Tuesday, January 24, 2023

Kladdkaka – Σουηδικό κέικ σοκολάτας με σοκολατένια γκανάς

Το Kladdkaka είναι ένα κρεμώδες, fudgy και συμπαγές σοκολατένιο κέικ σουηδικής καταγωγής το οποίο αποφάσισα να κάνω ακόμα πιο σοκολατένιο με την προσθήκη στην κορυφή μιας γκανάς φτιαγμένης με σκούρα σοκολάτα. Έγινε σχεδόν κολασμένο.

 


 

Αυτό ωστόσο που είναι πραγματικά απίθανο με αυτό το κέικ, πέρα από την τέλεια υφή και έντονη γεύση του, είναι το πόσο εύκολα και γρήγορα φτιάχνεται. Δεν παίρνει πάνω από δεκαπέντε λεπτά για να ετοιμαστεί και μάλιστα χρειάζεται μονάχα ένα σκεύος. Χωρίς μίξερ.

 

 

 

 

Kladdkaka – Σουηδικό κέικ σοκολάτας με σοκολατένια γκανάς 

Ελαφρά προσαμροσμένη από την Fanny Zanotti

 

Μερίδες: 1 κέικ / 10 κομμάτια

Eιδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση 22-23 εκ.

 

Υλικά

για το κέικ

190 γρ. αλατισμένο βούτυρο, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας

320 γρ. ακατέργαστη (ή λευκή) ψιλή ζάχαρη

3 μεγάλα αβγά

1 κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας (ή 1½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)

135 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

55 γρ. Ολλανδικό άγλυκο κακάο σε σκόνη

½ κουταλάκι γλυκού θαλασσινό αλάτι

για την γκανάς

160 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)

130 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα, ψιλοκομμένη (χρησιμοποίησα σοκολάτα με 70% και 64% περιεκτικότητα σε κακάο)

Μια πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι

 

Προετοιμασία

για το κέικ

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160°C.

Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και τοποθετήστε στον πάτο ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (μπορείτε να δείτε εδώ πώς να φτιάξετε το στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας).

Προσθέστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και λιώστε σε μέτρια φωτιά. Αποσύρετε απ’ την φωτιά, ρίξτε την ζάχαρη και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα.

Αφήστε να κρυώσει λίγο, για 2-3 λεπτά, και προσθέστε τα αβγά, ένα-ένα, χτυπώντας με το σύρμα καλά έπειτα από κάθε προσθήκη.

Προσθέστε την βανίλια κι ανακατέψτε.

Τέλος, προσθέστε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι, κι αναμείξτε μέχρι μόλις να έχετε ένα λείο μείγμα.

Αδειάστε το μείγμα του κέικ στην φόρμα και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει με μερικά ψίχουλα κολλημένα πάνω της.

Ακουμπήστε τη φόρμα σε μια σχάρα μέχρι το κέικ να κρυώσει εντελώς. Έπειτα ξεφορμάρετε και περιχύστε με την σοκολατένια γκανάς. Αφήστε την να σφίξει πριν κόψετε το κέικ.

για την γκανάς

Προσθέστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους.

Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει ναχνίζει αλλά μην την αφήσετε να πάρει βράση.

Χύστε την πάνω από την σοκολάτα κι αφήστε να σταθεί για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το χοντρό αλάτι κι έπειτα, με μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.

Αφήστε την γκανάς να κρυώσει λίγο και να δέσει πριν την χρησιμοποιήσετε στο κέικ σας.

 

 


0 comments:

Post a Comment