Wednesday, July 24, 2013

Summer eating

Σήμερα ήταν από εκείνες τις μέρες που η ανάγκη για κρέας είναι τόσο δυνατή που σου είναι αδιανόητο να την αγνοήσεις. Που η λαχτάρα ν’ ανάψεις τη σχάρα και να μυρίσεις το λιπάκι που καίγεται και το κρέας που τσυτσυρίζει είναι τόσο έντονη που δεν τολμάς να της αντισταθείς.






Τα αρνίσια παϊδάκια είναι ίσως το αγαπημένο μου είδος κρέατος για ψήσιμο στο γκριλ ή σε ψησταριά. Εκείνο το μικρό κομμάτι ζουμερού κρέατος στο κόκκαλο είναι τόσο τρυφερό και νόστιμο, ικανό ν’ ανταγωνιστεί ακόμα και την καλύτερη μοσχαρίσια μπριζόλα. Δεν μπορείς παρά να ξερογλείφεσαι μόνο και στη σκέψη του να σ' τα σερβίρουν.






Η πράσινη σάλτσα μυρωδικών και σκόρδου με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού συμπληρώνει τη μεστή γεύση του αρνιού και η γλυκιά ντοματοσαλάτα με την ήπια γεύση του κόκκινου κρεμμυδιού φρεσκάρει και “καθαρίζει” τον ουρανίσκο μεταξύ κάθε μπουκιάς.






Το εύχυμο κρέας, η δυνατή πράσινη σάλτσα, οι ντομάτες, το μπουκάλι της παγωμένης μπύρας, το να τρως με τα χέρια ενώ ο ήλιος σου χτυπάει το πρόσωπο. Αυτό είναι το καλοκαίρι.
Αυτό, και μουσική.











Αρνίσια Παϊδάκια με Σάλτσα Μυρωδικών και Σκόρδου, και Ντοματοσαλάτα με Κόκκινο Κρεμμύδι

Για μένα αυτό είναι το τέλειο καλοκαιρινό γεύμα για 2 μέχρι.... 102 άτομα. Προσαρμόστε τις ποσότητες αναλόγως με τα πόσα άτομα θέλετε να σερβίρετε.
Επίσης, πασαλείψτε μερικές φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο και ρίγανη και ψήστε τες στα κάρβουνα ή στο γκριλ φτιάχνοντας έτσι άλλο ένα κλασικό και ακαταμάχητο συνοδευτικό για τα παϊδάκια σας.






Μερίδες: για 4-6 άτομα

Υλικά

για τη σάλτσα μυρωδικών
2 χούφτες φύλλα φρέσκου μαϊντανού
1 χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
5 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για τα παϊδάκια
20 αρνίσια παϊδάκια
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για την ντοματοσαλάτα
Μικρά ντοματάκια διαφόρων χρωμάτων, κομμένα στη μέση
Κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
3 μέρη εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 μέρος ξίδι από κόκκινο κρασί
Θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες (χρησιμοποίησα Maldon)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως multi) ή μπλέντερ, γκριλ (για ψήσιμο στο μάτι της κουζίνας - αυτό χρησιμοποιώ εγώ) ή ψησταριά (για ψήσιμο έξω)


Προετοιμασία

για τη σάλτσα μυρωδικών
Στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ σας, προσθέστε τα φύλλα μαϊντανού και δυόσμου, το σκόρδο, το λάδι και το χυμό λεμονιού. Αναμείξτε μέχρι να έχετε μια κάπως τραχιά σάλτσα. Δεν θέλουμε να γίνει πουρές. Προσθέστε αλατοπίπερο κατά βούληση και αναμείξτε. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται. Επίσης, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον χυμό λεμονιού αναλόγως με το πόσο έντονο είναι το λεμόνι σας.
Αδειάστε τη σάλτσα σ’ ένα μικρό μπωλ και αφήστε στην άκρη μέχρι να την χρειαστείτε.


για τα παϊδάκια
Καθαρίστε το επιπλέον λίπος από τα παϊδάκια μ’ ένα μαχαίρι. Τα παϊδάκια είναι μικρά και ψήνονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα αν το παϊδάκι έχει πολύ επιπλέον λίπος, να μην προλάβει να λιώσει. Το να μασάς άψητο λίπος κρέατος δεν είναι καθόλου δελεαστικό.
Στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, αλείψτε τα με μπόλικο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα.

Ζεστάνετε το γκριλ σας ή ανάψτε την ψησταριά σας. Αν χρησιμοποιήσετε γκριλ στο μάτι της κουζίνας, φροντίστε να το ζεστάνετε πάρα πολύ πριν προσθέσετε τα παϊδάκια. Ψήστε για 2 λεπτά από τη μια πλευρά και 2 λεπτά απ’ την άλλη για μέτρια ψημένα. Προσαρμόστε τον χρόνο ψησίματος ανάλογα με το πάχος του κρέατος αλλά και το προσωπικό σας γούστο.

για την ντοματοσαλάτα
Σε μια σαλατιέρα, προσθέστε όλα τα υλικά της σαλάτας και αναμείξτε καλά με τα χέρια σας ή δυο κουτάλια. Δοκιμάστε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι πριν σερβίρετε.

Σερβίρετε τα παϊδάκια κατευθείαν απ’ το γκριλ ή τη σχάρα. Βάλτε τη σαλάτα στο τραπέζι, όπως και την σάλτσα μυρωδικών έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να προσθέσει όση σάλτσα θέλει πάνω από κάθε παϊδάκι.

Καλή όρεξη!





10 comments:

  1. Τα καλά της ξενιτιάς: τόσο όμορφα κομμένα παϊδάκια, μαζί με το φιλέτο, όπως το T-bone των Αμερικάνων, δεν κόβει κανένας χασάπης εδώ, που όλοι αρπάζουν ένα μπαλτά και όποιον πάρει ο χάρος. Τσαπατσούληδες... Πραγματικά τα ζήλεψα, τόσο τέλεια και κρεατωμένα που φαίνονται.

    ReplyDelete
  2. Ταιριάζουν τα μουσικα μας γουστα :)
    Η σός των παιδακιων ειναι τέλεια, μια ευχάριστη αποχή απο τις κλασσικές λιπαρές που προσθέτουμε συνήθως σε αρνί...

    ReplyDelete
  3. Μάγδα παρουσιάζεις τα παϊδάκια λες και είναι το πιο γκουρμέ πιάτο. Είναι ότι κι εγώ αγαπώ περισσότερο από τα κρέατα. Απλά πράγματα αλλά τόσο αυθεντικά και αξεπέραστα!

    ReplyDelete
  4. Είμαι στο χωριό και στην αυλή έχει δυόσμο και μαϊντανό και ντομάτες από τον γείτονα, παϊδάκια όμως δεν υπάρχουν και μάλιστα σαν αυτά της φωτογραφίας, όμως μπορώ να βρω χοιρινά και θα το δοκιμάσω.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  5. Λατρεύω τα αρνίσια παιδάκια και θα συμφωνήσω με το πρώτο σχόλιο, δεν υπάρχει τέτοιο κόψιμο εδώ.
    Τέλεια με τη σάλτσα μυρωδικών και τη δροσερή ντοματοσαλάτα.

    ReplyDelete
  6. Cleomenis Zosimas — ναι, πράγματι στην Ελλάδα τα παϊδάκια είναι πολύ μικρά με πολύ λίγο κρέας. Αν έχεις καλή σχέση με τον χασάπη σου μπορείς να του ζητήσεις να στα κόψει διαφορετικά.

    gio kar — καλοκαιριάτικα δεν αντέχονται οι βαριές σάλτσες και αυτή εδώ είναι πολύ φρέσκια και ανάλαφρη, ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες!

    Χρυσαυγή — μα έτσι είναι! :)

    Ξανθή — τα χοιρινά παϊδάκια είναι έξοχη ιδέα. Φιλιά!

    mookies — σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  7. το πουά μπολ για τη σαλάτα εξαιρετικό! Μήπως κατά τύχη το μαγαζί από όπου το πήρες έχει ηλεκτρονικό κατάστημα;; Φαντάζομαι πως όχι, αλλά ποτέ δεν ξες...Ευχαριστώ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Εκάβη, μα τί ωραίο όνομα! Τα μαγαζί βρίσκεται στην Ολλανδία όπου μένω, κι ενώ έχει ηλεκτρονικό κατάστημα, η σειρά αυτή των πιάτων δεν υπάρχει πια. Το πήρα πριν 3 χρόνια περίπου...

      Delete
  8. Η σάλτσα μυρωδικών σου πάνω στο καλοψημένο κρέας, ΖΗΛΕΥΤΗ, καλή μου Μάγδα.

    Με κάνεις να θέλω άμεσα να ψήσω κρέας αν και δεν είμαι ίσως fun του.

    Έτσι όμως που το βλέπω και πάνω σε ένα ωραίο κομμάτι ψημένου ψαριού, ως σκέψη δεν θα ήταν καθόλου άσχημη :-))

    ReplyDelete
  9. Μάγδα, θα τα φτιάξω αυτά τα παϊδάκια για τον καλό μου και είμαι σίγουρη ότι....θα με αγαπήσει ακόμα περισσότερο, καθώς είναι λάτρης των παϊδακίων σε όλες τις εκδοχές τους!!! Μαζί με την σαλάτα και το χωριάτικο ψωμάκι, είναι το τέλειο καλοκαιρινό γεύμα!!!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete