Τις τελευταίες μέρες κάνει αρκετό κρύο και η βροχή έρχεται και φεύγει τόσο άξαφνα που γίνεσαι μούσκεμα πριν καν προλάβεις ν’ ανοίξεις ομπρέλα. Κάτι ξέρουν οι Ολλανδοί και δεν κυκλοφορούν με ομπρέλες παρά μόνο με αδιάβροχα. Εγώ ακόμα να μάθω.
Τον πεθύμησα αυτό τον καιρό, χρειαζόμουν να νιώσω την αλλαγή των εποχών. Να βάλω τις μάλλινες κάλτσες μου, να μένω μέσα κουρνιασμένη στην πολυθρόνα μ’ ένα καλό βιβλίο, να ανάβω το φούρνο και ν’ αρχίσω τα ψησίματα.
Ψήνω διάφορα τον τελευταίο καιρό, όποτε δηλαδή μπορώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο γιατί πνίγομαι στη δουλειά, και προχθές έφτιαξα αυτά τα μικρά ολλανδικά γλυκίσματα. Όταν πρόκειται για τέτοιου είδους γλυκά οι Ολλανδοί ξέρουν τί κάνουν. Τρανή απόδειξη η κλασική ολλανδική μηλόπιτα (Appeltaart) αλλά κι αυτά εδώ είναι εξίσου νόστιμα και πιο χαριτωμένα.
Είναι τα ολλανδικά appelflappen (ενικός: appelflap), ατομικές τριγωνικές μηλόπιτες φτιαγμένες με τραγανή, βουτυρένια σφολιάτα και γεμισμένες με τριμμένο ξινόμηλο, μαύρη ζάχαρη και μπαχαρικά. Παραδοσιακά, τα appelflappen πασπαλίζονται γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη, οι Ολλανδοί εν γένει βάζουν πολλή άχνη ζάχαρη πάνω στα γλυκά τους, αλλά είναι ακόμα πιο απολαυστικά όταν συνδυάζονται με σαντιγύ και δη όταν αυτή είναι αρωματισμένη με ουΐσκι.
Μήλο, μπαχαρικά και single malt· ονειρεμένο ταίριασμα, ικανό να σας ζεστάνει ένα κρύο και συννεφιασμένο απόγευμα φθινοπώρου.
Appelflappen – Ολλανδικά Μηλοπιτάκια και Σαντιγύ με Ουΐσκι
Η εποχή των μήλων είναι επίσημα εδώ και οι επιλογές πάμπολλες. Εγώ χρησιμοποίησα Goudrenet (ολλανδική ποικιλία) αλλά και τα Granny Smith ή οποιαδήποτε άλλη καλή ποικιλία ξινόμηλων θα ήταν καλή επιλογή.
Μπορείτε να φτιάξετε τα μηλοπιτάκια με σπιτική σφολιάτα ή του εμπορίου. Προσέξτε μόνο να είναι φτιαγμένη με βούτυρο. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στη γεύση και ποιότητα της σφολιάτας.
Μερίδες: 8 appelflappen
Υλικά
για τα appelflappen
350 γρ. (2 μεγάλα) ξινόμηλα
2 κουταλιές σούπας μαλακιά μαύρη ζάχαρη
¾ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φύλλο σφολιάτας (40 x 24 εκ. περίπου), ξεπαγωμένο
1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
Άχνη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
για τη σαντιγύ ουΐσκι
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας single malt ουΐσκι
Ειδικά εργαλεία: μεγάλος τρίφτης, λαμαρίνα, λαδόκολλα, πινέλο ζαχαροπλαστικής, ηλεκτρικό μίξερ βάσης ή χειρός
Προετοιμασία
για τα appelflappen
Καθαρίστε τα μήλα και τρίψτε τα στον χοντρό τρίφτη μέσα σ’ ένα μπωλ. Προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καλύψτε τον πάτο μιας λαμαρίνας με λαδόκολλα.
Απλώστε τη σφολιάτα σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και κόψτε την σε 8 ίσα τετράγωνα κομμάτια, κόβοντας και πετώντας την επιλέον ζύμη. Τοποθετήστε 1 κουταλιά σούπας από την γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού και διπλώστε από πάνω τη ζύμη ώστε να δημιουργήσετε τρίγωνο. Ενώστε τις άκρες καλά και πιέστε τες με τα δόντια ενός πιρουνιού για να τις σφραγίσετε.
Μεταφέρετε τα μηλοπιτάκια στην λαμαρίνα, αλείψτε τα με αβγό, κάντε τρύπες στις κορυφές με ένα πιρούνι και τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα και να φουσκώσει η σφολιάτα.
Αφαιρέστε τα απ’ το φούρνο κι αφήστε να κρυώσουν ελαφρά.
Σερβίρετε ζεστά, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη και κανέλα, συνοδευμένα από μια γεμάτη κουταλιά σαντιγύ με ουΐσκι.
Σημείωση: Αν σας μείνει γέμιση, μην την πετάξετε. Είναι υπέροχη πάνω σε παχύ γιαούρτι. Ακόμα και το σιρόπι που δημιουργείται μέσα στο μπωλ με τα μήλα, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, είναι ένα πρώτης τάξεως λικεράκι στιγμής.
για τη σαντιγύ με ουΐσκι
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ και χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός) ρίξτε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη και χτυπήστε στο δυνατό με το εξάρτημα “σύρμα” μέχρι να έχετε μια απαλή σαντιγύ. Προσθέστε το ουΐσκι και χτυπήστε στο δυνατό μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγύ.
Κρατήστε τη σαντιγύ στο ψυγείο μέχρι την στιγμή που θα την σερβίρετε.
Τον πεθύμησα αυτό τον καιρό, χρειαζόμουν να νιώσω την αλλαγή των εποχών. Να βάλω τις μάλλινες κάλτσες μου, να μένω μέσα κουρνιασμένη στην πολυθρόνα μ’ ένα καλό βιβλίο, να ανάβω το φούρνο και ν’ αρχίσω τα ψησίματα.
Ψήνω διάφορα τον τελευταίο καιρό, όποτε δηλαδή μπορώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο γιατί πνίγομαι στη δουλειά, και προχθές έφτιαξα αυτά τα μικρά ολλανδικά γλυκίσματα. Όταν πρόκειται για τέτοιου είδους γλυκά οι Ολλανδοί ξέρουν τί κάνουν. Τρανή απόδειξη η κλασική ολλανδική μηλόπιτα (Appeltaart) αλλά κι αυτά εδώ είναι εξίσου νόστιμα και πιο χαριτωμένα.
Είναι τα ολλανδικά appelflappen (ενικός: appelflap), ατομικές τριγωνικές μηλόπιτες φτιαγμένες με τραγανή, βουτυρένια σφολιάτα και γεμισμένες με τριμμένο ξινόμηλο, μαύρη ζάχαρη και μπαχαρικά. Παραδοσιακά, τα appelflappen πασπαλίζονται γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη, οι Ολλανδοί εν γένει βάζουν πολλή άχνη ζάχαρη πάνω στα γλυκά τους, αλλά είναι ακόμα πιο απολαυστικά όταν συνδυάζονται με σαντιγύ και δη όταν αυτή είναι αρωματισμένη με ουΐσκι.
Μήλο, μπαχαρικά και single malt· ονειρεμένο ταίριασμα, ικανό να σας ζεστάνει ένα κρύο και συννεφιασμένο απόγευμα φθινοπώρου.
Appelflappen – Ολλανδικά Μηλοπιτάκια και Σαντιγύ με Ουΐσκι
Η εποχή των μήλων είναι επίσημα εδώ και οι επιλογές πάμπολλες. Εγώ χρησιμοποίησα Goudrenet (ολλανδική ποικιλία) αλλά και τα Granny Smith ή οποιαδήποτε άλλη καλή ποικιλία ξινόμηλων θα ήταν καλή επιλογή.
Μπορείτε να φτιάξετε τα μηλοπιτάκια με σπιτική σφολιάτα ή του εμπορίου. Προσέξτε μόνο να είναι φτιαγμένη με βούτυρο. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στη γεύση και ποιότητα της σφολιάτας.
Μερίδες: 8 appelflappen
Υλικά
για τα appelflappen
350 γρ. (2 μεγάλα) ξινόμηλα
2 κουταλιές σούπας μαλακιά μαύρη ζάχαρη
¾ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φύλλο σφολιάτας (40 x 24 εκ. περίπου), ξεπαγωμένο
1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
Άχνη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
για τη σαντιγύ ουΐσκι
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας single malt ουΐσκι
Ειδικά εργαλεία: μεγάλος τρίφτης, λαμαρίνα, λαδόκολλα, πινέλο ζαχαροπλαστικής, ηλεκτρικό μίξερ βάσης ή χειρός
Προετοιμασία
για τα appelflappen
Καθαρίστε τα μήλα και τρίψτε τα στον χοντρό τρίφτη μέσα σ’ ένα μπωλ. Προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καλύψτε τον πάτο μιας λαμαρίνας με λαδόκολλα.
Απλώστε τη σφολιάτα σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και κόψτε την σε 8 ίσα τετράγωνα κομμάτια, κόβοντας και πετώντας την επιλέον ζύμη. Τοποθετήστε 1 κουταλιά σούπας από την γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού και διπλώστε από πάνω τη ζύμη ώστε να δημιουργήσετε τρίγωνο. Ενώστε τις άκρες καλά και πιέστε τες με τα δόντια ενός πιρουνιού για να τις σφραγίσετε.
Μεταφέρετε τα μηλοπιτάκια στην λαμαρίνα, αλείψτε τα με αβγό, κάντε τρύπες στις κορυφές με ένα πιρούνι και τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα και να φουσκώσει η σφολιάτα.
Αφαιρέστε τα απ’ το φούρνο κι αφήστε να κρυώσουν ελαφρά.
Σερβίρετε ζεστά, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη και κανέλα, συνοδευμένα από μια γεμάτη κουταλιά σαντιγύ με ουΐσκι.
Σημείωση: Αν σας μείνει γέμιση, μην την πετάξετε. Είναι υπέροχη πάνω σε παχύ γιαούρτι. Ακόμα και το σιρόπι που δημιουργείται μέσα στο μπωλ με τα μήλα, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, είναι ένα πρώτης τάξεως λικεράκι στιγμής.
για τη σαντιγύ με ουΐσκι
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ και χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός) ρίξτε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη και χτυπήστε στο δυνατό με το εξάρτημα “σύρμα” μέχρι να έχετε μια απαλή σαντιγύ. Προσθέστε το ουΐσκι και χτυπήστε στο δυνατό μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγύ.
Κρατήστε τη σαντιγύ στο ψυγείο μέχρι την στιγμή που θα την σερβίρετε.
Μου αρεσεουν γιατι ειναι οτι πρέπει για κέρασμα
ReplyDeleteή για κολατσιό στην δουλεια.
http://beautyfollower.blogspot.gr
Τι ωραία που είναι η ροδοψημένη σφολιάτα με την αρωματική γέμιση και την "ενήλικη" σαντιγί!
ReplyDeleteΚάτι μου λέει ότι αυτά τα μηλοπιτάκια εξαφανίστηκαν πάρα πολύ γρήγορα!!
Φιλιά πολλά!
Ότι έχει να κάνει με μηλόπιτα, μηλοπιτάκια .... τρελαίνομαι. Υπέροχη η φωτογράφιση ... η γεύση είμαι σίγουρη ότι σκίζει!
ReplyDeleteΚαλώς σε βρήκα :)
Beauty Follower — ναι! Χωρίς όμως την σαντιγύ ουίσκι ε; Εκτός αν θέλουμε να μας απολύσουν.
ReplyDeleteΕρμιόνη — εν ριπή οφθαλμού! Φιλιά!
Stella — καλώς όρισες! Σ' ευχαριστώ πολύ!
η αν θέλουμε να γίνουμε λιγο πιο δημιουργικοί :)
DeleteΈνα "ΩΧ ΠΑΝΑΓΙΑ" μπορώ να πω μόνον τέτοια ώρα καλή μου Μάγδα.
ReplyDeleteΘα πάω να φάω ένα κουταλάκι γλυκό κουταλιού σταφύλι απλώς για να παρηγορηθώ...
Καλό Σαββατοκύριακο...και να μην ευχηθώ ακόμη καλό χειμώνα, ή μήπως ναι;
Μάγδα, τα ολλανδικά σου μηλοπιτάκια, είναι από αυτά που τρώγονται δύο δύο!! Με ή χωρίς "ενήλικη" σαντιγύ που λέει και η Ερμιόνη. Γλυκάκι που γίνεται γρήγορα και κανείς δεν του λέει όχι!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Μυρίσανε καλέ!!! Εγω και χωρίς τη σαντιγύ μια χαρά τα καμακώνω!!!
ReplyDeleteΤα έφτιαξα και ήταν καταπληκτικά. Η σαντιγύ με το ουίσκυ απίστευτος συνδυασμός. Στην αρχή σκέφτηκα μήπως πρέπει να βάλω λίγη φρυγανιά για τα υγρά αλλά αποφάσισα να ακολουθήσω πιστά τη συνταγή και έγιναν πραγματικά υπέροχα. Τραγανά, μυρωδάτα και πολύ εύκολα στην εκτέλεση. Δεν έμεινε ψίχουλο... Μάγδα να είσαι καλά!
ReplyDeleteΝτίνα
Καλησπέρα Ντίνα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν και που εμπιστεύτηκες την συνταγή μου. Να είσαι κι εσύ καλά!
DeleteΡοδοκόκκινα και τραγανά, φαίνονται υπέροχα. Εγώ θα τα προτιμήσω με "ενήλικη" σαντιγί.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα
Τρομερή συνταγή. Ακόμα βέβαια θυμάμαι την ολανδική μηλόπιτα σου και μου τρέχουν τα σάλια. Ευτυχώς που μου την θύμησες να την φτιάξω.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
ΥΓ. Aν έχεις όρεξη στο mafia σε περιμένει παιχνίδι. Αν δεν έχεις κέφι do not worry , be happy!
Φαίνονται τέλεια!!! πολύ ωραία συνταγή και παρουσίαση!!! Καλημέρα, Μάγδα!!!
ReplyDeleteΘα τα φτιάξω όταν αξιωθώ να φτιάξω δική μου σφολιάτα, ποτέ πια του εμπορίου απογοητεύτηκα με όλες.
ReplyDeleteΚαλησπέρα.
Υπεροχο μπλογκ και συνταγη! Νομιζω θα γινεις η αγαπημενη μου!
ReplyDeleteΤέλεια συνταγή!!!!!! και αυτή η σαντιγύ δεν υπάρχει..
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ! Χαίρομαι που σου άρεσε.
Delete