Friday, August 20, 2010

Η επιλογή

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες είχαμε επισκέπτες. Η αδερφή του φίλου μου με τον άντρα της και τα δυο κοριτσάκια τους ήρθαν στην Ολλανδία για πρώτη φορά. Είμαστε πάντα τόσο χαρούμενοι όταν οι οικογένειές μας έχουν την ευκαιρία να μας επισκεφθούν. Τους βλέπουμε μια φορά, άντε δυο φορές το χρόνο και αυτό σίγουρα δεν είναι αρκετό.





Το καλύτερο με αυτές τις επισκέψεις είναι το ότι μας δίνεται η ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους δικούς μας στην Ολλανδία και παράλληλα να ανακαλύψουμε κι εμείς μέρη και αξιοθέατα που τόσο καιρό μας είχαν ξεφύγει ή που απλά αμελούσαμε να επισκεφθούμε. Αυτό ακριβώς συνέβει κατά τη διάρκεια των περασμένων δυο εβδομάδων. Ο Σ κι εγώ ήμασταν ταυτόχρονα ξεναγοί και τουρίστες. Αυτός κι αν είναι συνδυασμός.





Αυτή η μικρή χώρα που ονομάζουμε σπίτι μας τα τρία τελευταία χρόνια έχει πολλά να προσφέρει. Ίσως δεν είναι το καλύτερο μέρος για να περάσει κανείς τις καλοκαιρινές του διακοπές καθώς οι παραλίες και η θάλασσα δεν είναι ιδανικές κι ο καιρός κάθε λίγο και λιγάκι χαλάει, αλλά υπάρχει κάτι για όλους εδώ.





Στο Ρόττερνταμ μπορείτε να δείτε τα πιο ασυνήθιστα κυβικά σπίτια (Kubuswoning), τα οποία χτίστηκαν το 1984. Όντας μέσα σε ένα απ' αυτά είναι εξαιρετικά περίεργο και εντελώς αποπροσανατολιστικό. Με έπιασε ζαλάδα όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο και μου φάνηκε πολύ παράξενο το πώς καταφέρνουν οι άνθρωποι που μένουν εκεί να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Υποθέτω πως όλα συνηθίζονται με τον καιρό.





Στην ίδια πόλη, με τους τεράστιους ουρανοξύστες και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μπορείτε ν' ανεβείτε στον πύργο Euromast και να θαυμάσετε μια πανοραμική θέα του Ρόττερνταμ από 185 μέτρα ύψος. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ ψηλά για κάποιον που ζει για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη αλλά εδώ ψηλότερα δε γίνεται. Η μέρα που πήγαμε στο Euromast ήταν δυστυχώς, αλλά όχι περιέργως, βροχερή και μουντή κι έτσι η θέα μας ήταν περιορισμένη. Εξακολουθούσε όμως να σου κόβει την ανάσα. Λένε ότι σε μια καθαρή μέρα μπορείς να δεις και μέχρι το Βέλγιο.





Στο Άμστερνταμ, ένα από τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθεί όποιος έχει παιδιά, είναι ο ζωολογικός κήπος Artis. Έχω πάει ήδη τρεις φορές (και, υπόψιν, δεν έχω παιδιά) και δε χορταίνω να βλέπω όλα τα αξιαγάπητα ζώα. Περιττό να πω πως οι ανηψιές του Σ ήταν εκστασιασμένες.
Για τους ενήλικες, υπάρχουν όλων των ειδών τα μουσεία. Δεν ξέρω τί συμβαίνει με τους Ολλανδούς αλλά έχουν μουσεία για τα πάντα. Το πιο παράξενο απ' όλα είναι το μουσείο τσαντών κι αν και είμαι μια τυπική γυναίκα που τρελαίνεται για τσάντες, αυτό το μουσείο μου φαίνεται λίγο υπερβολικό.





Η ολλανδική ύπαιθρος είναι εκπληκτική. Απέραντα λιβάδια και δέντρα σε κάθε απόχρωση του πράσινου που μπορείτε να φανταστείτε, αγελάδες που μασουλάνε χορτάρι και πρόβατα που βόσκουν, χαριτωμένα πόνι και πανύψηλα, μεγαλοπρεπή άλογα που καλπάζουν ελεύθερα—αυτές είναι τόσο περίεργες εικόνες για ένα κορίτσι της πόλης σαν και μένα όπως και για τα μικρά τερατάκια που μας επισκέφθηκαν από την Αθήνα. Ήταν και οι δυο ενθουσιασμένες με όλα αυτά που έβλεπαν κι εγώ φυσικά μοιραζόμουν τη χαρά τους. Το μόνο που μου έλειψε ήταν ένα βουνό. Στην Ολλανδία δεν υπάρχει ούτε λόφος.





Περάσαμε υπέροχα όχι μόνο όσο ήμασταν έξω, αλλά και στο σπίτι—ειδικά γύρω από το τραπέζι του φαγητού. Αυτές τις δυο εβδομάδες έπεσε πολύ μαγείρεμα. Όντας συνηθισμένη να μαγειρεύω μονάχα για δυο άτομα, τώρα είχα να ταΐσω άλλα τέσσερα πεινασμένα στόματα κι ήμουν τρισευτυχισμένη. Τα γλυκά είναι η αδυναμία των μελών της οικογένειας του Σ επομένως υπήρχαν κάθε είδους γλυκίσματα στο σπίτι. Έφτιαξα διάφορα κέικ, σοκολατένιες τάρτες, μάνγκο τιραμισού, cupcakes και μάφινς. Ευτυχώς που πριν λίγο καιρό είχα αγοράσει το ροζ KitchenAid μου το οποίο με έβγαλε ασπροπρόσωπη.





Αφού εμείς απολαύσαμε τόσο πολύ όλα αυτά τα γλυκά, ήθελα φυσικά να τα μοιραστώ και μαζί σας. Άφησα την επιλογή στα χέρια σας κι εσείς επιλέξατε το Μάνγκο Τιραμισού. Για να πω την αλήθεια, αυτό ήθελα κι εγώ να επιλέξετε γιατί είναι πεντανόστιμο. Κι αυτό το λέει κάποια που είναι παντελώς εθισμένη στη σοκολάτα. (Σε εσάς που προτιμήσατε τη σοκολατένια τάρτα υπόσχομαι πως και αυτή η συνταγή θα κάνει την παρουσία της στο μπλογκ κάποια στιγμή).





Το μάνγκο είναι ένα τόσο εύγεστο φρούτο το οποίο σπάνια χρησιμοποιούσα στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική πριν μετακομίσω στην Ολλανδία. Το είχα δοκιμάσει μόνο μια ή δυο φορές και ήταν πάντα πολύ ακριβό και σπάνιο να το βρω στην Ελλάδα. Όταν ήρθα εδώ όμως, όπου το μάνγκο ήταν τόσο εξωτικό όσο και το πορτοκάλι με αποτέλεσμα η τιμή τους να είναι σχεδόν ίδια, ανακάλυψα αυτό το απολαυστικό φρούτο, χρησιμοποιώντας το κυρίως σε ταϋλανδέζικα φαγητά και σαλάτες και σε ποικίλα επιδόρπια, όπως αυτό εδώ.





Μάνγκο, σμέουρα, σπόροι βανίλιας, τυρί μασκαρπόνε, μπισκότα σαβαγιάρ, λικέρ Grand Marnier (όλα έχουν καλύτερη γεύση όταν τους προσθέσεις και λίγο ποτό, δε συμφωνείτε;). Τα καλύτερα συστατικά δίνουν και το καλύτερο αποτέλεσμα. Δε χρειάζεται ψήσιμο, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο χώρο στο ψυγείο σας για να σφίξει η τούρτα. Στρώσεις από σαβαγιάρ βουτηγμένα σε Grand Marnier και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, φέτες μάνγκο και κρέμα μασκαρπόνε με βανίλια, με μια κορυφή γεμάτη φέτες μάνγκο και μια θεσπέσια σάλτσα σμέουρου να στάζει από πάνω—το τέλεια καλοκαιρινό, φρουτώδες, ελαφρύ και δροσιστικό επιδόρπιο.





Η γλυκύτητα του μάνγκο ταιριάζει απόλυτα με την οξεία γεύση της σάλτσας σμέουρου και την πλούσια γεύση της κρέμας μασκαρπόνε με βανίλια. Μοιάζει με μια γλυκιά καλοκαιρινή τάρτα και τα χρώματα είναι απίστευτα ζωντανά. Θες να βουτήξεις μέσα. Η νίξη πορτοκαλιού από τα υγρά σαβαγιάρ και η καθαρή δριμύτητα του λικέρ ισορροπούν άψογα γευστικά. Η αφράτη υφή του τιραμισού αυτού και η αέρινη ποιότητά του το καθιστούν ως το απόλυτο καλοκαιρινό γλύκισμα που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε.











Μάνγκο Τιραμισού με Σάλτσα Σμέουρου
Προσαρμοσμένη από το Delicious

Όπως με όλες τις συνταγές για τιραμισού έτσι κι αυτή περιέχει ωμό αβγό. Φροντίστε να προμηθευτείτε τα πιο φρέσκα αβγά που μπορείτε να βρείτε.
Να σας υπενθυμίσω πως το ωμό αβγό δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους, βρέφη, άτομα που έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα και ηλικιωμένους.

Αυτή είναι μια αρκετά εύκολη και γρήγορη συνταγή αλλά να έχετε υπόψη σας ότι το τιραμισού πρέπει να παραμείνει στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε να σφίξει. Είναι καλύτερο να το προετοιμάσετε το πρωί, αν θέλετε να το έχετε έτοιμο για μετά το δείπνο.

Για να γίνει αυτό το τιραμισού φιλικό προς τα παιδιά απλώς αντικαταστήστε το λικέρ Grand Marnier με επιπλέον χυμό πορτοκαλιού.

Σκεφτόμουν ότι οι γεύσεις του γλυκού αυτού θα ταίριαζαν πάρα πολύ με καθαρισμένα, σφιχτά, γλυκά νεκταρίνια ή ροδάκινα αντί για μάνγκο. Θα το φτιάξω κάποια στιγμή και θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα.






Γίνεται 1 τιραμισού / 10 κομμάτια

Υλικά

για το τιραμισού
1 κλωναράκι βανίλιας
450 γρ. τυρί μασκαρπόνε
500 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αβγών μεσαίου μεγέθους
125 ml λικέρ Grand Marnier
130 ml χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο (χυμός από 2 μεγάλα πορτοκάλια)
270 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
3 μεγάλα, ώριμα μάνγκο (350-400 γρ. το καθένα), καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες* με πάχος 0.5 εκ.
1 κουταλιά βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας

για τη σάλτσα σμέουρου
2 κουταλιές σούπας νερό
55 γρ. ζάχαρη
250 γρ. φρέσκα σμέουρα (ή κατεψυγμένα)
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο (χυμός από 1 λεμόνι)

Μερικά επιπλέον σμέουρα και φέτες μάνγκο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 23 εκ. και ύψους τουλάχιστον 7 εκ., μίξερ χειρός (ή μίξερ με βάση), μικρός επεξεργαστής τροφίμων, λεπτό κόσκινο


Προετοιμασία

για το τιραμισού
Βουτυρώστε τον πάτο της φόρμας και τοποθετήστε από πάνω ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.

Κόψτε με ένα μαχαίρι το κλωναράκι βανίλιας στη μέση κατά μήκος και, χρησιμοποιώντας την μεριά του μαχαιριού που δεν κόβει, αποξύστε τους σπόρους και τοποθετήστε τους σε ένα μεγάλο μπωλ (ή στο μπωλ του μίξερ βάσης). Προσθέστε το τυρί μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τους κρόκους. Χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός (ή με το εξάρτημα 'φτερό' του μίξερ βάσης) μέχρι να έχετε μια πηχτή κρέμα.

Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε το Grand Marnier και το χυμό πορτοκαλιού. Πάρτε τα μισά σαβαγιάρ και ξεκινήστε να τα βυθίζετε ένα-ένα στο υγρό μείγμα κι έπειτα να τα τοποθετείτε στον πάτο της φόρμας. Προσέξτε να μη μουλιάσετε τα σαβαγιάρ για πολλή ώρα γιατί θα διαλυθούν. Χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Όταν η βάση της φόρμας έχει καλυφθεί από μια στρώση σαβαγιάρ, απλώστε από πάνω το 1/3 από το μείγμα κρέμας μασκαρπόνε με βανίλια κι από πάνω τοποθετήστε μια στρώση φέτες μάνγκο, χρησιμοποιώντας το 1/3 των φετών.


Επαναλάβετε τη διαδικασία βουτώντας τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο υγρό μείγμα και δημιουργώντας μια στρώση μπισκότου. Από πάνω απλώστε 1/3 της κρέμας μασκαρπόνε με βανίλια και έπειτα 1/3 φέτες μάνγκο. Ρίξτε το υπόλοιπο 1/3 κρέμας μασκαρπόνε με βανίλια πάνω από το μάνγκο και κρατήστε τις υπόλοιπες φέτες μάνγκο για να διακοσμήσετε την κορυφή της τούρτας.

Καλύψτε το γλυκό με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Θα σας πρότεινα να το αφήσετε για 4 ώρες στο ψυγείο.

για τη σάλτσα σμέουρου
Εντωμεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα σμέουρου. Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σ' ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει λίγο το σιρόπι κι έπειτα ρίξτε το μέσα σ' ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα σμέουρα και το χυμό λεμονιού. Επεξεργαστείτε τα μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ. Περάστε τον πουρέ από ψιλό κόσκινο για να απαλλαγείτε από τα σποράκια και βάλτε τη σάλτσα σμέουρου στο ψυγείο αφού πρώτα την καλύψετε με πλαστική μεμβράνη.


Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα σμέουρου 3 μέρες πριν και να την διατηρήσετε στο ψυγείο.

Σερβίρισμα
Για να σερβίρετε το τιραμισού, αφαιρέστε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας προσεκτικά. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε και τη βάση τοποθετώντας το γλυκό σε μια πιατέλα ή μπορείτε να το αφήσετε πάνω στη βάση της φόρμας.

Πριν κόψετε το τιραμισού, διακοσμήστε το προσθέτoντας από πάνω τις υπόλοιπες φέτες μάνγκο. Κόψτε το σε κομμάτια και περιχύστε κάθε κομμάτι με τη σάλτσα σμέουρου.

Γαρνίρετε κάθε πιάτο με λίγα φρέσκα σμέουρα ή μια-δυο φέτες μάνγκο αν θέλετε.

Διατηρήστε το τιραμισού στο ψυγείο, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη, για 3 ημέρες.


*Δε χρειάζεται ν' ανησυχείτε για το αν οι φέτες μάνγκο είναι τέλεια κομμένες. Τουλάχιστον όχι για τα 2/3 αυτών που θα μπουν στο εσωτερικό του τιραμισού. Το υπόλοιπο 1/3 των φετών μπορείτε να τις κόψετε λίγο πιο προσεκτικά εφόσον αυτές θα είναι που θα διακοσμήσουν το γλυκό σας.




14 comments:

  1. Καλησπέρα Μάγδα,
    Χαίρομαι για την επιλογή γιατι ήταν και η δική μου! Πρέπει να ήταν όνειρο και η γεύση αλλά και η παρουσίαση. Δεν έχω πάει στην Ολλανδία και η περιγραφή σου, με έκανε να θέλω πολύ να την επισκεφθώ. Πραγματικά εξαιρετικό επιδόρπιο και αφήγηση!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα!!αυτό ήταν και η δική μου επιλογή, κι όπως λες πολύ ωραία επιλογή θα ήταν και τα ροδάκινα ή νεκταρίνια μιας και τώρα υπάρχουν στην Ελλάδα.
    Υπέροχη η ξενάγηση σου, έχω γυρίσει αρκετά μέρη της Ολλανδίας το 2000 και μου έχουν μείνει πολύ ωραίες αναμνήσεις, ιδιαίτερα από Άμστερνταμ και Μάαστριχ.
    Τον άλλο μήνα θα επισκεφτούν τα παιδιά μου το Άμστερνταμ.

    ReplyDelete
  3. Taste Advisor — σ' ευχαριστώ!

    Ξανθή — στο Μάαστριχτ ακόμα δεν έχω πάει, είναι αρκετά μακριά. Έρχονται στα μέρη μου; Καλά να περάσουν!

    ReplyDelete
  4. Νομίζω πως θα ήταν πολύ νόστιμο και με νεκατρίνια ή ροδάκινα όπως λες! Μάλλον έτσι θα το δοκιμάσω, αφού στην Ελλάδα καλά μάνγκο δεν βρίσκουμε σχεδόν ποτέ.

    ReplyDelete
  5. 800.000 θερμίδες με την ματιά μόνο, πήρα...
    Πωπω, πειρασμόοοοοος....

    ReplyDelete
  6. Πανέμορφο το γλυκό σου, το μάνγκο δεν το συνηθίζουμε όπότε και με ροδάκινα τέλειο θα είναι.
    Πριν πολλά χρόνια είχα περάσει για λίγο από το Άμστερνταμ, δε θυμάμαι και πολλά πράγματα. Μας είχαν πάει εκδρομή σε μια μικροσκοπική ψεύτικη πόλη, Madurodam νομίζω, που μου είχε κάνει πολύ εντύπωση.

    ReplyDelete
  7. you have put so much love into this cake!
    if i were to try this cake, i'd definitely use peach - and i do envy all those raspberries (not a single one to be found here...)

    ReplyDelete
  8. Foodjunkie — αν το δοκιμάσεις θα ήθελα πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε!

    Artanis — είναι όντως μεγάλος πειρασμός το άτιμο ;)

    big mama — Madurodam το λένε και βρίσκεται στη Χάγη. Είναι η Ολλανδία σε μικρογραφία κι είναι υπέροχο. Εγώ δεν τι έχω επισκεφθεί ακόμα αν κι είναι 10 λεπτά με το τραμ. Σύντομα όμως :)

    Mediterranean kiwi — you can use frozen raspberries which will work great as well.

    ReplyDelete
  9. Όταν έρχονται κι εδώ φίλοι, κάνουμε κι εμείς τους τουρίστες! Ωραία είναι αν έρχονται φίλοι, ειδικά στο εξωτερικό!
    Το γλυκό, θεϊκό!

    ReplyDelete
  10. Το γλυκάκι φαίνεται λαχταριστό!
    Στο Ρότενταμ δεν είναι ο φούρνος Dudok,που φτιάχνει αυτή την καταπληκτική τάρτα μήλου;Φάγαμε στο πάρκο Hoge Veluwe και πραγματικα δε μπορω να τη βγαλω από το μυαλό μου!Μήπως ξερεις καμιά συνταγή που να την πλησιάζει;

    ReplyDelete
  11. moukelis να' σαι καλά. Το φούρνο που λες δεν τον γνωρίζω. To Hoge Veluwe είναι εκπληκτικό! Τί φοβερό πάρκο ε; Τόσο πράσινο... φανταστικό!
    Η τάρτα μήλου είναι το εθνικό γλύκισμα της Ολλανδίας. Υπάρχουν παντού. Έχω μερικές συνταγές ναι. Θα βάλω μια κάποια στιγμή στο μπλογκ!

    ReplyDelete
  12. Μπορείς να το δεις εδώ:
    http://www.dudok.nl/index.php?pageID=128
    Το παρκο οντως φανταστικο,χορτασε το ματι μας βλαστηση.Και το Αμστερνταμ μου αρεσε παρα πολυ,και η Χάγη,και η Πυτρέχτη...Είχα ερθει άλλη μία φορά πέρισυ το Γενάρη,αλλά ήταν μόνο για να παραλάβω τις γατούλες μου από μια κωμόπολη στα νότια,το Vlijmen,οπότε δεν προλαβα να δω τη χώρα.Θα ερχόμουν όμως ξανά άνετα,ξετρελάθηκα!

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα! Σκεφτόμουν να κάνω αυτή τη συνταγή για τα 60α γενέθλια της μαμάς μου που τρελαίνεται για μάνγκο, αλλά αντί να βουτήξω τα σαβουαγιάρ σε grand marnier να τα βουτήξω σε λικέρ μαστίχα (γεύση για την οποία επίσης τρελαίνεται...). Πιστεύεις θα ταίριαζε; Και αν ναι με τι θα αντικαθιστούσες τον χυμό πορτοκάλι; ίσως λεμόνι ή λάιμ; Ευχαριστώ εκ των προτερων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Χμμ δεν ξέρω αν θα ταίριαζε η μαστίχα, δεν νομίζω. Δεν θα σου πρότεινα να αλλάξεις ούτε το λικέρ ούτε το εσπεριδοειδές. Αυτά είναι που ταιριάζουν απόλυτα με το μάνγκο.

      Delete