Δεν είχα σκοπό να κάνω ανάρτηση σήμερα, εδώ και καιρό παλεύω δουλεύω μια άλλη, αλλά ένιωσα πως έπρεπε να σταματήσω και να γράψω γι’ αυτά τα μπισκότα.
Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν μεγάλες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν. Τεράστιες, πελώριες νιφάδες, σαν ουράνια κομμάτια μπαμπακιού. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ενώ το έστρωνε, το τοπίο μεταμορφωνόταν σταδιακά μπροστά στα μάτια μου· ήταν μαγικό.
Σήμερα, όταν ξύπνησα, κατάλαβα πως όλο το βράδυ το χιόνι δεν είχε σταματήσει να πέφτει. Κοίταξα έξω κι όλα ήταν καλυμμένα από την λευκή του κουβέρτα, όλα φαίνονταν τόσο ήρεμα, τόσο γαλήνια. Κανένας ήχος, σιωπή.
Και ξύπνησε η ανεξέλεγκτη ανάγκη μέσα μου να φτιάξω μπισκότα. Με αλατισμένο βούτυρο. Και cocoa nibs. Και τριμμένα φυστίκια Αιγίνης. Και καστανή ζάχαρη. Και crème fraîche. Και βανίλια. Και ήταν μια δική μου επινόηση. Ένα όνειρο. Που πέτυχε. Και ήταν όμορφα, και νόστιμα, με μια ελαφριά γλύκα, μια οξύτητα και μια πικράδα μαζί, και ήταν αρωματικά και μαλακά και μου ζέσταναν την ψυχή και το σώμα, όπως μόνο κάτι σπιτικό μπορεί να το καταφέρει.
Μου λείψατε. Χαίρομαι που είμαι ξανά εδώ.
Μπισκότα με Αλατισμένο Βούτυρο, Cocoa Nibs και Φυστίκια Αιγίνης
Τα cocoa ή cacao nibs, είναι κομματάκια σπόρου κακάο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή. Τα κακαόδεντρα είναι ιθαγενή του Αμαζονίου αλλά και κάποιων περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και οι καρποί των δέντρων αυτών είναι οι λοβοί κακάο (cocoa pods). Οι λοβοί συλλέγονται και ανοίγονται για να αποκαλύψουν τους σπόρους κακάο (cocoa beans), οι οποίοι με τη σειρά τους αποξηραίνονται κι επεξεργάζονται με ποικίλους τρόπους ώστε να παραχθεί από αυτούς κάθε είδος σοκολάτας και κακάο. Όταν οι σπόροι κακάο φτάνουν στα εργοστάσια, θρυμματίζοναι και αποφλοιώνονται. Τα cocoa nibs είναι το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας, είναι δηλαδή ο θρυμματισμένος και αποφλοιωμένος σπόρος του καρπού και διατίθενται είτε ωμά (raw) είτε ψημένα (roasted), αναλόγως αν ο καρπός έχει ψηθεί ή όχι πριν θρυμματιστεί.
Τα cocoa nibs είναι super-food, είναι πολύ υγιεινά, γεμάτα αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και βιταμίνη C μεταξύ άλλων, και μπορούν να φαγωθούν είτε ως σνακ είτε μέσα σε μπισκότα, κέικ κλπ. Η γεύση τους είναι λίγο πικρή και ελαφρώς υπόξινη—δεν είναι καθόλου γλυκά—κι έχουν πολύ τραγανή υφή. Η γεύση τους σε ξαφνιάζει και η αλήθεια είναι πως δεν αρέσει σε όλους, αλλά αξίξει να τα δοκιμάσετε. Έχετε όμως υπόψη σας πως η ποιότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση.
Θα τα βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και μέσω internet. Δεν υπάρχει αντικατάστατο των cocoa nibs αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πολύ πικρή σοκολάτα (όσο πιο πικρή τόσο το καλύτερο, κατά προτίμηση 85%) που θα κάνει τα μπισκότα σας πιο ενδιαφέροντα.
Μερίδες: περίπου 20 μπισκότα
Υλικά
125 γρ. αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου (αν δεν έχετε αλατισμένο βούτυρο, αντικαταστήστε με ανάλατο βούτυρο + 1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι)
125 γρ. μαλακιά, καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή πάστα βανίλιας (vanilla bean paste)
2 κουταλιές σούπας crème fraîche
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι γλυκού baking powder, κοσκινισμένο
125 γρ. ανάλατα, καθαρισμένα φυστίκια Αιγίνης
50 γρ. raw (ωμά) cocoa nibs
Κρυσταλλική (χοντρή) ζάχαρη, για το πασπάλισμα
Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως μούλτι), ψιλό κόσκινο, μίξερ βάσης ή χειρός, λαμαρίνα/ταψί για μπισκότα
Προετοιμασία
Αλέστε τα φυστίκια σ’ ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων, προσέξτε όμως να μην τα αλέσετε πολύ γιατί θ’ αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους και να γίνονται πάστα, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Αδειάστε τα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και προσθέστε το αλεύρι, το baking powder και τα cocoa nibs. Ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο και την μαλακιά καστανή ζάχαρη και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 6 περίπου λεπτά ή μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες κι αφράτο μείγμα. Προσθέστε τη βανίλια και την crème fraîche και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέστε το μείγμα αλευριού-φυστικιών-cocoa nibs και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα. Μετά από λίγο θα σφίξει και θα μαζεύεται σε κομμάτια γύρω από το "φτερό" του μίξερ. Θα σχηματιστεί μια ζύμη η οποία θα κολλάει λίγο στα χέρια, θα είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Αφαιρέστε τη ζύμη απ' το μπωλ και πλάστε την με τα χέρια σας σε μπάλα. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα.
Καλύψτε τη λαμαρίνα σας με ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και αφαιρέστε τη μεμβράνη. Κόψτε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάστε με τα χέρια σας μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τοποθετήστε κάθε μπαλάκι στη λαμαρίνα σας, αφήνοντας κενό μεταξύ τους 3 εκ. γιατί θ’ απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Τοποθετήστε τη λαμαρίνα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 12-14 λεπτά, γυρνώντας το ταψί μπρος-πίσω στα 6 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να παραμένουν μαλακά στο κέντρο τους.
Αφαιρέστε τη λαμαρίνα απ’ το φούρνο και πασπαλίστε τα μπισκότα με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς πάνω στη λαμαρίνα και μετά μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Μπορείτε να τα κρατήσετε κλεισμένα καλά σε ένα κουτί κατάλληλο για αποθήκευση μπισκότων, σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 εβδομάδα.
Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν μεγάλες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν. Τεράστιες, πελώριες νιφάδες, σαν ουράνια κομμάτια μπαμπακιού. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ενώ το έστρωνε, το τοπίο μεταμορφωνόταν σταδιακά μπροστά στα μάτια μου· ήταν μαγικό.
Σήμερα, όταν ξύπνησα, κατάλαβα πως όλο το βράδυ το χιόνι δεν είχε σταματήσει να πέφτει. Κοίταξα έξω κι όλα ήταν καλυμμένα από την λευκή του κουβέρτα, όλα φαίνονταν τόσο ήρεμα, τόσο γαλήνια. Κανένας ήχος, σιωπή.
Και ξύπνησε η ανεξέλεγκτη ανάγκη μέσα μου να φτιάξω μπισκότα. Με αλατισμένο βούτυρο. Και cocoa nibs. Και τριμμένα φυστίκια Αιγίνης. Και καστανή ζάχαρη. Και crème fraîche. Και βανίλια. Και ήταν μια δική μου επινόηση. Ένα όνειρο. Που πέτυχε. Και ήταν όμορφα, και νόστιμα, με μια ελαφριά γλύκα, μια οξύτητα και μια πικράδα μαζί, και ήταν αρωματικά και μαλακά και μου ζέσταναν την ψυχή και το σώμα, όπως μόνο κάτι σπιτικό μπορεί να το καταφέρει.
Μου λείψατε. Χαίρομαι που είμαι ξανά εδώ.
Μπισκότα με Αλατισμένο Βούτυρο, Cocoa Nibs και Φυστίκια Αιγίνης
Τα cocoa ή cacao nibs, είναι κομματάκια σπόρου κακάο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή. Τα κακαόδεντρα είναι ιθαγενή του Αμαζονίου αλλά και κάποιων περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και οι καρποί των δέντρων αυτών είναι οι λοβοί κακάο (cocoa pods). Οι λοβοί συλλέγονται και ανοίγονται για να αποκαλύψουν τους σπόρους κακάο (cocoa beans), οι οποίοι με τη σειρά τους αποξηραίνονται κι επεξεργάζονται με ποικίλους τρόπους ώστε να παραχθεί από αυτούς κάθε είδος σοκολάτας και κακάο. Όταν οι σπόροι κακάο φτάνουν στα εργοστάσια, θρυμματίζοναι και αποφλοιώνονται. Τα cocoa nibs είναι το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας, είναι δηλαδή ο θρυμματισμένος και αποφλοιωμένος σπόρος του καρπού και διατίθενται είτε ωμά (raw) είτε ψημένα (roasted), αναλόγως αν ο καρπός έχει ψηθεί ή όχι πριν θρυμματιστεί.
Τα cocoa nibs είναι super-food, είναι πολύ υγιεινά, γεμάτα αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και βιταμίνη C μεταξύ άλλων, και μπορούν να φαγωθούν είτε ως σνακ είτε μέσα σε μπισκότα, κέικ κλπ. Η γεύση τους είναι λίγο πικρή και ελαφρώς υπόξινη—δεν είναι καθόλου γλυκά—κι έχουν πολύ τραγανή υφή. Η γεύση τους σε ξαφνιάζει και η αλήθεια είναι πως δεν αρέσει σε όλους, αλλά αξίξει να τα δοκιμάσετε. Έχετε όμως υπόψη σας πως η ποιότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση.
Θα τα βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και μέσω internet. Δεν υπάρχει αντικατάστατο των cocoa nibs αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πολύ πικρή σοκολάτα (όσο πιο πικρή τόσο το καλύτερο, κατά προτίμηση 85%) που θα κάνει τα μπισκότα σας πιο ενδιαφέροντα.
Μερίδες: περίπου 20 μπισκότα
Υλικά
125 γρ. αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου (αν δεν έχετε αλατισμένο βούτυρο, αντικαταστήστε με ανάλατο βούτυρο + 1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι)
125 γρ. μαλακιά, καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή πάστα βανίλιας (vanilla bean paste)
2 κουταλιές σούπας crème fraîche
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι γλυκού baking powder, κοσκινισμένο
125 γρ. ανάλατα, καθαρισμένα φυστίκια Αιγίνης
50 γρ. raw (ωμά) cocoa nibs
Κρυσταλλική (χοντρή) ζάχαρη, για το πασπάλισμα
Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως μούλτι), ψιλό κόσκινο, μίξερ βάσης ή χειρός, λαμαρίνα/ταψί για μπισκότα
Προετοιμασία
Αλέστε τα φυστίκια σ’ ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων, προσέξτε όμως να μην τα αλέσετε πολύ γιατί θ’ αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους και να γίνονται πάστα, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Αδειάστε τα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και προσθέστε το αλεύρι, το baking powder και τα cocoa nibs. Ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο και την μαλακιά καστανή ζάχαρη και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 6 περίπου λεπτά ή μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες κι αφράτο μείγμα. Προσθέστε τη βανίλια και την crème fraîche και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέστε το μείγμα αλευριού-φυστικιών-cocoa nibs και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα. Μετά από λίγο θα σφίξει και θα μαζεύεται σε κομμάτια γύρω από το "φτερό" του μίξερ. Θα σχηματιστεί μια ζύμη η οποία θα κολλάει λίγο στα χέρια, θα είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Αφαιρέστε τη ζύμη απ' το μπωλ και πλάστε την με τα χέρια σας σε μπάλα. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα.
Καλύψτε τη λαμαρίνα σας με ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και αφαιρέστε τη μεμβράνη. Κόψτε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάστε με τα χέρια σας μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τοποθετήστε κάθε μπαλάκι στη λαμαρίνα σας, αφήνοντας κενό μεταξύ τους 3 εκ. γιατί θ’ απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Τοποθετήστε τη λαμαρίνα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 12-14 λεπτά, γυρνώντας το ταψί μπρος-πίσω στα 6 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να παραμένουν μαλακά στο κέντρο τους.
Αφαιρέστε τη λαμαρίνα απ’ το φούρνο και πασπαλίστε τα μπισκότα με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς πάνω στη λαμαρίνα και μετά μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Μπορείτε να τα κρατήσετε κλεισμένα καλά σε ένα κουτί κατάλληλο για αποθήκευση μπισκότων, σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 εβδομάδα.
Αν προσπαθείς να με κάνεις να τα παρατήσω όλα και να έρθω στη Χάγη τα κατάφερες θεσπέσια!! Θέλω και χιόνι και μπισκότα!!! Πολλά φιλιά!!! Enjoy!!
ReplyDeleteΘα σε περίμενα με ορθάνοιχτη αγκαλιά! Φιλιά πολλά!
DeleteΕ που πάτε έρχομαι κι εγώ!!
ReplyDeleteΣαν μελομακάρονο μου έμοιασε το δαγκωμένο.
Δεν φτιάχνω μπισκότα αλλά κάτι μου έκανε τώρα, θα ψάξω να βρω τα υλικά.
Καλημέρα από μια ανεμοδαρμένη Αθήνα.
Δική σου επινόηση? Και πολύ καλά έκανες που έδωσες προτεραιότητα σε αυτή την ανάρτηση λοιπόν!
ReplyDeleteΦαίνονται πραγματικά υπέροχα! Και αν κρίνω και από τα εξαιρετικά υλικά που έβαλες, είμαι σίγουρη ότι είναι μπουκιά και συγχώριο!
Αλλά Μάγδα μου, η περιγραφή σου για το χιόνι ήταν τόσο όμορφη που πραγματικά μια φωτογραφία από το χιονισμένο ειδιλιακό τοπίο θα έπρεπε να συνοδεύει τα μπισκότα σου!!
Να περιμένω next time??
Πολύ ωραία συνταγή και πολύ όμορφες φωτογραφίες!
ReplyDeleteΞανθή — έλα έλα!! :) Καλημέρα από τη χιονισμένη Χάγη!
ReplyDeleteΧρυσαυγή — όχι next time, this time! Αν πατήσεις πάνω στα links μέσα στην ανάρτηση, θα δεις φωτογραφίες.
maria mas — σ' ευχαριστώ!
Νομίζω ότι θα μου αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκοτάκια καλή μου Μάγδα!
ReplyDeleteΑρκεί βέβαια να καταφέρω να βρω cocoa nibs, τα οποία νομίζω ότι θα λατρέψω! Σκέψου ότι προτιμώ τις πικρές σοκολάτες, ενώ αντίθετα οι γάλακτος με ανατριχιάζουν!
Μου αρέσει πολύ και η υφή των μπισκότων σου!
Είχες έμπνευση!
Φιλιά πολλά!
Τι ιδιαίτερα μπισκότα και τι ωραία η εισαγωγή... Προσωπικά, δεν μπορώ ποτέ να φάω μόνο ένα (όπως λέει και η διαφήμιση) γι' αυτό θα ζητήσω τουλάχιστον δύο-τρία! Ξελιγώθηκα κοιτάζοντας τις φωτογραφίες...
ReplyDeleteΤέλεια τα μπισκοτάκια αλλά και η φωτογραφία από το χιονισμένο τοπίο (αρκεί να είσαι μέσα σε σπίτι και να χουχουλιάζεις). Τα cocoa nibs είναι το κολλημα (μου) των τελευταίων μηνών και ήθελα να τα βάλω και εγώ σε κανα μπισκότο-κέικ αλλά ήμουν επιφυλακτική μήπως μαλακώσουν με το ψήσιμο (επίσης είναι αρκετά ακριβά και τα κρατάω για τον εαυτό μου και μόνο).
ReplyDeleteΚι εμείς χαιρόμαστε που είσαι εδώ! Φιλάκια Μάγδα, καλή χρονιά!
ReplyDeleteΟι φωτός μαρτυρούν πόσο σου πέτυχαν τα μπισκοτάκια σου!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά, με πολλές πολλές νόστιμες δημιουργίες!
Φιλιά!
Μάγδα, τα μπισκότα σου δείχνουν εξαιρετικά. Δεν ξέρω αν υπάρχουν εδώ τα cocoa nibs, θα το ψάξω. Βέβαια και τα φυστίκια Αιγίνης, που τα υπεραγαπώ, μια και μεγάλωσα ανάμεσα στις φυστικιές, δίνουν ξεχωριστή γεύση στα μπισκότα αυτά. Καλοφάγωτα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ερμιόνη — αφού σου αρέσει η πικρή σοκολάτα είναι σίγουρο ότι θα σου αρέσουν τα cocoa nibs. Είναι διαφορετικά όμως γιατί έχουν και μια υπόξινη γεύση η οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
ReplyDeletesundayspoon — σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ούτε και γω μπορώ να φάω μόνο ένα!
thegreenmixer — τα cocoa nibs δεν λιώνουν με το ψήσιμο. Παραμένουν τραγανά και χαρίζουν μια τέλεια υφή σε μπισκότα και κέικ. Μην τα φοβάσαι καθόλου λοιπόν.
Jenny — καλή χρονιά Τζένη μου!! Φιλιά πολλά!!
ΕΛΕΝΑ — καλή χρονιά Έλενα! Να είσαι καλά!! Φιλιά!
Ειρήνη — έχω τρέλα με τα φυστίκια Αιγίνης, τα λατρεύω!! Αν αρχίσω να τα τρώω δεν σταματάω με τίποτα και τα χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε γλυκά και φαγητά. Σ' ευχαριστώ!
Το χιόνι και τα μπισκότα (και ένα ζεστό τσάι ή σοκολάτα) πάνε πακέτο!! Καλοφάγωτα :-)
ReplyDeleteΖηλεύω το χιονισμένο τοπίο που είδες όταν ξύπνησες, τα μπισκότα που έφαγες.
ReplyDelete(με την καλή έννοια βεβαίως βεβαίως)
Φιλιά πολλά Μάγδα μου!!!!
δεν ξερω τι να διαλεξω, το χιονι ή τα μπισκοτα?αποφασιζω τα μπισκοτα..γιατι ο συνδιασμος τους ειναι εξαιρετικος και ταιριαζει πολυ στις γευσεις μου!παιρνω το ταψι σου και φευγω!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά γειτόνισσα!!! Το άσπρο σεντόνι σου φτάνει...μέχρι εδώ! Μόνο που έχει απλωθεί και μέσα μου και μελαγχολώ...Και δεν αποφασίζω να κάνω νέα ανάρτηση...Ίσως αύριο...μεθαύριο...
ReplyDeleteκαλή χρονιά, γλυκιά και γευστική σαν τα μπισκότα σου!
ReplyDeleteE, άμα είναι να μετακομίσουν και η Άρτεμης και η Ξανθή στη Χάγη...να πάω να βγάλω κι' εγώ εισιτήριο!!!
ReplyDeleteΤέλεια τα μπισκότα σου Μάγδα και σε όψη και σε υλικά. Εδώ με πικρή σοκολάτα σίγουρα, γιατί με τα cocoa nibs, νομίζω πως θα δυσκολευτούμε λίγο.
Καλό ΣΚ εύχομαι και με λιγότερη (ταλαιπωρία) δουλειά.
Σοφία — να' σαι καλά!
ReplyDeleteNotoula — τα μπισκότα μπορείς να τα φτιάξεις, το τοπίο δεν είναι στο χέρι μου :) Φιλιά!!
Ειρήνη — χεχε οκ!
Marina — καλώς την γειτόνισσα! Καλή χρονιά! Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Μην πιέζεις τον εαυτό σου. Όταν, όποτε σου βγει... Σε φιλώ!
Taste Advisor — σ΄ευχαριστώ! Καλή χρονιά!
Penelope — με χαρά να σε καλοδεχτώ Πηνελόπη :) Ευχαριστώ, καλό Σαββατοκύριακο!
Καλή χρονιά!
ReplyDeleteΕίμαι η Λίνα ( Μαγδαληνή και εγώ ) , μένω και εγώ στη Χάγη και λατρεύω και εγώ το μαγειρεύειν ( και το δοκιμάζειν χιχι ). Φαντάζεσαι λοιπόν την έκπληξη μου όταν ψάχνοντας για συνταγές έπεσα πάνω στο λαχταριστό blog σου.
Συγχαρητήρια για τις ευφάνταστες δημιουργίες σου!!
Να έχεις μια χαρούμενη μέρα!
Πολλές καλημέρες από statenkwartier ( κοντά στον Philippe Galerne ).
Γειά σου Λίνα και καλή χρονιά! Στη Χάγη κι εσύ;; Μεγάλη σύμπτωση που με βρήκες! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Καλή σου μέρα!
DeleteΔεν έχω μιξερ με φτερό! Πώς να φτιάξω τη ζύμη; Να τη ζυμώσω στο χέρι; Βολεύει;
ReplyDeleteΓειά σου Ειρήνη. Ούτε μίξερ χειρός έχεις; Δεν τα έχω φτιάξει ποτέ στο χέρι. Προσπάθησέ το. Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.
DeleteΜάγδα καλημέρα..
ReplyDeleteΠροσπαθώ να βρω crème fraîche , χωρίς επιτυχία .. Με τι μπορώ να την αντικαταστήσω ??
Φιλιά.RitaD.
Καλημέρα Ρίτα. Μπορείς να αντικαταστήσεις με πηχτό στραγγιστό γιαούρτι. Καλή επιτυχία!
DeleteΜάγδα τα έφτιαξα και ήταν εθιστικά , πολύ νόστιμα - προχθές έφαγα το τελευταίο και ξέρεις τι??..
ReplyDeleteχιόνιζε στον Πειραιά (τυχαίο ??) , χθες αγόρασα κι άλλα φιστίκια αιγίνης .Μπράβο σου !!!
RitaD.
Κίτα σύμπτωση!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν Ρίτα :)
DeleteΜάγδα, τα έχεις ξεφλουδίσει τα cocoa nibs?
ReplyDeleteΒάσια
Καλησπέρα Βάσια. Όχι, δεν τα έχω ξεφλουδίσει. Όπως τα αγόρασα είναι.
Delete