Sunday, January 17, 2010

Με τη μαγεία των εσπεριδοειδών

Μέσα στο ζοφερό καταχείμωνο, κάποιες αχτίδες χρωματιστού φωτός διακρίνονται υπό τη μορφή των πανέμορφων γκρέιπφρουτ, λεμονιών, κλημεντίνων, και πορτοκαλιών. Δεν είναι παράξενο το πώς ο κρύος χειμώνας είναι ικανός να δώσει ζωή σε φρούτα με τόσο ζωντανούς χρωματισμούς; Είναι σαν η φύση να προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μελαγχολία της μέσω της δημιουργίας μικρών θαυμάτων.




Αυτά τα χυμώδη και νόστιμα φρούτα μπορούν να μεταμορφώσουν ένα απλό πιάτο σε κάτι ξεχωριστό, κι είναι διάφοροι οι πολιτισμοί οι οποίοι τα έχουν ενσωματώσει στα καθημερινά γεύματά τους ή στα γιορτινά τους τραπέζια. Όλοι γνωρίζουν το κλασσικό πλέον Γαλλικό πιάτο πάπιας με πορτοκάλι ή το Ιταλικό ηδύποτο Limoncello (Λιμοντσέλο). Τί θα ήταν το Μεξικάνικο ceviche (σεβίτσε) δίχως τα λεμόνια, τί θα ήταν οι Ταϊλανδέζικες γαρίδες χωρίς το λάιμ;





Εδώ, στη μικρή μου εκπατρισμένη κουζίνα, προχθές το βράδυ, μια σαλάτα σχεδόν εξ ολοκλήρου συντεθειμένη από εσπεριδοειδή, ήταν έτοιμη να κάνει το ντεμπούτο της στο τραπέζι του δείπνου. Δε θέλω να σας μπερδέψω όμως. Δεν πρόκειται για μια επιδόρπια φρουτοσαλάτα αλλά για μια συνοδευτική σαλάτα που κάνει αισθητή την παρουσία της με την γλυκόξινη και καυτερή γεύση της.






Οι πρωταγωνιστές; Κόκκινο γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, κουμκουάτ. Οι κομπάρσοι; Ελαιόλαδο, κόκκινο τσίλι, πιπερόκοκκοι, δυόσμος.






Η οξύτητα του γκρέιπφρουτ και του κουμκουάτ κι η γλυκιά γεύση του πορτοκαλιού αλληλοσυμπληρώνονται και υποδέχονται την προσθήκη κάψας απ' το τσίλι και την παρουσία όγκου από το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Οι ροζ και μαύροι πιπερόκοκκοι κλέβουν την παράσταση για μια στιγμή με την έντονη γεύση τους και την τραγανή υφή τους.




Δαγκώνοντας τα φρούτα, νιώθεις μια μικρή έκρηξη ξινού νέκταρ στο στόμα σου κι αμέσως μετά αισθάνεσαι τα χείλη σου να καίνε από την καυτερή πιπεριά και ξαφνικά έρχεται ο δυόσμος να σου καταπραΰνει και αναζωογονήσει τις αισθήσεις.

Είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια γεύσεων, προσέξτε όμως. Αυτή η σαλάτα είναι καλό να μην καταναλωθεί μόνη της. Είναι εξαιρετικά δυνατή, τουλάχιστον για τον δικό μου ουρανίσκο. Χρειάζεται μια καλοψημένη στο γκριλ μοσχαρίσια ή βοδινή μπριζόλα, ή αν προτιμάτε ψάρι, ένα φιλέτο τόνου ή σολωμού θα ήταν ιδανικό. Εγώ επέλεξα μια μοσχαρίσια αντρικότ και το ταίριασμα ήταν υπέροχο.











Ξινοκαυτερή Σαλάτα με Γκρέιπφρουτ, Πορτοκάλια, και Κουμκουάτ
Προσαρμοσμένη από το ελληνικό Gourmet

Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε τα πιό γλυκά πορτοκάλια που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, καθώς τα γκρέιπφρουτ και κουμκουάτ είναι πολύ ξινά.






Μερίδες: 6-8

Υλικά

για το αρωματισμένο ελαιόλαδο
1/3 κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Φλούδες από 1 πορτοκάλι, κομμένες σε λωρίδες
Φλούδες από 1/2 λεμόνι, κομμένες σε λωρίδες
1-2 φρέσκα κόκκινα τσίλι, κομμένα στη μέση κατά μήκος
2 1/2 κουταλάκια γλυκού ροζ πιπερόκοκκοι, θρυμματισμένοι στο γουδί
1 κουταλάκι γλυκού μαύροι πιπερόκοκκοι, θρυμματισμένοι στο γουδί
1/2 κουταλάκι κόλιανδρος σε σκόνη

για την σαλάτα
2 μεγάλα κόκκινα ή ροζ γκρέιπφρουτ, κομμένα σε κομμάτια και καθαρισμένα από φλούδες, κουκούτσια και μεμβράνες
2 μεγάλα πορτοκάλια, κομμένα σε κομμάτια και καθαρισμένα από φλούδες, κουκούτσια και μεμβράνες
5 κουμκουάτ, κομμένα σε φέτες και καθαρισμένα από κουκούτσια
1 κουταλιά σούπας σπόροι ροδιού
1/3 κουταλάκι γλυκού αλάτι, κατά προτίμηση ακατέργαστο όπως Fleur de Sel
Μια πρέζα γλυκιά πάπρικα καλής ποιότητας
4-5 μικρά κλωνάρια δυόσμου

Προετοιμασία
Η διαδικασία για να αρωματίσετε το ελαιόλαδο πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να μην καεί το λάδι.
Χύστε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέστε τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, το τσίλι, το ροζ και μαύρο πιπέρι, και τον κόλιανδρο. Ζεστάνετε το μείγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, δίχως καπάκι κι ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε την ευωδιά του πορτοκαλιού, του λεμονιού και του τσίλι, αφού έχουν ήδη περάσει περίπου 5-8 λεπτά, τότε αφαιρέστε αμέσως απ' τη φωτιά κι αφήστε το μείγμα, σκεπασμένο, να κρυώσει εντελώς.

Μπορείτε να προετοιμάσετε το αρωματισμένο ελαιόλαδο μια μέρα πριν σερβίρετε την σαλάτα, διατηρώντας το σε γυάλινο μπωλ, σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να κόψετε τα γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και ξεκινήστε κόβοντας τις φλούδες, έπειτα την εσωτερική λευκή ψίχα, και τέλος ξεχωρίζοντας την σάρκα από τις μεμβράνες.

Για να σερβίρετε την σαλάτα, τοποθετήστε τα κομμάτια πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και κουμκουάτ σ' ένα μεγάλο μπωλ ή πιατέλα. Αφαιρέστε τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού καθώς και τα τσίλι από το αρωματισμένο ελαιόλαδο και περιχύστε το πάνω απ' τα φρούτα. Πασπαλίστε με αλάτι και πάπρικα και διακοσμήστε την σαλάτα με τα κλωνάρια δυόσμου και τους σπόρους ροδιού.
Σερβίρετε αμέσως.







3 comments:

  1. Μάγδα, τι υπέροχα χρώματα! Τι υπέροχες φωτογραφίες! Τι συνδυασμός γεύσεων και χρωμάτων!!! Θαυμάζω! Το γκρέιπφρουτ δεν πίκριζε; Μπράβο!

    ReplyDelete
  2. Κική ευχαριστώ, ευχαριστώ! :)
    Όχι, το γκρέιπφρουτ δεν πίκριζε καθόλου. Αλλά ήταν αρκετά ξινό, γι' αυτό και προτείνω τα πορτοκάλια να είναι όσο το δυνατόν πιό γλυκά, για να υπάρχει μια ισορροπία.

    ReplyDelete