Friday, January 10, 2014

Ψάρια ΙΙ

Δεν το αντέχω όταν όλοι τον Ιανουάριο ξεκινούν να μιλούν για υγιεινή διατροφή. Οι άνοστες σούπες και τα βαρετά πιάτα λαχανικών με εξοργίζουν όσο και εκείνοι που μετανιώνουν τόσο πολύ για όλα αυτά που έφαγαν μέσα στις γιορτές που με το που μπει ο νέος χρόνος πιστεύουν πως πρέπει να λιμοκτονήσουν.






Πώς είναι δυνατόν κανείς να στερηθεί τα comfort foods τον Ιανουάριο; Πώς θα αντιμετωπίσεις τον παγερό χειμώνα χωρίς αυτά; Ναι, το να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικό και κανείς δεν αντέχει να καταναλώνει για πολύ καιρό υδατάνθρακες, κρεατικά και γλυκά αλλά οι γιορτές δεν είναι και δικαιολογία για να εξοκείλει κανείς. Λίγη εγκράτεια δεν βλάπτει, ειδικά αν έπειτα μετανοείς και τρως μόνο μπρόκολα και καρότα.






Τελος πάντων, με τα ψάρια που σας έχω σήμερα δεν θέλω να με παρεξηγήσετε και να θεωρήσετε πως προσπαθώ να σας βάλω στο σωστό και υγιεινό δρόμο. Κάθε άλλο, να σας ξελογιάσω θέλω. Τηγανητά είναι. Αλλά δεν παύουν να είναι και υγιεινά τα άτιμα και δη τα καλύτερα δείγματα καλής τροφής για τον άνθρωπο που προσφέρει η φύση.






Προσωπικά δεν τα χορταίνω όποια εποχή του χρόνου κι αν είναι, κι εδώ που τα λέμε, μετά τις βαρβάτες γεύσεις του χοιρινού και του κυνηγιού των εορτών, το σώμα μου διψάει για τη λεπτή τους γεύση και την ντελικάτη υφή της σάρκας τους. Όταν πρόκειται μάλιστα για μαρίδες και μπαρμπούνια, ε, τί να πει κανείς. Είναι μαγεία.






Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν στα τέλη του φθινοπώρου στην Ελλάδα. Το λέω για να μη νομίζετε πως εγώ κι ο Σ μπορούμε να καταναλώσουμε τόσα ψάρια στην καθισιά μας. Μας αρέσει το φαΐ αλλά όχι κι έτσι. Τα φάγαμε όμως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και είπα να τα φάμε και ζεστά αυτή τη φορά, δίχως να ακούω γκρίνες για τις φωτογραφίες που τραβάω και καθυστερώ την ιερή πράξη του τρώγειν.






Τηγανητή μαρίδα και μπαρμπούνια λοιπόν, με την τραγανή τους πέτσα, το λαδάκι για τις παπάρες να τα περιβάλλει, τρυφερά, τσαχπίνικα και γεμάτα άρωμα θαλασσινό. Υπάρχει τίποτα καλύτερο;






Μαζί μ’ ένα ουζάκι, μερικές πατάτες τηγανητές (δεν μπορώ άνευ), λίγα βραστά χόρτα, ό,τι σας βρίκεται, εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα kale (να με συμπαθάτε δεν ξέρω πώς λέγεται στα ελληνικά, είδος πράσινου λάχανου να το πω; Θα το πω. Α, λέγεται και cavolo nero για τους ιταλομαθείς). Αν ήμουν στην πατρίδα θα έφτιαχνα ζοχούς αλλά μην το σκέφτομαι γιατί με παίρνει από κάτω. Με ελαιόλαδο και λεμονάκι δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό.

Καλή όρεξη!











Τηγανητές Μαρίδες

Όσο πιο μικρή η μάριδα τόσο πιο νόστιμη. Τουλάχιστον για μένα. Φρέσκια να είναι και δεν θα μείνετε παραπομενένοι.

Το μαριδάκι δεν χρειάζεται καθάρισμα. Το ίδιο και η αθερίνα.






Μερίδες: 4

Υλικά
1 κιλό φρέσκιες ολόκληρες μαρίδες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο/αραβοσιτέλαιο)
Αλάτι
Λεμόνι, για το σερβίρισμα

Προετοιμασία
Ξεπλύνετε καλά τις μαρίδες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και βάλτε τες σ’ ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα νερά. Σκουπίστε τες με απορροφητικό χαρτί.

Σ’ ένα μεγάλο ταψί, προσθέστε 2-3 κούπες αλεύρι και ρίξτε μέσα τις μαρίδες. Ανακινήστε καλά το ταψί για να καλυφθούν οι μαρίδες με το αλεύρι απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέστε επιπλέον αλεύρι αν χρειάζεται.

Σ’ ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, προσθέστε τόσο λάδι ώστε να γεμίσει μέχρι τη μέση. Ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, ρίξτε ένα-ένα τα ψάρια, τινάζοντας προηγουμένως το επιπλέον αλεύρι. Μην παραγεμίσετε το τηγάνι γιατί δεν θα ψηθούν καλά και θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Τηγανίστε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τες μια φορά.

Αφαιρέστε με τρυπητή κουτάλα κι ακουμπήστε σε απορροφητικό χαρτί για να ρουφήξει το επιπλέον λάδι. Τηγανίστε τις επόμενες μαρίδες με τον ίδιο τρόπο.

Αλατίστε τες και στύψτε από πάνω λίγο λεμόνι. Σερβίρετε καυτές.











Τηγανητά Μπαρμπούνια

Συνήθως προτιμώ τα μικρά μπαρμπούνια, αλλά και τα λίγο μεγαλούτσικα είναι πολύ νόστιμα. Είναι λίγο μανούρα να αφαιρείς τα κόκαλα, ειδικά όταν πεινάς, αλλά δεν πειράζει, έχει την χάρη του.






Μερίδες: 4

Υλικά
1 κιλό φρέσκα ολόκληρα μπαρμπούνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο/αραβοσιτέλαιο)
Αλάτι
Λεμόνι, για το σερβίρισμα

Προετοιμασία
Αφαιρέστε τα λέπια και τα εντόσθια των ψαριών. Ξεπλύνετε καλά τα μπαρμπούνια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και βάλτε τα σ’ ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα νερά. Σκουπίστε τα με απορροφητικό χαρτί.

Σ’ ένα μεγάλο ταψί, προσθέστε 2-3 κούπες αλεύρι και ρίξτε μέσα τα ψάρια. Ανακινήστε καλά το ταψί για να καλυφθούν με το αλεύρι απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέστε επιπλέον αλεύρι αν χρειάζεται.

Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι, προσθέστε τόσο λάδι ώστε να γεμίσει μέχρι τη μέση του τηγανιού. Ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, ρίξτε ένα-ένα τα ψάρια, τινάζοντας προηγουμένως το επιπλέον αλεύρι. Προσθέστε τα μπαρμπούνια σε μια στρώση και μην παραγεμίσετε το τηγάνι γιατί δεν θα ψηθούν καλά και θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Τηγανίστε για 2-3 λεπτά απ’ τη μια πλευρά και 2 απ’ την άλλη, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα μια φορά.

Αφαιρέστε τα απ’ το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα κι ακουμπήστε τα σε μια πιατέλα. Μ’αρέσει να βουτάω το ψωμί στο κοκκινωπό λάδι. Αν εσάς δεν σας αρέσει, ακουμπήστε τα ψάρια σε απορροφητικό χαρτί για να ρουφήξει το επιπλέον λάδι. Τηγανίστε τα επόμενα με τον ίδιο τρόπο.

Αλατίστε και στύψτε από πάνω λίγο λεμόνι. Σερβίρετε καυτά.






Δείτε επίσης: Ψητοί Κολιοί με Ελαιόλαδο, Μαϊντανό και Λεμόνι και Ψητός Ολόκληρος Τόνος με Λαδολέμονο


16 comments:

  1. Ποσο δίκιο έχεις για τη δήθεν μεταμέλεια κατόπιν εορτής!
    Τα υγιεινά φαγητά που φτιάχνουμε για μιά βδομάδα μόνο και μετά ξεχνιόμαστε και πέφτουμε με τα μούτρα στα γλυκά που περίσσεψαν από τις γιορτές.
    Βάλε διπλή μερίδα από μπαρμπούνι και αθερίνα γιατί εγώ δεν είχα ποτέ μου τέτοιες τύψεις. Το έχω πάρει απόφαση. Δεν τα χάνω τα 2-3 κιλά που θεωρώ περιττά. Γιατί να στεναχωριέμαι?

    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  2. Μμμμμ....αν και δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα τηγανητά ψάρια (τα προτιμάω στα κάρβουνα ή στον φούρνο με φρέσκα μυρωδικά, λαχανικά και πατατούλες), μου άνοιξες την όρεξη με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες σου!
    Πάντα τέτοια και καλή χρονιά!
    Α, νομίζω kale είναι ελληνιστί η λαχανίδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To kale den eine I laxanida alla anikei sti synomotaksia, opos to mprokolo, kounoupidi, kai mprokolo ton brikselon. Idietera to katsaro to opoio kai eine diadeomeno ston kanada kai USA pou exei katagogi rosiki

      Delete
  3. Η πιο ωραία πρόταση!! Το περασμένο Σάββατο τηγάνισα κουτσομούρες με μπόλικες πατάτες.
    Αύριο θα ψήσω φιλέτο τόνου ακολουθώντας τη συνταγή σου.
    Καλή χρονιά νομίζω δεν είπαμε!! Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  4. Χρυσαυγή — πες τα! Μα και να θέλει κανείς να χάσει ένα-δυο μεθεόρτια κιλάκια δεν το κάνει τον Γενάρη. Είναι βάρβαρος μήνας. Ας έρθει η άνοιξη σιγά-σιγά και βλέπουμε. Σε φιλώ πολύ!

    Dimitra — είχα μια υποψία για το ότι η λαχανίδα είναι το kale αλλά δεν ήμουν σίγουρη. Ευχαριστώ για την πληροφορία! Τρελαίνομαι για ψάρια στα κάρβουνα και ψητά, αλλά το μαριδάκι και το μπαρμπούνι θέλει το τηγάνι του, δεν νομίζεις; Καλή Χρονιά να έχεις!

    Ξανθή — αχ ο τόνος! Ελπίζω να τον ευχαριστηθείς. Κουτσομούρες με πατατούλες μου ακούγεται σκέτος παράδεισος. Καλή χρονιά Ξανθή μου!

    ReplyDelete
  5. Ούτε την Άνοιξη, ούτε το Καλοκαίρι, ούτε ποτέ Μάγδα μου.... γιατί την Ανοιξη έρχεται το Πάσχα και το Καλοκαίρι τα παγωτά!!! χαχαχαχα Και τα κιλάκια εγώ προσωπικά τα κουβαλάω κάτι χρονάκια... τόσο που λυπάμαι τα καημένα να τα διώξω... Τα συνήθισα βλέπεις. Γίναμε φίλοι.

    Γι΄αυτό σου λέω... Ρίξε ψάρια στο τηγάνι γιατί τα λατρεύω τα συγκεκριμένα. Ακόμα και κρύα τα τρώω την επόμενη μέρα!! Κανένα πρόβλημα. Είναι από τα πολύ αγαπημένα μου!

    Φιλιά πολλά κοριτσάρα!

    ReplyDelete
  6. Αυτά τα μικρά ψαράκια πόσο τα αγαπάω..είδα και τις φωτογραφίες σου που είναι εκπληκτικές και μου ήρθε να τα αρπάξω να τα φάω από δω, χαχαχχα. Το μόνο κακό με μένα και το ψάρι που λατρεύω, είναι ότι σε μισή ώρα πεινάω πάλι....ε και? Θα ξαναφάω λοιπόν! Καλό ΣΚ!!

    ReplyDelete
  7. Απλά τα αγαπώ! Και εγώ έχω θέμα με την αργοπορία του φαγητού λόγω φωτογράφησης! Δεν πειράζει ας περιμένουν. Η τέχνη θέλει θυσίες χαχα!

    ReplyDelete
  8. Το ταπεινό μαριδάκι και η μεγαλοπρέπεια της γεύσης του,το κατακόκκινο μπαρμπούνι με την τραγανή του πέτσα και γενικά όλα τα μικρά ή μεγάλα ψάρια,κατα προτίμηση στο τηγάνι,είναι φαγητό που λατρεύω!Καυτά από το τηγάνι στο στόμα,με πυροσβεστήρα,μια δροσερή σαλάτα.Φαγητό υπομονής αλλά και επιβράβευσης της!
    Υπέροχες φωτογραφίες!Νομίζω ότι η μυρωδιά πέρασε το κατώφλι του σπιτιού μου!Καλή Κυριακή !Φιλιά πολλά,πολλά!

    ReplyDelete
  9. Μάγδα καλησπέρα,

    Είμαι ενάμιση χρόνο στην Ολλανδία και -χωρίς φοβερό ψάξιμο είναι η αλήθεια- δεν έχω εντοπίσει μικρά ψάρια (μαριδες, μπαρμπουνια,σαρδέλες) που να είναι αρκέτα φρέσκα. Τις μαρίδες και τα μπαρμπούνια τα βρήκες στην γειτονική σου ψαραγορά ή έχεις καποια μυστική να προτείνεις κ σε μας τους έτερους ξενιτεμένους?

    ReplyDelete
  10. spoonstories — το ψάρι είναι φρούτο που λένε; Και σε μένα συμβαίνει αυτό καμιά φορά. Είναι τόσο ευκολοχώνευτα!

    Κατερίνα — χεχε για εμάς είναι σημαντικές οι φωτογραφίες αλλά τους άλλους που πεινάνε ποιός τους ακούει!

    Φωτεινή — σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άνοιξα την όρεξη.

    Σωτηρία — καλησπέρα! Στη Χάγη μένεις; Συνήθως ψωνίζω ψάρια από το Simonis στο κέντρο της Χάγης ή στο Scheveningen για μεγαλύτερη ποικιλία, κι επίσης στο κέντρο της Χάγης στο Marqt έχει πολύ φρέσκα ψάρια και βρίσκεις και εισαγωγής ελληνικά που είναι πεντανόστιμα. Και τα δυο αυτά μαγαζιά έχουν τσιμπημένες τιμές αλλά προκειμένου να είναι καλό το ψάρι, χαλάλι. Για πιο προσιτές τιμές, υπάρχει η ψαραγορά στην Haagse Markt αλλά εκεί σπάνια βρίσκω φρέσκο ψάρι. Μπαρμπούνια γενικά βρίσκεις εύκολα, μαρίδα/αθερίνα εξαρτάται την εποχή. Επίσης υπάρχουν κανα δυο άλλα συνοικιακά στη Χάγη όπου βρίσκω καλό και φρέσκο ψάρι αλλά δεν θυμάμαι πώς λέγονται. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάγδα καλησπέρα,
      δυστυχώς μένω στο Ντελφτ. Παρόλα αυτά δεν είμαστε κ τόσο μακριά. Οπότε στην επόμενη σωστή ψαροφαγία που θα αποφασιστεί, μπορεί ν επισκεφτώ την αγορά σας. Παρόλα αυτά φαντάζομαι κ ότι η ψαραγορά του Ντελφτ το Σάββατο θα έχει μαρίδα / αθερίνα και μαλλον μπαρμπούνι αφού λες ότι γενικά το βρίσκεις. Ισως πρέπει να πάω εκεί και αρκετά νωρίτερα απ ότι συνήθως για να τα βρω φρέσκα.

      Σ' ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

      Delete
  11. Εγώ είμαι της αποψης να ευχαριστιόμαστε το καλό φαγητό είναι γιορτές είτε όχι. Αλλωστε τις γιορτές τρώμε πολλά φαγητά που δεν τα τρώμε κατά την διάρκεια του χρονου, γι αυτό άλλωστε τα περιμένουμε και με λαχτάρα.

    Καλή είναι και η εγκράτεια βεβαίως. Και τα ψαράκια αυτά σβήνουν τις τύψεις της γιορτινής κρεπάλης.

    Τα ζήλεψα έτσι καλομαγειρεμένα Μάγδα μου :)

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  12. Χρόνια πολλά Μάγδα μου! Καλή χρονιά! Δημιουργική και χαρούμενη!

    Ωραία τα ψαράκια σου! Εδώ στην Ν Αφρική τα ψάρια είναι ωκεανού και τεραστίων διαστάσεων!
    Όσο για τις δίαιτες όλοι το ξέρουμε ότι είναι σαν γιο γιο... Τα κιλά πάνε και έρχονται! Όταν αρχίζεις να παχαίνεις, καλό είναι να προσέξεις ήρεμα και σταθερά τι και πόσο τρως. Με τον καιρό αλλάζουν και οι διαιτητικές προτιμήσεις. Λατρεύω τις σαλάτες, τα όσπρια, τα λαχανικά, ενώ λίγα χρόνια πριν μια μπριζόλα με τηγανιτές πατάτες ήταν το καλύτερό μου...

    ReplyDelete
  13. Marion και Αγγελική, σας ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά να έχετε!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Μάγδα μου , τι ωραία η ανάρτησή σου! Όχι στα άνοστα φαγητά , ναι στα υπέροχα τηγανιτά ψαράκια σου!!!!

    ReplyDelete