Tuesday, October 8, 2013

Ελλήνων γεύσεις ΙΙ

Ενώ προσπαθώ να βρω τους ρυθμούς μου μετά την επιστροφή στην Ολλανδία λίγες μέρες πριν, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις γεύσεις από αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα.

Νομίζω θα το καθιερώσω, απορώ γιατί δεν το έχω κάνει τόσα χρόνια, και κάθε φορά που θα πηγαίνω Ελλάδα θα αναρτώ φωτογραφίες από φαγητά και πιάτα που έχουν μαγειρευτεί εκεί, σπιτικά. Από τη μαμά, τη γιαγιά, από μένα. Γεύσεις που αγαπώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Πιθανότατα στο μέλλον να μοιραστώ και τις συνταγές κάποιων από αυτών.

Αγαπημένο μαριδάκι με χόρτα.





Μπαρμπούνια λαχταριστά.





Γαρίδες σαγανάκι με μπόλικη σάλτσα και μαϊντανό.





Σπανακόπιτα σπιτική στριφτή, αθάνατη.





Λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.





Κεφτεδάκια. Πόσο τα λατρεύω δεν μπορείτε να φανταστείτε.





Χουνκιάρ μπεγιεντί (μοσχάρι σε κόκκινη σάλτσα πάνω σε πουρέ μελιτζάνας). Γιατί η μαμά γεννήθηκε στην Πόλη και τα Πολίτικα φαγητά είναι το φόρτε της.





Συκωτάκι τηγανητό με κρεμμύδι και μαϊντανό. Γιατί η γιαγιά είναι Σμυρνιά και Πολίτισσα μαζί.





Χοιρινές μπριζόλες.





Σπανακόρυζο. Γεμάτο σίδηρο και απίστευτα κρεμώδες. Απλά απίθανο.





Παστίτσιο.





Φάβα, το αγαπημένο μου όσπριο, με σαρδέλες και ελιές.





Φρέσκα αβγά, φρέσκο ψωμί, ντομάτες, όλα από το χωριό στη Βόρεια Εύβοια.





Γιατί το πρωϊνό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Τουλάχιστον όταν είμαι σε διακοπές.





Αβγοφέτες με μέλι.





Αβγά μάτια.





Κουλουράκια.





Ζαμπονοτυρόπιτες απ’ το φούρνο του χωριού.





Ελληνικός καφές.





Το πιο δροσιστικό σορμπέ καρπούζι και λάιμ. Διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι τα ελληνικά καρπούζια είναι τα πιο νόστιμα στον κόσμο.





Έφερα μαζί μου απ’ την Ελλάδα λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο τα οποία ήδη κοντεύουν να τελειώσουν,





και γλυκό συκαλάκι. Ο Σ το λατρεύει.





Αυτά προς το παρόν. Τα λέμε και πάλι σύντομα με φωτογραφίες απ’ την Εύβοια!


29 comments:

  1. Μας διελυσες, μας εξοντοσες, μας εξαφανισες με τα φαγητα που φαγατε. Και φαινονται ολα εξισου καλομαγειρεμενα!!!!

    ReplyDelete
  2. Καλή προσαρμογή στην Ολλανδία!Η Ελλάδα είναι ένας γαστρονομικός και όχι μόνο, παράδεισος.Πολύ ωραία η παρουσίαση των φαγητών!

    ReplyDelete
  3. πρωινός καταιγισμός!
    αυγοφέτες με μέλι;;;;; αχ.

    ReplyDelete
  4. Ω ρε Μάγδα... με πέθανες πρωί πρωί!
    Τι πιάτα είναι αυτά, ένα και ένα πραγματικά!
    Φαίνονται τόσο καλομαγειρεμένα και οι φωτογραφίες σου άψογες!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  5. Μάγδα μου, με τέτοιες εικόνες πώς να προσαρμοστείς στην Ολλανδία? Τις χαζεύω και απο-προσαρμόζομαι...
    Άμα η σκούφια σου έχει τέτοιες καταβολές, εξηγείται η συνέχεια! :)
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  6. Πολίτικη κουζίνα το πόστ! Με την έννοια του ταξιδιού στις γεύσεις, εξαιρετικές φωτογραφίες! Καλή προσαρμογή!

    ReplyDelete
  7. Άντε τώρα εγώ να φάω τις φακές μετά από τόσα προκλητικά πιάτα.
    Καλά να περνάς πάντα.

    ReplyDelete
  8. Αχ Μάγδα μου. Τι να πρωτοδιαλέξω από τα πιάτα σου. Είναι και μεσημέρι τώρα και θέλω να φάω την οθόνη του PC.
    Φιλιά πολλά και καλή προσαρμογή!

    ReplyDelete
  9. Καλό χειμώνα και καλή προσαρμογή.Φαίνεται ότι φόρτισες τις μπαταρίες σου για φέτος καλά.Και εγώ στις ολιγοήμερες διακοπές μου στην Ελλάδα, πήγα στην Αγία Άννα,είναι η καταγωγή της μητέρας μου απο κει.Γενικά η Βόρεια Εύβοια για μένα είναι μέρος μαγικό και δεν το αλλάζω με τίποτα.
    Οι φωτογραφίες σου είναι όλες πολύ λαχταριστές, εκείνα τα μπαρμπούνια όμως μου έκαψαν τα μάτια,να είχαμε τώρα μια τηγανιά και ένα ουζάκι πάνω σε ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα....
    Αλλά και οι σαρδέλες με τη φάβα, τι μου θύμισες!Οι σαρδελίτσες αυτές ήταν οι αγαπημένες μου, σε ένα άσπρο κουτί, αν θυμάμαι καλά με ισπανικό όνομα που είχαν εκείνη την κόκκινη πιπεριά που βλέπω τώρα και την έτρωγε μόνο η μητέρα μου.
    Εύχομαι και του χρόνου!
    Κατερίνα.

    ReplyDelete
  10. μεσα σε αυτες τις εικόνες έβαλε όλη την ελλάδα!! σαν τη δική μας κουζίνα πουθενά!!

    ReplyDelete
  11. Μιλάμε άνοιξε η όρεξη μου απογευματιάτικα!
    Καλώς σε βρίσκω Μάγδα μου..

    ReplyDelete
  12. Όλα φαίνονται πεντανόστιμα! Αν και εχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, έχω ρίζες απο Πόλη, Μικρά Ασία και φυσικά Μακεδονία οπότε εχω μεγαλώσει τρώγοντας αυτά τα φαγητά! Τωρα που ζω στο εξωτερικό προσπαθώ να τα μαγειρεύω όσο περισσότερο γίνεται. Μου αρέσουν κουζίνες διαφόρων εθνικοτήτων αλλα η Ελληνική παραμένει η αγαπημένη μου!

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα σε όλους και καλό χειμώνα! Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, χαίρομαι που σας άνοιξα την όρεξη :)

    ReplyDelete
  14. Υπέροχα όλα! Χαίρομαι που πέρασες όμορφα! Καλή προσαρμογή!

    ReplyDelete
  15. Μμμμμμ........!!!!!!!!!
    Ή δεν έχω φάει καλό πρωινό ή τα φαγάκια σας είναι προκλητικά λαχταριστά!...Πεινάω τουτέστιν.
    Είναι όλα πολύ περισσότερο από υπέροχα, γειά στα χέρια σας κυρίες μου!
    Η Ελλάδα είναι όντως γαστρονομικός παράδεισος. Ωστόσο (με την μικρή μου εμπειρία από χώρες κεντροευρωπαϊκές λόγω πολύ κοντινών συγγενών που μένουν εκεί μόνιμα), αν πω ότι όλες οι χώρες του κόσμου είναι με τον δικό τους τρόπο όμορφες θα με βρίσετε;!...
    Φιλιά από Χανιά.

    ReplyDelete
  16. Πραγματικά ελληνικές γεύσεις!!Τέλεια!!

    ReplyDelete
  17. Γειά σας κορίτσια! Ευχαριστώ!

    Dimitra — κάθε χώρα έχει και τις δικές της νοστιμιές. Δεν νομίζω να έχω δοκιμάσει κάτι από χώρα της κεντρικής Ευρώπης οπότε αν έχεις να προτείνεις κάποιο πιάτο θα χαρώ να το ψάξω. Χαιρετισμούς στα Χανιά.

    ReplyDelete
  18. Μάγδα, η μεγαλύτερη γαστρονομική μου εμπειρία εκτός Ελλάδας περιορίζεται στην Ελβετία και το Βέλγιο, όπου φάγαμε πολύ νόστιμα έξω (γαλλική θα την χαρακτήριζα την κουζίνα μάλλον), αλλά κυρίως μαγείρευαν οι Έλληνες συγγενείς...ελληνικά! Η διαφορά στη νοστιμιά, όποτε υπάρχει, αφορά και την πρώτη ύλη (σαν την ελληνική ντομάτα...!) και το είδος (σαν το χουνκιάρ και τα κεφτεδάκια...!).
    Αυτό που με εντυπωσιάζει σε άλλες χώρες έγκειται κυρίως στην αρχιτεκτονική, την παιδεία και το περιβάλλον (η βόρεια Ελλάδα έχει μεν πολλά δάση, εδώ στον νότο οι βροχές και τα δάση δεν είναι σε αφθονία). Το φαγητό όμως νομίζω ότι κι εγώ θα το προτιμάω πάντα...ελληνικό!...

    ReplyDelete
  19. Αλήθεια, γιατί δεν το έκανες μέχρι τώρα? Το κατέχεις που το κατέχεις το θέμα φωτογραφία, οφθαλμόλουτρο κανονικό η ανάρτησή σου αυτή.
    Άντε τώρα εγώ να περιμένω μέχρι το βράδυ για λίγο σπιτικό φαγητό!

    Το σπανακόρυζο και τα ψαράκια μου θυμίζουν λίιγο παραπάνω σπίτι και μανούλα. ΄Όλα φαίνονται νοστιμότατα πάντως, δεν πιστεύω να τα έφαγες μόνη σου? :)

    ReplyDelete
  20. Αυτο το χουνκιάρ μπεγιεντί το ερωτευτηκα κεραυνοβολα κ με την πρωτη ματια. Θελω τοσο να το φτιαξω αλλα σε καμια συνταγη στο ιντερνετ το αποτελεσμα δεν ειναι τοσο εντυπωσιακο οσο το δικο σου! Ελπιζω να το δημοσιευσεις συντομα γιατι μ φαινεται θα φαω την οθονη!!

    ReplyDelete
  21. Μου'βγαλες τα μάτια έξω λέμε! Με τσάκισες!!!

    ReplyDelete
  22. Νομίζω δεν θα μπορούσες να συγκεντρώσεις καλύτερα αυτές τις νοστιμιές.

    Ολα ένα κι ένα. Χρώμα, άρωμα Ελλάδας.

    Περιμένουμε και τις φωτο απο την Ευβοια

    Καλό σ/κ Μαγδούλα

    Φιλιά

    ReplyDelete
  23. Παρακολουθω το blog σου αρκετο καιρο, αλλα ποτε δεν ειχα αφησει καποιο σχολιο. Αλλα αυτες οι εικονες και τα αρωματα, δεν θα μπορουσαν να μεινουν ασχολιαστες! Εκπληκτικες γευσεις που τοσο μου λειπουν...

    Χαιρετισμους απο Γερμανια!
    Μαρια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρία. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Να΄σαι καλά!

      Delete
  24. Καταπληκτική παρουσίαση των ελληνικών εδεσμάτων και τέλοσπάντων της ελληνικής κουζίνας για να τα βλέπουν κυρίως οι αναγνώστες του μπλογκ που δεν είναι από την Ελλάδα και να μαθαίνουν τι τρώμε εμείς εδώ. Επίσης οι δύο τελευταίες φωτογραφίες φαίνεται ότι έχουν τραβηχτεί στην Ολλανδία και όχι στην Ελλάδα όπως οι υπόλοιπες και ξεχωρίζουν από το φως όπως αποτυπωνεται στην φωτογραφία, στην Ελλάδα λαμπρό ζεστό φως και στην Ολλανδία κάπως κρύο και συννεφιασμένο φως..Εγώ μένω Νότια Εύβοια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, έτσι είναι. Στην Ελλάδα είχε πολύ φως και πολλή ζέστη κι εδώ έχει συννεφιά και κρύο. Και τα δυο έχουν τη χάρη τους.
      Χαιρετισμούς στην Νότια Εύβοια!

      Delete
  25. Καταλάθος έστειλα το προηγούμενο μηνυμα ως ανώνυμη

    ReplyDelete
  26. Σε γνώρισα απο την Ερμιόνη και μαγεύτηκα!!!
    Καλώς σε βρήκα Μάγδα.
    Όλες οι φώτος είναι λαχταριστές!! Και η μαμά μου και οι γιαγιάδες μου οι συγχωρεμένες από την Πόλη και έχω μεγαλώσει με τας κεμπάμπ, χιουνκιάρ μπεγεντί, συκωτάκια έτσι ακριβώς όπως τα δείχνεις με μαιντανο και κρεμμυδάκια, πιάζι (σαλάτα με φασόλια που σίγουρα ξέρεις) και πολλά πολλά άλλα!!!
    Φιλιά στην όμορφη Ολλανδία!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Δήμητρα. Σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου και για την επίσκεψη. Χαίρομαι που οι φωτογραφίες μου σου ξύπνησαν αναμνήσεις από την δική σου οικογένεια. Να' σαι καλά!

      Delete