Την Κυριακή ήταν η γιορτή μου. Είκοσι δύο Ιουλίου.
Όταν ήμουν μικρή, πάντα στενοχωριόμουν γιατί η γιορτή μου έπεφτε μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αυτό σήμαινε πως δεν θα έκανα πάρτυ, δεν θα έπαιρνα δώρα και κανείς από τους συμμαθητές μου δεν θα θυμόταν πως γιόρταζα κι αυτό διότι πολύ απλά, όλοι ήταν διακοπές.
Τώρα πια δεν το θεωρώ σημαντικό. Δεν γιορτάζω με την στενή έννοια του όρου, αλλά θεωρώ τη γιορτή μου απλά ως μια ευκαιρία για να απολαύσω ένα ωραίο γεύμα κι ένα γλυκό, που συνήθως προτιμώ να φτιάχνω η ίδια.
Φέτος όμως, ήρθε η μητέρα μου στη Χάγη ειδικά για τη γιορτή μου και αυτό με έκανε πολύ πολύ χαρούμενη. Κι ενώ συζητούσαμε τί γλυκό να φτιάξουμε για την περίσταση, σκεπτόμενες αρχικά κάτι περίπλοκο και ιδιαίτερα απαιτητικό, καταλήξαμε σε κάτι απλό, καλοκαιρινό και απέριττο. Μερικές φορές αυτά είναι και τα καλύτερα.
Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κέικ με λεμόνι, πολέντα και γιαούρτι, συνοδευμένο από βερίκοκα ποσέ σε σιρόπι βανίλιας και καρδάμωμου, μια συνταγή του συμπαθέστατου Αυστραλού σεφ Bill Granger.
Το κέικ περιέχει ηλιέλαιο αντί για βούτυρο, κάτι που ομολογουμένως με προβλημάτισε γιατί ποτέ δεν φτιάχνω γλυκά με σπορέλαια. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν εκπληκτικό. Ελαφρύ, ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες του Ιούλη, αρωματικό από το λεμόνι, απίστευτα αφράτο, και ευχάριστα τραγανό από την πολέντα.
Τα ποσαρισμένα βερίκοκα, με τα αρώματα της βανίλιας και την ελαφρώς πικάντικη χροιά του καρδάμωμου, μετατρέπουν το απλό αυτό κέικ σε ένα μοναδικό επιδόρπιο.
Σας κερνάω λοιπόν όλους από ένα κομμάτι.
Να έχετε μια υπέροχη μέρα!
Κέικ με Λεμόνι, Πολέντα και Γιαούρτι και Βερίκοκα Ποσέ
Προσαρμοσμένη από τον Bill Granger
Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε βερίκοκα τα οποία δεν είναι πολύ ώριμα, για να μη σας διαλυθούν όταν τα ποσάρετε. Φυσικά, όσο πιο αρωματικά και γευστικά, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Το επιδόρπιο αυτό δεν είναι πολύ γλυκό και αν σας αρέσουν οι ξινές γεύσεις στα επιδόρπια, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού στο σιρόπι για τα βερίκοκα.
Το μαγικό μ' αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν χρειάζεται μίξερ. Όλα γίνονται με το χέρι, και μάλιστα πανεύκολα. Τις λατρεύω τέτοιες συνταγές.
Μερίδες: 10 κομμάτια
Υλικά
για το κέικ
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. πολέντα (χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο)
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα ελαφρά μ' ένα πιρούνι
200 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
125 ml ηλιέλαιο
Ξύσμα 1 λεμονιού
50 ml (3½ κουταλιές σούπας) χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
λίγο βούτυρο ή ηλιέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα βούτυρο), για το λάδωμα της φόρμας
για τα βερίκοκα ποσέ
30 ml (2 κουταλιές σούπας) χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
130 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος
3 λοβούς καρδάμωμου, ελαφρά χτυπημένοι
240 ml νερό βρύσης
8 βερίκοκα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22-23 εκ., λαδόκολλα, ψιλό κόσκινο
Προετοιμασία
για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώστε ή λαδώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμα σας, καλύψτε τον πάτο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (δείτε εδώ πώς να το φτιάξετε) και λαδώστε και πάλι τον πάτο.
Σ' ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το αλεύρι, την πολέντα και το baking powder. Αναμείξτε με μια ξύλινη κουτάλα.
Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά και τη ζάχαρη και χτυπήστε με την ξύλινη κουτάλα καλά μέχρι ν' ασπρίσουν. Προσθέστε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Ρίξτε το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα αλεύρων και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι μόλις ν' αναμειχθούν τα υλικά και να μην υπάρχουν σβώλοι. Μην αναμείξετε περισσότερο γιατί το κέικ δεν θα γίνει αφράτο αλλά θα σας σφίξει πολύ στο ψήσιμο.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με το πίσω μέρος της ξύλινης κουτάλας. Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρή.
Βγάλτε τη φόρμα από το φούρνο, ακουμπήστε την σε μια σχάρα κι αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
για τα βερίκοκα ποσέ
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάστε τα βερίκοκα.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το λοβό βανίλιας, τους λοβούς καρδάμωμου και το νερό. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τα βερίκοκα, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε να σιγοβράσουν για 3-5 λεπτά ή μέχρι μόλις ν' αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσέξτε μη σας διαλυθούν ή λιώσουν. Καλό είναι να μη φύγετε κοντά απ' την κατσαρόλα.
Αφαιρέστε τα βερίκοκα απ' την κατσαρόλα με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και βάλτε τα σ' ένα πιάτο. Μόλις τα βερίκοκα κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε, αφαιρέστε προσεκτικά τη φλούδα τους.
Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και βράστε το ζουμί που ποσάρατε τα βερίκοκα για 5 λεπτά ή μέχρι να σιροπιάσει. Περάστε το σιρόπι από ψιλό κόσκινο και πετάξτε τη βανίλια και τους λοβούς καρδάμωμου. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Όταν το κέικ έχει πια κρυώσει, ξεφορμάρετέ το, αφαιρέστε τη λαδόκολλα από κάτω και ακουμπήστε το σε μια πιατέλα. Μην το αναποδογυρίσετε πάνω στην πιατέλα. Ακουμπήστε το όπως ψήθηκε. Τοποθετήστε τα ποσαρισμένα βερίκοκα πάνω από το κέικ και περιχύστε με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρετε σε κομμάτια.
Μπορείτε να κρατήσετε το κέικ καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 4-5 μέρες. Τα βερίκοκα ποσέ διατηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Το κέικ αυτό, χωρίς τα βερίκοκα ποσέ αλλά μόνο με το σιρόπι, μπορείτε να το απολαύσετε και για πρωϊνό. Είναι τέλειο!
Χρόνια πολλά Μάγδα μου και ότι επιθυμείς..Να σε χαίρονται όλοι όσοι σε αγαπούν αλλά και εμείς που σε διαβάζουμε :)..Όλγα
ReplyDeleteΧρόνια σου πολλά!!έχεις δίκιο με το θέμα της γιορτής όλο ξεχνιέται, να φανταστείς ότι έχω σημειώσει αυτή τη γιορτή γιατί και η Λίνα έχει τη γιορτή της αλλά μες το καλοκαίρι που να θυμηθεί κανείς σημειωματάρια.
ReplyDeleteΤο γλυκό σου υπέροχο αλλά τα βερίκοκα πλέον τέλειωσαν στην Ελλάδα, μένει στα υπόψιν.
Πολλά φιλιά.
Χρόνια Πολλά & Νόστιμα!
ReplyDeleteΖ.
Χρόνια σου πολλά, από καρδιάς εύχομαι ότι επιθυμείς!!!
ReplyDeleteΤο γλυκάκι σου δείχνει υπεροχο, και ότι το απόλαυσες μαζί με την μανούλα, το κάνει ακόμα πιο νόστιμο!
Οσο για την γιορτή σου, μην παραπονιέσαι!
Τι να πω κι εγώ που έχω γενέθλια κάθε 4 χρόνια?? χα χα χαα! (29 Φεβρουαρίου γεννημένη)
Φιλιά!
Πολύχρονη να είσαι. Με το γλυκάκι σου μας έκανες ωραίο κέρασμα. Και του χρόνου.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
χρόνια πολλά και δημιουργικά!!!
ReplyDeleteτι θεσπέσιο γλυκό!!!με έχουν τρελάνει και αυτά τα βερίκοκα ποσέ!!!!μια γλυκιά καληνύχτα!!!!
Όλγα — σ' ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΞανθή — σ' ευχαριστώ! Δεν υπάρχουν βερίκοκα; Χθες μου έλεγε η γιαγιά μου ότι βρήκε στη λαϊκή και μάλιστα πεντανόστιμα.
Kitchen stories — ευχαριστώ!
ΕΛΕΝΑ — ααα εσύ είσαι χειρότερα από μένα χαχαχα
Σ' ευχαριστώ!
Ειρήνη — ευχαριστώ πολύ!
Nasia — σ' ευχαριστώ! Δοκίμασε να τα φτιάξεις. Είναι πανεύκολα!
Πολύχρονη Μάγδα μου! Να'σαι ευτυχισμένη και χαρούμενη!
ReplyDeleteΤέλειο το γλυκό σου! Γειά στα χέρια σας!
Πολύ όμορφο! Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα:)
ReplyDeleteπω πω πω τι λαχταριστό πράγμα βλέπουν τα ματάκια μου??! το θέλω όλο τώρα!!!
ReplyDeleteαν και καθυστερημένα, χρόνια πολλά και ό,τι επιθυμείς!!
φιλιά!
Χρόνια πολλά Μάγδα μου!! Το κέικ φαίνεται νοστιμότατο! Να περνάτε υπέροχα!! Φιλιά πολλά!!
ReplyDeleteχρονια πολλα καλα κ ευτυχισμενα και να απολαμβανεις την αγαπη γυρω σου με τους ανθρωπους που επιθυμεις! ειθε να δημιουργεις παντα τοσο ομορφα!ευχες απο καρδιας!
ReplyDeleteΓλυκιά μου Μάγδα, Χρόνια σου πολλά-πολλά εύχομαι!
ReplyDeleteΝα είσαι πάντα καλά, ευτυχισμένη και δημιουργική! Τι όμορφο που ήρθε η μαμά σου για τη γιορτή, πολύ γλυκό και συγκινητικό!
Υπέροχο το κέικ που φτιάξατε, φαίνεται πάρα πολύ δελεαστικό! Προσωπικά μου αρέσει πολύ που περιέχει ηλιέλαιο αντί βουτύρου, αναμφίβολα θα ήταν πολύ αέρινο το αποτέλεσμα!
Φιλιά πολλά!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές! Να είστε καλά!!
ReplyDeleteχρόνια σου καλά και γλυκά!!το μπλογκ σου είναι η πιο πρόσφατη ευχάριστή μου ανακάλυψη μέσω της φίλης,της Λυδίτσας.έχω ξετρελαθεί!!!σε φιλώ
ReplyDeleteΚαλησπέρα Έφη. Σ'ευχαριστώ πολύ!! Καλώς όρισες!
DeleteΧρόνια πολλά (και καθυστερημένα-έχω κι εγώ φίλη Μ. στο εξωτερικό διαμένουσα!). Οι φωτό, όπως πάντα φα-ντα-στικές! Λοιπόν, έκανα τη συνταγή- της άλλαξα βέβαια τα φώτα: δεν έβαλα σιμιγδάλι, αλλά αμύγδαλο τριμμένο και παπαρουνόσπορο και φυσικά ένα τσικ αλάτι που απογειώνει τη λεμονάτη γεύση. Ωραίο έγινε, αλλά όχι τόσο αφράτο, όσο το δικό σου. Καλά λες ότι σφίγγει κάπως με το ανακάτεμα, μου έγινε κάπως στιβαρό (φταίει και ο βλαμμένος φούρνος βέβαια), πλούσιο σε γεύση όμως. Καλές αναρτήσεις...
ReplyDeleteΈχω χάσει επεισόδια, είναι φανερό! Χρόνια πολλά και καλά! Άριστη επιλογή!
ReplyDeleteAnonymous — χαίρομαι που σου άρεσε παρά τις αλλαγές. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
ReplyDeletekiki — σ' ευχαριστώ πολύ!
thanks for sharing...
ReplyDelete