Ουμάμι (umami) είναι η πέμπτη βασική γεύση μετά τη γλυκιά, την αλμυρή, την ξινή και την πικρή γεύση.
Η λέξη ουμάμι είναι γιαπωνέζικη και σημαίνει "καλή γεύση".
Η γεύση αυτή ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Dr. Kikunae Ikeda, έναν Ιάπωνα επιστήμονα και ορίζεται ως η πικάντικη, κρεάτινη γεύση που έχουν φαγητά (προϊόντα) όπως το κρέας, τα μανιτάρια, η σάλτσα σόγιας, η παρμεζάνα, το πράσινο τσάι κ.α. και η οποία πηγάζει από το όξινο γλουτανιμικό νάτριο.
Τη δεκαετία του '80 διάφορες μελέτες απέδειξαν ότι το ουμάμι ήταν τεκμηριωμένα πλέον η πέμπτη βασική γεύση.
0 comments:
Post a Comment