Sunday, May 6, 2012

Γλιστρίδα... έφαγες;

Φαίνεται πως οι εποχές πηγαίνουν ανάποδα στην Ολλανδία. Ο χειμώνας επέστρεψε, δριμύτερος. Τα καλοριφέρ δουλεύουν στο φουλ, οι μάλλινες κάλτσες καλύπτουν και πάλι τα πόδια μου και αποζητώ ξανά πλούσια μαγειρευτά φαγητά και ζεστά ροφήματα.






Στις λαϊκές αγορές όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα ανοιξιάτικα, καταπράσινα λαχανικά και τα πολύχρωμα φρούτα έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους και η ποικιλία με κάνει να ζαλίζομαι γλυκά. Δεν ξέρω τί να πρωτοδιαλέξω.






Η λαχτάρα μου για φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι όπως πάντα μεγάλη κι έτσι χθες, έπειτα από μια ολιγόλεπτη στάση στον οπωροπώλη της γειτονιάς μου, επέστρεψα φορτωμένη με φράουλες, πράσινα σπαράγγια κι ένα μεγάλο μάτσο γλιστρίδα (αλλιώς και αντράκλα).






Σήμερα, έφτιαξα παγωτό φράουλα κι έφαγα γλιστρίδα. Πολλή γλιστρίδα. Την φάγαμε το μεσημέρι σε σαλάτα και έπειτα, το βραδάκι, συνοδευμένη από ένα ζουμερό λαβράκι στο γκριλ.






Ξέρετε γιατί λένε πως έφαγε γλιστρίδα αυτός που μιλάει πολύ; Επειδή η γλιστρίδα αφήνει μια τόσο δροσιστική κι ευχάριστη αίσθηση στο στόμα που σε προδιαθέτει να μιλήσεις, να μοιραστείς. Εγώ μπορεί να έφαγα πολύ από αυτό το νόστιμο κι ευεργετικό ζιζάνιο σήμερα, αλλά δεν θα μιλήσω πολύ.






Το μόνο που θα πω είναι ότι, αν δεν έχετε ακόμα δοκιμάσει γλιστρίδα, κάντε το το συντομότερο δυνατό. Τα πράσινα, ζουμερά της φύλλα έχουν μια κάπως πικρή γεύση με νότες λεμονιού και τα λεπτά, τρυφερά της κοτσάνια μια πιπεράτη χροιά που θυμίζει αμυδρά τη ρόκα.






Η γλιστρίδα δεν είναι και τόσο αγαπητή, επειδή φυτρώνει, εκνευριστικά για κάποιους, παντού, σε αυλές και στις άκρες των δρόμων, αλλά είναι τόσο απίστευτα γευστική που δεν της αξίζει να την σνομπάρουν.
Θα την δοκιμάσετε λοιπόν;


Υ.Γ. Προσεχώς, παγωτό φράουλα!











Σαλάτα με Γλιστρίδα, Αγγούρι, Κόκκινο Κρεμμύδι και Φέτα

Αυτό που θα συμπλήρωνε ιδανικά τις γεύσεις αυτής της σαλάτας, θα ήταν μερικές ελιές θρούμπες που δυστυχώς δεν είχα εύκαιρες. Την επόμενη φορά όμως, που θα είναι συντομότατα, είναι σίγουρο πως θα τις προσθέσω.

Αυτή η σαλάτα είναι αρκετή για ένα ελαφρύ γεύμα για δυο άτομα. Συνοδέψτε τη με φρέσκο ψωμί και λευκό κρασί ή σερβίρετέ την με ένα φιλέτο ψαριού, κοτόπουλο ή και μια μοσχαρίσια μπριζόλα για δείπνο.

Η ποσότητα καθώς και το πάχος ενός κομμένου λαχανικού κάνουν τη διαφορά στη συνολική γεύση ενός πιάτου. Σ' αυτή τη σαλάτα, μ' αρέσει να κόβω σε πολύ λεπτές φέτες το αγγούρι και το κρεμμύδι ώστε η γεύση τους να μην είναι έντονη και να μην επισκιάζει τη γεύση της γλιστρίδας. Ε, ήθελα και μια καλή δικαιολογία για να τεστάρω και το καινούριο μου μαντολίνο, το οποίο αποδείχθηκε θαυματουργό. Το παλιό πήγε στα σκουπίδια.
Αν δεν έχετε μαντολίνο, κόψτε το αγγούρι και το κρεμμύδι σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε μ' ένα κοφτερό μαχαίρι.






Μερίδες: 2

Υλικά
200 γρ. γλιστρίδα, φύλλα και λεπτά κοτσάνια
1/3 μεγάλου αγγουριού, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (γύρω στις 20 φέτες)
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Αλάτι, κατά βούληση
100-150 γρ. φέτα
1 ½ κουταλιά σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
4-5 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Ειδικό εργαλείο: μαντολίνο (προαιρετικά)


Προετοιμασία
Ξεπλύντε καλά τη γλιστρίδα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τη σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή απορροφητικό χαρτί.
Μην την ψιλοκόψετε. Απλά χωρίστε τη σε δυο μέρη, το κομμάτι με τα φύλλα και το μεγάλο κοτσάνι της, και κόψτε σε μικρότερα κομμάτια μόνο τα μακριά κοτσάνια.

Ανακατέψτε τη γλιστρίδα με το κομμένο αγγούρι και το κομμένο κρεμμύδι και αλατίστε κατά βούληση. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπωλ για σαλάτα, κομματιάστε τη φέτα με τα χέρια σας από πάνω και περιχύστε με το ξίδι και το ελαιόλαδο.

Σερβίρετε αμέσως.





16 comments:

  1. Πολύ όμορφη, απλή, δροσερή και καλοκαιρινή σαλάτα!
    Όσο για τον καιρό, μια απο τα ίδια κι εδώ... Όσο χειμώνα δεν νιώσαμε τον Φλεβάρη, τον νιώθουμε τώρα τον Μάη...

    ReplyDelete
  2. Μάγδα, καλημέρα. Πολύ ωραία η παρουσίαση της γλυστρίδας. Νόστιμο χορταρικό, αλλά παραγκωνισμένο. Φυτρώνει μόνο του καμμιά φορά στις γλάστρες μου και το βάζω σαν συμπλήρωμα στις σαλάτες, ειδικά στην ντοματοσαλάτα με αγγούρι πηγαίνει πολύ, αλλά και σε πράσινες σαλάτες. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο από τη ρόκα.
    Όμορφη η σαλάτα σου και τα υλικά μας προϊδεάζουν για τη νόστιμη γεύση της.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Εδώ ακόμη δεν έχει φανεί η γλιστρίδα, εγώ την έχω κάνει τουρσί από πέρσι και προσθέτουμε από αυτή στις σαλάτες μας.

    ReplyDelete
  4. Αγαπάμε πολύ τη γλιστρίδα!!! Τόσο που την έχουμε και σε τουρσί για να την τρώμε όλο το χρόνο!!!! και μετά μπλα μπλα μπλα μπλα.... :-)
    υγ. Έλα μια βόλτα από δω να φορτώσεις ήλιο!!!

    ReplyDelete
  5. Ωραία και δροσερή η σαλάτα σου??
    Επιασε κρύο στην Ολλανδία??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Μάγδα μου και καλή εβδομάδα!
    Πολύ δροσερή και καλοκαιρινή η σαλάτα σου! Ωραίος ο συνδυασμός υλικών, πρέπει να ήταν πολύ απολαυστική!
    Γλιστρίδα έχω πολλά χρόνια να φάω (παραμένω ωστόσο λαλίστατη!). Θυμάμαι πως η γιαγιά μου εμπλούτιζε με αυτή τη χωριάτικη σαλάτα!!
    Ωραίο και το καινούριο logo του blog!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Λιτή και νόστιμη η σαλάτα σου!!!
    Μ' αρέσει η γλιστρίδα!!!
    Θα τη δοκιμάσω!!!

    ReplyDelete
  8. πολυ δροσερη φαινεται και ειναι οτι πρεπει για εδω που εχουμε αρκετη ζεστη!!μου αρεσε πολυ το μαντολινο!!!!!!!το ζηλεψα χαχαχα...........

    ReplyDelete
  9. Όχι πως η καλοκαιρινή σου σαλατούλα δεν είναι ωραία και ευπαρουσίαστη, αλλά αυτό το "προσεχώς παγωτό φράουλα" πολύ θα ήθελα να το ΔΩ!!!

    ReplyDelete
  10. Ε εντάξει Μάγδα μου τα τελευταία κρύα πιστεύω πως είναι..
    Τέλεια η σαλατούλα σου κ εγώ την αγαπώ την γλυστρίδα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Μου αρέσει πολύ η σαλάτα σου.Αύριο λέω να κάνω το μπριάμ σου,που το είχα ξανακάνει και η φαμίλια έδωσε έγκριση :).Περιμένω υπομονετικά το παγωτό και με γεια το νέο σου λουκ!..Όλγα

    ReplyDelete
  12. Πολύ όμορφη παρουσίαση.
    Εδώ παραέχει καλοκαίρι...

    ReplyDelete
  13. Καλή εβδομάδα σε όλους!

    Jenny — κι εσείς τα ίδια ε; Δεν ξέρω γιατί αλλά ΝΥ και Ολλανδία έχουμε πάντα τον ίδιο καιρό. Παράξενο.

    Ειρήνη Ε. — ταιριάζει άψογα σε ντοματοσαλάτα, έχεις δίκιο, όπως και με αγγουράκι και γιαούρτι.

    Ξανθή — είδα στο blog σας μια συνταγή της Λίνας για τουρσί γλιστρίδα και την έχω στα υπόψιν. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι, ανυπομονώ να την φτιάξω.

    Arti — αχ τί ωραία που θα ήταν να μπορούσα να έρθω για λίγες μέρες. Το καλοκαίρι όμως κοντοζυγώνει!

    ΕΛΕΝΑ — άσε, κρύο δε λες τίποτα! Εκεί που είπαμε ότι μπήκε επιτέλους η άνοιξη, ήρθε πάλι ο χειμώνας!

    Ερμιόνη — α το πρόσεξες; :) Ευχαριστώ!
    Πάντως εγώ όση γλιστρίδα κι αν φάω δεν μιλάω πολύ. Δεν με πιάνει!

    peps — πολλές φορές δεν χρειάζονται και πολλά υλικά για να γίνει κάτι νόστιμο. Ειδικά όταν πρόκειται για φρέσκιες σαλάτες.

    Nasia — χεχε και κόβει τέλεια!!

    Penelope — έρχεται λείαν συντόμως :)

    Eri — ναι, το ελπίζω. Άτιμη βόρεια Ευρώπη!

    Βάσω — αα τέλεια. Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε και πάλι!
    Είσαι πολύ παρατηρητική :) Σ' ευχαριστώ!

    manousina — ευχαριστώ! Ναι, μου τα λένε ότι έχετε σκάσει από τη ζέστη και όχι μόνο...

    ReplyDelete
  14. Από τις αγαπημένα μου ζιζάνια! Σε πολλές εκδοχές, αλλά η απλή η καλύτερη!

    ReplyDelete
  15. όμορφη δροσερή και εξαιρετικά παρουσιασμένη!
    σε φιλώ

    ReplyDelete
  16. Vita — όταν είναι φρέσκο πράμα στον καιρό του δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος!

    Taste Advisor — σε ευχαριστώ Πόπη μου!

    ReplyDelete