Την προηγούμενη Τρίτη είχα τη γιορτή μου και το γιορτάσαμε πίνοντας πολλά ντάκιρι καρπούζι και πεπόνι, τρώγοντας καλό σούσι όπως και ένα παγωτό σοκολάτα νοστιμότερο του οποίου αμφιβάλλω αν έχω φάει. Α, και μερικά σοκολατένια ταρτάκια γιατί η σοκολάτα ποτέ δεν είναι αρκετή.
Η υπόλοιπη εβδομάδα ήταν μια θολούρα. Καθάρισα το σπίτι καταμεσής άλλου ένα μίνι καύσωνα (δεν είναι χάλια να καθαρίζεις το κατακαλόκαιρο;) γιατί θα έχουμε φιλοξενούμενους σε λίγες μέρες οι οποίοι δεν θα αντέξουν την ακαταστασία μας. Ναι, το ομολογώ, είμαστε ακατάστατοι. Πόσο θαυμάζω και ζηλεύω όλους εκείνους στο instagram που τα σπίτια τους είναι στην εντέλεια κάθε μέρα...
Έκανα πολλά ψώνια, προμήθειες για το σπίτι, για τους φιλοξενούμενούς μας, pour moi, και έλιωσα στον ύπνο. Δεν ξέρω τί έχω πάθει, με το που ξυπνάω θέλω πάλι να κοιμηθώ.
Μπήκα και λίγο στην κουζίνα, με έμφαση στο “λίγο”, κι αυτό γιατί ο Σ άρχισε να παραπονιέται για τις ωμές σαλάτες και τα σάντουϊτς που τρώμε τον τελευταίο καιρό. Εντάξει, δεν έχει άδικο, αλλά να, στον καθημερινό αγώνα μεταξύ καύσωνα και κουζίνας, κερδίζει ο καύσωνας. Για να πω την αλήθεια, πεθύμησα κι εγώ ένα ζεστό φαγάκι, όπως επίσης το να κάτσω στο τραπέζι για ένα κανονικό γεύμα και όχι στον καναπέ.
Βρήκα λοιπόν μερικές φρέσκιες αγκινάρες στη λαϊκή και η ιδέα αυτού του πιάτου γεννήθηκε. Ήταν ένα μικρό καλοκαιρινό θαύμα αν και με ζόρισε λίγο το εικοσάλεπτο που χρειάστηκε για να καθαρίσω τις αγκινάρες. Ας πρόσεχα αφού ήθελα φρέσκιες. Ήταν όμως τόσο όμορφες οι άτιμες που δεν μπορούσα να τις αντισταθώ.
Είχα κάππαρη απ’ την Σαντορίνη στο ψυγείο, λίγο αρακά στην κατάψυξη, ένα πακέτο ριγκατόνι στο ντουλάπι και ένα μπουκάλι Sauvignon Blanc. Κι έγινε ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ και φρέσκο πιάτο με τις γεύσεις του γλυκού αρακά, της ψωμωμένης κι ελαφρώς πικρής αγκινάρας, με την αλμύρα της παχουλής κάππαρης και τη ζωντάνια του λευκού κρασιού. Ένα αρμονικό, υπέροχα καλοκαιρινό πιάτο ζυμαρικών.
Ριγκατόνι με αγκινάρες και αρακά μαγειρεμένα σε λευκό κρασί, με κάππαρη και λεμόνι
Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο αρακά αντί για κατεψυγμένο και θα είναι ακόμα πιο γλυκός και εύγεστος. Επίσης, αν δεν θέλετε να καθαρίζετε φρέσκιες αγκινάρες, χρησιμοποιήστε κατεψυγμένες, έχοντας υπόψη σας ότι χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο για να μαλακώσουν. Περιττό να πω ωστόσο ότι οι φρέσκιες είναι ανώτερες σε γεύση ε;
Μερίδες: 4
Υλικά
4 μεγάλες φρέσκιες αγκινάρες, περίπου 300 γρ. η κάθε μια
1 λεμόνι (για το καθάρισμα της αγκινάρας), στειμμένο (κρατήστε τις λεμονόκουπες)
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 εσαλότ (ή ξερά κρεμμύδια), ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
120 γρ. κατεψυγμένο αρακά
Ξύσμα 1 λεμονιού
250 ml λευκό ξηρό κρασί (χρησιμοποίησα Bordeaux Sauvignon Blanc)
2 κουταλιές σούπας κάππαρη, ξεπλυμμένη καλά και στραγγισμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένος
Παρμεζάνα, τριμμένη
Ελαιόλαδο, για το φινίρισμα
Χυμό ½ λεμονιού
400 γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι
Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, σουρωτήρι
Προετοιμασία
Καθάρισμα αγκινάρας
Γεμίστε ένα μεγάλο μπωλ με νερό και προσθέστε το στειμμένο χυμό του 1 λεμονιού. Κρατήστε τις λεμονόκουπες στην επιφάνεια εργασίας σας.
Πάρτε μια αγκινάρα και αφαιρέστε τα φύλλα ξεκινώντας από τη βάση, πιέζοντάς τα και τραβώντας τα προς τα κάτω. Αφαιρέστε όλα τα πράσινα φύλλα όπως και μαλακά μωβ φύλλα που βρίσκονται στο κέντρο μέχρι να δείτε το χνούδι. Αφαιρέστε το με ένα κουτάλι και τρίψτε καλά την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα για να μην μαυρίσει. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι, καθαρίστε γύρω-γύρω την καρδιά της αγκινάρας (ώστε να αφαιρέσετε τις βάσεις των φύλλων) και κόψτε το κοτσάνι. Αμέσως τρίψτε την ξανά με τη λεμονόκουπα και βάλτε τη μέσα στο μπωλ με το λεμονόνερο.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες αγκινάρες.
Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα εσαλότ και σωτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό, προσέχοντας μην σας καεί.
Πάρτε μια-μια τις καθαρισμένες αγκινάρες και κόψτε τες σε λωρίδες (4-5 κομμάτια η κάθε μια), και προσθέστε τες στην κατσαρόλα μαζί με τον αρακά, λίγο αλατοπίπερο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε και σωτάρετε για 1-2 λεπτά.
Σβήστε με το κρασί κι αφήστε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό, τοποθετήστε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράστε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες αλλά να παραμείνουν al dente. Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακιές αλλά να κρατάνε και να δίνουν υφή στο πιάτο. Χρειάζονται γύρω στα 25 λεπτά για να ψηθούν. Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμες, προσθέστε την κάππαρη και ανακατέψτε.
Εντωμεταξύ, ενώ ψήνονται οι αγκινάρες και ο αρακάς, βράστε τα ζυμαρικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξτε τα ριγκατόνι. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσάς σας αρέσει. Κρατήστε 60 ml (1/4 κούπας) περίπου από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά και στραγγίξτε τα (χωρίς να τα τινάξετε) σ’ ένα σουρωτήρι.
Μόλις οι αγκινάρες είναι έτοιμες, ρίξτε τα ριγκατόνι μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού (χυμό ½ λεμονιού), το μισό μαϊντανό, λίγο πιπέρι και λίγη τριμμένη παρμεζάνα κι αναμείξτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αν σας φαίνεται στεγνό το φαγητό, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των ζυμαρικών κι ανακατέψτε.
Σερβίρετε αμέσως σε ατομικά πιάτα. Ρίξτε τον υπόλοιπο μαϊντανό και τρίψτε παρμεζάνα από πάνω. Περιχύστε με ελάχιστο ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε).
Η υπόλοιπη εβδομάδα ήταν μια θολούρα. Καθάρισα το σπίτι καταμεσής άλλου ένα μίνι καύσωνα (δεν είναι χάλια να καθαρίζεις το κατακαλόκαιρο;) γιατί θα έχουμε φιλοξενούμενους σε λίγες μέρες οι οποίοι δεν θα αντέξουν την ακαταστασία μας. Ναι, το ομολογώ, είμαστε ακατάστατοι. Πόσο θαυμάζω και ζηλεύω όλους εκείνους στο instagram που τα σπίτια τους είναι στην εντέλεια κάθε μέρα...
Έκανα πολλά ψώνια, προμήθειες για το σπίτι, για τους φιλοξενούμενούς μας, pour moi, και έλιωσα στον ύπνο. Δεν ξέρω τί έχω πάθει, με το που ξυπνάω θέλω πάλι να κοιμηθώ.
Μπήκα και λίγο στην κουζίνα, με έμφαση στο “λίγο”, κι αυτό γιατί ο Σ άρχισε να παραπονιέται για τις ωμές σαλάτες και τα σάντουϊτς που τρώμε τον τελευταίο καιρό. Εντάξει, δεν έχει άδικο, αλλά να, στον καθημερινό αγώνα μεταξύ καύσωνα και κουζίνας, κερδίζει ο καύσωνας. Για να πω την αλήθεια, πεθύμησα κι εγώ ένα ζεστό φαγάκι, όπως επίσης το να κάτσω στο τραπέζι για ένα κανονικό γεύμα και όχι στον καναπέ.
Βρήκα λοιπόν μερικές φρέσκιες αγκινάρες στη λαϊκή και η ιδέα αυτού του πιάτου γεννήθηκε. Ήταν ένα μικρό καλοκαιρινό θαύμα αν και με ζόρισε λίγο το εικοσάλεπτο που χρειάστηκε για να καθαρίσω τις αγκινάρες. Ας πρόσεχα αφού ήθελα φρέσκιες. Ήταν όμως τόσο όμορφες οι άτιμες που δεν μπορούσα να τις αντισταθώ.
Είχα κάππαρη απ’ την Σαντορίνη στο ψυγείο, λίγο αρακά στην κατάψυξη, ένα πακέτο ριγκατόνι στο ντουλάπι και ένα μπουκάλι Sauvignon Blanc. Κι έγινε ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ και φρέσκο πιάτο με τις γεύσεις του γλυκού αρακά, της ψωμωμένης κι ελαφρώς πικρής αγκινάρας, με την αλμύρα της παχουλής κάππαρης και τη ζωντάνια του λευκού κρασιού. Ένα αρμονικό, υπέροχα καλοκαιρινό πιάτο ζυμαρικών.
Ριγκατόνι με αγκινάρες και αρακά μαγειρεμένα σε λευκό κρασί, με κάππαρη και λεμόνι
Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο αρακά αντί για κατεψυγμένο και θα είναι ακόμα πιο γλυκός και εύγεστος. Επίσης, αν δεν θέλετε να καθαρίζετε φρέσκιες αγκινάρες, χρησιμοποιήστε κατεψυγμένες, έχοντας υπόψη σας ότι χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο για να μαλακώσουν. Περιττό να πω ωστόσο ότι οι φρέσκιες είναι ανώτερες σε γεύση ε;
Μερίδες: 4
Υλικά
4 μεγάλες φρέσκιες αγκινάρες, περίπου 300 γρ. η κάθε μια
1 λεμόνι (για το καθάρισμα της αγκινάρας), στειμμένο (κρατήστε τις λεμονόκουπες)
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 εσαλότ (ή ξερά κρεμμύδια), ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
120 γρ. κατεψυγμένο αρακά
Ξύσμα 1 λεμονιού
250 ml λευκό ξηρό κρασί (χρησιμοποίησα Bordeaux Sauvignon Blanc)
2 κουταλιές σούπας κάππαρη, ξεπλυμμένη καλά και στραγγισμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένος
Παρμεζάνα, τριμμένη
Ελαιόλαδο, για το φινίρισμα
Χυμό ½ λεμονιού
400 γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι
Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, σουρωτήρι
Προετοιμασία
Καθάρισμα αγκινάρας
Γεμίστε ένα μεγάλο μπωλ με νερό και προσθέστε το στειμμένο χυμό του 1 λεμονιού. Κρατήστε τις λεμονόκουπες στην επιφάνεια εργασίας σας.
Πάρτε μια αγκινάρα και αφαιρέστε τα φύλλα ξεκινώντας από τη βάση, πιέζοντάς τα και τραβώντας τα προς τα κάτω. Αφαιρέστε όλα τα πράσινα φύλλα όπως και μαλακά μωβ φύλλα που βρίσκονται στο κέντρο μέχρι να δείτε το χνούδι. Αφαιρέστε το με ένα κουτάλι και τρίψτε καλά την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα για να μην μαυρίσει. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι, καθαρίστε γύρω-γύρω την καρδιά της αγκινάρας (ώστε να αφαιρέσετε τις βάσεις των φύλλων) και κόψτε το κοτσάνι. Αμέσως τρίψτε την ξανά με τη λεμονόκουπα και βάλτε τη μέσα στο μπωλ με το λεμονόνερο.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες αγκινάρες.
Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα εσαλότ και σωτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό, προσέχοντας μην σας καεί.
Πάρτε μια-μια τις καθαρισμένες αγκινάρες και κόψτε τες σε λωρίδες (4-5 κομμάτια η κάθε μια), και προσθέστε τες στην κατσαρόλα μαζί με τον αρακά, λίγο αλατοπίπερο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε και σωτάρετε για 1-2 λεπτά.
Σβήστε με το κρασί κι αφήστε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό, τοποθετήστε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράστε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες αλλά να παραμείνουν al dente. Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακιές αλλά να κρατάνε και να δίνουν υφή στο πιάτο. Χρειάζονται γύρω στα 25 λεπτά για να ψηθούν. Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμες, προσθέστε την κάππαρη και ανακατέψτε.
Εντωμεταξύ, ενώ ψήνονται οι αγκινάρες και ο αρακάς, βράστε τα ζυμαρικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξτε τα ριγκατόνι. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσάς σας αρέσει. Κρατήστε 60 ml (1/4 κούπας) περίπου από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά και στραγγίξτε τα (χωρίς να τα τινάξετε) σ’ ένα σουρωτήρι.
Μόλις οι αγκινάρες είναι έτοιμες, ρίξτε τα ριγκατόνι μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού (χυμό ½ λεμονιού), το μισό μαϊντανό, λίγο πιπέρι και λίγη τριμμένη παρμεζάνα κι αναμείξτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αν σας φαίνεται στεγνό το φαγητό, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των ζυμαρικών κι ανακατέψτε.
Σερβίρετε αμέσως σε ατομικά πιάτα. Ρίξτε τον υπόλοιπο μαϊντανό και τρίψτε παρμεζάνα από πάνω. Περιχύστε με ελάχιστο ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε).
Χρόνια πολλά Μάγδα μου, έστω και καθυστερημένα!
ReplyDeleteΣου εύχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο!
Το πιάτο σου πανέμορφο! Αν και δεν μπορώ να πω ότι συμπαθώ ιδιαίτερα τις αγκινάρες, ειλικρινά μου φάνηκε αξιοζήλευτο. Και η δεύτερη φωτογραφία, σκέτος πίνακας!
Τα φιλιά μου!
Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Να' σαι καλά!
DeleteΧρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα Μάγδα!! Να έχεις υγεία πάνω από όλα, να είσαι πάντα χαρούμενη και να κάνεις ότι αγαπάς!
ReplyDeleteΕγώ δεν είμαι της αγκινάρας αλλά ψάχνω να βρω τρόπους να τη φάω! Η συνταγή σου είναι μια καλή αρχή!!
Καλό απόγευμα^^
Πολύχρονη Μάγδα, να είσαι καλά και να σε χαίρονται.
ReplyDeleteΤι να μαγειρέψεις το καλοκαίρι με καύσωνα? σου κόβεται και η όρεξη.
Πάντως με απλά υλικά έκανες ενα πολύ ωραίο πιάτο. Ελαφρύ για τις ζεστές μέρες, και γευστικό.
Φιλιά
Αυτοί από το instagram που λες δεν έχουν πάντα τακτοποιημένα σπίτια, απλά μόνο όταν... είναι τα φωτογραφίζουν, μην ψαρώνεις... Όλοι ψιλοτσαπατσούληδες είμαστε κι ας μην το ομολογούμε.
ReplyDeleteτην καλησπερα μου και πολυχρονη.εφευρετικο μυαλο μαγειρεψε αυτες τις αγγιναρες και τα καταφερε πολυ καλα.οσο για τον υπνο που λες μηπως ειναι κατι αλλο; ασε μην αγχωσω και το ετερον υμισυ,φιλια απο ελλαδα με οχι τοσο καλο καλοκαιρι,
ReplyDeletespoonstories, Marion — σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! :)
ReplyDeleteCleomenis Zosimas — δεν έχεις κι άδικο! :)
litsa — ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!!