Δεν θυμάμαι ποτέ να δοκίμασα σπαράγγια όταν ήμουν μικρή. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι στο μυαλό μου τα είχα συνδέσει με κάποια απαίσια γεύση κι ότι δεν ήθελα ποτέ να τα δω μπροστά μου. Νομίζω πως μπορεί και να τα φοβόμουν.
Και μετά, μεγάλωσα.
Το να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις σημαίνει πως πλέον είσαι υπεύθυνος των πράξεών σου, είσαι σε θέση να μαθαίνεις από τα λάθη σου (αυτό ακόμα προσπαθώ να το καταφέρω), έχεις προοπτική για τα πράγματα που δεν σου πάνε καλά αλλά και γι' αυτά που σου πάνε, όμως σε μένα η ωρίμανση έφερε και κάτι άλλο. Την διεύρυνση των διατροφικών μου συνηθειών.
Δεν πρόκειται να σας κουράσω με τις λεπτομέρειες των αλλαγών στην διατροφή μου ή τις στιγμές επιφοίτησης που είχα κατά καιρούς όταν δοκίμαζα για πρώτη φορά πράσινα πράγματα που είχα ορκιστεί στον εαυτό μου ότι ποτέ δεν θα έβαζα στο στόμα μου.
Αυτό που θα σας πω όμως είναι πως την πρώτη φορά που δοκίμασα σοβαρά να φάω σπαράγγια—κι όταν λέω σοβαρά, εννοώ ότι έφαγα έναν ολόκληρο βλαστό σπαραγγιού χωρίς να τον πετάξω μετά την πρώτη απρόθυμη μπουκιά—ήταν μια στιγμή απόλυτης έκπληξης και ικανοποίησης. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι αυτά τα άτιμα βλαστάρια ήταν τόσο νόστιμα.
Και για να μην παρεξηγούμαι, μιλάω για τα πράσινα σπαράγγια κι όχι για τα λευκά. Εκείνα τα στρουμπουλά, ασπρουλιάρικα σπαράγγια δεν μου αρέσουν καθόλου.
Με μια σάλτσα ολλαντέζ ή με ένα απλό φινίρισμα με παρθένο ελαιόλαδο, τα πράσινα σπαράγγια είναι ονειρεμένα. Συνδυασμένα με πορτοκάλι και ένα ντρέσινγκ τσαγιού rooibos, είναι εντυπωσιακά.
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε δοκιμάσει το τσάι rooibos αλλά είναι καταπληκτικό. Κι αυτό το λέει κάποια που πίνει τσάι μονάχα όταν έχει ένα σοβαρότατο πονόλαιμο. Είναι γλυκό από την φύση του, έχει μια λουλουδάτη και γήινη γεύση κι ένα ζωντανό καστανοκόκκινο χρώμα.
Καταγόμενο από την Νότια Αφρική και συγκεκριμένα από την μικρή περιοχή Cederberg όπου το φυτό rooibos αναπτύσσεται αποκλειστικά, το τσάι rooibos, που σημαίνει κόκκινος θάμνος, θεωρείται πιο πολύ βότανο παρά "κλασσικό" τσάι. Πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά υγιεινό λόγω των υψηλών επιπέδων του σε αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, στην έλλειψη καφεΐνης και ταννίνης αλλά και λόγω των υποτιθέμενων ικανοτήτων του να προστατεύει από τον καρκίνο και να βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα φύλλα του φυτού rooibos παίρνουν το χαρακτηριστικά κόκκινο, σχεδόν τερακότα χρώμα τους κατά την διάρκεια της οξείδωσης και ζύμωσής τους. Τα μη οξειδωμένα φύλλα του ίδιου φυτού όμως αποδίδουν κι έναν άλλο τύπο τσαγιού, το πράσινο rooibos, το οποίο έχει πιο ανοιχτό χρώμα, ηπιότερη γεύση βοτάνου και πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία από το κοινό rooibos.
Το ντρέσινγκ για την σαλάτα αυτή με πράσινα σπαράγγια καλούσε για ένα σιρόπι τσαγιού rooibos αρωματισμένο με κανέλα, λεμόνι, πορτοκάλι και μέλι και, δεν ξέρω πώς να το πω ώστε να μην ακουστεί κοινότοπο αλλά, είναι τ έ λ ε ι ο. Τόσο απλά.
Όσο για την υπόλοιπη σαλάτα, τα σπαράγγια ψήνονται ελαφρά στον φούρνο έως ότου είναι τραγανά και τρυφερά και τα ζουμερά πορτοκάλια κόβονται σε φέτες που αποκαλύπτουν την πλούσια σάρκα τους. Ασιατικές γεύσεις προστίθενται στο πιάτο υπό την μορφή ξιδιού από ρύζι και λαδιού από σησάμι που δίνουν μια "γροθιά" εξωτισμού στην σαλάτα ενώ το τζίντζερ, το σκόρδο και το ελαιόλαδο ζωντανεύουν την γεύση ακόμα περισσότερο. Το τελικό πασπάλισμα με καβουρδισμένα φυστίκια προσδίδει επιπλέον υφή στο πιάτο και μόλις γευτείς την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις ότι πρέπει να προετοιμάσεις τον ουρανίσκο σου για κάτι το πραγματικά ξεχωριστό.
Σαλάτα Πράσινων Ψητών Σπαραγγιών με Ντρέσινγκ Πορτοκαλιού και Τσαγιού Rooibos
Προσαρμοσμένη από το Wining & Dining
Μου αρέσει να καθαρίζω τα σπαράγγια διότι α) μ' αρέσει να ταλαιπωρούμαι και β) γιατί στον Σ δεν αρέσει η υφή των εξωτερικών τοιχωμάτων τους. Αν όμως βρείτε φρέσκα, νεαρά σπαράγγια και αν είναι και λεπτά, τότε θα σας πρότεινα να μην μπείτε στον κόπο να τα καθαρίσετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε την βάση τους (διαβάστε παρακάτω πώς).
Στη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα φακελάκια τσαγιού rooibos χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φύλλα.
Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σας πω ότι ανακάλυψα ένα φοβερό ελληνικό ελαιόλαδο εδώ στην Ολλανδία, το "Bio Sitia Organic" από την Κρήτη, και είμαι καταχαρούμενη γιατί δυστυχώς εδώ πιο εύκολα βρίσκεις ισπανικά ή ιταλικά λάδια παρά ελληνικά. Να δούμε πότε θα κάνει κάποιος κάτι για αυτό. Υπάρχουν αγορές που διψάνε για ελληνικά προϊόντα και κανείς δεν το εκμεταλλεύεται για το καλό της χώρας μας. Πάντα τα ελληνικά προϊόντα εδώ στην Ολλανδία ή δεν θα υπάρχουν ή θα είναι πανάκριβα και κατ' επέκταση εκτός ανταγωνισμού.
Εγώ χρησιμοποιώ μόνο ελληνικό ελαιόλαδο και πάντα αναγκάζομαι να κουβαλάω από την Ελλάδα τενεκέδες. Αυτό όμως που βρήκα σ' ένα μικρό (και μάλιστα τούρκικο) σούπερ μάρκετ κοντά στο σπίτι μου έχει απίστευτα πλούσια, βαθιά και ντελικάτη γεύση, αν και είναι περισσότερο λάδι για σαλάτες και ντρέσινγκ παρά για μαγείρεμα (και είναι και ακριβούτσικο). Στην Ελλάδα πάντως σίγουρα θα είναι φθηνότερο και αξίζει να το ψάξετε.
Μερίδες: 4
Υλικά
για το τσάι rooibos
3 φακελάκια τσάι rooibos
250 ml βραστό νερό
για το σιρόπι rooibos
400 γρ. ζάχαρη
250 ml τσάι rooibos
1 λεμόνι μεσαίου μεγέθους, κομμένο στη μέση
1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους, κομμένο στη μέση
1 ½ μεγάλο ξύλο κανέλας
170 ml μέλι (χρησιμοποίησα μέλι από ανθό πορτοκαλιού)
για το ντρέσινγκ
50 ml σιρόπι rooibos
80 ml χυμό πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο
10 ml ξίδι ρυζιού
10 ml ασιατικό σησαμέλαιο
1 ½ κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο μεσαίου μεγέθους, πολτοποιημένη
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα), καθαρισμένο και τριμμένο
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
για την σαλάτα
500 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα
2 μικρά πορτοκάλια
10 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος), κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
35 γρ. ανάλατα φυστίκια, καθαρισμένα
Ειδικό εργαλείο: κόσκινο
Προετοιμασία
Φτιάξτε το τσάι rooibos
Σε μια μικρή κανάτα, ρίξτε τα 3 φακελάκια τσαγιού rooibos και το βραστό νερό. Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά.
Φτιάξτε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ρίξτε την ζάχαρη και το τσάι rooibos. Στύψτε το λεμόνι και το πορτοκάλι και προσθέστε τους χυμούς αλλά και τις στυμμένες κούπες στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα ξυλάκια κανέλας και βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Προσθέστε το μέλι και ανεβάστε την φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το μέλι και μόλις πάρει βράση το σιρόπι βγάλτε την κατσαρόλα απ΄τη φωτιά και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο, σουρώστε το σιρόπι μέσα σ' ένα μπωλ, πιέζοντας καλά τις λεμονόκουπες και πορτοκαλόκουπες ώστε να βγάλετε όλα τα πολύτιμα ζουμιά.
Πετάξτε ό,τι παραμείνει μέσα στο κόσκινο και τοποθετήστε το μπωλ με το σιρόπι στο ψυγείο, χωρίς να το καλύψετε, για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει.
Σημείωση: Θα χρειαστείτε 50 ml σιροπιού επομένως θα σας περισσέψει αρκετό σιρόπι το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια επιδόρπια φρουτοσαλάτα ή για να το περιχύσετε πάνω από ένα παγωτό. Κρατήστε το στο ψυγείο, σε αεροστεγή συσκευασία.
Καθάρισμα των σπαραγγιών
Ξεπλύντε τα σπαράγγια κάτω από τρεχούμενο νερό.
Υπάρχει ένα σημείο στο κάτω μέρος του βλαστού του σπαραγγιού όπου αρχίζει να γίνεται ξυλώδες. Εκεί είναι που πρέπει να κοπεί. Είναι φορές που θα μπορείτε να το εντοπίσετε οπτικά καθώς o βλαστός στο κάτω μέρος του θα έχει αρχίσει ν' αλλάζει χρώμα κι από πράσινος θα γίνεται κίτρινος ή ασπρουλός. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κοπεί.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το ξυλώδες μέρος του σπαραγγιού δεν έχει αλλάξει χρώμα και παραμένει πρασινωπό. Για να το κόψετε, κρατήστε τη βάση του σπαραγγιού μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα του ενός χεριού σας, κρατώντας το πάνω μισό με το άλλο σας χέρι, και λυγίστε το σπαράγγι προς τα κάτω. Το σπαράγγι θα κοπεί αυτόματα στο σημείο που τελειώνει το ξυλώδες κι αρχίζει το φρέσκο ζουμερό κομμάτι. Σε άλλα σπαράγγια αυτό το κομμάτι θα είναι πιο ψηλά και σε άλλα πιο χαμηλά. Μη σας παραξενέψει αυτό.
Για να καθαρίσετε τα σπαράγγια είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα κόφτη λαχανικών. Καθαρίστε τα κατά το μήκος τους, αφήνοντας την κορυφή ανέπαφη.
Εάν τα σπαράγγια που χρησιμοποιείτε είναι πολύ νεαρά και τρυφερά, δεν χρειάζετε να τα καθαρίσετε.
Σημείωση: τα σπαράγγια πρέπει να καταναλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα αφότου τα έχετετε αγοράσει. Μην τα αφήνετε στο ψυγείο σας για μέρες. Κρατήστε τα μέσα σε μια νωπή πετσέτα κουζίνας και σε ένα συρτάρι του ψυγείου σας, για 3-4 μέρες το πολύ.
Συνεχίστε με την προετοιμασία των σπαραγγιών (διαβάστε παρακάτω).
Φτιάξτε την σαλάτα
Εφόσον έχετε καθαρίσει τα σπαράγγια, βάλτε τα μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ που έχετε γεμίσει με κρύο νερό. Φροντίστε τα σπαράγγια να είναι εντελώς καλυμμένα από το νερό. Αφήστε τα έτσι για 15 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετήστε τα σπαράγγια σ' ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσουν σε μια στρώση και ρίξτε από πάνω 10 ml ελαιόλαδο. Κυλήστε τα μπρος πίσω ώστε να καλυφθούν όλα με το λάδι και βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήστε τα σπαράγγια για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να είναι τραγανά και τρυφερά, γυρνώντας τα ενδιάμεσα ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Βγάλτε τα από το φούρνο και ακουμπήστε τα πάνω σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Εντωμεταξύ, κόψτε τα πορτοκάλια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Ξεκινήστε κόβοντας τη φλούδα, έπειτα την εσωτερική λευκή ψίχα, εκθέτοντας τη σάρκα του φρούτου, και τέλος, ξεχωρίζοντας τη σάρκα από τις μεμβράνες που βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε φέτα/κομμάτι.
Καβουρδίστε τα φυστίκια σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και ν' αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους. Προσέξτε μην τα κάψετε. Ανακατεύετε συχνά για να μη σας αρπάξουν. Μόλις είναι έτοιμα, ψιλοκόψτε τα μισά και τα υπόλοιπα αφήστε τα ολόκληρα.
Φτιάξτε το ντρέσινγκ
Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και αναμείξτε καλά με ένα σύρμα. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
Συναρμολόγηση της σαλάτας
Σε μια μεγάλη πιατέλα, τοποθετήστε τα σπαράγγια και τα κομμάτια πορτοκαλιού. Γαρνίρετε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και πασπαλίστε με τα φυστίκια. Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και με λίγο ελαιόλαδο (10 ml) και απολαύστε αμέσως.
Και μετά, μεγάλωσα.
Το να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις σημαίνει πως πλέον είσαι υπεύθυνος των πράξεών σου, είσαι σε θέση να μαθαίνεις από τα λάθη σου (αυτό ακόμα προσπαθώ να το καταφέρω), έχεις προοπτική για τα πράγματα που δεν σου πάνε καλά αλλά και γι' αυτά που σου πάνε, όμως σε μένα η ωρίμανση έφερε και κάτι άλλο. Την διεύρυνση των διατροφικών μου συνηθειών.
Δεν πρόκειται να σας κουράσω με τις λεπτομέρειες των αλλαγών στην διατροφή μου ή τις στιγμές επιφοίτησης που είχα κατά καιρούς όταν δοκίμαζα για πρώτη φορά πράσινα πράγματα που είχα ορκιστεί στον εαυτό μου ότι ποτέ δεν θα έβαζα στο στόμα μου.
Αυτό που θα σας πω όμως είναι πως την πρώτη φορά που δοκίμασα σοβαρά να φάω σπαράγγια—κι όταν λέω σοβαρά, εννοώ ότι έφαγα έναν ολόκληρο βλαστό σπαραγγιού χωρίς να τον πετάξω μετά την πρώτη απρόθυμη μπουκιά—ήταν μια στιγμή απόλυτης έκπληξης και ικανοποίησης. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι αυτά τα άτιμα βλαστάρια ήταν τόσο νόστιμα.
Και για να μην παρεξηγούμαι, μιλάω για τα πράσινα σπαράγγια κι όχι για τα λευκά. Εκείνα τα στρουμπουλά, ασπρουλιάρικα σπαράγγια δεν μου αρέσουν καθόλου.
Με μια σάλτσα ολλαντέζ ή με ένα απλό φινίρισμα με παρθένο ελαιόλαδο, τα πράσινα σπαράγγια είναι ονειρεμένα. Συνδυασμένα με πορτοκάλι και ένα ντρέσινγκ τσαγιού rooibos, είναι εντυπωσιακά.
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε δοκιμάσει το τσάι rooibos αλλά είναι καταπληκτικό. Κι αυτό το λέει κάποια που πίνει τσάι μονάχα όταν έχει ένα σοβαρότατο πονόλαιμο. Είναι γλυκό από την φύση του, έχει μια λουλουδάτη και γήινη γεύση κι ένα ζωντανό καστανοκόκκινο χρώμα.
Καταγόμενο από την Νότια Αφρική και συγκεκριμένα από την μικρή περιοχή Cederberg όπου το φυτό rooibos αναπτύσσεται αποκλειστικά, το τσάι rooibos, που σημαίνει κόκκινος θάμνος, θεωρείται πιο πολύ βότανο παρά "κλασσικό" τσάι. Πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά υγιεινό λόγω των υψηλών επιπέδων του σε αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, στην έλλειψη καφεΐνης και ταννίνης αλλά και λόγω των υποτιθέμενων ικανοτήτων του να προστατεύει από τον καρκίνο και να βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα φύλλα του φυτού rooibos παίρνουν το χαρακτηριστικά κόκκινο, σχεδόν τερακότα χρώμα τους κατά την διάρκεια της οξείδωσης και ζύμωσής τους. Τα μη οξειδωμένα φύλλα του ίδιου φυτού όμως αποδίδουν κι έναν άλλο τύπο τσαγιού, το πράσινο rooibos, το οποίο έχει πιο ανοιχτό χρώμα, ηπιότερη γεύση βοτάνου και πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία από το κοινό rooibos.
Το ντρέσινγκ για την σαλάτα αυτή με πράσινα σπαράγγια καλούσε για ένα σιρόπι τσαγιού rooibos αρωματισμένο με κανέλα, λεμόνι, πορτοκάλι και μέλι και, δεν ξέρω πώς να το πω ώστε να μην ακουστεί κοινότοπο αλλά, είναι τ έ λ ε ι ο. Τόσο απλά.
Όσο για την υπόλοιπη σαλάτα, τα σπαράγγια ψήνονται ελαφρά στον φούρνο έως ότου είναι τραγανά και τρυφερά και τα ζουμερά πορτοκάλια κόβονται σε φέτες που αποκαλύπτουν την πλούσια σάρκα τους. Ασιατικές γεύσεις προστίθενται στο πιάτο υπό την μορφή ξιδιού από ρύζι και λαδιού από σησάμι που δίνουν μια "γροθιά" εξωτισμού στην σαλάτα ενώ το τζίντζερ, το σκόρδο και το ελαιόλαδο ζωντανεύουν την γεύση ακόμα περισσότερο. Το τελικό πασπάλισμα με καβουρδισμένα φυστίκια προσδίδει επιπλέον υφή στο πιάτο και μόλις γευτείς την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις ότι πρέπει να προετοιμάσεις τον ουρανίσκο σου για κάτι το πραγματικά ξεχωριστό.
Σαλάτα Πράσινων Ψητών Σπαραγγιών με Ντρέσινγκ Πορτοκαλιού και Τσαγιού Rooibos
Προσαρμοσμένη από το Wining & Dining
Μου αρέσει να καθαρίζω τα σπαράγγια διότι α) μ' αρέσει να ταλαιπωρούμαι και β) γιατί στον Σ δεν αρέσει η υφή των εξωτερικών τοιχωμάτων τους. Αν όμως βρείτε φρέσκα, νεαρά σπαράγγια και αν είναι και λεπτά, τότε θα σας πρότεινα να μην μπείτε στον κόπο να τα καθαρίσετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε την βάση τους (διαβάστε παρακάτω πώς).
Στη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα φακελάκια τσαγιού rooibos χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φύλλα.
Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σας πω ότι ανακάλυψα ένα φοβερό ελληνικό ελαιόλαδο εδώ στην Ολλανδία, το "Bio Sitia Organic" από την Κρήτη, και είμαι καταχαρούμενη γιατί δυστυχώς εδώ πιο εύκολα βρίσκεις ισπανικά ή ιταλικά λάδια παρά ελληνικά. Να δούμε πότε θα κάνει κάποιος κάτι για αυτό. Υπάρχουν αγορές που διψάνε για ελληνικά προϊόντα και κανείς δεν το εκμεταλλεύεται για το καλό της χώρας μας. Πάντα τα ελληνικά προϊόντα εδώ στην Ολλανδία ή δεν θα υπάρχουν ή θα είναι πανάκριβα και κατ' επέκταση εκτός ανταγωνισμού.
Εγώ χρησιμοποιώ μόνο ελληνικό ελαιόλαδο και πάντα αναγκάζομαι να κουβαλάω από την Ελλάδα τενεκέδες. Αυτό όμως που βρήκα σ' ένα μικρό (και μάλιστα τούρκικο) σούπερ μάρκετ κοντά στο σπίτι μου έχει απίστευτα πλούσια, βαθιά και ντελικάτη γεύση, αν και είναι περισσότερο λάδι για σαλάτες και ντρέσινγκ παρά για μαγείρεμα (και είναι και ακριβούτσικο). Στην Ελλάδα πάντως σίγουρα θα είναι φθηνότερο και αξίζει να το ψάξετε.
Μερίδες: 4
Υλικά
για το τσάι rooibos
3 φακελάκια τσάι rooibos
250 ml βραστό νερό
για το σιρόπι rooibos
400 γρ. ζάχαρη
250 ml τσάι rooibos
1 λεμόνι μεσαίου μεγέθους, κομμένο στη μέση
1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους, κομμένο στη μέση
1 ½ μεγάλο ξύλο κανέλας
170 ml μέλι (χρησιμοποίησα μέλι από ανθό πορτοκαλιού)
για το ντρέσινγκ
50 ml σιρόπι rooibos
80 ml χυμό πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο
10 ml ξίδι ρυζιού
10 ml ασιατικό σησαμέλαιο
1 ½ κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο μεσαίου μεγέθους, πολτοποιημένη
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα), καθαρισμένο και τριμμένο
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
για την σαλάτα
500 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα
2 μικρά πορτοκάλια
10 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος), κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
35 γρ. ανάλατα φυστίκια, καθαρισμένα
Ειδικό εργαλείο: κόσκινο
Προετοιμασία
Φτιάξτε το τσάι rooibos
Σε μια μικρή κανάτα, ρίξτε τα 3 φακελάκια τσαγιού rooibos και το βραστό νερό. Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά.
Φτιάξτε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ρίξτε την ζάχαρη και το τσάι rooibos. Στύψτε το λεμόνι και το πορτοκάλι και προσθέστε τους χυμούς αλλά και τις στυμμένες κούπες στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα ξυλάκια κανέλας και βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Προσθέστε το μέλι και ανεβάστε την φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το μέλι και μόλις πάρει βράση το σιρόπι βγάλτε την κατσαρόλα απ΄τη φωτιά και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο, σουρώστε το σιρόπι μέσα σ' ένα μπωλ, πιέζοντας καλά τις λεμονόκουπες και πορτοκαλόκουπες ώστε να βγάλετε όλα τα πολύτιμα ζουμιά.
Πετάξτε ό,τι παραμείνει μέσα στο κόσκινο και τοποθετήστε το μπωλ με το σιρόπι στο ψυγείο, χωρίς να το καλύψετε, για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει.
Σημείωση: Θα χρειαστείτε 50 ml σιροπιού επομένως θα σας περισσέψει αρκετό σιρόπι το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια επιδόρπια φρουτοσαλάτα ή για να το περιχύσετε πάνω από ένα παγωτό. Κρατήστε το στο ψυγείο, σε αεροστεγή συσκευασία.
Καθάρισμα των σπαραγγιών
Ξεπλύντε τα σπαράγγια κάτω από τρεχούμενο νερό.
Υπάρχει ένα σημείο στο κάτω μέρος του βλαστού του σπαραγγιού όπου αρχίζει να γίνεται ξυλώδες. Εκεί είναι που πρέπει να κοπεί. Είναι φορές που θα μπορείτε να το εντοπίσετε οπτικά καθώς o βλαστός στο κάτω μέρος του θα έχει αρχίσει ν' αλλάζει χρώμα κι από πράσινος θα γίνεται κίτρινος ή ασπρουλός. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κοπεί.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το ξυλώδες μέρος του σπαραγγιού δεν έχει αλλάξει χρώμα και παραμένει πρασινωπό. Για να το κόψετε, κρατήστε τη βάση του σπαραγγιού μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα του ενός χεριού σας, κρατώντας το πάνω μισό με το άλλο σας χέρι, και λυγίστε το σπαράγγι προς τα κάτω. Το σπαράγγι θα κοπεί αυτόματα στο σημείο που τελειώνει το ξυλώδες κι αρχίζει το φρέσκο ζουμερό κομμάτι. Σε άλλα σπαράγγια αυτό το κομμάτι θα είναι πιο ψηλά και σε άλλα πιο χαμηλά. Μη σας παραξενέψει αυτό.
Για να καθαρίσετε τα σπαράγγια είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα κόφτη λαχανικών. Καθαρίστε τα κατά το μήκος τους, αφήνοντας την κορυφή ανέπαφη.
Εάν τα σπαράγγια που χρησιμοποιείτε είναι πολύ νεαρά και τρυφερά, δεν χρειάζετε να τα καθαρίσετε.
Σημείωση: τα σπαράγγια πρέπει να καταναλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα αφότου τα έχετετε αγοράσει. Μην τα αφήνετε στο ψυγείο σας για μέρες. Κρατήστε τα μέσα σε μια νωπή πετσέτα κουζίνας και σε ένα συρτάρι του ψυγείου σας, για 3-4 μέρες το πολύ.
Συνεχίστε με την προετοιμασία των σπαραγγιών (διαβάστε παρακάτω).
Φτιάξτε την σαλάτα
Εφόσον έχετε καθαρίσει τα σπαράγγια, βάλτε τα μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ που έχετε γεμίσει με κρύο νερό. Φροντίστε τα σπαράγγια να είναι εντελώς καλυμμένα από το νερό. Αφήστε τα έτσι για 15 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετήστε τα σπαράγγια σ' ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσουν σε μια στρώση και ρίξτε από πάνω 10 ml ελαιόλαδο. Κυλήστε τα μπρος πίσω ώστε να καλυφθούν όλα με το λάδι και βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήστε τα σπαράγγια για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να είναι τραγανά και τρυφερά, γυρνώντας τα ενδιάμεσα ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Βγάλτε τα από το φούρνο και ακουμπήστε τα πάνω σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Εντωμεταξύ, κόψτε τα πορτοκάλια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Ξεκινήστε κόβοντας τη φλούδα, έπειτα την εσωτερική λευκή ψίχα, εκθέτοντας τη σάρκα του φρούτου, και τέλος, ξεχωρίζοντας τη σάρκα από τις μεμβράνες που βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε φέτα/κομμάτι.
Καβουρδίστε τα φυστίκια σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και ν' αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους. Προσέξτε μην τα κάψετε. Ανακατεύετε συχνά για να μη σας αρπάξουν. Μόλις είναι έτοιμα, ψιλοκόψτε τα μισά και τα υπόλοιπα αφήστε τα ολόκληρα.
Φτιάξτε το ντρέσινγκ
Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και αναμείξτε καλά με ένα σύρμα. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
Συναρμολόγηση της σαλάτας
Σε μια μεγάλη πιατέλα, τοποθετήστε τα σπαράγγια και τα κομμάτια πορτοκαλιού. Γαρνίρετε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και πασπαλίστε με τα φυστίκια. Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και με λίγο ελαιόλαδο (10 ml) και απολαύστε αμέσως.
Μου έφτιαξες τη διάθεση με τη σαλάτα σου. Θα ψάξω το τσάι κι ελπίζω να το βρω.
ReplyDeleteΌσο για τις διατροφικές αλλαγές εγώ πλέον γελάω πολύ με τα παιδιά μου, κάποια φαγητά απαγορευμένα παλιότερα στο σπίτι τώρα τα μαγειρεύουν τα ίδια.
Αλλά νομίζω ότι το ίδιο κάναμε όλοι πάντα.
Πολλά φιλιά.
Τα πράσινα σπαράγγια είναι τα αγαπημένα μου, ψητά με πορτοκάλι θα τα δοκιμάσω σίγουρα!
ReplyDeleteσου απαντω εδω.
ReplyDeleteη ντοματα φιαγμενη με αυτον τον τροπο δινει απειρες δυνατοτητες να ενσωματωσουμε διαφορα μυρωδικα και ο,τι αλλο θελουμε, χωρις να αλλοιωσουμε την γευση της.
εγω το ανακαλυψα τωρα τελευταια και κανω διαφορους πειραματισμους.
υγ. για διαφορους λογους γνωριζω αρκετα καλα την χωρα που ζεις, επισης πηγαινω αρκετα συχνα και την αγαπω ιδιαιτερα. οπως και τους ολλανδους.
καλη κυριακη
Είμαι παράδειγμα ανθρώπου που άλλαξε διατροφικές συνήθειες.... Και βέβαια ότι δεν έτρωγα παλιά τώρα τα τρώω με πάθος, αχ και να ήξερα τόσα χρόνια τι γεύσεις έχανα!!!
ReplyDeleteΤα σπαράγγια τα έτρωγα πάντα μιας και ο νονός μου, μας μαζεύει εδώ και χρόνια και μας φέρνει...
Το ελαιόλαδο αυτό είναι εξαιρετικό, αφού είναι από την πόλη του αντρούλη μου!!!!
Φιλάκια
Ξανθή — ναι, όλοι νομίζω κάποτε είχαν πρόβλημα με τις πρασινάδες. Ευτυχώς το ξεπερνάμε!
ReplyDeletegrEAT — ευχαριστώ, καλή Κυριακή και σε σένα.
manousina — ααα από ωραίο μέρος είναι ο άντρας σου. Το ελαιόλαδο μου έκλεψε την καρδιά, είναι απίστευτο.
Μερακλήδικη σαλάτα. Για λίγους.
ReplyDeleteΕμπνευσμένη συνταγή.
ReplyDeleteΜε το πορτοκάλι δίπλα γίνεται ένα υπέροχο πιάτο
Ωραίοι συνδυασμοί.
Τα ασπρουλιάρικα ούτε εγώ τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Για την ώρα έχω φάει τα άγρια που φυτρώνουν κοντά μας. Πολύ όμορφη παρουσίαση!
ReplyDeleteΜου άρεσε πολύ ο συνδυασμός σου και θα το δοκιμάσω... είναι γνωστό στην μπλογκόσφαιρα, πόσο αγαπώ τα σπαράγγια....
ReplyDeleteΛες ότι δεν έλαβε την προσοχή που της αξίζε και συμφωνώ!! Φαίνεται νοστιμότατο και σημειώνεται για τα προσεχώς! Ωραιότατο το blog σου!
ReplyDeleteCrazyTourist1