό, διότι οι φακές τείνουν να ρουφάνε πολύ νερό και υπάρχει η πιθανότητα να σας αρπάξουν στον πάτο της κατσαρόλας. Ίσως λοιπόν χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό, γι' αυτό να ελέγχετε τις φακές ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ανακατεύετε καλά.

Εφόσον ψηθούν οι φακές, αφαιρέστε από την κατσαρόλα τα φύλλα δάφνης, ελέγξτε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι, και σερβίρετε σε μπωλ σούπας. Εφόσον επιθυμείτε, προσθέστε 1 κουταλάκι γλυκού ξίδι ανά μερίδα. Μπορείτε να βάλετε λιγότερο ή περισσότερο, με βάση το προσωπικό σας γούστο.

*Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ψιλές φακές, αλλά θα πρέπει να ψηθούν για λιγότερο χρόνο. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά.







4 comments:

  1. Αγαπημένο φαγητό για μας. Ωραία φωτογράφηση Μάγδα!

    ReplyDelete
  2. Θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας! Θα γράψω το αποτέλεσμα! :)

    ReplyDelete
  3. Οι καλύτερες φακές ever! Όπως και η φασολάδα, έχουν καθιερωθεί στο σπίτι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν! :)

      Delete