Sunday, May 1, 2011

"Πορτοκαλί τρέλα"

Αυτό που έχω ανακαλύψει για τους Ολλανδούς αυτά τα τέσσερα χρόνια που μένω στην Ολλανδία (δεν μπορώ να το πιστέψω ότι αυτό το μήνα κλείνω τέσσερα χρόνια) είναι ότι πίνουν πολλή μπύρα. Και εννοώ, ΠΟΛΛΗ μπύρα. Αν και, για να πω την αλήθεια, δεν χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να το καταλάβω. Η πρώτη νυχτερινή μου έξοδος στην χώρα, το έκανε αρκετά σαφές.






Στην Ελλάδα, συνήθως πίνεις μια μπύρα όταν βγεις σ' ένα μπαρ ή σ' ένα κλαμπ και στη συνέχεια περνάς στα "αληθινά" ποτά, όπως βότκα, τεκίλα ή ένα κοκτέιλ, για να μην αναφέρω το πόσο εύκολα οι Έλληνες κατεβάζουμε το ούζο. Αλλά εδώ, είναι σαν να μην υπάρχει άλλο ποτό στον πλανήτη πέρα από την μπύρα. Εντάξει, ξέρω πως η Ολλανδία είναι η βασίλισσα της ζυθοποιίας αλλά, τί να πω, πρόκειται μόνο για... μπύρα.

Προς τους λάτρεις της μπύρας που διαβάζουν: παρακαλώ, μην πυροβολείτε.






Οι Ολλανδοί μπορεί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπύρας σε καθημερινή βάση αλλά μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου είναι ικανοί να πιούν περισσότερο κι από τους Τσέχους, τους Ιρλανδούς και τους Γερμανούς μαζί. Αυτή η μέρα είναι η Koninginnedag, δηλαδή "Ημέρα της Βασίλισσας".






Η Koninginnedag είναι εθνική αργία κατά την οποία γιορτάζονται τα γενέθλια της Βασίλισσας της Ολλανδίας. Τα γενέθλια της Βασίλισσας Βεατρίκης είναι στις 31 Ιανουαρίου αλλά έχει αποφασίσει να τα γιορτάζει επίσημα στις 30 Απριλίου, ημερομηνία γενεθλίων της μητέρας της και προηγούμενης βασίλισσας, Γιουλιάνας, καθώς ο καιρός είναι καλύτερος τον Απρίλιο και τείνει να ευνοεί υπαίθριες εκδηλώσεις και εορτασμούς.






Την ημέρα αυτή, η Βασίλισσα— συνήθως συνοδευμένη από τους γιούς της και τις οικογένειές τους—επισκέπτεται μια ή δυο πόλεις, που κάθε χρόνο είναι διαφορετικές, χαιρετίζοντας τον λαό ο οποίος την υποδέχεται πανηγυρικά και με ποικίλες εκδηλώσεις προς τιμήν της. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν παραδοσιακούς ολλανδικούς χορούς και επιδείξεις λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας.






Η "Μέρα της Βασίλισσας" είναι επίσης διάσημη για την vrijmarkt (ελεύθερη αγορά), κατά την οποία άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα έχουν το δικαίωμα να πωλούν ελεύθερα και χωρίς άδεια ό,τι θέλουν στους δρόμους. Η Ολλανδία μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ένα τεράστιο παζάρι. Όλοι απλώνουν κουβέρτες ή σεντόνια μπροστά στα σπίτια τους, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα, πουλώντας οτιδήποτε από προσωπικά αντικείμενα μέχρι καρέκλες, κι από βιβλία μέχρι ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Υποτίθεται πως πρέπει να παζαρέψεις για την αγορά των αγαθών και όσο περνάει η μέρα, τόσο πιο σίγουρο είναι πως θα βρεις τρελές ευκαιρίες διότι όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν και το τελευταίο κομμάτι.






Η μεγαλύτερη vrijmarkt στην Ολλανδία είναι στο Άμστερνταμ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στους δρόμους της πόλης, για να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα αγαθά τους στα σχεδόν δυο εκατομμύρια κόσμου που συρρέουν στην πρωτεύουσα της χώρας για την μεγάλη γιορτή. Το Vondelpark, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Άμστερνταμ (και είναι πανέμορφο), είναι γεμάτο από μικρά παιδιά που συγκεντρώνονται εκεί για να πουλήσουν τα παλιά τους παιχνίδια και να κερδίσουν ένα αρκετά αξιοπρεπές χαρτζιλίκι.






Την "Ημέρα της Βασίλισσας", οι περισσότεροι φορούν πορτοκαλί ρούχα και σχεδόν όλοι έχουν ένα πορτοκαλί αξεσουάρ πάνω τους, όπως καπέλα, κασκόλ, πορτοκαλί περούκες ή ψεύτικα τατουάζ της ολλανδικής σημαίας κολλημένα στα μάγουλά τους. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι πορτοκαλί μπαλόνια, πορτοκαλί σημαιάκια, πορτοκαλί φαγητά και ποτά. Και όλα αυτά γιατί είναι η μέρα της oranjegekte, δηλαδή η μέρα της "πορτοκαλί τρέλας". Το πορτοκαλί είναι το εθνικό χρώμα της Ολλανδίας, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το Huis van Oranje-Nassau, "Οίκος των Πορτοκαλί-Νασσάου", το οποίο είναι το όνομα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας.






Η "Μέρα της Βασίλισσας" έχει καταλήξει να σημαίνει πολύ περισσότερα για τον ολλανδικό λαό από τον εορτασμό των γενεθλίων της. Είναι μέρα ενότητας και αλληλεγγύης, μια μέρα διασκέδασης και απόλαυσης της άνοιξης και όσων αυτή έχει να προσφέρει. Και εδώ, μπαίνουμε στο πραγματικό νόημα της γιορτής, το οποίο είναι τα ατελείωτα πάρτυ και η φοβερή κατανάλωση μπύρας που γίνεται την ημέρα αυτή. Μάλιστα, οι εορτασμοί ξεκινούν από το προηγούμενο βράδυ, το οποίο επισήμως ονομάζεται Koninginnenacht, δηλάδη "Νύχτα της Βασίλισσας", κατά την οποία οι Ολλανδοί (και όχι μόνο) γιορτάζουν σαν να είναι η τελευταία τους μέρα στη γη.






Υπαίθριες ζωντανές συναυλίες γίνονται σε όλη την χώρα, dj's παίζουν χορευτική μουσική σε κεντρικές πλατείες, και στους δρόμους πωλούνται αμέτρητες μπύρες από γνωστές ολλανδικές ζυθοποιίες. Η μεγαλύτερη γιορτή της Koninginnenacht γίνεται στην Χάγη, απ' όπου ξεκίνησε κι ο εορτασμός της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως μέσον καταστολής ταραχών που συνέβαιναν την προηγούμενη της "Μέρας της Βασίλισσας".






Περιττό να σας πω πως αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο από πολύ ποτό, πολύ φαγητό, πολλή μουσική και φυσικά, έπρεπε να ετοιμάσω κι εγώ κάτι ειδικά για την ημέρα αυτή. Κάτι που να αρμόζει στην γιορτή της Βασίλισσας, κάτι πορτοκαλί, κάτι νόστιμο και κάτι πολύ δροσερό διότι, εκτός των άλλων, αυτές τις μέρες είχε τρομέρη ζέστη. Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω smoothies. Smoothies με μάνγκο, πορτοκάλι (φυσικά), μπανάνα και τζίντζερ.






Είναι πραγματικά τέλεια. Το δροσιστικό μάνγκο σου σβήνει την δίψα, η ώριμη μπανάνα σου γλυκαίνει τις αισθήσεις και καθώς συνεχίζεις να το πίνεις, ξαφνικά σε χτυπάει η γεύση του τζίντζερ. Το αισθάνεσαι στην άκρη της γλώσσας σου και στο πίσω μέρος του λαιμού σου να σε καίει ελαφρά και συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται για ένα κοινό μα για ένα εκρηκτικό smoothie.
Μετά από όλες τις μπύρες και το αλκοόλ που τρέχει στο αίμα, το smoothie αυτό το νιώθεις σαν μάννα εξ ουρανού.

Τί να την κάνεις την μπύρα όταν μπορείς να πιείς κάτι τέτοιο;













Smoothie με Χυμό Πορτοκάλι, Μάνγκο, Μπανάνα και Τζίντζερ
Ελαφρώς προσαρμοσμένη από τους New York Times

Ίσως να υπάρχουν κάποιοι από εσάς που να μην γνωρίζουν τί ακριβώς είναι το smoothie. Το smoothie (σμούδι) είναι ένα κρύο, πηχτό ρόφημα το οποίο παρασκευάζεται συνήθως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά χτυπημένα στο μπλέντερ με παγάκια. Πολλές φορές τα smoothies περιέχουν γάλα, σοκολάτα ή διάφορες γλυκαντικές ουσίες.

Στην συνταγή αυτή δεν προσθέτεις απλά τριμμένο τζίντζερ αλλά το στύβεις μέσα από ένα τουλπάνι για να βγει ο χυμός του, ο οποίος προστιθέμενος στο smothie είναι απίθανος.
Αν δεν σας αρέσει το τζίντζερ, προσθέστε μονάχα το 1/3 της ποσότητας που αναγράφω στην συνταγή. Θα είναι ανεπαίσθητη η γεύση του αλλά το smoothie θα εξακολουθεί να έχει αυτό το "κάτι" που θα το κάνει διαφορετικό. Αν πάλι δεν θέλετε καθόλου τζίντζερ, απλώς παραλείψτε το. Όμως, εσείς θα χάσετε!

Τολμώ να πω πως, λίγη βότκα θα μετατρέψει αυτό το smoothie σε ένα πρώτης τάξεως "ενήλικο" ποτό. Δεν άντεξα, το είπα.






Γίνονται περίπου 700 ml / 2 μεγάλα ποτήρια smoothie

Υλικά
1 ώριμο μάνγκο μεσαίου μεγέθους, κομμένο σε μικρά κομμάτια
½ ώριμη μπανάνα μεσαίου μεγέθους, κομμένη σε μικρά κομμάτια
280 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
3 κουταλάκια γλυκού ψιλοτριμμένο φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα)
5 μεγάλα παγάκια

Ειδικά εργαλεία: μπλέντερ, τουλπάνι


Προετοιμασία

Φτιάξτε το χυμό τζίντζερ
Βάλτε το τριμμένο τζίντζερ μέσα σε ένα τουλπάνι, μαζέψτε τις άκρες του και στύψτε καλά το τζίντζερ πάνω από ένα μπωλάκι. Θα πρέπει να σας βγουν περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού χυμός τζίντζερ.

Φτιάξτε το smoothie
Σε ένα μπλέντερ, ρίξτε το μάνγκο, την μπανάνα, τον χυμό πορτοκάλι, τον χυμό τζίντζερ και τα παγάκια. Χτυπήστε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν τα φρούτα και να έχετε ένα λείο και αφρώδες μείγμα.

Σερβίρετε αμέσως.








14 comments:

  1. Τέλειο και δροσιστικό! Το τζιντζερ νομίζω κάνει τη διαφορά, θα το δοκιμάσω! Πολύ ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες για την Ολλανδία!
    Φιλάκια Μάγδα!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα! Λάτρης της μπύρας εδώ και έχοντας κι εγώ έναν φίλο από Ελλάδα που ζει στην Ολλανδία, το ίδιο ακριβώς μου έχει πει κι αυτός για την κατανάλωση μπύρας από τους κατοίκους της!
    Ο πραγματικός παράδεισος βέβαια για κάθε γνήσιο μπυρόφιλο είναι το Βέλγιο κι ας μην ξεχνάμε πως είναι ακριβώς δίπλα!
    Χαίρομαι να διαβάζω για τέτοια έθιμα που εδώ μάλλον ελάχιστοι τα ξέρουμε.

    Τα smoothies είναι υπέροχα και το φρέσκο τζίντζερ πράγματι πάει πολύ με το πορτοκάλι.
    Εγώ θα πιω ένα για το πρωί και θα πιω και μια γιορτινή σπέσιαλ μπύρα για το απόγευμα! :)
    Καλό μήνα, πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Καλό Μήνα!!Πολύ θα ήθελα να ζήσω έστω για λίγες ώρες αυτό το πανηγύρι!!Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
    Τα smoothies είναι αγαπημένα τα φτιάχνω από παλιά γιατί άρεσαν στα παιδιά τώρα προσθέτω και λίγο αλκοόλ.
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  4. Jenny — ναι, το τζίντζερ είναι το μυστικό!

    The Dark Chef — καλησπέρα! Το Βέλγιο όντως βγάζει φοβερες μπύρες. Ο Σ έχει μεγάλη αδυναμία σ' αυτές :) Καλό μήνα!

    Ξανθή — καλό μήνα! Οι Ολλανδοί κάθε χρόνο περιμένουν πώς και πώς την "Μέρα της Βασίλισσας" για να ξεσαλώσουν.
    Εγώ παλιότερα έφτιαχνα σπάνια smoothies. Δεν ήξερα τί έχανα. Τώρα φτιάχνω όποτε βρω ευκαιρία. Με λίγο αλκοόλ είναι σαν κοκτέιλ κι είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι :)

    ReplyDelete
  5. Λατρευω τα σμούθις! Και το τζίτζερ επίσης και δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τα συνδιάσω! Το δικό μου πάντως όχι με λίγη Βότκα.. με πολύ παρακαλώ :))

    ReplyDelete
  6. Πω-πω τέλειο είναι Μάγδα! Και άκρως λαχταριστό θα έλεγα με το χρώμα να σε κάνει να θέλεις να το ρουφήξεις αμέσως.

    Αν θα είχες χρόνο, επειδή σκεφτόμαστε ένα ταξίδι στο Αμστερανταμ το καλοκαίρι, θα ήθελες να μιλήσουμε στο mail μου, έτσι για να μου δώσεις μερικές πληροφορίες. Σ' ευχαριστώ εκ' των προτέρων

    ReplyDelete
  7. Royal Coconut — του πάει πάρα πολύ το τζίντζερ. Όσο για την βότκα, σε νιώθω ;)

    Penelope — ευχαρίστως να σου δώσω πληροφορίες. Επικοινώνησε όποτε θες στο email μου.

    ReplyDelete
  8. Πλήρεις, κατατοπιστικές οι πληροφορίες συμπληρωμένες με αυτό το χρυσαφένιο, πιπεράτο ρόφημα!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα...πολύ καλή η ανάρτησή σου, καταπληκτικές φωτογραφίες και πληροφορίες!
    Να είσαι καλά

    ReplyDelete
  10. Πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί τέτοιες μέρες!
    Δεν είμαι πολύ της μπύρας οπότε και εγώ τα smoothies θα προτιμούσα!

    ReplyDelete
  11. Ωραιο ποστ για την ημερα τις πορτοκαλια τρελα!! Και η επιλογη σου για προτοκαλι-μανγο smoothie ειναι οτι πρεπει !! (Λατρευω το μανγο!)

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα,
    θα έχω αυτή τη μέρα κατά νου και όταν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε προς Ολλανδία θα φροντίσω να είμαι εκεί μια τέτοια μέρα. Μου αρέσουν πολύ οι τοπικές γιορτές!!!
    Όσο για την μπύρα, δεν μπορώ να καταλάβω πως την πίνουν σε τέτοιες ποσότητες, μία πίνω και με φουσκώνει!!!
    Όταν είχα πάει Γερμανία και είχα λιποθυμήσει, ο ρεσεψιονίστ μου έφερε μπύρα και όχι νερό!!!! Το νερό λέει το πίνουν τα βατράχια!!!
    Και του χρόνου

    ReplyDelete
  13. kitchen stories, dhmhtra, mia maria, Cathy — σας ευχαριστώ!

    manousina — είναι σίγουρο πως είναι ωραία μέρα για να έρθεις ως τουρίστας. Διαφορετική. Όσο για τους Γερμανούς, τί να πω. Είπαμε να πίνουν μπύρα αλλά όχι κι έτσι! ;)

    ReplyDelete
  14. Τέλειο ακούγεται το smoothie αλλά έμαθα και πληροφορίες για τη χώρα που δεν ήξερα!

    ReplyDelete