Wednesday, March 21, 2012

Το καρβέλι


Σήμερα, έφτιαξα το πιο όμορφο καρβέλι ψωμί.






Αν μπορούσε άνθρωπος να ερωτευτεί ένα καρβέλι, τότε θα ήμουν αναμφισβήτητα ερωτευμένη μ' αυτό εδώ.






Και δεν είναι μόνο εμφάνιση. Έχει και ουσία, βεβαίως βεβαίως.

Υγρή, αέρινη και πεντανόστιμη ψίχα.

Τραγανή, καραμελωμένη, κριτσανιστή κόρα (όλα τα ωραία "Κ" μαζεμένα).






Πρόκειται για ψωμί με προζύμι. Την κανονική, αυτή που την φτιάχνεις μέρες ατελείωτες. Το δικό μου προζυμένιο ψωμί, με δικό μου προζύμι. Ναι λοιπόν, τα κατάφερα κι έφτιαξα προζύμι. Του έδωσα μάλιστα και όνομα, αντρικό. Δε σας το λέω όμως γιατί ντρέπομαι.






Εδώ φιγουράρει με τη ζουμερή ντομάτα "kumato", πασπαλισμένη με λίγες νιφάδες θαλασσινού αλατιού Maldon. Την δοκίμασα πρώτη φορά πρόσφατα και έχω ξετρελαθεί με τη γλυκύτατη γεύση της. Ψάξτε την, υπάρχει και στην Ελλάδα.






Δεν έχει λοιπόν συνταγή σήμερα. Μόνο μια ξεδιάντροπη επίδειξη των μαγειρικών επιτευγμάτων μου.






Θα επανέλθω σύντομα, για να σας ζαλίσω λίγο ακόμα.
Εις το επανιδείν!






Υ.Γ. Μου' χει κολλήσει αυτό το κομμάτι. '86 rules.

Και μη ξεχνάτε, "it takes guts to be gentle and kind".


27 comments:

  1. καλησπερααααα...καρβέλι φρεσκοψημένο με ντομάτα, φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο!!!!μμμ..υπέροχο το καρβέλι σου!!!φιλιααααααααα

    ReplyDelete
  2. Είναι καταπληκτικό!!!Συγχαρητήρια!!!Το προζύμι δίνει άλλη γεύση , υφή και όψη στο ψωμί που δε συγκρίνεται!!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  3. Όντως το ψωμί είναι πανέμορφο!

    The Smiths rule! Παντοτινοί αγαπημένοι!

    ReplyDelete
  4. Το προζυμένιο ψωμί είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορεί να γευτεί κανείς. Μπράβο που έφτιαξες προζύμι μόνη σου. Το δικό μου είναι περίπου 60 χρόνων (δεν κάνω πλάκα) :-)

    ReplyDelete
  5. Δηλαδή μας ανοίγεις την όρεξη για φρέσκο ψωμί και μας αφήνεις έτσι; Ούτε μια συνταγούλα για το προζύμι, μια συμβουλή, κατιτίς;! Ενίσταμαι!

    ReplyDelete
  6. Νομιζω οτι ερωτευτηκα κι εγω το καρβελι σου! :))

    ReplyDelete
  7. Καταπληκτικό! Το λάτρεψα!

    ReplyDelete
  8. Δεν έχω λόγια!Μάλλον έχω:υπέροχες φωτογραφίες και είμαι σίγουρη πως είναι πεντανόστιμο και το ψωμάκι!Αναμένουμε λοιπόν
    :)...Όλγα

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Μάγδα!! Πράγματι αυτό το καρβέλι είναι πολύ ερωτεύσιμο, καταλαβαίνω τι του ζήλεψες!!!
    Το λαχτάρησα κι εγώ έτσι στρουμπουλό και ροδοψημένο όπως το είδα!!
    Εύγε σου κοριτσάκι!!
    Εύγε και για τη μουσική σου επιλογή!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα!!! Έχουμε κι εμείς στο πρόγραμμα να φτιάξουμε το δικό μας προζύμι!! και τώρα ζήλεψα κι εγώ ακόμη περισσότερο και θα το επισπεύσουμε!! Φιλιά πολλά!!!
    υγ. πολύ ωραίο τα τραγούδι!!!

    ReplyDelete
  11. Να είσαι όσο ξεδιάντροπη θέλεις, χορτάσαμε και μόνο από τις φωτογραφίες και δε χρειάζεται άλλο πειστήριο για να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ότι το ψωμί σου θα έγινε θεϊκό!

    Τις ντομάτες που λες τις έχω δει στο Σ/Μ αλλά τις σνόμπαρα μέχρι τώρα! Αφού το λες εσύ όμως, την επόμενη φορά θα τις δοκιμάσω, όμως με ψωμί μάλλον χειρότερο από το δικό σου! :)

    ReplyDelete
  12. tanyadmin — ευχαριστώ!

    ΕΛΕΝΗ — ναι όντως, δεν έχει καμία σχέση με αυτό με την απλή μαγιά. Ευχαριστώ!

    crispy — και για μένα :)

    Vita — άντε! 60 χρονών! Φαντάζομαι τί φοβερή γεύση θα δίνει στα ψωμιά σου. Το έχεις από μαμά, γιαγιά; Ξέρω μια κυρία η οποία έχει το δικό της από την προ-γιαγιά της, πάνω από 100 χρονών. Φαντάσου!

    Claire — έχεις απόλυτο δίκιο :) Βρίσκομαι στο στάδιο έρευνας για το προζύμι όπως και για το ψωμί γενικότερα και σκοπεύω να μοιραστώ όλα μου τα μυστικά, αλλά λίγο αργότερα, όταν θα έχω μαζέψει όλα τα εμπειρικά και μη στοιχεία μου. Επιστήμη το ψωμί βλέπεις. Πάντως, ένα θα σου πω. Δεν είναι όσο δύσκολο ακούγεται ή φαίνεται!

    mm_skg — καίει καρδιές! :)

    kiki — σ'ευχαριστώ! Από μια εξπέρ στο ψωμί σαν και σένα, αυτό είναι φοβερό κομπλιμέντο!

    Όλγα — να΄σαι καλά! Η αναμονή (και υπομονή) σας θα ανταμειφθεί πάντως. :)

    Ερμιόνη — καλή σου μέρα! Ευχαριστώ!

    Arti — ναι! Τόλμησέ το, θα σε αποζημιώσει η υπέροχη γεύση του!

    The Dark Chef — χαχαχ OK θα παραμείνω ξεδιάντροπη!
    Πρέπει να τις δοκιμάσεις τις ντομάτες αυτές, μην τις σνομπάρεις καθόλου. Έχουν απίστευτη γεύση! Με όποιo ψωμί κι αν φαγωθούν :)

    ReplyDelete
  13. Δεν ξέρω πως λες το προζύμι σου, πάντως κάνει υπέροχα την δουλειά του!!!!!
    Δεν επαναλαμβάνω ότι με μαγεύει η διαδικασία της παρασκευής του ψωμιού (όπως και της κατανάλωσης:))
    Πρέπει εκτός από την καλή επεξεργασία-ζύμωση και ψήσιμο- να έχεις εξαιρετικό αλεύρι για να σου κάνει τέτοιες φουσκάλες! Μη μας αφήνεις στη μέση! Με τέτοιο έρωτα πρέπει να μάθουμε λεπτομέρειες! Λέγε, λέγε!

    ReplyDelete
  14. ερωτεύσιμο το καρβέλι,μεγάλωσε χιλιάδες γενιές,μαγνητική η δύναμη του,πώς να αντισταθούμε;
    Περιμένουμε τη συνταγή,θέλω να φτιάξω επιτέλους προζύμι.
    Είναι εξαιρετικό με ντομάτα και ελαιόλαδο,θα ψάξω την ποικιλία που μας αναφέρεις.
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  15. Μπράβο Μάγδα! Γεια στα χέρια σου.
    Πολύ ωραίο έγινε το ψωμί σου και δικαιολογημένα να καμαρώνεις γι αυτό. Περιμένουμε λεπτομέρειες.

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
  16. Πραγματικά υπέροχο!!! Μπράβο!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  17. Πράγματι τέλειο το ερωτεύσιμο καρβέλι σου!!! Υπέροχο σου έγινε!!!

    ReplyDelete
  18. Κουκλί είναι, πράγματι! :-)

    ReplyDelete
  19. Αγγελική — και μένα με μαγεύει, ειδικά τους τελευταίους μήνες που ξεκίνησα να το ψάχνω περισσότερο και να συνειδητοποιώ ότι μπορώ να φτιάξω υπέροχο ψωμί με τα χεράκια μου. Το μυστικό στο συγκεκριμένο ψωμί είναι η υγρή ζύμη. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες κάποια στιμγή!

    thalassamov — θέλω να βάλω τη συνταγή για το προζύμι οπσωδήποτε αλλά είναι τόσα πολλά πράγματα που θέλω να γράψω που δεν ξέρω πότε θα προλάβω να το κάνω. Πάντως θα γίνει! Την ντομάτα ψάξτην. Θα σου αρέσει πολύ! Φιλιά!

    Marion, eleni, Tante Kiki, food for thought — σας ευχαριστώ πολύ!! :)

    ReplyDelete
  20. συγχαρητήρια για το ωραίο σου blog, υπέροχες συνταγές και φωτογραφίες.
    φτιαχνω και γώ ψωμί, αλλά το δικό σου με το προζύμι είναι ασύγκριτο. Περιμένουμε οδηγίες.
    χάρηκα που σε γνώρισα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Μαρία. Ευχαριστώ και καλώς όρισες!

      Delete
  21. Γεια σου Μάγδα!
    έχω αρκετούς μήνες που παρακολουθώ το blog σου και πραγματικά είσαι καταπληκτική και στην τέχνη σου και στην φωτογράφιση αλλά και στις οδηγίες!
    Ο λόγος που σου γράφω τώρα είναι γιατί χθες το βράδυ είδα στον ύπνο μου το παραπάνω ψωμάκι, ότι το είχα μόλις ξεφουρνίσει και ήταν υπέροχο...
    Ευχαριστώ που μέσα από μια φωτογραφία κατάφερες να με κάνεις να δω ένα τόσο νόστιμο όνειρο...(είμαι και λίγο λιχούδα όπως καταλαβαίνεις!)
    Συνέχισε να μας δίνεις όμορφες ιδέες και εικόνες. Τις έχουμε ανάγκη εμείς εδώ στην πατρίδα!

    ReplyDelete
  22. Υ.Γ.
    Με λένε Αγγελική και λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με την κουζίνα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική! Είπα ότι είναι ερωτεύσιμο το ψωμί, τώρα επιβεβαιώνεται κιόλας. Το ονειρεύτηκες κι εσύ; Δεν είσαι μόνη. Αν κι εγώ είχα δει πως μου κάηκε :)
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Να' σαι καλά!

      Delete
  23. είναι τέλειο!!! πες μα την συνταγη παρακαλουμε!!!

    ReplyDelete
  24. Καλησπέρα. Δεν ξέρω σε τι φάση είναι η αναζήτησή σου για το ψωμί, εγώ τώρα διαβάζω τις αναρτήσεις σου γιατί μόλις πριν λίγο καιρό σε ανακάλυψα. Πριν από δυόμισι χρόνια αγόρασα από το Λονδίνο αυτό το βιβλίο
    http://www.amazon.co.uk/Bread-River-Cottage-Handbook-No/dp/074759533X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1354137399&sr=1-1
    Δεν ξέρω πώς να το κάνω link για να μη βγαίνει όλο αυτό το μακρυνάρι. Είναι το πρώτο βιβλίο που αγόρασα για το ψωμί και μάλλον το καλύτερο. Πολύ αναλυτικό στην βασική τεχνική και φυσικά σπιτικό προζύμι. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό και διαπίστωσα ότι, εφαρμόζοντας σωστά τη βασική τεχνική, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος και την ποιότητα του αλευριού. Νομίζω ότι αξίζει να το αναζητήσεις, είναι εξάλλου πολύ φτηνό.
    slowchefs.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κλεομένη. Έχω βρει την άκρη με το προζύμι πια, όπως και με αρκετά είδη ψωμιού που προτιμώ. Βέβαια ποτέ δεν σταματάει η αναζήτηση καλών συνταγών και βιβλίων, οπότε σ' ευχαριστώ για την πρόταση.

      Delete