Καλή Χρονιά! Εύχομαι το 2015 να είναι ένας χρόνος γεμάτος χαρές, με υγεία και καλή τύχη για όλους, και φυσικά με καλό και νόστιμο φαγητό.
Ήθελα να ξεκινήσω το 2015 με ένα γλυκό που συνδυάζει σοκολάτα, την αιώνια αγάπη μου, και το ρόδι, ένα φρούτο που συμβολίζει την καλοτυχία κι ευημερία στην ελληνική παράδοση· αυτό το κέικ αποδείχθηκε το ιδανικό για την περίσταση.
Πρόκειται για ένα κέικ χωρίς αλεύρι, με την πλούσια και βαθιά γεύση της σκούρας σοκολάτας, λίγη πικράδα από την προσθήκη φρεσκοψημένου καφέ εσπρέσσο, μια υποψία βανίλιας και τη σχεδόν καραμελένια γεύση της χρυσοκίτρινης ζάχαρης demerara που το καθιστά ιδιαίτερα εύγεστο.
Χωρίς να είναι πολύ γλυκό, με ένα πασπάλισμα άχνης ζάχαρης να είναι ευπρόσδεκτο και να μετατρέπει τη ραγισμένη κορυφή του κέικ σε χιονισμένο τοπίο, γαρνίρεται με μπόλικα μικρά, κοκκινωπά και γυαλιστερά σα στολίδια σποράκια ροδιού, που του χαρίζουν μια επιπλέον γλύκα αλλά και μια όξινη χροιά.
Είναι συνεκτικό, θυμίζοντας αμυδρά brownie μα πολύ ελαφρύτερο κι όχι τόσο βαρύ και σφιχτό, με υγρή και μαλακιά υφή στο κέντρο, τραγανό στην κορυφή και τις άκρες, με τα παχουλά σποράκια ροδιού να προσδίδουν επιπλέον τραγανή υφή. Σερβιρισμένο με μια μεγάλη κουταλιά φρεσκοχτυπημένης, αφράτης σαντιγύ, είναι πραγματικά απίθανο.
Σοκολάτα-ρόδι είναι ένας πολύ επιτυχημένος συνδυασμός, όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά, και το ξεκίνημα του νέου έτους με αυτό εδώ το κέικ ήταν από τα πιο νόστιμα.
Ας είναι το 2015 μια χρονιά με περισσότερη καλοσύνη, γενναιοδωρία και αγάπη για τους εαυτούς μας και τους γύρω μας και μια χρονιά που τα όνειρά μας θα γίνουν πραγματικότητα.
Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι με ζάχαρη demerara και σποράκια ροδιού (Χωρίς γλουτένη)
Η ζάχαρη demerara είναι ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, είναι πιο υγιεινή από την λευκή, και δίνει στα γλυκά και κέικ μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση.
Χρησιμοποιήστε σοκολάτα καλής ποιότητας (όχι με μικρότερο ποσοστό από 70% σε κακάο) καθώς θα παίξει ρόλο στην υφή και γεύση του κέικ. Επίσης, διαλέξτε μια σοκολάτα η γεύση της οποίας να σας αρέσει καθώς αυτή θα είναι η κυρίαρχη γεύση.
Αν δεν έχετε χύμα εσπρέσσο και μηχανή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ατομικό φακελάκι εσπρέσσο σε σκόνη, διαλυμένο σε 100 ml βραστό νερό.
Θα σας συνιστούσα να φτιάξετε κέικ μια πριν θέλετε να το σερβίρετε καθώς την επόμενη μέρα είναι πολύ πιο νόστιμο.
Μερίδες: 1 κέικ / 8-10 κομμάτια
Υλικά
250 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
250 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (70% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
100 ml φρεσκοψημένο καφέ εσπρέσσο
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
180 γρ. καστανή ζάχαρη demerara
4 μεγάλα αβγά
Άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα του κέικ
Σπόρια ενός φρέσκου ροδιού
για τη σαντιγύ (ως συνοδευτικό του κέικ)
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
1 κουταλιά σούπας άχνη ζάχαρη
Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, στρογγυλή φόρμα για κέικ 22-23 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, ταψί
Προετοιμασία
Τοποθετήστε το βούτυρο και τη σοκολάτα σ’ ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τα υλικά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ’ την κατσαρόλα και προσθέστε τον εσπρέσσο, τη βανίλια και το αλάτι και αναμείξτε με μια σπάτουλα. Αφήστε στην άκρη.
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε τη ζάχαρη και τ’ αβγά και χτυπήστε με το εξάρτημα ‘σύρμα’ (ή με ηλεκτρικό μίξερ χειρός) σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να τριπλασιαστεί σε όγκο, να είναι πολύ αφράτο κι αεράτο και να είναι τόσο πηχτό ώστε όταν σηκώνετε το μίξερ και το μείγμα πέφτει μέσα στο μπωλ, να αφήνει σημάδια σαν κορδέλα και να μην εξαφανίζεται αμέσως μέσα στο υπόλοιπο μείγμα.
Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και τοποθετήστε στον πάτο ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (δείτε εδώ πώς να το φτιάξετε).
Αδειάστε αργά το μείγμα σοκολάτας στο μείγμα των αβγών και με μια σπάτουλα διπλώστε το απαλά ώστε να μην ξεφουσκώσουν τ’ αβγά.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ προσεκτικά μέσα στη φόρμα και ακουμπήστε τη φόρμα μέσα σε ένα ταψί για να αποφευχθούν ατυχήματα, όπως το να χυθεί υγρό από το κέικ (ή βούτυρο) και να γεμίσει το φούρνο σας (αν θέλετε βάλτε αλουμινόχαρτο στον πάτο του ταψιού).
Τοποθετήστε το ταψί στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε το κέικ για 30 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε τη φόρμα (μαζί με το ταψί) στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά ή έως ότου όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρή.
Θα παρατηρήσετε ότι κατά το ψήσιμο το κέικ θα φουσκώσει αρκετά και μόλις το βγάλετε από το φούρνο θα ξεφουσκώσει και θα δημιουργηθούν ρωγμές στην κορυφή. Μην σας ανησυχήσει αυτό, είναι φυσιολογικό.
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς το κέικ. Μην αφαιρέσετε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας όσο το κέικ είναι ζεστό γιατί μπορεί να σπάσει. Όταν κρυώσει εντελώς, περάστε το κέικ γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας και ανοίξτε τη φόρμα προσεκτικά. Μπορείτε να το σερβίρετε πάνω στη βάση της φόρμας ή να το μετακινήσετε σε πιατέλα αλλά θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί να σπάσει.
Ετοιμάστε τη σαντιγύ χτυπώντας την κρέμα και την άχνη ζάχαρη στο μίξερ βάσης ή με το μίξερ χειρός, μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγύ. Μπορείτε να την κρατήσετε καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 2 μέρες.
Όταν θέλετε να σερβίρετε το κέικ, πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη και γαρνίρετε με τους σπόρους του ροδιού. Σερβίρετε σε κομμάτια μαζί με μια μεγάλη κουταλιά σαντιγύ.
Αν τυχόν σας μείνει κέικ, αφαιρέστε τα σποράκια ροδιού από πάνω γιατί θα το νοτίσουν. Βάλτε τα σε ένα μπωλ και διατηρήστε τα στο ψυγείο.
Μπορείτε να κρατήσετε το κέικ καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη για 3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή γλυκιά Χρονιά!!! Υπέροχη συνταγή και πολύ όμορφη παρουσίαση!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά και σε σένα! Ευχαριστώ!
DeleteΥπέροχος συνδυασμός γεύσεων και χρωμάτων!!
ReplyDeleteΝα' σαι καλά Πέπη μου. Ευχαριστώ!
DeleteΚαλημέρα! Να έχεις μία γλυκιά χρονιά και να μας κάνεις πολλές σοκολατένιες αναρτήσεις το 2015!
ReplyDeleteΚαλημέρα Γιώτα! Να έχεις και εσύ μια καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
DeleteΕ τι να πω... Η δίαιτα από Δευτέρα! Να το προγραμματίσω για ΣΚ. Καλή Χρονιά!
ReplyDeleteχαχα η δίατια μπορεί να περιμένει! Καλή χρονιά Βαγγελώ!
DeleteΜμμμ μας γλύκανες Μάγδα! Υπέροχη συνταγή και φωτογράφιση γλυκιά μου! Μπράβο σου!Σου εύχομαι Καλή Χρονιά με πολύ αγάπη και ευτυχία! Καλή συνέχεια!!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ πολύ!! Καλή χρονιά να έχεις!!
DeleteΤι ομορφια, τι φωτο, τι τελειος συνδυασμος....μπραβο και παλι μπραβο βρε μαγδα, τελεια δουλεια!
ReplyDeleteΚαλη χρονια με οοολα τα καλα!
Σ' ευχαριστώ Κική μου! Καλή χρονιά και ό,τι καλύτερο και σε σένα!!
DeleteΚαλή και γλυκιά χρονιά! Απλο και υπέροχο.
ReplyDeleteΝα' σαι καλά Τάνια! Καλή χρονιά και να χαίρεσαι την κορούλα σου!
DeleteΚαλη χρονια Μαγδα!!
ReplyDeleteΤο κεικ σου ειναι απο αυτα που μου αρεσουν. Το δε ροδι ειναι αγαπημενο φρουτο ετσι κι αλλιως. Στο κεικ ταιριαζει οχι μονο οπτικα αλλα και για τη δροσια που δινει!!
Καλη συνεχεια λοιπον!! :)
Καλή χρονιά Χρυσαυγή μου! Έχεις απόλυτο δίκιο, η δροσιά και η φρεσκάδα που δίνει το ρόδο στο κέικ είναι το κάτι άλλο. Ευχαριστώ!
DeleteΚαλή χρονιά γεμάτη Υγεία Αγάπη και πολλές νοστιμιές.
ReplyDeleteΥπέροχος συνδυασμός η σοκολάτα και το ρόδι.
Καλή μου Ξανθή σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά!!
DeleteΧρόνια πολλά και καλή χρονιά Μάγδα μου!
ReplyDeleteΕύχομαι ότι καλύτερο!
Μου αρέσει πάρα πολύ το κέικ σου, αλλά και όλο το concept που το συνοδεύει!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου καλή χρονιά!! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και σ' ευχαριστώ για τα πάντα γλυκά σχόλια που μου αφήνεις. Σε φιλώ πολύ!
DeleteΡόδι και σοκολάτα! Ακούγεται τόσο ενδιαφέρον... Μετά από καμπόσο ρόδι που φάγαμε αυτά τα Χριστούγεννα στις σαλάτες, ήρθε η ώρα για κάτι πιο ριζοσπαστικό! Δε θα χαλάσω την παράδοση και θα φτιάξω ΚΑΙ αυτό το κέικ! Οι φωτογραφίες, όπως πάντα, σκέτη κόλαση!
ReplyDeleteΚαλήμέρα Ελένη! Σ' ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου αρέσει σαν εικόνα κι ελπίζω να σου αρέσει και η γεύση του αν το φτιάξεις.
DeleteΚαλη Χρονια Μαγδα! Με υγεια, δουλειες και πολλη αγαπη! Μας επιφυλαξες πολυ γλυκο ξεκινημα!
ReplyDeleteΠολυ γευστικο φαινεται το κεικ! Οσο για τις φωτογραφιες..υπεροχες!
φιλακια, ευη
Καλή χρονιά Εύη! Να είσαι καλά και ό,τι καλύτερο σου εύχομαι! Σ' ευχαριστώ πολύ :)
Deleteκαλη χρονια!! με υγεια με τυχη1!!! τι ωραια χρωματικη αντιθεση το κοκκινο του ροδιου με την αχνη και το σοκολατενιο κεικ!! ενδιαφερον συνδυασμος!! υπεροχο!
ReplyDeleteΕίναι πράγματι πολύ ωραίος συνδυασμός χρωματικά και γευστικά. Καλή χρονιά να έχεις με υγεία κι ευτυχία!!
DeleteΚαλή χρονια με Υγεία!!!
ReplyDeleteΣυμβολικό το γλυκό σου και υπερλαχταριστό :)
Καλή χρονιά με υγεία και ό,τι επιθυμείς! Σ' ευχαριστώ πολύ!!
DeleteΚαλή και γλυκιά χρονιά, Μάγδα! Το 2015 να σου φέρει τα καλύτερα! Το κέρασμα για την έλευση του Νέου Χρόνου, ένα ιδιαίτερο και πολύ σοκολατένιο κέικ, με ενθουσίασε! Εύχομαι και φέτος να μας χαρίσεις πολλές τέτοιες λιχουδιές, δίνοντάς μας με τις φωτογραφίες σου παραστατικές στιγμές απόλαυσης!
ReplyDeleteΧρόνια πολλά!!
Καλή χρονιά Ειρήνη μου! Και σε σένα να σου φέρει ό,τι ποθείς το 2015!
DeleteΚαλή χρονιά !! με πολύ αγάπη και τύχη !!
ReplyDeleteΑχ , αυτή η " ... σχεδόν καραμελένια γεύση της χρυσοκίτρινης ζάχαρης damerara ... '' έχει κολλήσει στο μυαλό μου .... εδώ και μέρες :)
Φιλιά RitaD.
Καλή χρονιά Ρίτα! Ό,τι επιθυμείς και όσο για το κέικ, πρέπει να το δοκιμάσεις. Αξίζει!!
DeleteΚαλή χρονιά, με υγεία και χαρά!!! Απίθανο δείχνει το κέικ σου, Μάγδα, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τη demerara σε γλυκό και νομίζω ότι ήρθε η στιγμή... ΧΟΧΟ
ReplyDeleteΚαλή Χρονιά Μάγδα!
ReplyDeleteΣυναρπαστικά γευστικό και απλό, Νομίζω πως οι σοκολατολάτρεις (τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι) θα το καταναλώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη :-))
Καλή Χρονιά Μαγδούλα, ότι καλύτερο εύχομαι για το 2015 καλότυχο και γλυκό
ReplyDeleteΑρχισες πολύ ωραία τη χρονιά. Υπέροχο φαίνεται και χωρίς αλεύρι....
ετσι καταλαβαίνεις καλύτερα τη γεύση της σοκολάτας ;)
Και τα σποράκια ροδιού ολοκληρώνουν το υπέροχο πιάτο
Φιλιά
Καλή χρονια, γλυκιά σα το κεικ σου! Υπέροχη φωτογραφιση
ReplyDeleteΜάγδα μου άργησα να έρθω να σου ευχηθώ μια Χρονιά πλούσια όπως η γεύση της σοκολάτας και γλυκεια σαν ζάχαρη άχνη.Μακάρι νάχεις Υγεία εσύ και τ αγαπημένα σου πρόσωπα και να κάνεις πράγματα που σταλάζουν γλύκα στην καρδούλα σου
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά κοριτσάκι μου.Δε σε ξεχνώ,κι ας φαίνεται έτσι
Καλή χρονιά σε όλες! Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και ανταποδίδω.
ReplyDeleteΆψογες φωτογραφίες και υπερλαχταριστό το κείκ !!! Άρης
ReplyDelete!Kαλημέρα από μια επίσης expat! Κατά τύχη βρέθηκα εδώ και ρίχνοντας μια πολύ γρήγορη ματιά νομίζω ότι θα δοκιμάσω αρκέτες από τις δημιουργίες σου! αυτό το κεικ φαίνεται υπέροχο!!! και χωρίς αλεύρι! ακόμη καλύτερα!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Georgia! Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοκιμάσεις!
DeleteΜάγδα μου τώρα το ετοιμάζω!!!
ReplyDeleteΑααα τί ωραία! Θα περιμένω εντυπώσεις!
DeleteΜάγδα μου καλημέρα! Ένα εύθραυστο αλλά υπέροχο σοκολατένιο κέικ! Ακριβώς όπως το περιγράφεις, μοιάζει λίγο με brownie, έχει μία ελαφριά πικράδα, αλλά είναι πολύ νόστιμο και το πρωί κινδύνεψα να φάω παραπάνω από όσο έπρεπε. Χρειάστηκε μόνο τα πρώτα 30 λεπτά στον φούρνο μου. Φανταστικό, εύκολο και θα το ξανακάνω σίγουρα!
DeleteΚαλησπέρα! Μόνο 30 λεπτά;; Σοβαρά; Περίεργο μου φαίνεται. Αντιστάσεις πάνω-κάτω και φόρμα με διάμετρο που αναφέρω;
DeleteΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε Γιώτα μου και πράγματι είναι πικρούτσικο γι' αυτό και του πάει τόσο πολύ το συνοδευτικό της σαντιγύς. Καλό ΣΚ!!
Το έψησα στον αέρα. Ήταν υπέροχο και κέρδισε το άλλο μου μισό που τα θέλει τύπου brownie. Την επόμενη φορά μου είπε θα το συνοδέψει με παγωτό βανίλια.
Delete