Τα γενέθλιά μου μπορεί να πέρασαν αλλά η γενέθλια τούρτα μου παραμένει σταθερά κολλημένη στο μυαλό μου. Έχει περισσέψει ένα μικρό κομμάτι στο ψυγείο το οποίο απόψε θα φαγωθεί από τον Σ και μένα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω όμως πως θα υπάρξει μια μικρή πάλη για την τελευταία μπουκιά.
Είμαι σίγουρη πως λιμπιστήκατε αυτή τη φοβερή τούρτα και φυσικά δε θα σας άφηνα παραπονεμένους. Δεν θα ήταν δίκαιο να μη σας δώσω τη συνταγή. Είναι από τις νοστιμότερες τούρτες που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου (ακόμα κι από το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο) και όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, το καλό πράγμα πρέπει να μοιράζεται.
Πρόκειται για μια τριπλά σοκολατένια τούρτα. Η βάση είναι ένα κέικ σκούρας σοκολάτας χωρίς αλεύρι, με μια λεπτή γεύση καφέ που προέρχεται από τη σκόνη εσπρέσσο. Η μεσαία στρώση είναι μια μους σκούρας σοκολάτας χωρίς αβγά και είναι από τις πιο ανάλαφρες μους που υπάρχουν. Η πάνω στρώση είναι μια μους λευκής σοκολάτας, πάλι χωρίς αβγά μα με την προσθήκη ζελατίνης η οποία κρατάει τη μους σφιχτή. Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερο λίπος από την σκούρα με αποτέλεσμα όταν προστίθεται σε μους να είναι δυσκολότερο να "δέσει", κάνοντας την κοπή της τούρτας δύσκολη. Η προσθήκη ζελατίνης λειτουργεί σαν το μέσο σταθεροποίησης, σώζοντας την κατάσταση και δίνει στη μους μια πιο σφιχτή υφή, διαχωρίζοντάς την από την πιο αέρινη κι αφράτη υφή της μους σκούρας σοκολάτας.
Η υφή και οι γεύσεις αυτής της τούρτας είναι ανεπανάληπτες. Υπάρχει μια πλήρης ισορροπία γεύσεων, χωρίς καμία από τις στρώσεις να καλύπτει γευστικά τις υπόλοιπες, με την κάθε σοκολατένια γεύση να είναι διακριτή και υπέροχα νόστιμη. Η υφή της καθεμιάς στρώσης είναι διαφορετική από τις άλλες και όλες μαζί συνθέτουν την τέλεια γλυκιά μπουκιά.
Ομολογουμένως, η τούρτα αυτή δεν είναι εύκολη στην προετοιμασία της. Το γεγονός ότι έχω μίξερ βάσης με βοήθησε πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος δε μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός. Απλώς η διαδικασία θα είναι περισσότερο χρονοβόρα.
Αυτό που είναι εκπληκτικό μ' αυτή την τούρτα—εκτός από το ότι έχει θεϊκή γεύση και παρουσιαστικό και είναι η ωραιότερη τούρτα γενεθλίων που υπάρχει—είναι ότι μόλις την φτιάξετε, θα συνειδητοποιήσετε αυτομάτως πως έχετε μάθει να φτιάχνετε όχι ένα, αλλά τέσσερα διαφορετικά γλυκά. α) Αυτή την τούρτα, β) ένα σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι που μπορείτε να το σερβίρετε μόνο του, περιχυμένο με λιωμένη σοκολάτα ή μαζί με με λίγη créme fraiche, γ) μια ελαφριά, εύκολη μους σκούρας σοκολάτας που μπορεί να προετοιμαστεί γρήγορα, αφού δεν περιέχει αβγά, και που αφού την βάλετε στο ψυγείο για να σφίξει μέσα σε ατομικά μπωλάκια, μπορείτε να την σερβίρετε με μια κουταλιά σαντιγύ από πάνω, και τέλος δ) μια μους λευκής σοκολάτας που μπορείτε να την σερβίρετε κι αυτή σε ατομικές μερίδες, γαρνιρισμένη με μερικά τρίμματα σκούρας σοκολάτας.
Τριπλά Σοκολατένια Τούρτα
Προσαρμοσμένη από το America's test kitchen
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα καλής ποιότητας και για τις τρεις στρώσεις της τούρτας.
Είναι προτιμότερο να φτιάξετε την τούρτα μια μέρα πριν την σερβίρετε γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο αρκετές ώρες.
Μερίδες: 12-14 / 1 τούρτα
Υλικά
για τη βάση (κέικ σοκολάτας)
85 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
200 γρ. σκούρα σοκολάτα 70% κακάο, κομμένη σε κομματάκια
1 κουταλάκι γλυκού καφέ εσπρέσσο σε σκόνη
4 μεγάλα αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
Μια πρέζα αλάτι
75 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
για την μεσαία στρώση (μους σκούρας σοκολάτας)
2 κουταλιές σούπας κακάο σε σκόνη
75 ml καυτό νερό
200 γρ. σκούρα σοκολάτα 55% κακάο, κομμένη σε κομματάκια
350 ml κρύα κρέμα γάλακτος, πλήρης
20 γρ. (1 κουταλιά σούπας) λευκή ψιλή ζάχαρη
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
για την πάνω στρώση (μους λευκής σοκολάτας)
1 χρυσό φύλλο ζελατίνης (2-2,2 γρ.)
250 ml νερό
170 γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας (τουλάχιστον 28% βούτυρο κακάο), κομμένη σε κομματάκια
350 ml κρύα κρέμα γάλακτος, πλήρης
Τρίμματα σκούρας και λευκής σοκολάτας ή κακάο σε σκόνη για το γαρνίρισμα της τούρτας
Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση 24 εκ. με ύψος τουλάχιστον 7,5 εκ. (και μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 22 εκ.—δείτε το update παρακάτω για επεξήγηση), μίξερ με βάση ή μίξερ χειρός, σπάτουλα
Προετοιμασία
για τη βάση (κέικ σοκολάτας)
Βουτυρώστε καλά τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα της λυόμενης φόρμας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βάλτε το βούτυρο, τη σοκολάτα και τη σκόνη εσπρέσσο σ' ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί η σοκολάτα. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, για 5 λεπτά.
Σ' ένα μεγάλο μπωλ, ρίξτε τους τέσσερις κρόκους αβγών και χτυπήστε τους ελαφρά μ' ένα σύρμα. Προσθέστε μια κουταλιά από την λιωμένη σοκολάτα στ' αβγά, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα (όπως όταν κάνεις αβγολέμονο ρίχνεις λίγο ζεστό υγρό στα αβγά). Προσθέστε λίγη-λίγη και την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Δεν χρειάζεται έντονο και πολύ ανακάτεμα. Μην σας ανησυχεί αν το μείγμα φαίνεται σβωλιασμένο ή "κομμένο". Όταν ενσωματώσετε έπειτα την μαρέγκα, θα στρώσει. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε τους κρόκους κατευθείαν μέσα στη λιωμένη σοκολάτα αλλά έτσι υπάρχει κίνυδνος να σας σβωλιάσει το μείγμα ή ακόμα και να σας κόψει.
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), ρίξτε τα τέσσερα ασπράδια και το αλάτι και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να γίνουν σαν αφρός, για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τη μισή καστανή ζάχαρη (αφού την έχετε θρυμματίσει με τα χέρια σας για να μην έχει σβώλους) και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί, για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Προσθέστε την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη (αφού την έχετε θρυμματίσει με τα χέρια σας για να μην έχει σβώλους) και χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε μια απαλή μαρέγκα, για περίπου 1 λεπτό.
Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, διπλώστε το ένα-τρίτο της μαρέγκας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα για να ελαφρύνει το μείγμα. Πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και διπλώστε την υπόλοιπη μαρέγκα μέσα στη σοκολάτα, προσεκτικά για να μη ξεφουσκώσει, μέχρι να μην είναι πλέον ορατό το άσπρο της μαρέγκας.
Αδειάστε το μείγμα προσεκτικά μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα, χτυπήστε ελαφρά τη φόρμα πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας για να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ισιώστε το πάνω μέρος. Βάλτε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε μέχρι το κέικ να φουσκώσει, να είναι σφιχτό στις άκρες και μαλακό στη μέση, για 13-17 λεπτά.
Ακουμπήστε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα κι αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς, περίπου για 1 ώρα. Μη βγάλετε το κέικ από τη φόρμα.
Το κέικ θα "πέσει" καθώς θα κρυώνει.
Σημείωση: Το δικό μου κέικ εκτός του ότι "έπεσε" αφότου κρύωσε, επίσης συρρικνώθηκε αρκετά, αφήνοντας ένα κενό μεταξύ των πλαϊνών της φόρμας και του κέικ. Δεν έχω ιδέα για ποιό λόγο συνέβει αυτό αλλά χρειάστηκε να μεταφέρω το κέικ σε άλλη φόρμα για να μπορέσω να δημιουργήσω τις άλλες στρώσεις από πάνω. Το μετέφερα πολύ προσεκτικά (βοήθησε το ότι είχα βουτυρώσει πολύ καλά τον πάτο της φόρμας) σε μια λυόμενη φόρμα 22 εκ. και συνέχισα με τις υπόλοιπες δυο στρώσεις.
Update 06.11.2011: Την τούρτα αυτή την ξαναέφτιαξα πολλές φορές και κάθε φορά το κέικ συρρικνώνεται. Έτσι είναι η φύση αυτού του κέικ. Επομένως σας προτείνω να το ψήσετε σε μια φόρμα 24 εκ. κι έπειτα, αφού κρυώσει, να το μεταφέρετε σε μια φόρμα 22 εκ. κι εκεί να συνεχίσετε να φτιάχνετε την τούρτα.
για την μεσαία στρώση (μους σκούρας σοκολάτας)
Σ' ένα μικρό μπωλ, διαλύστε την σκόνη κακάο μέσα στο καυτό νερό και αφήστε στην άκρη.
Βάλτε τη σοκολάτα σ' ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε την, ανακατεύοντας τακτικά κι έπειτα αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά.
Στο καθαρό μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), ρίξτε την κρέμα γάλακτος, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει, για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαλακιά κι αφράτη κρέμα σαντιγύ, για περίπου 1 λεπτό.
Ρίξτε το μείγμα κακάο-νερού μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Με το ίδιο σύρμα, διπλώστε το ένα-τρίτο της σαντιγύς μέσα στη σοκολάτα για να ελαφρύνει το μείγμα. Πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και διπλώστε την υπόλοιπη σαντιγύ μέσα στη σοκολάτα, προσεκτικά για να μη ξεφουσκώσει, μέχρι να μην είναι πλέον ορατό το άσπρο της σαντιγύς.
Μεταφέρετε την μους σκούρας σοκολάτας στη φόρμα, αδειάζοντάς την πάνω από το κέικ. Χτυπήστε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο της κουζίνας σας ώστε να φύγουν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες αέρα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην μους. Ισιώστε το πάνω μέρος της μους χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και σε περίπτωση που έχει χυθεί η μους στα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας, σκουπίστε τα με ένα βρεγμένο πανάκι.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα προκειμένου να δέσει η μους.
για το πάνω στρώμα (μους λευκής σοκολάτας)
Σ' ένα μικρό μπωλ, βάλτε το φύλλο ζελατίνης και ρίξτε από πάνω το νερό (βρύσης, όχι ζεστό). Το νερό πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το φύλλο ζελατίνης. Αφήστε την ζελατίνη να μουλιάσει για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Τοποθετήστε τα κομματάκια λευκής σοκολάτας μέσα σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους.
Εντωμεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίξτε 120 ml κρέμα γάλακτος και αφήστε την να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Μην την αφήσετε να βράσει. Βγάλτε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά και ρίξτε μέσα την μαλακωμένη ζελατίνη (αφού την έχετε στραγγίξει απ' το νερό). Ανακατέψτε με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη μέσα στην κρέμα γάλακτος.
Ρίξτε το μείγμα κρέμας γάλακτος-ζελατίνης πάνω στα κομματάκια λευκής σοκολάτας κι ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχετε ένα λείο μείγμα. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντάς το κάθε 5 λεπτά. Το μείγμα αυτό θα πήξει ελαφρώς καθώς θα κρυώνει.
Στο καθαρό μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), ρίξτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (230 ml) και χτυπήστε την σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να αρχίσει να πήζει, για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε μια απαλή κι αφράτη κρέμα σαντιγύ, για περίπου 1 λεπτό.
Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, διπλώστε το ένα-τρίτο της σαντιγύς μέσα στο μείγμα της λευκής σοκολάτας για να ελαφρύνει. Πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και διπλώστε την υπόλοιπη σαντιγύ προσεκτικά μέσα στη λευκή σοκολάτα, μέχρι να μην είναι πλέον ορατό το άσπρο της σαντιγύς.
Αδειάστε προσεκτικά την μους λευκής σοκολάτας μέσα στη φόρμα, πάνω από την στρώση μους σκούρας σοκολάτας. Ισιώστε το πάνω μέρος της μους με μια σπάτουλα και επιστρέψτε τη φόρμα στο ψυγείο για να δέσει και η τελευταία στρώση. Αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες όμως θα είναι καλύτερο να την αφήσετε όλο το βράδυ όπως έκανα κι εγώ.
σερβίρισμα της τούρτας
Μόλις η τούρτα είναι έτοιμη κι έχει δέσει, βγάλτε τη φόρμα απ' το ψυγείο και περάστε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω από τα πλαϊνά της φόρμας για να την ξεκολλήσετε. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό με μια κίνηση κι όχι να σταματάτε και να ξαναξεκινάτε, διότι θα αφήσετε σημάδια στην τούρτα. Η υφή της τούρτας είναι προφανώς λίγο ευαίσθητη εφόσον είναι μους.
Αφαιρέστε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Μπορείτε αν θέλετε να περάσετε ένα καθαρό μαχαίρι γύρω-γύρω από την τούρτα για να την λειάνετε. Μην βγάλετε την τούρτα από τον πάτο της φόρμας.
Πριν σερβίρετε την τούρτα, μπορείτε να προσθέσετε από πάνω μερικά τρίμματα σκούρας και λευκής σοκολάτας ή να την πασπαλίσετε με κακάο σκόνη. Κόψτε την τούρτα σε κομμάτια χρησιμοποιώντας σύρμα που κόβουμε τυριά ή παντεσπάνια (ή ακόμα και οδοντικό νήμα) για μια πιο "καθαρή" εμφάνιση του κομματιού, ή χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι.
Σερβίρετε και απολαύστε!
Μπορείτε να διατηρήσετε την τούρτα στο ψυγείο, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη, για 5 μέρες.
Είμαι σίγουρη πως λιμπιστήκατε αυτή τη φοβερή τούρτα και φυσικά δε θα σας άφηνα παραπονεμένους. Δεν θα ήταν δίκαιο να μη σας δώσω τη συνταγή. Είναι από τις νοστιμότερες τούρτες που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου (ακόμα κι από το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο) και όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, το καλό πράγμα πρέπει να μοιράζεται.
Πρόκειται για μια τριπλά σοκολατένια τούρτα. Η βάση είναι ένα κέικ σκούρας σοκολάτας χωρίς αλεύρι, με μια λεπτή γεύση καφέ που προέρχεται από τη σκόνη εσπρέσσο. Η μεσαία στρώση είναι μια μους σκούρας σοκολάτας χωρίς αβγά και είναι από τις πιο ανάλαφρες μους που υπάρχουν. Η πάνω στρώση είναι μια μους λευκής σοκολάτας, πάλι χωρίς αβγά μα με την προσθήκη ζελατίνης η οποία κρατάει τη μους σφιχτή. Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερο λίπος από την σκούρα με αποτέλεσμα όταν προστίθεται σε μους να είναι δυσκολότερο να "δέσει", κάνοντας την κοπή της τούρτας δύσκολη. Η προσθήκη ζελατίνης λειτουργεί σαν το μέσο σταθεροποίησης, σώζοντας την κατάσταση και δίνει στη μους μια πιο σφιχτή υφή, διαχωρίζοντάς την από την πιο αέρινη κι αφράτη υφή της μους σκούρας σοκολάτας.
Η υφή και οι γεύσεις αυτής της τούρτας είναι ανεπανάληπτες. Υπάρχει μια πλήρης ισορροπία γεύσεων, χωρίς καμία από τις στρώσεις να καλύπτει γευστικά τις υπόλοιπες, με την κάθε σοκολατένια γεύση να είναι διακριτή και υπέροχα νόστιμη. Η υφή της καθεμιάς στρώσης είναι διαφορετική από τις άλλες και όλες μαζί συνθέτουν την τέλεια γλυκιά μπουκιά.
Ομολογουμένως, η τούρτα αυτή δεν είναι εύκολη στην προετοιμασία της. Το γεγονός ότι έχω μίξερ βάσης με βοήθησε πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος δε μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός. Απλώς η διαδικασία θα είναι περισσότερο χρονοβόρα.
Αυτό που είναι εκπληκτικό μ' αυτή την τούρτα—εκτός από το ότι έχει θεϊκή γεύση και παρουσιαστικό και είναι η ωραιότερη τούρτα γενεθλίων που υπάρχει—είναι ότι μόλις την φτιάξετε, θα συνειδητοποιήσετε αυτομάτως πως έχετε μάθει να φτιάχνετε όχι ένα, αλλά τέσσερα διαφορετικά γλυκά. α) Αυτή την τούρτα, β) ένα σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι που μπορείτε να το σερβίρετε μόνο του, περιχυμένο με λιωμένη σοκολάτα ή μαζί με με λίγη créme fraiche, γ) μια ελαφριά, εύκολη μους σκούρας σοκολάτας που μπορεί να προετοιμαστεί γρήγορα, αφού δεν περιέχει αβγά, και που αφού την βάλετε στο ψυγείο για να σφίξει μέσα σε ατομικά μπωλάκια, μπορείτε να την σερβίρετε με μια κουταλιά σαντιγύ από πάνω, και τέλος δ) μια μους λευκής σοκολάτας που μπορείτε να την σερβίρετε κι αυτή σε ατομικές μερίδες, γαρνιρισμένη με μερικά τρίμματα σκούρας σοκολάτας.
Τριπλά Σοκολατένια Τούρτα
Προσαρμοσμένη από το America's test kitchen
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα καλής ποιότητας και για τις τρεις στρώσεις της τούρτας.
Είναι προτιμότερο να φτιάξετε την τούρτα μια μέρα πριν την σερβίρετε γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο αρκετές ώρες.
Μερίδες: 12-14 / 1 τούρτα
Υλικά
για τη βάση (κέικ σοκολάτας)
85 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
200 γρ. σκούρα σοκολάτα 70% κακάο, κομμένη σε κομματάκια
1 κουταλάκι γλυκού καφέ εσπρέσσο σε σκόνη
4 μεγάλα αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
Μια πρέζα αλάτι
75 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
για την μεσαία στρώση (μους σκούρας σοκολάτας)
2 κουταλιές σούπας κακάο σε σκόνη
75 ml καυτό νερό
200 γρ. σκούρα σοκολάτα 55% κακάο, κομμένη σε κομματάκια
350 ml κρύα κρέμα γάλακτος, πλήρης
20 γρ. (1 κουταλιά σούπας) λευκή ψιλή ζάχαρη
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
για την πάνω στρώση (μους λευκής σοκολάτας)
1 χρυσό φύλλο ζελατίνης (2-2,2 γρ.)
250 ml νερό
170 γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας (τουλάχιστον 28% βούτυρο κακάο), κομμένη σε κομματάκια
350 ml κρύα κρέμα γάλακτος, πλήρης
Τρίμματα σκούρας και λευκής σοκολάτας ή κακάο σε σκόνη για το γαρνίρισμα της τούρτας
Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση 24 εκ. με ύψος τουλάχιστον 7,5 εκ. (και μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 22 εκ.—δείτε το update παρακάτω για επεξήγηση), μίξερ με βάση ή μίξερ χειρός, σπάτουλα
Προετοιμασία
για τη βάση (κέικ σοκολάτας)
Βουτυρώστε καλά τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα της λυόμενης φόρμας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βάλτε το βούτυρο, τη σοκολάτα και τη σκόνη εσπρέσσο σ' ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί η σοκολάτα. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, για 5 λεπτά.
Σ' ένα μεγάλο μπωλ, ρίξτε τους τέσσερις κρόκους αβγών και χτυπήστε τους ελαφρά μ' ένα σύρμα. Προσθέστε μια κουταλιά από την λιωμένη σοκολάτα στ' αβγά, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα (όπως όταν κάνεις αβγολέμονο ρίχνεις λίγο ζεστό υγρό στα αβγά). Προσθέστε λίγη-λίγη και την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Δεν χρειάζεται έντονο και πολύ ανακάτεμα. Μην σας ανησυχεί αν το μείγμα φαίνεται σβωλιασμένο ή "κομμένο". Όταν ενσωματώσετε έπειτα την μαρέγκα, θα στρώσει. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε τους κρόκους κατευθείαν μέσα στη λιωμένη σοκολάτα αλλά έτσι υπάρχει κίνυδνος να σας σβωλιάσει το μείγμα ή ακόμα και να σας κόψει.
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), ρίξτε τα τέσσερα ασπράδια και το αλάτι και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να γίνουν σαν αφρός, για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τη μισή καστανή ζάχαρη (αφού την έχετε θρυμματίσει με τα χέρια σας για να μην έχει σβώλους) και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί, για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Προσθέστε την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη (αφού την έχετε θρυμματίσει με τα χέρια σας για να μην έχει σβώλους) και χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε μια απαλή μαρέγκα, για περίπου 1 λεπτό.
Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, διπλώστε το ένα-τρίτο της μαρέγκας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα για να ελαφρύνει το μείγμα. Πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και διπλώστε την υπόλοιπη μαρέγκα μέσα στη σοκολάτα, προσεκτικά για να μη ξεφουσκώσει, μέχρι να μην είναι πλέον ορατό το άσπρο της μαρέγκας.
Αδειάστε το μείγμα προσεκτικά μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα, χτυπήστε ελαφρά τη φόρμα πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας για να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ισιώστε το πάνω μέρος. Βάλτε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε μέχρι το κέικ να φουσκώσει, να είναι σφιχτό στις άκρες και μαλακό στη μέση, για 13-17 λεπτά.
Ακουμπήστε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα κι αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς, περίπου για 1 ώρα. Μη βγάλετε το κέικ από τη φόρμα.
Το κέικ θα "πέσει" καθώς θα κρυώνει.
Σημείωση: Το δικό μου κέικ εκτός του ότι "έπεσε" αφότου κρύωσε, επίσης συρρικνώθηκε αρκετά, αφήνοντας ένα κενό μεταξύ των πλαϊνών της φόρμας και του κέικ. Δεν έχω ιδέα για ποιό λόγο συνέβει αυτό αλλά χρειάστηκε να μεταφέρω το κέικ σε άλλη φόρμα για να μπορέσω να δημιουργήσω τις άλλες στρώσεις από πάνω. Το μετέφερα πολύ προσεκτικά (βοήθησε το ότι είχα βουτυρώσει πολύ καλά τον πάτο της φόρμας) σε μια λυόμενη φόρμα 22 εκ. και συνέχισα με τις υπόλοιπες δυο στρώσεις.
Update 06.11.2011: Την τούρτα αυτή την ξαναέφτιαξα πολλές φορές και κάθε φορά το κέικ συρρικνώνεται. Έτσι είναι η φύση αυτού του κέικ. Επομένως σας προτείνω να το ψήσετε σε μια φόρμα 24 εκ. κι έπειτα, αφού κρυώσει, να το μεταφέρετε σε μια φόρμα 22 εκ. κι εκεί να συνεχίσετε να φτιάχνετε την τούρτα.
για την μεσαία στρώση (μους σκούρας σοκολάτας)
Σ' ένα μικρό μπωλ, διαλύστε την σκόνη κακάο μέσα στο καυτό νερό και αφήστε στην άκρη.
Βάλτε τη σοκολάτα σ' ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε την, ανακατεύοντας τακτικά κι έπειτα αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά.
Στο καθαρό μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), ρίξτε την κρέμα γάλακτος, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει, για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαλακιά κι αφράτη κρέμα σαντιγύ, για περίπου 1 λεπτό.
Ρίξτε το μείγμα κακάο-νερού μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Με το ίδιο σύρμα, διπλώστε το ένα-τρίτο της σαντιγύς μέσα στη σοκολάτα για να ελαφρύνει το μείγμα. Πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και διπλώστε την υπόλοιπη σαντιγύ μέσα στη σοκολάτα, προσεκτικά για να μη ξεφουσκώσει, μέχρι να μην είναι πλέον ορατό το άσπρο της σαντιγύς.
Μεταφέρετε την μους σκούρας σοκολάτας στη φόρμα, αδειάζοντάς την πάνω από το κέικ. Χτυπήστε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο της κουζίνας σας ώστε να φύγουν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες αέρα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην μους. Ισιώστε το πάνω μέρος της μους χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και σε περίπτωση που έχει χυθεί η μους στα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας, σκουπίστε τα με ένα βρεγμένο πανάκι.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα προκειμένου να δέσει η μους.
για το πάνω στρώμα (μους λευκής σοκολάτας)
Σ' ένα μικρό μπωλ, βάλτε το φύλλο ζελατίνης και ρίξτε από πάνω το νερό (βρύσης, όχι ζεστό). Το νερό πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το φύλλο ζελατίνης. Αφήστε την ζελατίνη να μουλιάσει για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Τοποθετήστε τα κομματάκια λευκής σοκολάτας μέσα σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους.
Εντωμεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίξτε 120 ml κρέμα γάλακτος και αφήστε την να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Μην την αφήσετε να βράσει. Βγάλτε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά και ρίξτε μέσα την μαλακωμένη ζελατίνη (αφού την έχετε στραγγίξει απ' το νερό). Ανακατέψτε με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη μέσα στην κρέμα γάλακτος.
Ρίξτε το μείγμα κρέμας γάλακτος-ζελατίνης πάνω στα κομματάκια λευκής σοκολάτας κι ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχετε ένα λείο μείγμα. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντάς το κάθε 5 λεπτά. Το μείγμα αυτό θα πήξει ελαφρώς καθώς θα κρυώνει.
Στο καθαρό μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), ρίξτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (230 ml) και χτυπήστε την σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να αρχίσει να πήζει, για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε μια απαλή κι αφράτη κρέμα σαντιγύ, για περίπου 1 λεπτό.
Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, διπλώστε το ένα-τρίτο της σαντιγύς μέσα στο μείγμα της λευκής σοκολάτας για να ελαφρύνει. Πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και διπλώστε την υπόλοιπη σαντιγύ προσεκτικά μέσα στη λευκή σοκολάτα, μέχρι να μην είναι πλέον ορατό το άσπρο της σαντιγύς.
Αδειάστε προσεκτικά την μους λευκής σοκολάτας μέσα στη φόρμα, πάνω από την στρώση μους σκούρας σοκολάτας. Ισιώστε το πάνω μέρος της μους με μια σπάτουλα και επιστρέψτε τη φόρμα στο ψυγείο για να δέσει και η τελευταία στρώση. Αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες όμως θα είναι καλύτερο να την αφήσετε όλο το βράδυ όπως έκανα κι εγώ.
σερβίρισμα της τούρτας
Μόλις η τούρτα είναι έτοιμη κι έχει δέσει, βγάλτε τη φόρμα απ' το ψυγείο και περάστε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω από τα πλαϊνά της φόρμας για να την ξεκολλήσετε. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό με μια κίνηση κι όχι να σταματάτε και να ξαναξεκινάτε, διότι θα αφήσετε σημάδια στην τούρτα. Η υφή της τούρτας είναι προφανώς λίγο ευαίσθητη εφόσον είναι μους.
Αφαιρέστε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Μπορείτε αν θέλετε να περάσετε ένα καθαρό μαχαίρι γύρω-γύρω από την τούρτα για να την λειάνετε. Μην βγάλετε την τούρτα από τον πάτο της φόρμας.
Πριν σερβίρετε την τούρτα, μπορείτε να προσθέσετε από πάνω μερικά τρίμματα σκούρας και λευκής σοκολάτας ή να την πασπαλίσετε με κακάο σκόνη. Κόψτε την τούρτα σε κομμάτια χρησιμοποιώντας σύρμα που κόβουμε τυριά ή παντεσπάνια (ή ακόμα και οδοντικό νήμα) για μια πιο "καθαρή" εμφάνιση του κομματιού, ή χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι.
Σερβίρετε και απολαύστε!
Μπορείτε να διατηρήσετε την τούρτα στο ψυγείο, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη, για 5 μέρες.
Magda ευχαριστούμε για την καταπληκτική συνταγή! Η τούρτα παίζει να είναι από τα καλύτερα και πιο λαχταριστά που έχω δει. Νομίζω πως αν την δοκίμαζα κιόλας θα έπαιρνε top θέση. Πολύχρονη και πάλι, να είσαι πάντα καλά να δημιουργείς!
ReplyDeleteΠολύχρονη, υγιής και χαρούμενη!
ReplyDeleteΕξαιρετική συνταγή και εκτέλεση!
Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο το αριστούργημα...
Συγχαρητήρια
Z.
ΥΠΕΡΟΧΗ! Καταγράφεται στα οπωσδήποτε.
ReplyDeleteΧρόνια Πολλά και καλά.
Είπα κι εγώ δεν θα μας την δώσει τη συνταγή! Πάντα ετσι γλυκά να είναι τα γενέθλιά σου.
ReplyDeleteΚαταπληκτική τούρτα! Σε ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας. Αν όλα πάνε καλά, θα τη φτιάξω για το τραπέζι που κάνω την παραμονή Χριστουγέννων στα γενέθλια μου. Μου αρέσει που μπορώ να τη φτιάξω από την προηγούμενη. Πολύχρονη και πάλι!
ReplyDeleteΛοιπόν το έχει η μοίρα μου να βλέπω τέτοια ωρα γλυκά και μάλισταααααααα υπέροχα!!!!
ReplyDeleteΠάω πάλιιιιιι να τσακίσω μια σοκολάτα!!!!
Σουρ σουρ σουρρρρρρρρρ είναι οι παντόφλες μου που σούρνομαι προς το ψυγείο χαχαχαχα
Πολλά φιλιά
Αφού πρώτα απόρησα για το πότε ήταν αυτά τα γενέθλια κι εγώ τα έχασα, μετά θαύμασα αυτή τη νοστιμιά. Είχα ξεμείνει από ίντερνετ και έχασα επεισόδιο όπως φαίνεται! Πολύχρονη κι ευτυχισμένη εύχομαι και πάντα να φτιάχνεις τόσο νόστιμα και όμορφα πράγματα! Φιλιά!
ReplyDeleteΑχ Μάγδα τι μας κάνεις...αχ!!! Από τη περιγραφή και μόνο κατάλαβα πόσο υπέροχη τούρτα είναι αυτή!! Μου άρεσε επίσης ότι με το γλυκό αυτό αυτομάτως μαθαίνεις να φτιάχνεις και 4 διαφορετικά γλυκά..!! Μπράβο Μάγδα μου! Θα δοκιμάσω πρώτα να φτιάξω τις μους που ειναι αγαπημένο μας γλυκό και με την πρώτη ευκαιρία και την τούρτα!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!
ReplyDeletehappy birthday to you!!!ωωωωωωωω!!!δικό μου το τελέυταιο κομματι...ε??!!
ReplyDeleteΑυτό το αριστούργημα εγώ δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το φτιάξω, θα δώσω τη σκυτάλη στο νεότερο μέλος της οικογένειας αν θέλει.
ReplyDeleteΚαι μόνο η εικόνα της με μάγεψε.
Και πάλι Χρόνια Πολλά!!
mporw na xazeuw tis photo gia wres!einai san tourta zaxaroplaseiou!krima pou den mporw na klepsw mia koutalitsa na thn geutw..alla eimai sigourh pws einai toso laxtaristh oso fainetai!xilioxronh kai tuxerh na eisai panta!
ReplyDeleteΕυχαριστώ όλους για τα σχόλια σας!
ReplyDeleteΛοιπον...τι εχω δοκιμασει και ειναι καταπληκτικη...δεν θυμαμαι πως η που ...αλλα ακομα την θυμαμαικαι πρεπει να ειναι ιδια με την δικη σου.
ReplyDeleteΚταγραφω την συνταγη αμεσως (...χιχιχι...θα την δωσω σε μια φιλη μου να την φτιαξει ...που φτιαχνει τελεια ολα τα γλυκα)
Σ ευχαριστουμε απο τα βαθη της καρδιας μας...
foveri tourta... polyxroni an kai kathisterisa poly tis euxes... kala i fotografia mas to poulise trela!!!! orea idea gia ti giorti mou!!!
ReplyDeleteΑγαπητή Μάγδα,
ReplyDeleteη τούρτα ήταν πραγματικά υπέροχη! Παιδεύτηκα λίγο αλλά πραγματικά αποζημιώθηκα (απο τη γεύση και τα σχόλια όσων την έφαγαν!)Τόσο πλούσια γεύση σοκολάτας που ισορροπούσε τέλεια με την απάλη λευκή μους.Ήταν η πρώτη μου απόπειρα τούρτας για τα γενέθλια του άντρα μου και νομίζω θα την καθιερώσω!
Σ'ευχαριστώ!
Γειά σου Ματίνα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η τούρτα. Είναι η αγαπημένη μου και την φτιάχνω πάντα για τα γενέθλια του φίλου μου. Ξέρω, είναι λίγο δύσκολη, αλλά όπως είπες, αποζημειώνει!
Deleteβρήκα την συνταγή σε τυχαία αναζήτηση και την έφτιαξα για surprise party φίλης! πραγματικα ήταν υπέροχη! όσοι δηλώνουμε chocolate lovers πραγματικά αποζημιωνόστε! οι οδηγίες σου ήταν πολύ κατατοπιστικές κ η εκτέλεση έγινε παιχνιδάκι! tip για το κεικ που συρρικνώνεται: το έψησα με το τσέρκι που έχει αποσπώμενη βάση, χωρις την βάση κ ανοιχτό, οπότε μετα που έβαλα την βάση και το έκλεισα ήρθε ίσα ίσα! ευχαριστω πολύ, νομίζω θα την καθιερώσω κ εγώ!
ReplyDeleteΚαλησπέρα! Σ' ευχαριστώ και χαίρομαι πολύ που την ευχαριστηθήκατε. Το tip σου είναι φοβερό. Πολύ καλή ιδέα!
Deleteκαλησπερα, θελω να φιαξω την τουρτα,αλλα εχω μια απορια-ο καφες που θα βαλουμε δεν θα διαληθει αρα θα το νιωθουμε στη γευση ετσι δεν ειναι η κανω λαθος?
ReplyDeleteΚαλησπέρα. Αν διαβάσεις τη συνταγή θα δεις πως ο καφές (σε σκόνη) διαλύεται μαζί με το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Η γεύση είναι αμυδρή. Καλή επιτυχία!
DeleteΜαγδα, εφιαξα την τουρτα. Το νοστιμο,δεν λεει τιποτα.Αν θελεις μπες στο δικο μου face book να δεις τις φωτογραφιες της τουρτας. Σ΄ευχαριστω για την συνταγη!
ReplyDeleteΚαλημέρα Ναταλία! Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε, είναι φοβερή τούρτα. Εγώ σ' ευχαριστώ που την δοκίμασες!
DeleteΔεν ξέρω ποιά είναι η σελίδα σου στο facebook. Άφησε link αν θες.
γραψε Ντορογκαν Ναταλια στο face και θα με βρεις,θελω πολυ την γνωμη σου.
ReplyDeleteΔεν μπορώ να σε βρω Ναταλία. Αφού την ευχαριστηθήκατε, αυτό έχει σημασία. Καλή σου μέρα!
DeleteΚαλησπέρα ! Είμαι οπαδός του blog σου εδω και καιρο!!! Σκοπεύω να φτιάξω την τούρτα αλλα με μπερδεύει το θέμα της ζελατινης! Τι εννοείς χρυσο φυλλο; Είναι το ίδιο με τα φύλλα των 2 γραμμαρίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Ευχαριστω εκ των προτέρων.
ReplyDeleteΚαλησπέρα Χριστίνα. Σ' ευχαριστώ πολύ!
DeleteΤο χρυσό φύλλο σημαίνει πως είναι δυνατή ζελατίνη αλλά νομίζω πως δεν θα έχεις πρόβλημα αν χρησιμοποιήσεις τη ζελατίνη που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Για καλό και για κακό, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις 1½ φύλλο. Καλή επιτυχία!
Μάγδα, μεγάλη επιτυχία η τούρτα στα χθεσινά μου γενέθλια! Τη μόνη αλλαγή που έκανα είναι το να χρησιμοποιήσω δικής μου παρασκευής ζάχαρη βανίλιας. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολη απ'όσο φανταζόμουν. Σε ευχαριστώ πάαααρα πολύ που την απόδωσες στα Ελληνικά με τέτοιο γευστικά εκπληκτικό και εκλυστικό τρόπο. 'Ο,τι έχω φτιάξει από αυτό το blog αποδείχτηκε εξαιρετικά foolproof με εντυπωσιακά επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.
ReplyDeleteεφτιαξα τις μους για την τουρτα του γιου μου σε συνδιασμο με παντεσπανι κακαο..η τουρτα εγινε υπερχοχη!!!απιστευτα απαλες γευσεις και λιωνανε στο στομα!!! μπραβο!
ReplyDeleteβενετια
Γειά σου Βενετία! Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε!! Ευχαριστώ!
DeleteΚαλησπερα και χρόνια πολλά.Συγχαρητήρια γιατι το blog σου είναι το καλύτερο με διαφορά!!!
ReplyDeleteΟτι έχω φτιάξει είναι εξαιρετικό.Συνεχισε την προσπάθεια.
Στέλλα απο Χανιά Κρήτης.
Καλησπέρα Στέλλα. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά να έχεις! Χαιρετίσματα στα πανέμορφα και πολυαγαπημένα Χανιά!
DeleteΚαθυστερημένος όπως με όλες τις παλιότερες αναρτήσεις σου. Έχω μια απορία και μια πρόταση. Η πρόταση, αν χρησιμοποιήσεις τσέρκι αντί για φόρμα δεν θα είναι πιο εύκολο να την ξεφορμάρεις σε όποιο σκεύος σερβιρίσματος θέλεις; Η απορία, η ζελατίνη στην λευκή μους είναι απαραίτητη; Έχεις δοκιμάσει να την κάνεις χωρίς; Κάνω και γω κρέμα λευκής σοκολάτας για τούρτες (μάλιστα μία έκανα πολύ πρόσφατα εμπλουτισμένη με βύσσινα) χωρίς ζελατίνη αλλά μπαίνει ανάμεσα από το παντεσπάνι σε όχι τόσο χοντρή στρώση. Μήπως εκεί είναι η διαφορά, που η δικιά σου είναι χοντρή και πρέπει να στέκεται;
ReplyDeleteslowchefs.blogspot.com
Ευχαριστώ για την πρόταση Κλεομένη. Ναι, φαντάζομαι πως όποιος έχει τσέρκι μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Εγώ δεν έχω και η αλήθεια είναι πως προτιμώ τις φόρμες. Η μους χωρίς τη ζελατίνη δεν στέκεται και χύνεται καθώς η στρώση είναι αρκετά παχιά. Οπότε η ζελατίνη είναι απαραίτητη.
DeleteΜάγδα καλησπέρα.Ανακάλυψα το blog σου ψάχνοντας συνταγή για τούρτα γενεθλίων της κόρης μου.Εντυπωσιάστηκα από την αξιόλογη προσπάθεια και θέλησα να σου πω συγχαρητήρια τόσο για την εκπληκτκή τούρτα -θα την φτιάξω οπωσδήποτε, δείχνει κόλαση-όσο και για την δομή του blog που είναι διαφορετική από όσα έχω δει σχετικά με την μαγειρική. Καλή συνέχεια και καλά μαγειρέματα...Γωγώ
ReplyDeleteΚαλησπέρα Γωγώ! Καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλή επιτυχία με την τούρτα!
DeleteΦίλη Μάγδα καλησπέρα!
ReplyDeleteπρόσφατα σε ανακάλυψα και έκτοτε σε παρακολουθώ μανιωδώς!!!
χτες έκανα την πρώτη μου απόπειρα για τούρτα με την συνταγή σου...δεν έχω λόγια!!!
ήσουν πολύ κατατοπιστική,δεν είχα καμιά απορία και μου κατεριψες το μύθο ότι οι τούρτες είναι δύσκολο εγχείρημα!!!
ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνταγή.
να είσαι καλά,Αγγελική από Χαλκίδα.
Καλησπέρα Αγγελική! Είναι πράγματι πολύ ωραίο όταν καταρρίπτονται τέτοιοι μύθοι, έχεις απόλυτο δίκιο. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η τούρτα!!
Delete'Εχω ξετρελαθεί με την τούρτα. Σε βρήκα ψάχνοντας τούρτα για τα γενέθλια του συζύγου μου και ξετρελάθηκα. ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ!!! Όμως θα ήθελα να σε ρωτήσω αν βάλω ζελατίνη σε σκόνη του εμπορίου πόση θα βάλω;
ReplyDeleteΜαρίνα
Καλησπέρα Μαρίνα. Αν ξετρελάθηκες με την όψη, πού να δεις πόσο θα ξετρελαθείς με τη γεύση. Δεν την έχω φτιάξει ποτέ με ζελατίνη σε σκόνη, πάντα προτιμώ τα φύλλα, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις 3/4 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη. Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε όταν την φτιάξεις.
DeleteΣε ευχαριστώ πολύ να ΄σαι καλά. Θα την φτιάξω την Πέμπτη και θα σου πω.
ReplyDeleteΤέλεια η τούρτα με έβγαλε ασπροπροσωπη. Όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι θα την ξανακάνω όπωσδήποτε και είναι και ΕΥΚΟΛΗ νόμισα ότι θα δυσκολευτώ περισσότερο στο να τη φτιάξω αλλά είναι εύκολη τελικά και είπαμε σε βγάζει ασπροπρόσωπη...........
ReplyDeleteΚαλησπέρα, μόλις ανακάλυψα το blog σου και δηλώνω ενθουσιασμένη... Θέλω να φτιάξω την τούρτα για τα γενέθλια της κόρης μου σε τσέρκι 30Χ40. Έχεις δοκιμάσει ποτέ την τούρτα σε τέτοια ποσότητα; Δυσκολεύομαι λίγο με την αναλογία των υλικών. Επίσης θα με βόλευε να ψήσω το κέικ της βάσης 2 μέρες νωρίτερα. Μήπως γνωρίζεις πως μπορώ να το διατηρήσω χωρίς να αλλοιωθεί; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ReplyDeleteΚαλησπέρα Πηνελόπη. Όχι, δεν την έχω δοκιμάσει σε τόσο μεγάλη ποσότητα και δεν θα σου πρότεινα να αλλάξεις τις αναλογίες γιατί μπορεί να μην σου πετύχει. Μήπως να κάνεις 2 ξεχωριστές τούρτες; Όσο για το ψήσιμο του κέικ νωρίτερα, άφησέ το να κρυώσει εντελώς, κάλυψέ το με πλαστική μεμβράνη πολύ καλά και βάλτο στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το χρησιμοποιήσεις. Καλή επιτυχία και θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε.
Deleteτέλεια!! εμπιστεύτηκα ξανά συνταγή σου και είχες δίκιο! η τούρτα είναι φανταστική!!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ Βάσω! Χαίρομαι που σας άρεσε!
DeleteΣήμερα η τούρτα ήταν όλα τα λεφτά στο πάρτυ της κόρης μου που έκλεισε τα... ένα. Μόνο μια αλλαγή στην επικάλυψη έκανα για να ταιριάζει πιο πολύ σε παιδικό πάρτυ. Όντως κορυφαίος συνδυασμός γεύσεων.
ReplyDeleteΚαλησπέρα Κλεομένη. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε. Να σου ζήσει η κόρη!
Deleteγεια σας. Απλα να πω οτι η ασπρη σοκολατα παρεμενε υγρη και δεν εσφιγγε καθως κρυωνε οπως ειπατε στην περιγραφη. Ετσι προσθεσα ακομα ενα φακελακι σκονη ζελατινης, συνολο δυο, και εξακολουθουσε να ειναι πληρως υγρη. Οταν ομως την εβαλα στο ψυγειο μετα απο μια νυχτα εγινε σφιχτοτατη πραγμα οχι και τοσο καλο για μους. ουφ.θαλεια
DeleteΓειά σου Θάλεια. Στην συνταγή αναγράφω φύλλα ζελατίνης και όχι σκόνη. Η σκόνη ζελατίνης είναι διαφορετική από τα φύλλα ζελατίνης, γι' αυτό και είχες αυτό το αποτέλεσμα. Ακόμα και τα φύλλα ζελατίνης είναι διαφορετικά μεταξύ τους, με διαφορετική ισχύ, γι' αυτό και διευκρινίζω χρυσά φύλλα.
DeleteΓεια σου Μάγδα, πολλά συγχαρητήρια για τις συνταγές αλλά κ τις φωτογραφίες του blog σου.
ReplyDeleteΈχω φτιάξει στο παρελθόν τη συγκεκριμένη τουρτα με μεγάλη επιτυχία, θα ήθελα μόνο να σε ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σου για τις 2 αυτές μους σε ατομικά ποτηράκια! Θεωρείς ότι θα ταιριάζει με καραμελωμένα φουντούκια για γαρνίρισμα;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Ανθή και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πολύ ωραία η ιδέα σου! Πιστεύω θα γίνει πολύ ωραίο γλυκό!
Deleteτώρα φτιάχνω την τουρτα, δεν μου πέτυχε η μαρέγκα, και το έβαλα έτσι, δηλ δεν έγινε αφράτο το μείγμα, να το αφήσω ή να φτιάξω άλλο?
ReplyDeleteΝαι, θα έπρεπε να το ξαναφτιάξεις ώστε η υφή να είναι όπως περιγράφω.
Deleteναι το ξανάφτιαξα και έφτιαξα και την άσπρη μους δύο φορές. την πρώτη η σοκολάτα δεν ήταν μικρά κομματάκια και δεν έλιωσε οπότε την έβαλα λίγο στο μπαιν μαρί, αλλά δεν έσφιξε ιδιαιτέρως και την κρέμα γάλακτος τη χτύπησα λίγο σφιχτή. τη δεύτερη με άλλη σοκολάτα, έσφιξε περισσότερο έβαλα και τη σαντιγύ αλλά βγήκε μια κρέμα ρευστή όχι δεμένη όχι όπως η μους σοκολάτα δηλ δεν χρειάστηκε καν να την ισιώσω.
Deleteπάει το μυαλό σου που κάνω λάθος? το φύλλο ζελατίνης είναι χρυσό 11, 7,5
α ευχαριστώ για την απάντηση, ναι το ξανάφτιαξα από την αρχή και τώρα είμαι στην τρίτη κρέμα την λευκή. ως εδώ καλά πιστέυω, στον αέρα ψήνουμε την βάση?
ReplyDeleteΌχι. Δεν ψήνεις στον αέρα. Όταν δεν υπάρχει διευκρίνηση, πάντα σημαίνει πως ψήνεις στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Καλή επιτυχία!
DeleteΚαταπληκτική και πεντανόστιμη συνταγή! Την έφτιαξα χτες για τα γενέθλια του φίλου μου. Ευχαριστώ πολύ! :)
ReplyDeleteΣτέλλα
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Στέλλα! Να τον χαίρεσαι!
DeleteΚαλησπερα! Η συνταγη σου ειναι εξαιρετικη! Την εχω φτιαξει 2 φορες οπως ακριβως την δινεις.. θα ηθελα ομως να σε ρωτησω δυο πραγματα.. 1) θα μπορουσα να βαλω ακομα μια στρωση μους γαλακτος (οπως δηλαδη η μαυρη σοκολατα αλλα με κουβερτουρα γαλακτος);;; 2) θα μπορουσα να κανω τις αναλογιες σε διπλασια ποσοτητα ωστε να βγει πιο ψηλη η τουρτα;;; Ευχαριστω πολυ!!
ReplyDeleteΝικολ