Friday, March 26, 2010

Τεράστια φασόλια και μικρά τσίλι

Το Πάσχα κοντοζυγώνει κι η περίοδος νηστείας συνεχίζεται. Είναι δύσκολη εποχή γι' αυτούς που νηστεύουν, στερούμενοι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εγώ δε συμπεριλαμβάνομαι σ' αυτή την κατηγορία αλλά ξέρω καλά πως κάποιοι "υποφέρουν" περισσότερο από άλλους. Είναι πολλοί αυτοί που η όρεξή τους τραβάει μια ζουμερή μπριζόλα και μερικά τηγανητά αυγά, που ονειρεύονται φρεσκοψημένες τυρόπιτες κι αφράτα κεφτεδάκια και οι περισσότεροι απ' αυτούς περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα του Πάσχα για να απολαύσουν το απίστευτα υπέροχο αρνάκι.






Στην Ελλάδα, την ημέρα του Πάσχα, κάθε νοικοκυριό ψήνει και το δικό του αρνί στη σούβλα (ζητώ συγνώμη από τους χορτοφάγους που διαβάζουν αλλά αυτή είναι η παράδοση) καθώς και το δικό του κοκορέτσι το οποίο είναι (χορτοφάγοι κλείστε τα μάτια!) εντόσθια όπως γλυκάδια, νεφρά, καρδιές, πνευμόνια τυλιγμένα με έντερα αρνιού και ψημένο στη σούβλα. Ξέρω πως για εσάς που δε το έχετε δοκιμάσει ή που δε γνωρίζετε καν την ύπαρξή του ν' ακούγεται μάλλον σαν κάτι που δε θα θέλατε ποτέ να βάλετε στο στόμα σας, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω πως είναι εκπληκτικά νόστιμο. Αυτό είναι όμως θέμα μιας άλλης μελλοντικής ανάρτησης και μάλλον θα πρέπει να βρίσκομαι στην Ελλάδα για να την γράψω, διότι στην Ολλανδία δε μπορείς έτσι απλά να πας στον χασάπη σου και να ζητήσεις ένα κοκορέτσι. Όταν του εξηγήσεις τί ακριβώς είναι, το πιθανότερο είναι να πάθει εγκεφαλικό.






Τώρα θα μου πείτε, τί σχέση έχει το αρνί με τα φασόλια; Φαινομενικά καμία, αλλά για μένα είναι το κοντινότερο πράγμα στο κρέας που μπορώ να φάω χωρίς να τρώω κρέας. Ουσιαστικά, τρώγοντας φασόλια παίρνεις όλες τις θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες χωρίς να παίρνεις τις τοξίνες. Δεν είναι τέλειο; Όταν όμως λέω φασόλια δεν εννοώ τα απλά, μικρά, αξιολύπητα φασόλια που τρώνε οι περισσότεροι και που δυστυχώς πολλοί αγοράζουν σε κονσέρβες, αλλά τα εξαίσια, τεράστια, ξερά ελληνικά φασόλια γίγαντες, ίσως τα καλύτερα φασόλια του κόσμου.






Οι γίγαντες είναι τα πιό νόστιμα και χορταστικά όσπρια και φυσικά το κύριο συστατικό του εξαίσιου ελληνικού φαγητού "Γίγαντες στο φούρνο", το οποίο είναι και το αγαπημένο μου φαγητό με λευκά φασόλια. Αρχικά, τα φασόλια βράζονται σε μπόλικο νερό για να μαλακώσουν, έπειτα καλύπτονται από μια πλούσια σάλτσα ντομάτας και κόκκινης πιπεριάς και μπαίνουν στο φούρνο για να ψηθούν και να γίνουν τραγανά. Όπως και με κάθε άλλο ελληνικό φαγητό, έτσι κι εδώ κάθε μάγειρας ή μαγείρισσα βάζει τη δική του προσωπική πινελιά στο πιάτο. Η δική μου προσωπική πινελιά είναι μια μάλλον φλογερή πινελιά. Καυτές κόκκινες πιπεριές τσίλι και μπούκοβο. Το μπούκοβο είναι το αντίστοιχο των καυτών ξερών νιφάδων τσίλι κι είναι πολύ καυτό. Αν προσθέσεις πάρα πολύ, είναι ικανό να καταστρέψει το πιάτο.





Αυτό εδώ λοιπόν είναι ένα καυτό και πικάντικο ελληνικό φαγητό. Ή τουλάχιστον η δική μου εκδοχή είναι έτσι. Ασφαλώς μπορείτε να το προσαρμόσετε στην προσωπική σας ανοχή για καυτερές γεύσεις, αλλά είναι και κάποια υλικά που δε χρειάζονται καμία προσαρμογή. Ένα απ' αυτά είναι κι ο πλατύφυλλος μαϊντανός. Με ενοχλεί που ο μαϊντανός είναι τόσο υποτιμημένος, είναι ένα τόσο όμορφο μυρωδικό με μια τόσο φρέσκια κι αρωματική γεύση που πραγματικά συμπληρώνει τους γίγαντες κι ισορροπεί τις καυτές νότες. Επαναλαμβάνω όμως, πλατύφυλλος μαϊντανός κι όχι ο σγουρός. Αυτός είναι μόνο για διακόσμηση.






Είναι ένα κύριο πιάτο που μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη οικογένεια. Εγώ το συνοδεύω με ένα τεράστιο κομμάτι σκληρής φέτας που έχω πασπαλίσει με ελληνική ξερή ρίγανη και έχω στάξει λίγο ελαιόλαδο από πάνω, και με μερικές ελιές Καλαμών. Μη ξεχάσετε να' χετε και μπόλικο ψωμί στο τραπέζι για να μαζέψετε όλη αυτή τη γευστική σάλτσα που καλύπτει τους γίγαντες.






Αυτό που είναι ενδιαφέρον με το φαγητό αυτό είναι ότι περάν του ότι είναι ένα φοβερά ικανοποιητικό κυρίως πιάτο, είναι επίσης ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που σερβίρεται σε μικρό πιάτο και συνοδεύεται με ούζο ή μπύρα. Έχετέ το υπ' όψιν σας την επόμενη φορά που θα οργανώσετε ένα δείπνο με φίλους, κάντε μια βραδιά με ποικίλα νόστιμα μεζεδάκια και μη παραλείψετε να συμπεριλάβετε κι αυτούς εδώ τους γίγαντες.













Καυτοί & Πικάντικοι Γίγαντες στο Φούρνο-Πλακί

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φρέσκο καυτό κόκκινο τσίλι βρείτε ή προτιμάτε. Είναι θέμα προσωπικής γεύσης και αντοχής στη θερμότητα που προκαλεί. Καλό θα είναι όποιο τσίλι τελικά χρησιμοποιήσετε να είναι κάποιο που έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν για να μην έχετε εκπλήξεις. Εγώ χρησιμοποίησα Ταϋλανδέζικο τσίλι γιατί μ' αρέσει το πόσο καυτερό είναι αλλά προσέξτε, μη το χρησιμοποιήσετε εκτός αν σας αρέσουν οι εξαιρετικά καυτερές γεύσεις.
Αν δε σας αρέσουν τα τσίλι τότε απλά παραλείψτε τα απ' τη συνταγή.
Δε ξέρω αν είναι δυνατόν να βρει κάποιος μπούκοβο εκτός Ελλάδας, έτσι αντ' αυτού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς ή το τούρκικο μείγμα μπαχαρικών Pul Biber το οποίο μοιάζει πολύ με το μπούκοβο. Δε θα σας πρότεινα να το παραλείψετε απ' τη συνταγή καθότι δεν είναι τόσο καυτερό αν χρησιμοποιηθεί σε μικρή ποσότητα, όπως σε αυτή τη συνταγή, και δίνει πολύ ωραία γεύση στο πιάτο.







Μερίδες: 4-6 κυρίως πιάτα

Υλικά
500 γρ. λευκά φασόλια γίγαντες
Νερό
2 1/2 κούπες ζουμί από το βράσιμο των φασολιών
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
400 γρ. φρέσκιες ντομάτες, χωρίς φλούδα και σπόρους, κομμένες σε κύβους ή ντομάτες κονκασέ σε κομματάκια
3 κουταλάκια γλυκού πελτέ ντομάτας
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρές λωρίδες
Μια πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
1/4 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
2 φρέσκα κόκκινα καυτερά τσίλι (προαιρετικά)
2 κουταλιές σούπας πλατύφυλλο μαϊντανό με κοτσάνια, ψιλοκομμένο, συν έξτρα για το σερβίρισμα


Προετοιμασία
Μουσκέψτε τα ξερά φασόλια τοποθετώντας τα σ' ένα μεγάλο μπωλ και γεμίζοντάς το με νερό, έτσι ώστε τα φασόλια να καλυφθούν εντελώς. Αφήστε τα στο νερό για 12-16 ώρες. Είναι καλό να το κάνετε από βραδύς για να είναι έτοιμα την επόμενη μέρα.
Σουρώστε τα και ξεπλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό και βράστε τα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 1 ώρα περίπου μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν αλλά να μην έχουν ψηθεί εντελώς. Δέκα λεπτά πριν να είναι έτοιμα ρίξτε λίγο αλάτι στην κατσαρόλα. Μην αλατίσετε τα φασόλια νωρίτερα γιατί θα σκληρύνουν.
Σουρώστε τα και κρατήστε το ζουμί.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Εντωμεταξύ ξεκινήστε να φτιάχνετε τη σάλτσα.
Κόψτε τα τσίλι στη μέση κατά μήκος, αφαιρέστε μεμβράνες και σπόρους με την άκρη του μαχαιριού σας, πλύντε τα κάτω από τρεχούμενο νερό και κόψτε τα σε λεπτές φέτες*.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεστάνετε το ελαιόλαδο και ρίξτε τα κρεμμύδια. Σωτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και προσθέστε το σκόρδο. Σωτάρετε για άλλο 1 λεπτό και προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ, τον μαϊντανό, τα τσίλι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπούκοβο. Ανακατέψτε και ρίξτε 2/3 κούπας νερό βρύσης. Ανακατέψτε και πάλι κι αφήστε να πάρει μια βράση. Αμέσως κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε τη σάλτσα για 20 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμη ρίξτε τις κόκκινες πιπεριές κι ανακατέψτε. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη βγάλτε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά κι αφήστε την στην άκρη.

Μεταφέρετε τα βρασμένα φασόλια σ' ένα μεγάλο γυάλινο ή κεραμικό ταψί φούρνου (εγώ χρησιμοποίησα ένα κεραμικό ταψί μεγέθους 36 εκ. x 25 εκ.) και ρίξτε τη σάλτσα πάνω απ' τα φασόλια. Ανακατέψτε για να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα και προσθέστε 2 1/2 κούπες απ' το ζουμί που έβρασαν τα φασόλια. Βάλτε προσεκτικά το ταψί στο τελευταίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 45 λεπτά μέχρι τα φασόλια να είναι μαλακά, σχεδόν να λιώνουν εσωτερικά και να είναι τραγανά με χρυσοκάστανο χρώμα εξωτερικά.

Βγάλτε το ταψί απ' το φούρνο, πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.


*Όταν χειρίζεστε τσίλι, ειδικά τα πολύ καυτερά, είναι καλό να φοράτε πλαστικά γάντια. Διαφορετικά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή με αυτά και να αποφεύγετε ν' αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.






22 comments:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση!!
    Τους γίγαντες τους αγαπάμε πολύ, έτσι στην τελευταία μας επίσκεψη στις Πρέσπες αγοράσαμε και κάποιους πολύχρωμους.
    Τσίλι δεν θα έβαζα γιατί κάποιοι λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν στην οικογένεια.
    Προσθέτω όμως λουκάνικο πικάντικο για τις μέρες εκτός νηστείας.
    Πεθύμησες κοκορέτσι;;πολύ μου άρεσε αυτό που λες για τον χασάπη και το κοκορέτσι που να ξέρει από τέτοια!!!
    Εγώ μόλις έγραψα ανάρτηση με τα σχετικά!!
    Καλό Πάσχα!!!!

    ReplyDelete
  2. Ξανθή δεν έχω φάει ποτέ πολύχρωμους γίγαντες, ούτε καν ήξερα την ύπαρξή τους. Όταν έρθω Ελλάδα θα αγοράσω σίγουρα. Όσο για το κοκορέτσι, άσε μου λείπει πολύ εδώ. Καλό Πάσχα!!

    ReplyDelete
  3. Από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά! Τίποτα νοστιμότερο από γίγαντες με ένα κομμάτι φέτα δίπλα!!Βέβαια εμείς πολύ καυτερά δεν τα κάνουμε, αν και τώρα τελευταία το προσπαθούμε:)
    Πολύ ωραίο και χρήσιμο το μπλόγκ σου, στο έχω πει;

    ReplyDelete
  4. I love gigantes but I make them without chili peppers because of the kids but my Father in Law loves his to be hot hot hot!

    ReplyDelete
  5. big mama, να'σαι καλά! Σ'ευχαριστώ πολύ :)

    Cupcakes, many people love them hot, they're the best like that!

    ReplyDelete
  6. Εξαιρετική η συνταγή σου Μάγδα και υπέροχη η παρουσίαση!!!
    Μου άνοιξες την όρεξη για γίγαντες χοτ :)
    Είχα πολύ καιρό να φάω κοκορέτσι. Το Σ/Κ είχαμε πάει στη Λαμία και το πρώτο πράγμα που μας είπαν στην ταβέρνα όταν ρωτήσαμε "τί έχει" ήταν "κοκορέτσι, σπληνάντερο, κοντοσούβλι.." (να συνεχίσω;)
    Οπότε καταλαβαίνεις...

    Καλή Μ.Εβδομάδα σου εύχομαι και καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  7. Καλό μήνα!
    Χθες τους έφτιαξα τους γίγναντές σου και ήταν υπέροχοι! Το τσίλι τους έδωσε άλλη χάρη!
    Σε ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή!
    Χρόνια πολλά Μάγδα μου, Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  8. Πολύ ωραίο ποστ! Λατρεύω τους γίγαντες!
    Πολύ θα ήθελα να δω τα μούτα ενός χασάπη εκεί καθώς θα έτρωγα μπροστά του κοκορέτσι! χαχα!
    Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  9. gvarvakis, γιατί μου το κάνεις αυτο;; Αχ κοκορετσάκι... Καλό Πάσχα!

    Αγγελική μου να' σαι καλά, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Καλή Ανάσταση!

    Κική θα είχε πάρα πολύ πλάκα, άσε! Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  10. Ευχαριστώ που με έμαθες επιτέλους τί είναι μπούκοβο! :)

    Ελενα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Έλενα. Παρακαλώ :)

      Delete
  11. Καλημέρα και από μένα!

    Φτιάχνω σήμερα για δεύτερη φορά αυτούς τους ωραίους γίγαντες και εύχομαι να τους δοκιμάσει ο γιός μου, γιατί την τελευταία φορά, πριν 2 εβδομάδες, ούτε τους άγγιξε (κλείνει τα 2 σε ένα μήνα περίπου)! Γι'αυτό το λόγο τους κάνω και χωρίς το τσίλι, αλλά κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω και με λίγα.

    Μάγδα, έχω πάλι μια ερώτηση, με αφορμή τη συνταγή αυτή, αλλά που αφορά γενικότερα πολλές συνταγές:
    Στη σάλτσα με τις ντομάτες, ξέρεις γιατί βάζουμε και το χυμό (ή τις φρέσκες ντομάτες) και πελτέ; Δεν είναι το ίδιο; Με άλλα λόγια, τι προσφέρει ο πελτές στη σάλτσα;

    Μπορεί να είναι χαζή η ερώτηση, αλλά είμαι σχετικά καινούρια μαγείρισσα και θέλω να μαθαίνω τα πάντα σε βάθος!

    Χρησιμοποίησα γίγαντες Βοϊων και έχουν απίθανη γεύση! Τους βρίσκω στο τούρκικο σουπερ μάρκετ, μαζί με πολλά άλλα υλικά που δε βρίσκω αλλού

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Αγγελική

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλσπέρα Αγγελική και να χαίρεσαι τον γιόκα σου!
      Ο πελτές δίνει πιο έντονη γεύση ντομάτας καθώς είναι συμπυκνωμένος χυμός, κι επισης πήζει λίγο τη σάλτσα. Καμιά φορά χρειάζεται να βάλεις και λίγη ζάχαρη όταν βάζεις πελτέ σε σάλτσες γιατί είναι ξινούτσικος. Ελπίζω να σε βοήθησα :)

      Delete
    2. Ευχαριστώ πολύ. Όσο τους φτιάχνω, τόσο μου γεννιούνται απορίες με στόχο την τελειοποίηση του αποτελέσματος.
      Όσον αφορά στο σκεύος που μπαίνει στο φούρνο τώρα: Έχω ένα γυάλινο πυρεξ οβάλ και ένα μαύρο μαντεμένιο. Μέχρι τώρα τους έβαζα στο πυρεξ, ακολουθώντας τις οδηγίες σου. Σήμερα μου γεννήθηκε όμως η απορία γιατί προτείνεις γυαλί ή κεραμικό υλικό; Τί ρόλο παίζει στο τελικό αποτέλεσμα;
      Γενικά, έχω παρατηρήσει ότι το μαντέμι μού τα καίει λίγο τα φαγητά στις άκρες. Ίσως είναι πιο λεπτό το τοίχωμα και περνά η θερμότητα πιο πολύ...
      Θα ήθελα τη γνώμη του ειδικού, δηλαδή τη δικιά σου!
      Φιλιά,
      Αγγελική

      Delete
    3. Καλησπέρα Αγγελική. Ίσα-ίσα που το πιο βαρύ σκεύος (πυρέξ ή κεραμικό/πήλινο όπως γράφω) συγκρατεί την θερμότητα και ψήνονται καλύτερα και πιο ομοιόμορφα τα φαγητά. Αλλά χρησιμοποιώ τακτικά και κανονικό ταψί (αλουμίνιο/ανοξείδωτο). Ωστόσο, δεν θα σου πρότεινα επουδενί να χρησιμοποιήσεις μαντέμι και δη μαύρο. Σε αυτό σίγουρα θα σου καούν γιατί θερμαίνεται πάαααρα πολύ. Όλα τα υπόλοιπα μια χαρά δουλεύουν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο σε βολεύει.

      Delete
    4. Ω, σε ευχαριστώ πολύ! Μόλις βγήκε το πυρεξ από το φούρνο. Χαίρομαι που έμαθα κάτι πάλι σήμερα!

      Delete
    5. Παρακαλώ! Καλοφάγωτο!!

      Delete
  12. Καταπληκτικη συνταγη.Μπραβο

    ReplyDelete
  13. Εκπληκτικη συνταγη ,η καλλυτερη.Ασχολουμαι χρονια με την μαγειρικη,και το blog εχει φοβερες συνταγες.Μπραβο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ!! Να είσαστε καλά!

      Delete
  14. τα φασολια να ειναι 500 γρ πριν η μετα το μουλιασμα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πριν. Αν ήταν μετά, θα το έγραφα.

      Delete