Η ελληνική ομάδα ταξίδεψε μέχρι τη Νότια Αφρική αλλά όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ. Δυστυχώς όλα τέλειωσαν άδοξα όταν χάσαμε από την Αργεντινή πριν δυο βδομάδες περίπου. Η Ολλανδία όμως πέρασε στον τελικό. Hup Holland Hup! (Πάμε Ολλανδία πάμε!).
Από τότε που ήρθα στην Ολλανδία δεν υποστηρίζω μόνο την ποδοσφαιρική ομάδα της πατρίδας μου αλλά και αυτή της θετής μου χώρας. Έχω γίνει οπαδός. Μπορώ να κάνω κι αλλιώς; Παίζουν φοβερή μπάλα αυτοί οι Ολλανδοί. Όχι, δεν είμαι ειδικός, ο Σ. είναι. Όταν ξεκίνησε το Μουντιάλ έπρεπε να μου υπενθυμίσει τί είναι το 'offside', ποιοί είναι αυτοί οι μαυροφορεμένοι που τρέχουν γύρω από τους παίχτες και σφυρίζουν και τί στο καλό είναι αυτή η μεγάλη κουκίδα μπροστά από το τέρμα.
Ο φίλος μου εκνευριζόταν κάθε φορά που τον ρωτούσα άσχετες, για εκείνον, ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά τελικά κατάφερα να βρω την άκρη. Έτσι, μετά τις πρώτες δυο εβδομάδες, ήμουν εγώ αυτή που περίμενε με ανυπομονησία τον επόμενο αγώνα.
Έβριζα κάθε φορά που κάποιος ποδοσφαιριστής ήταν εγωϊστής και δεν έδινε πάσες, φώναζα όταν ο διαιτητής (ναι, αυτός που φοράει τα μαύρα και σφυρίζει ακατάπαυστα) έδινε κίτρινη κάρτα στον λάθος παίκτη και πανηγύριζα χορεύοντας τον νικητήριο χορό (δε χρειάζεται να μάθετε τί είναι αυτό) κάθε φορά μου κερδίζαμε. Επίσης ψυχαγωγούσα και τον Σ., ο οποίος γέλαγε συνεχώς παρακολουθώντας την πλήρη μεταμόρφωσή μου σε κανονική οπαδό.
Μεταξύ μας, υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που μου αρέσει να βλέπω ποδόσφαιρο. Ελάτε τώρα, ποιάς δεν αρέσει το θέαμα ωραίων αντρών να τρέχουν πάνω-κάτω για μιάμιση ώρα. Αυτός δεν είναι ούτως ή άλλως κι ο λόγος που οι γυναίκες παρακολουθούν αθλητικά;
Το βράδυ της Κυριακής λοιπόν είναι ο μεγάλος αγώνας. Ολλανδία - Ισπανία. Αυτό θα είναι ματς. Αν κερδίσει η Ολλανδία θα είναι ασφαλώς τεράστιο γεγονός. Οι Ολλανδοί είναι πολύ περήφανοι για την ομάδα τους και ολόκληρη η χώρα θα βαφτεί πορτοκαλί (είναι το εθνικό τους χρώμα), οι βουβουζέλες θα αντηχήσουν μέχρι την Αυστραλία κι εγώ φυσικά θα πανηγυρίζω μαζί τους. Ευχηθείτε λοιπόν στην Ολλανδία καλή επιτυχία!
Το να παρακολουθεί κανείς έναν αγώνα ποδοσφαίρου είναι συναρπαστικό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον τελικό του Μουντιάλ. Η αγωνία στο αποκορύφωμά της. Αντί λοιπόν να τρώτε τα νύχια σας από την ταραχή ή να μη μπορείτε να κάτσετε ήσυχοι στην καρέκλα σας ροκανίστε μερικά από αυτά τα καλούδια. Εγώ πάντως αυτό θα κάνω.
Ανάμεικτοι, πικάντικοι ξηροί καρποί με καστανή ζάχαρη και πάπρικα και γλυκό και πικάντικο ποπ κορν με πιπέρι καγιέν, κανέλα και φουντούκια. Θα τα λατρέψετε. Σας διαβεβαιώνω. Τα τραγανά αμύγδαλα, πεκάνς (είδος καρυδιού από την Αμερική), κάσιους και φουντούκια καλύπτονται από ένα πέπλο μπαχαρικών και πιπεριού. Είναι ένα απίστευτα νόστιμο, φλογερό και αρωματικό σνακ.
Στη συνέχεια έρχεται το ποπ κορν. Αυτό όμως δεν είναι οποιοδήποτε ποπ κορν, είναι βελτιωμένο ποπ κορν. Πρόκειται για ένα πικάντικο, γευστικό, γλυκό δώρο για τις αισθήσεις σας. Σκούρα καραμέλα, φουντούκια και φρέσκο ποπ κορν ανακατεμένα όλα μαζί, δημιουργώντας ένα τραγανό συνδυασμό που γαργαλάει τον ουρανίσκο σας και σας κάνει να ζητάτε κι άλλο.
Δώστε μερικά στον απαιτητικό ανδρικό πληθυσμό, γνωστοί ως φίλοι του άντρα/φίλου σας οι οποίοι θα καταφθάσουν στο σπίτι σας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα και ένα είναι σίγουρο. Θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Προσθέστε και μια παγωμένη μπύρα και θα είναι πανέτοιμοι.
Μ' αρέσει να μασουλάω αυτά τα σνακς ενώ βλέπω ταινίες και είναι τέλεια σερβιρισμένα σε ένα πάρτυ. Δε θα προλαβαίνετε να γεμίζετε τα μπωλάκια. Τυλίξτε μερικά σε γυαλιστερό χαρτί ή σε ένα ωραίο κουτί και δωρίστε τα όταν σας καλέσουν φίλοι για φαγητό ή πάρτε μερικά μαζί σας στη δουλειά. Μόνο κρατήστε τα στο συρτάρι σας, κρυμμένα, γιατί το πιο πιθανό είναι πως αν τα ανακαλύψουν οι συνάδελφοί σας θα θέλουν κι εκείνοι μερίδιο.
Πικάντικοι Ξηροί Καρποί
Προσαρμοσμένη από το epicurious
Χρησιμοποίησα ένα μείγμα διαφόρων ξηρών καρπών αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος αν το προτιμάτε.
Σε περίπτωση που δε μπορείτε να βρείτε πεκάνς μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με καρύδια.
Γίνονται 4 1/2 κούπες
Υλικά
2 μεγάλα ασπράδια αβγών
1 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
100 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλιά σούπας γλυκιά πάπρικα (κατά προτίμηση Ουγγαρίας)
2 κουταλάκια γλυκού σως Worcestershire*
1 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο καυτερό κόκκινο πιπέρι, σε σκόνη
60 γρ. ανάλατο βούτυρο
150 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα καθαρισμένα, ανάλατα
210 γρ. φουντούκια καθαρισμένα, ανάλατα
120 γρ. πεκάνς, ανάλατα
140 γρ. κάσιους, ανάλατα
Ειδικά εργαλεία: μίξερ χειρός
Προετοιμασία
Σ' ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Σ' ένα μεγάλο μπωλ ρίξτε τα ασπράδια και το αλάτι και χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν και να αφρατέψουν. Χωρίς να σταματήσετε το μίξερ, προσθέστε τη ζάχαρη σε τρεις δόσεις κι έπειτα προσθέστε την σως Worcestershire, την πάπρικα και το καγιέν. Το μείγμα δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτό. Θα πρέπει να έχει τη σύσταση ελαφρώς χτυπημένης κρέμας γάλακτος.
Προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα κι ανακατέψτε καλά με μια λαστιχένια σπάτουλα, φροντίζοντας όλοι οι ξηροί καρποί να είναι καλά επικαλυμμένοι με το μείγμα.
Αδειάστε τους ξηρούς καρπούς μέσα στο ταψί (το οποίο δε χρειάζεται να το βουτυρώσετε ή να το καλύψετε με λαδόκολλα) και απλώστε τους ομοιόμορφα.
Ψήστε τους ξηρούς καρπούς στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30-40 λεπτά. Κάθε 10 λεπτά θα πρέπει να βγάζετε το ταψί απ' το φούρνο και, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα, να τους ανακατεύετε και να τους χωρίζετε. Έπειτα να τους απλώνετε και πάλι ομοιόμορφα και να τους βάζετε πάλι στο φούρνο.
Ψήστε τους μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Προσέξτε μην τους κάψετε.
Μόλις είναι έτοιμοι, ανακατέψτε και ξεχωρίστε τους και μεταφέρετέ τους σε μια σχάρα πάνω στην οποία έχετε τοποθετήσει μια λαδόκολλα. Αφήστε τους να κρυώσουν εντελώς. Όταν κρυώσουν θα γίνουν τραγανοί. Ξεχωρίστε όποιους ξηρούς καρπούς έχουν κολλήσει μεταξύ τους και σερβίρετε.
Μπορείτε να τους διατηρήσετε αεροστεγώς κλεισμένους, σε θερμοκρασία δωματίου για 1- 1 1/2 εβδομάδες.
*Μπορείτε να την βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ.
Καραμελωμένο Πικάντικο Ποπ Κορν
Προσαρμοσμένη από τον Rocco DiSpirito
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φουντούκια, καρύδια, πεκάνς ή ακόμα και φυστίκια γι' αυτή τη συνταγή.
Για να γίνει η συνταγή αυτή φιλική προς τα παιδιά απλώς αφαιρέστε από τη συνταγή το πιπέρι καγιέν.
Γίνεται μια μεγάλη γαβάθα καραμελωμένο ποπ κορν
Υλικά
200 γρ. φουντούκια καθαρισμένα, ανάλατα
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο καυτερό κόκκινο πιπέρι, σε σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα, σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας αραβοσιτέλαιο
220 γρ. σπόρους καλαμποκιού
420 γρ. ζάχαρη
Αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων
Προετοιμασία
Βάλτε τα φουντούκια, την κανέλα και το πιπέρι καγιέν στον επεξεργαστή τροφίμων και ψιλοκόψτε.
Φτιάξτε το ποπ κορν
Σε μια μεγάλη, ψηλή κατσαρόλα ρίξτε το αραβοσιτέλαιο κι ένα σπόρο καλαμποκιού. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι και μόλις ο σπόρος "σκάσει" βγάλτε τον από την κατσαρόλα και ρίξτε τους υπόλοιπους σπόρους. Κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε, ανακινώντας την κατσαρόλα που και που, μέχρι να "σκάσουν" όλοι οι σπόροι. Όταν δεν ακούγεται ήχος "σκασίματος" του καλαμποκιού για διάρκεια 5 δευτερολέπτων, τότε το ποπ κορν σας είναι έτοιμο. Κλείστε τη φωτιά και αδειάστε τα ποπ κορν σε ένα μεγάλο μπωλ. Ρίξτε μπόλικο αλάτι από πάνω κι ανακατέψτε τα.
Πάρτε ένα μεγάλο ταψί και απλώστε από πάνω μια λαδόκολλα.
Φτιάξτε την καραμέλα
Πάρτε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ζεστάνετέ τη σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε ασταμάτητα με μια λαστιχένια σπάτουλα ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα καραμέλας. Πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί να μην κάψετε την καραμέλα. Επίσης πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί να μην κάψετε τα χέρια σας. Η καραμέλα είναι εξαιρετικά καυτή. Μην προσπαθήσετε να την δοκιμάσετε!
Κλείστε τη φωτιά και αμέσως προσθέστε στην καραμέλα τα ψιλοκομμένα φουντούκια. Ανακατέψτε γρήγορα με την σπάτουλα. Μην ανακατέψετε για πολλή ώρα αλλά μόνο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα φουντούκια.
Δουλεύοντας γρήγορα ώστε να μην κρυώσει και σκληρύνει η καραμέλα και παράλληλα προσεκτικά για να μην καείτε, προσθέστε όλο το ποπ κορν στην καραμέλα. Ανακατέψτε για να καλυφθεί εντελώς το ποπ κορν από την καραμέλα, παίρνοντας με την σπάτουλα το ποπ κορν και την καραμέλα από τον πάτο της κατσαρόλας και φέρνοντάς τα από πάνω. Προσέξτε να μην σπάσετε το ποπ κορν.
Αδειάστε το καραμελωμένο ποπ κορν στο ταψί με την λαδόκολλα απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και ρίξτε από πάνω λίγο αλάτι. Σπάστε το ποπ κορν σε μπουκίτσες και σερβίρετε.
Μπορείτε να διατηρήσετε το ποπ κορν αεροστεγώς κλεισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 μέρες.
Από τότε που ήρθα στην Ολλανδία δεν υποστηρίζω μόνο την ποδοσφαιρική ομάδα της πατρίδας μου αλλά και αυτή της θετής μου χώρας. Έχω γίνει οπαδός. Μπορώ να κάνω κι αλλιώς; Παίζουν φοβερή μπάλα αυτοί οι Ολλανδοί. Όχι, δεν είμαι ειδικός, ο Σ. είναι. Όταν ξεκίνησε το Μουντιάλ έπρεπε να μου υπενθυμίσει τί είναι το 'offside', ποιοί είναι αυτοί οι μαυροφορεμένοι που τρέχουν γύρω από τους παίχτες και σφυρίζουν και τί στο καλό είναι αυτή η μεγάλη κουκίδα μπροστά από το τέρμα.
Ο φίλος μου εκνευριζόταν κάθε φορά που τον ρωτούσα άσχετες, για εκείνον, ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά τελικά κατάφερα να βρω την άκρη. Έτσι, μετά τις πρώτες δυο εβδομάδες, ήμουν εγώ αυτή που περίμενε με ανυπομονησία τον επόμενο αγώνα.
Έβριζα κάθε φορά που κάποιος ποδοσφαιριστής ήταν εγωϊστής και δεν έδινε πάσες, φώναζα όταν ο διαιτητής (ναι, αυτός που φοράει τα μαύρα και σφυρίζει ακατάπαυστα) έδινε κίτρινη κάρτα στον λάθος παίκτη και πανηγύριζα χορεύοντας τον νικητήριο χορό (δε χρειάζεται να μάθετε τί είναι αυτό) κάθε φορά μου κερδίζαμε. Επίσης ψυχαγωγούσα και τον Σ., ο οποίος γέλαγε συνεχώς παρακολουθώντας την πλήρη μεταμόρφωσή μου σε κανονική οπαδό.
Μεταξύ μας, υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που μου αρέσει να βλέπω ποδόσφαιρο. Ελάτε τώρα, ποιάς δεν αρέσει το θέαμα ωραίων αντρών να τρέχουν πάνω-κάτω για μιάμιση ώρα. Αυτός δεν είναι ούτως ή άλλως κι ο λόγος που οι γυναίκες παρακολουθούν αθλητικά;
Το βράδυ της Κυριακής λοιπόν είναι ο μεγάλος αγώνας. Ολλανδία - Ισπανία. Αυτό θα είναι ματς. Αν κερδίσει η Ολλανδία θα είναι ασφαλώς τεράστιο γεγονός. Οι Ολλανδοί είναι πολύ περήφανοι για την ομάδα τους και ολόκληρη η χώρα θα βαφτεί πορτοκαλί (είναι το εθνικό τους χρώμα), οι βουβουζέλες θα αντηχήσουν μέχρι την Αυστραλία κι εγώ φυσικά θα πανηγυρίζω μαζί τους. Ευχηθείτε λοιπόν στην Ολλανδία καλή επιτυχία!
Το να παρακολουθεί κανείς έναν αγώνα ποδοσφαίρου είναι συναρπαστικό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον τελικό του Μουντιάλ. Η αγωνία στο αποκορύφωμά της. Αντί λοιπόν να τρώτε τα νύχια σας από την ταραχή ή να μη μπορείτε να κάτσετε ήσυχοι στην καρέκλα σας ροκανίστε μερικά από αυτά τα καλούδια. Εγώ πάντως αυτό θα κάνω.
Ανάμεικτοι, πικάντικοι ξηροί καρποί με καστανή ζάχαρη και πάπρικα και γλυκό και πικάντικο ποπ κορν με πιπέρι καγιέν, κανέλα και φουντούκια. Θα τα λατρέψετε. Σας διαβεβαιώνω. Τα τραγανά αμύγδαλα, πεκάνς (είδος καρυδιού από την Αμερική), κάσιους και φουντούκια καλύπτονται από ένα πέπλο μπαχαρικών και πιπεριού. Είναι ένα απίστευτα νόστιμο, φλογερό και αρωματικό σνακ.
Στη συνέχεια έρχεται το ποπ κορν. Αυτό όμως δεν είναι οποιοδήποτε ποπ κορν, είναι βελτιωμένο ποπ κορν. Πρόκειται για ένα πικάντικο, γευστικό, γλυκό δώρο για τις αισθήσεις σας. Σκούρα καραμέλα, φουντούκια και φρέσκο ποπ κορν ανακατεμένα όλα μαζί, δημιουργώντας ένα τραγανό συνδυασμό που γαργαλάει τον ουρανίσκο σας και σας κάνει να ζητάτε κι άλλο.
Δώστε μερικά στον απαιτητικό ανδρικό πληθυσμό, γνωστοί ως φίλοι του άντρα/φίλου σας οι οποίοι θα καταφθάσουν στο σπίτι σας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα και ένα είναι σίγουρο. Θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Προσθέστε και μια παγωμένη μπύρα και θα είναι πανέτοιμοι.
Μ' αρέσει να μασουλάω αυτά τα σνακς ενώ βλέπω ταινίες και είναι τέλεια σερβιρισμένα σε ένα πάρτυ. Δε θα προλαβαίνετε να γεμίζετε τα μπωλάκια. Τυλίξτε μερικά σε γυαλιστερό χαρτί ή σε ένα ωραίο κουτί και δωρίστε τα όταν σας καλέσουν φίλοι για φαγητό ή πάρτε μερικά μαζί σας στη δουλειά. Μόνο κρατήστε τα στο συρτάρι σας, κρυμμένα, γιατί το πιο πιθανό είναι πως αν τα ανακαλύψουν οι συνάδελφοί σας θα θέλουν κι εκείνοι μερίδιο.
Πικάντικοι Ξηροί Καρποί
Προσαρμοσμένη από το epicurious
Χρησιμοποίησα ένα μείγμα διαφόρων ξηρών καρπών αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος αν το προτιμάτε.
Σε περίπτωση που δε μπορείτε να βρείτε πεκάνς μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με καρύδια.
(Διαβάστε κι αυτό για το πώς να διατηρείτε φρέσκους τους ξηρούς καρπούς)
Γίνονται 4 1/2 κούπες
Υλικά
2 μεγάλα ασπράδια αβγών
1 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
100 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλιά σούπας γλυκιά πάπρικα (κατά προτίμηση Ουγγαρίας)
2 κουταλάκια γλυκού σως Worcestershire*
1 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο καυτερό κόκκινο πιπέρι, σε σκόνη
60 γρ. ανάλατο βούτυρο
150 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα καθαρισμένα, ανάλατα
210 γρ. φουντούκια καθαρισμένα, ανάλατα
120 γρ. πεκάνς, ανάλατα
140 γρ. κάσιους, ανάλατα
Ειδικά εργαλεία: μίξερ χειρός
Προετοιμασία
Σ' ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Σ' ένα μεγάλο μπωλ ρίξτε τα ασπράδια και το αλάτι και χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν και να αφρατέψουν. Χωρίς να σταματήσετε το μίξερ, προσθέστε τη ζάχαρη σε τρεις δόσεις κι έπειτα προσθέστε την σως Worcestershire, την πάπρικα και το καγιέν. Το μείγμα δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτό. Θα πρέπει να έχει τη σύσταση ελαφρώς χτυπημένης κρέμας γάλακτος.
Προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα κι ανακατέψτε καλά με μια λαστιχένια σπάτουλα, φροντίζοντας όλοι οι ξηροί καρποί να είναι καλά επικαλυμμένοι με το μείγμα.
Αδειάστε τους ξηρούς καρπούς μέσα στο ταψί (το οποίο δε χρειάζεται να το βουτυρώσετε ή να το καλύψετε με λαδόκολλα) και απλώστε τους ομοιόμορφα.
Ψήστε τους ξηρούς καρπούς στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30-40 λεπτά. Κάθε 10 λεπτά θα πρέπει να βγάζετε το ταψί απ' το φούρνο και, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα, να τους ανακατεύετε και να τους χωρίζετε. Έπειτα να τους απλώνετε και πάλι ομοιόμορφα και να τους βάζετε πάλι στο φούρνο.
Ψήστε τους μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Προσέξτε μην τους κάψετε.
Μόλις είναι έτοιμοι, ανακατέψτε και ξεχωρίστε τους και μεταφέρετέ τους σε μια σχάρα πάνω στην οποία έχετε τοποθετήσει μια λαδόκολλα. Αφήστε τους να κρυώσουν εντελώς. Όταν κρυώσουν θα γίνουν τραγανοί. Ξεχωρίστε όποιους ξηρούς καρπούς έχουν κολλήσει μεταξύ τους και σερβίρετε.
Μπορείτε να τους διατηρήσετε αεροστεγώς κλεισμένους, σε θερμοκρασία δωματίου για 1- 1 1/2 εβδομάδες.
*Μπορείτε να την βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ.
Καραμελωμένο Πικάντικο Ποπ Κορν
Προσαρμοσμένη από τον Rocco DiSpirito
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φουντούκια, καρύδια, πεκάνς ή ακόμα και φυστίκια γι' αυτή τη συνταγή.
Για να γίνει η συνταγή αυτή φιλική προς τα παιδιά απλώς αφαιρέστε από τη συνταγή το πιπέρι καγιέν.
Γίνεται μια μεγάλη γαβάθα καραμελωμένο ποπ κορν
Υλικά
200 γρ. φουντούκια καθαρισμένα, ανάλατα
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο καυτερό κόκκινο πιπέρι, σε σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα, σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας αραβοσιτέλαιο
220 γρ. σπόρους καλαμποκιού
420 γρ. ζάχαρη
Αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων
Προετοιμασία
Βάλτε τα φουντούκια, την κανέλα και το πιπέρι καγιέν στον επεξεργαστή τροφίμων και ψιλοκόψτε.
Φτιάξτε το ποπ κορν
Σε μια μεγάλη, ψηλή κατσαρόλα ρίξτε το αραβοσιτέλαιο κι ένα σπόρο καλαμποκιού. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι και μόλις ο σπόρος "σκάσει" βγάλτε τον από την κατσαρόλα και ρίξτε τους υπόλοιπους σπόρους. Κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε, ανακινώντας την κατσαρόλα που και που, μέχρι να "σκάσουν" όλοι οι σπόροι. Όταν δεν ακούγεται ήχος "σκασίματος" του καλαμποκιού για διάρκεια 5 δευτερολέπτων, τότε το ποπ κορν σας είναι έτοιμο. Κλείστε τη φωτιά και αδειάστε τα ποπ κορν σε ένα μεγάλο μπωλ. Ρίξτε μπόλικο αλάτι από πάνω κι ανακατέψτε τα.
Πάρτε ένα μεγάλο ταψί και απλώστε από πάνω μια λαδόκολλα.
Φτιάξτε την καραμέλα
Πάρτε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ζεστάνετέ τη σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε ασταμάτητα με μια λαστιχένια σπάτουλα ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα καραμέλας. Πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί να μην κάψετε την καραμέλα. Επίσης πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί να μην κάψετε τα χέρια σας. Η καραμέλα είναι εξαιρετικά καυτή. Μην προσπαθήσετε να την δοκιμάσετε!
Κλείστε τη φωτιά και αμέσως προσθέστε στην καραμέλα τα ψιλοκομμένα φουντούκια. Ανακατέψτε γρήγορα με την σπάτουλα. Μην ανακατέψετε για πολλή ώρα αλλά μόνο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα φουντούκια.
Δουλεύοντας γρήγορα ώστε να μην κρυώσει και σκληρύνει η καραμέλα και παράλληλα προσεκτικά για να μην καείτε, προσθέστε όλο το ποπ κορν στην καραμέλα. Ανακατέψτε για να καλυφθεί εντελώς το ποπ κορν από την καραμέλα, παίρνοντας με την σπάτουλα το ποπ κορν και την καραμέλα από τον πάτο της κατσαρόλας και φέρνοντάς τα από πάνω. Προσέξτε να μην σπάσετε το ποπ κορν.
Αδειάστε το καραμελωμένο ποπ κορν στο ταψί με την λαδόκολλα απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και ρίξτε από πάνω λίγο αλάτι. Σπάστε το ποπ κορν σε μπουκίτσες και σερβίρετε.
Μπορείτε να διατηρήσετε το ποπ κορν αεροστεγώς κλεισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 μέρες.
Απλά συγχαρητήρια,πάντα ξεχωριστή!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Μάγδα μου, γελάω γιατί και εγώ έτσι είμαι! Τρόμαξα να μάθω ποιός είναι εκείνος… με την σφυρίχτρα...
ReplyDeleteΑύριο θα είμαι στο γήπεδο να δω τον τελικό! Μόνο που θα υποστηρίζω την Ισπανία σαν Μεσογειακή! Άλλωστε ακόμα και το χταπόδι Ισπανία λέει… (Να δούμε αν θα το κάνουν στιφάδο)
Εδώ στην Ν Αφρική οι περισσότεροι λευκοί είναι με τους Πορτοκαλί (οι Άφρικανς είναι Ολλανδοί), ενώ οι μαύροι με τους Ισπανούς! Οπότε θα γίνει πλάκα! Ας νικήσει ο καλύτερος!
Εύα σ' ευχαριστώ!
ReplyDeleteΑγγελική είσαι πολύ τυχερή που θα είσαι στο γήπεδο! Αν με ρωτούσες πριν 3 χρόνια ποιόν θα υποστήριζα κι εγώ θα σου έλεγα Ισπανία αλλά τώρα άλλαξαν τα πράγματα :)
Το χταπόδι έχει πολύ γέλιο!
Γιάμιιιιιιιιιιιιι! Είσαι μεγάλος πειρασμός κυρία μου!!! Καλή επιτυχία στην Ολλανδία!
ReplyDeleteΤώρα που γράφω παίζεται ο αγώνας, εγώ κι αν έχω μεσάνυχτα από ποδόσφαιρο!!
ReplyDeleteΑς νικήσει ο καλύτερος!!
Κρίμα που δεν τρώω και ξηρούς καρπούς οι προτάσεις σου είναι τέλειες
Τι κρίμα που έχασε η θετή σου πατρίδα!
ReplyDeleteΤα καραμελωμένα θα προτιμούσα εγώ αλλά ο καλός μου θα ήθελε σίγουρα τα πικάντικα!
Καλή εβδομάδα!
Φοβερή ιδέα το καραμελωμένο πικάντικο ποπκόρν! Θα το δοκιμάσω και θα καλέσω φίλους να δούμε ταινία!!!
ReplyDeleteΜάγδα ήταν πολύ ωραία στον τελικό!
ReplyDeleteΟι Ολλανδοί έκαναν φοβερή εμφάνιση σαν κοινό! Δεν τους είχα να κάνουν τόση πλάκα! Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες! Δεν είχα την κάμερα μαζί μου και πήρα μερικές με το τηλέφωνο...
big mama η αλήθεια είναι πως οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι. Γι' αυτό και κέρδισαν!
ReplyDeleteΑγγελική είναι όντως πλακατζήδες. Σήμερα όμως δε μιλιούνται ;)
Θα περιμένω να δω τις φωτογραφίες!
Άργησα να διαβάσω το ποστ, το μουντιάλ τελείωσε (γενικά και το ποδόσφαιρο μάλλον μέχρι το Σεπτέμβρη) αλλά με τα λίγα ποδοσφαιρικά που ξέρω (ομοίως λόγω του φίλου μου) η Ολλανδία άξιζε εξίσου! Ε, σε 4 χρόνια πάλι...
ReplyDeleteΓια τα σνακ αυτά τι να πω? Οι ξηροί καρποί ειδικά, έτσι όπως τους έφτιαξες γλυκούς και πικάντικους ταυτόχρονα, με εντυπωσίασαν! Είναι κάτι που θα το επιχειρήσω σίγουρα!
Φιλιά σε σένα και στην Ολλανδία!
Στενοχωρήθηκα που έχασαν, το ήθελαν τόσο πολύ!
ReplyDeleteΑν φτιάξεις τους ξηρούς καρπούς πες μου αν σου άρεσαν.
Φιλιά!