Έχουν υπάρξει πολλές φορές που αγόρασα διάφορους ξηρούς καρπούς σε μεγάλες ποσότητες και κατέληξα να τους πετάξω έπειτα από μερικές ημέρες διότι είχαν ταγγίσει και είχαν μπαγιατέψει. Αυτό γινόταν πριν μάθω πώς να τους διατηρώ σωστά. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αποθηκεύοντάς τους σωστά εφόσον έτσι μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.
Όταν αγοράζετε ξηρούς καρπούς χύμα, είναι καλό πρώτα να τους δοκιμάζετε. Ποτέ δε ξέρεις πόσο καιρό στέκονται εκεί. Αλλά ακόμα κι αν αγοράσετε συσκευασμένους ποτέ δε ξέρετε πόσο φρέσκοι είναι, οπότε πρέπει να τους αποθηκεύσετε αμέσως. Έχετε υπόψη σας ότι οι ξηροί καρποί που βρίσκονται μέσα στο κέλυφός τους μπορούν να διατηρηθούν για το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτούς χωρίς κέλυφος.
Τα φυστίκια, τα καρύδια και τα πεκάνς χαλάνε πιο εύκολα από τα κάσιους και τ' αμύγδαλα.
Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κάτι το οποίο τους κάνει να ταγγίζουν πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι αλλοιώνονται λόγω οξείδωσης από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας ή από τη δράση μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσάρεστης γεύσης και οσμής. Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να τους αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το κρύο διατηρεί σταθερά τα έλαια των καρπών με αποτέλεσμα να μη χαλάνε γρήγορα.
Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης την τάση να απορροφούν μυρωδιές από τα υπόλοιπα προϊόντα που έχετε στο ψυγείο σας γι' αυτό είναι καλύτερο να τους αποθηκεύετε σε αεροστεγείς συσκευασίες όπως πλαστικά δοχεία ή σακούλες, κατά προτίμηση όμως σε γυάλινα βαζάκια. Μ' αυτό τον τρόπο δε θα αφυδατωθούν και δε θα απορροφήσουν μυρωδιές από άλλα προϊόντα.
Μπορείτε να διατηρήσετε έτσι τους ξηρούς καρπούς για 6 μήνες στο ψυγείο και για 1 χρόνο στην κατάψυξη.
Οι ταγγισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε συνταγή, οπότε είναι καλό να τους δοκιμάσετε όταν τους βγάλετε από το ψυγείο ή την κατάψυξη και πριν τους προσθέσετε σε κάποιο φαγητό, ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι καλοδιατηρημένοι.
Ξηροί καρποί έχουν χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω συνταγές:
Γιαούρτι με Θυμαρίσιο Μέλι και Καρύδια
Καραμελωμένο Πικάντικο Ποπ Κορν
Κουλουράκια Speculaas
Μπουκιές Μάρζιπαν με Επικάλυψη Λευκής Σοκολάτας και Τζίντζερ
Πικάντικοι Ξηροί Καρποί
Πολίτικος Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Κανέλα και Ασπρισμένα Αμύγδαλα
Πουρές Παντζαριού με Πατάτες και Καρύδια
Σαραγλί (Πτυχωμένα Μπακλαβαδάκια)
Σαλάτα με Βέλγικα και Κόκκινα Αντίδια, Μήλα, Καρύδια, Ροκφόρ και Βινεγκρέτ με Ξίδι Σμέουρου
Σαλάτα Πράσινων Σπαραγγιών με Ντρέσινγκ Πορτοκαλιού και Τσαγιού Rooibos
Σπιτικό Κάσιους-Βούτυρο
Σωταρισμένες Γαρίδες με Σάλτσα από Ταχίνι και Σκόρδο και Dukkah από Σουμάκι, Σπόρους Κύμινου και Φυστίκι Αιγίνης
Gevulde Speculaas - Speculaas Κέικ γεμιστό με Amandelspijs (Ολλανδική Αμυγδαλόπαστα)
Pepernoten - Μικρά Παραδοσιακά Ολλανδικά Κουλουράκια με Μπαχαρικά
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕ ΜΕ ΕΣΩΣΕΣ!!!
ReplyDeleteΦίλη θες να πεις. Παρακαλώ!
Deleteεε δεν παρατηρησα χαχα , γιατι ειχα ρωτησει που τοποθετω τους ξηρους καρπους και καποια ατομα απο την ομαδα του bodybuilding.gr το κοροιδευανε;p
DeleteΓιαυτο σε ευχαριστω πολυ:)
Αγαπητή Μαγδαλινή, πού βρίσκεις σιμιγδάλι καλής ποιότητας εδώ στην Ολλανδία; Λέω να κάνω τη συνταγή σου!
ReplyDeleteΧαιρετισμούς,
Εύη
Γειά σου Εύη. Σε ποιά συνταγή αναφέρεσαι; Σιμιγδάλι αγοράζω από τουρκικά παντοπωλεία ή από το Sligro. Πάντως δεν έχει το χοντρό σιμιγδάλι εδώ, μόνο το ψιλό.
DeleteΧμ ναι, ήταν μάλλον το ένα ποστ πάνω από το άλλο και έγραψα σε λάθος μέρος. Στο χαλβά με το σιμιγδάλι.
ReplyDeleteΑ τέλεια! Ελπίζω να σου αρέσει.
Delete