Sunday, December 30, 2012

Το ρόδι της Πρωτοχρονιάς

Το ρόδι ανέκαθεν ήταν ένα φρούτο με ισχυρό συμβολισμό στην ελληνική παράδοση. Στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε τη γέννηση, τον θάνατο και την αναγέννηση και σήμερα ο καρπός εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας και γονιμότητας.






Την Πρωτοχρονιά, σε πολλά σπίτια της Ελλάδας, παραδοσιακά σπάζεται το ρόδι στο κατώφλι για να φέρει γούρι στην οικογένεια. Δεν ξέρω αν εσείς τηρείτε αυτό το έθιμο αλλά στη δική μου οικογένεια, εγώ είμαι αυτή που το σπάω σχεδόν κάθε χρόνο. Έχω τη φήμη πως είμαι γουρλού κι έτσι λίγα δευτερόλεπτα πριν μπει ο καινούριος χρόνος εγώ βρίσκομαι έξω από το σπίτι, με το ρόδι στο χέρι, να περιμένω να μπω πανηγυρικά, με το δεξί φυσικά, και να σπάσω με όλη μου τη δύναμη το φρούτο στο πάτωμα. Το ευχαριστιέμαι για να πω την αλήθεια. Υποτίθεται πως όσα περισσότερα σποράκια εκτιναχθούν μέσα απ' τον καρπό, τόσο καλύτερη θα είναι η νέα χρονιά.






Το ρόδι, όσο συμβολικό κι αν είναι στην ελληνική κουλτούρα, δεν έχει περίοπτη θέση στην κουζίνα. Δεν το χρησιμοποιούμε συχνά σε φαγητά ή γλυκά παρά προτιμούμε ν' απολαμβάνουμε τα σποράκια του φρούτου σκέτα.






Εγώ συνηθίζω να τα προσθέτω σε σαλάτες ή να τα χρησιμοποιώ για να γαρνίρω διάφορα πιάτα και το πετιμέζι ροδιού είναι από τα αγαπημένα μου κατασκευάσματα για χρήση σε μαρινάτες και αλείμματα αλλά εκεί που μου αρέσει περισσότερο το ρόδι, είναι σε επιδόρπια. Η όξινη και συνάμα γλυκιά του γεύση είναι μοναδική και δένει αρμονικά με διάφορες άλλες γλυκιές γεύσεις όπως της βανίλιας και της σοκολάτας.






Η βανίλια είναι παρούσα σε αυτό το επιδόρπιο όπου μαζί με το γάλα καρύδας αποτελούν τις κύριες γεύσεις μιας πανακότας με ζελέ ροδιού. Ο συνδυασμός βανίλιας-καρύδας είναι κλασικός και πάντα πετυχημένος, η γεύση του ροδιού όμως είναι αυτή που τον εξυψώνει και κάνει αυτό το επιδόρπιο εκπληκτικό.






Η βελούδινη υφή της πανακότας ταριάζει άψογα με το απαλό ζελέ και τα τραγανά, γκρενά, φρέσκα σποράκια του φρούτου. Κομψό, εξωτικό, γιορτινό, ανάλαφρο, αυτό το επιδόρπιο είναι ιδανικό για να κλείσει ένα πλούσιο εορταστικό ή Πρωτοχρονιάτικο γεύμα.






Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά γεμάτη αγάπη, υγεία και καλοτυχία!!











Πανακότα Καρύδας και Βανίλιας με Ζελέ Ροδιού

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να αφαιρέσετε τα σποράκια απ' το ρόδι είναι ο εξής: κόψτε το φρούτο στη μέση κατά πλάτος, πάρτε το μισό και με μια ξύλινη κουτάλα χτυπήστε το δυνατά απ' την πλευρά της φλούδας του πάνω από ένα μεγάλο μπωλ. Τα σπόρια θα πεταχτούν μέσα απ' το ρόδι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Προσέξτε μόνο μην πιτσυλιστείτε.






Μερίδες: 8-10 μεγάλα ποτήρια ή 18-20 μικρά (σφηνάκια βότκας)

Υλικά

για την πανακότα
500 ml γάλα καρύδας, πλήρες
500 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
230 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο
8 φύλλα ζελατίνης

για το ζελέ ροδιού
4 φύλλα ζελατίνης
480 ml φρέσκο χυμό ροδιού (ή συσκευασμένο 100% φυσικό χυμό ροδιού)
2 κουταλάκια γλυκού ψιλή ζάχαρη
60 ml νερό

Σπόρια φρέσκου ροδιού, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, μεγάλη κανάτα


Προετοιμασία

για την πανακότα
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το γάλα καρύδας, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το λοβό βανίλιας και τα σποράκια της. Ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, αφαιρέστε την κατσαρόλα απ'τη φωτιά, τοποθετήστε το καπάκι και αφήστε να σταθεί για 20 λεπτά.

Εντωμεταξύ, σ' ένα μικρό μπωλ, βάλτε τα 8 φύλλα ζελατίνης και καλύψτε τα με νερό βρύσης. Αφήστε τα για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν κι έπειτα αδειάστε το νερό και στείψτε τα φύλλα ζελατίνης καλά με τα χέρια σας.


Αφαιρέστε τον λοβό βανίλιας απ' το μείγμα της πανακότα, προσθέστε τα φύλλα ζελατίνης κι ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ώστε να διαλυθούν. Περάστε το μείγμα μέσα από ένα ψιλό κόσκινο και αφήστε το να πέσει μέσα σε μια κανάτα.

Γεμίστε τα ποτήρια σας κατά τα 2/3 με το μείγμα της πανακότα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες μέχρι να σφίξει καλά. Αν χρησιμοποιήσετε μικρά ποτήρια, τότε θα χρειαστεί λιγότερη ώρα για να σφίξει η πανακότα.

για το ζελέ ροδιού
Σ' ένα μικρό μπωλ, βάλτε τα 4 φύλλα ζελατίνης και καλύψτε τα με νερό βρύσης. Αφήστε τα για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και μετά αδειάστε το νερό και στείψτε τα καλά με τα χέρια σας.

Εντωμεταξύ, σ' ένα κατσαρολάκι, προσθέστε τον χυμό ροδιού, τη ζάχαρη και το νερό (60 ml) και τοποθετήστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά, προσθέστε τα φύλλα ζελατίνης κι ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ώστε να διαλυθούν. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια κανάτα.

Μοιράστε το μείγμα του ζελέ στα ποτήρια, ρίχνοντάς το προσεκτικά πάνω από την κρύα πανακότα.
Επιστρέψτε τα ποτήρια στο ψυγείο κι αφήστε τα μέχρι να δέσει το ζελέ, γύρω στις 3 ώρες. Θα πάρει λιγότερη ώρα αν χρησιμοποιήσετε μικρά ποτήρια.

Σερβίρετε το επιδόρπιο γαρνιρισμένο με μπόλικα σποράκια φρέσκου ροδιού.

Το επιδόρπιο κρατάει άψογα στο ψυγείο για 4-5 μέρες.







25 comments:

  1. Χρόνια πολλά και καλή δημιουργική χρονιά!!!

    ReplyDelete
  2. Είμαι επιφυλακτική μόνο για το γάλα καρύδας, προσωπικά με την καρύδα δεν έχω πολύ καλή σχέση.
    Έχω ξετρελαθεί με τις φωτογραφίες σου και τα χρώματα,τις κοιτάμε παρέα με τον Θ. και σχολιάζουμε πάντα με καλά λόγια.
    Καλή Πρωτοχρονιά κι εύχομαι το ρόδι να σου φέρει την καλύτερη τύχη για 2013.

    ReplyDelete
  3. Άρτεμις & Ξανθή, σας ευχαριστώ πολύ! Να έχετε μια Καλή Χρονιά με υγεία κι ευτυχία και το νέο έτος να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε! Σας φιλώ πολύ και τις δυο!!

    ReplyDelete
  4. Πολύ όμορφο και ελαφρύ επιδόρπιο!
    Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

    ReplyDelete
  5. Μάγδα
    Με το κόκκινο της φωτιάς να διακοσμεί το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου και το κόκκινο της καρδιάς,αυτό του πάθους και της αλήθειας,να δεχτείς κάθε χαρά και ευλογία στο σπιτικό σου τη νέα χρονιά!!Καλή Πρωτοχρονιά!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  6. Καλή Χρονιά με υγεία και πολύ τύχη!!!!
    Πολύ ωραιο γλυκό, ελαφρύ και φωτογενές....

    ReplyDelete
  7. Egrapses pali!!!!!!!
    Fisika tha dokimastei kai afto to gliko!!!
    Xtes pantos, tsakisame me tous filous ta sokolatakia me ti krema kastano!!!
    Aresan poli!!!!!!

    Kali Xronia!!!!

    ReplyDelete
  8. Μάγδα, καλή χρονιά! Υγεία, ευτυχία και ότι άλλο επιθυμείς! Γεμάτη γλύκα και χρώματα, όπως το εξαιρετικό σου επιδόρπιο!
    Καλή Πρωτοχρονιά!

    ReplyDelete
  9. Καλή Πρωτοχρονιά!
    Καλή Χρονιά!

    Να αφήσει στο τέλος της γλύκα και χρώμα, όπως η ρόδινη Πανακότα!

    Z.

    ReplyDelete
  10. mia maria, Foteini Thes, thegreenmixer, peps, Ειρήνη Ε., Kitchen Stories — σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! Να είστε όλοι καλά και να έχετε μια Καλή Χρονιά με υγεία κι ευτυχία!!

    ReplyDelete
  11. Εύχομαι ότι καλύτερο για την νέα χρονιά! Υγεία , αγάπη , ευτυχία, δουλειά και ότι άλλο επιθυμείς !
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  12. Ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά! Μακάρι το 2013 να σου φέρει μόνο όμορφες στιγμές και χαμόγελα!
    Για το γλυκό σου δεν μπορώ να πω πολλά! Είναι απολύτως του γούστου μου και το θεωρώ απλά εξαιρετικό! Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Notoula, sundayspoon — σας ευχαριστώ πολύ! Ό,τι καλύτερο εύχομαι και σε εσάς να φέρει η νέα χρονιά!!

    ReplyDelete
  14. Καλή Χρονιά αγαπητή Μάγδα!
    Όμορφη...σαν τις πανέμορφες φωτογραφίες σου.
    Και ρόδινη... όπως το χρώμα του ροδιού!

    Έχω δυο ρόδια σε αναμονή, έχω έτοιμο χυμό ροδιού επίσης, γάλα καρύδας δεν διαθέτει το κατάστημα, αλλά με την βανίλια νομίζω πως και το κλασσικό γάλα θα είναι ότι πρέπει για μια δοκιμή :-)
    Χρόνια Πολλά.

    ReplyDelete
  15. Τι όμορφο ποστ! Λατρεύω τα ρόδια! Καλή χρονιά εύχομαι, το 2013 να είναι όμορφο, ήσυχο και δημιουργικό για όλους μας.

    ReplyDelete
  16. Kαλή Χρονιά Μάγδα με όμορφα πράγματα και ότι καλύτερο.

    Φανταστικές οι φωτογραφίες σου και το χρώμα του ροδιού πολύ ζωντανό.
    Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκό. Θα ηθελα πολύ να το δοκιμάσω, αλλά τα ρόδια που έχω δεν είναι τόσο κόκκινα (μη σου πω καθόλου)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  17. Καλή χρονιά, με τόσες ευχές, όσα τα σπόρια του καλότυχου ροδιού σου!

    ReplyDelete
  18. Καλή Χρονιά! Τέλεια η ιδέα με τα ρόδια, όμορφο γλυκό..

    ReplyDelete
  19. Eύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
    Και φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!

    ReplyDelete
  20. Καλή Χρονιά σε όλους!! Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για τις ευχές σας!!

    ReplyDelete
  21. Μοσχοβόλησε η κρεμούλα και τι υπέροχο χρώμα το ρόδι!!!!
    Να είσαι καλά
    Καλή χρονιά
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  22. Αγαπητή Μάγδα αλλά και Σ, (αφού πολλές από τις υπέροχες γευστικές δημιουργίες γίνονται, υποθέτω για τον Σ)
    Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη , ηρεμία, δημιουργικότητα....

    Μάγδα, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν οι συνταγές σου θα μπορούσαν να εκτυπώνονται σε φιλική προς το περιβάλλον μορφή.
    Προσπάθησα να τυπώσω μια συνταγή σου και προέκυψαν 14 σελίδες, εννοείται με τις υπέροχες φωτογραφίες σου και όλα τα σχόλιά σου. Άραγε γίνεται να τυπώνεται μόνο η συνταγή σε 2-3 σελίδες; ή δεν κάνω κάτι σωστά εγώ;
    Ευχαριστώ πολύ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γκέλυ. Εγώ κι ο Σ σ'ευχαριστούμε για τις ευχές και ανταποδίδουμε.
      Το σχόλιό σου είναι πολύ εύστοχο και η αλήθεια είναι πως δεν το είχα σκεφτεί ποτέ το θέμα της εκτύπωσης. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα προς το παρόν αλλά θα το ψάξω μήπως μπορώ να βρω κάποιο τρόπο για επιλογές εκτύπωσης. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  23. Μάγδα σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές. Παρόλο που πέρασε αρκετός καιρός έκανα αυτή τη συνταγή προχθές και θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι! Μόλις έβαλα τη ζελατίνη στο μείγμα με το χυμό ροδιού, αυτό άλλαξε αμέσως χρώμα και έγινε καφετί!!! Έχεις καμιά ιδέα γιατί έγινε αυτό;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρία και σ'ευχαριστώ!
      Και το δικό μου μείγμα άλλαξε λίγο χρώμα μετά την προσθήκη ζελατίνης, έγινε πιο θαμπό, έχασε λίγη από την κοκκινάδα του ροδιού, αλλά δεν έγινε καφετί όπως το δικό σου. Δεν ξέρω γιατί σου άλλαξε εντελώς το χρώμα. Η ποιότητα της ζελατίνης ίσως;

      Delete