Sunday, January 5, 2014

Σαν νεραϊδόσκονη


Καλή Χρονιά! Ελπίζω οι πρώτες αυτές μέρες του νέου χρόνου να ήταν καλές για σας.






Εμένα με έφεραν αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες καταστάσεις αλλά όλα ευτυχώς εξελίχθηκαν καλά. Νιώθω όμως κουρασμένη κι έχω ανάγκη να ξαναφορτίσω τις μπαταρίες μου. Θέλω να βρω τη δύναμη μέσα μου που θα με βοηθήσει να δω το μέλλον με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.






Δεν θα πω πολλά σήμερα. Θέλω απλά να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σοκολατένιες τρούφες. Είναι λίγο διαφορετικές από τις κοινές τρούφες κι αυτό γιατί είναι καλυμμένες με σκόνη από αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου.

Είναι σαν νεραϊδόσκονη· ροζ, μαγική, αρωματική και γλυκιά.






Δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στη γεύση του τριαντάφυλλου, με παραπέμπει περισσότερο σε άρωμα παρά σε κάτι που θέλω να φάω αλλά εδώ, γύρω από αυτές τις σοκολατένιες τρούφες, ταιριάζει απόλυτα. Τους δίνει μια διακριτική γεύση του λουλουδιού που θυμίζει το κλασικό και πολυαγαπημένο λουκούμι.






Δοκιμάστε να τις φτιάξετε, θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Να προσέχετε τον εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε. Θα τα πούμε και πάλι, ελπίζω σύντομα.











Σοκολατένιες Τρούφες καλυμμένες με Ροδόσκονη

Εκτός από τα τριμμένα σε σκόνη αποξηραμένα μπουμπούκια που χρησιμοποίησα για την επικάλυψη των τρουφών, αρωμάτισα επίσης την κρέμα γάλακτος με φρέσκα ροδοπέταλα. Σαν ιδέα ήταν καλή και πίστευα πως θα χαρίσει επιπλέον γεύση στις τρούφες αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Η γεύση που τους προσέδωσε ήταν ανεπαίσθητη και χανόταν μέσα σε αυτήν της σοκολάτας, οπότε δεν αξίζει τον κόπο και δεν σας προτείνω να το κάνετε. Η επικάλυψη είναι υπεραρκετή για να δώσει την ευωδιά και την λεπτή γεύση του ρόδου στις τρούφες.

Χρησιμοποίησα αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα ροδοπέταλα. Σιγουρευτείτε μονάχα πως ό,τι επιλέξετε είναι κατάλληλο για μαγειρική.






Γίνονται 30-35 τρούφες

Υλικά
250 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (55% κακάο), ψιλοκομμένη
150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%)
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
2 χούφτες αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου, χωρίς κοτσάνια ή σέπαλα (ή αποξηραμένα ροδοπέταλα)
3 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη

Ειδικά εργαλεία: ηλεκτρικός μύλος μπαχαρικών ή καφέ (ή γουδί και γουδοχέρι), πλαστική μεμβράνη


Προετοιμασία
Προσθέστε την σοκολάτα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους.

Σ’ ένα κατσαρολάκι, βάλτε την κρέμα γάλακτος, ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, κλείστε τη φωτιά κι αδειάστε την κρέμα πάνω απ’ τα κομμάτια σοκολάτας. Μετά από 1 λεπτό, προσθέστε μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και με μια σπάτουλα ανακατέψτε την σοκολάτα μέσα στην κρέμα μέχρι να λιώσει. Αν για κάποιο λόγο δεν λιώσει εντελώς η σοκολάτα, τοποθετήστε το μπωλ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί) και λιώστε την.

Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε την γκανάς στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει αλλά παράλληλα να παραμένει εύπλαστη.

Ενώ η γκανάς κρυώνει στο ψυγείο, φτιάξτε την ροδόσκονη.

Βάλτε τα αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου και τη ζάχαρη σε έναν ηλεκτρικό μύλο για μπαχαρικά και αλέστε τα μέχρι να γίνουν μια απαλή ροζ σκόνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γουδί για να το κάνετε αλλά θα πάρει πιο πολύ χρόνο. Επίσης, αν ξεχωρίσετε τα πέταλα των μπουμπουκιών θα αλεστούν ευκολότερα από τα ολόκληρα συμπαγή μπουμπούκια.


Χρησιμοποιώντας ½ κουταλάκι γλυκού ως μέτρο, φτιάξτε μικρά μπαλάκια με την γκανάς (δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλεια σχηματισμένα. Είναι χειροποίητα κι αυτή είναι η ομορφιά τους) και ακουμπήστε τα σ’ ένα πιάτο μέσα στο οποίο έχετε βάλει την ροδόσκονη. Κυλήστε τα απαλά για να καλυφθούν εντελώς από αυτήν και μεταφέρετέ τα σε μια καθαρή πιατέλα σερβιρίσματος.

Μπορείτε να τα σερβίρετε αμέσως ή να τα βάλετε στο ψυγείο (αεροστεγώς κλεισμένα) για να σκληρύνουν λίγο. Η ροζ ροδόσκονη απορροφάται από την σοκολάτα μετά από λίγες ώρες οπότε είναι προτιμότερο να καλύψετε τις τρούφες με αυτή λίγο πριν τις σερβίρετε για να είναι ορατό το απαλό ροζ χρώμα της. Η γεύση πάντως παραμένει ίδια.

Μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, αεροστεγώς κλεισμένα. Θα σκληρύνουν αλλά όχι υπερβολικά. Θα είναι σαν fudge και πεντανόστιμα.





16 comments:

  1. Καλή χρονιά με Υγεία κι Αγάπη και να ευχηθώ όλα τα δύσκολα να είναι παρελθόντα. Πριν λίγη ώρα σε είχα στο μυαλό μου, ήθελα να σου στείλω τις ευχές μας και να μπροστά μου η ανάρτηση σου.
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Αααααα!!!
    Δεν έχω λόγια!
    Απίστευτες οι τρούφες σου, τα ροδοπέταλα θα δίνουν ένα πολύ φίνο άρωμα!
    Καλή χρονιά Μάγδα μου, εύχομαι ο νέος χρόνος να διώξει όλες τις στεναχώριες και να φέρει μόνο χαρές!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  3. Καλή χρονιά και ζαχαροτριανταφυλλένια να έχεις!

    ReplyDelete
  4. Τις ολόθερμες ευχές μου για μία χρονιά με νόημα και ουσία.Κάθε δυσκολία και στενοχώρια να δίνει σοφία μόνο και να φεύγει!!!Καλό κουράγιο αν το χρειάζεσαι.
    Οι τρούφες σου ονειρεμένες.Με την υποψία του μυρωδάτου ρόδου και την αδιαμφισβήτητη νοστιμιά της σοκολάτας ,κατάφερες να σερβίρεις την ευγένεια ενός λουλουδιού στο δέλεαρ του γλυκού!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ReplyDelete
  5. καλη χρονια σου ευχομαι εγω με την σειρα μου κ να ξεπερασεις γρηγορα τις δυσκοκες στιγμες σου !

    ReplyDelete
  6. Καλή χρονιά, Μάγδα! Ζαχαρένια και τριανταφυλλένια!! Το 2014, να είναι ένας γλυκός, ξεχωριστός χρόνος για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα! Σαν τα υπέροχα, ξεχωριστά σου τρουφάκια!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Καλή Χρονιά σου εύχομαι να έχεις και ότι σε ταλαιπώρησε να φύγει για πάντα. Οι φωτογραφίες σου είναι απίστευτες και οι τρούφες σου γλυκές και τριανταφυλλένιες! Φιλάκια πολλά και από μένα!

    ReplyDelete
  8. Εντυπωσιακά τα τρουφάκια σου και σίγουρα μοσχοβολιστά! Να'ναι παρελθόν τα δύσκολα εύχομαι, να γεμίσεις με αισιοδοξία πάλι τις μπαταρίες σου και να προχωράς χαρούμενη! Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Καλή Χρονιά σε όλους και σας ευχαριστώ πολύ για τις γλυκιές σας ευχές! Να είσαστε καλά και ό,τι επιθυμείτε εύχομαι για εσάς και τις οικογένειές σας μέσα απ' την καρδιά μου!

    ReplyDelete
  10. Εύχομαι η "νεραϊδόσκονη" από τις τρούφες σου, να συνοδεύσει και την ζωή σου μέσα στο 2014, αγαπητή Μάγδα και με τον τρόπο της να σε οδηγήσει μακριά από τις όποιες δυσκολίες σε βρήκαν.

    Κι' εγώ κάπου εκεί γύρω, με τις δικές μου δυσκολίες πάλευα...αλλά πάντα θέλω να ελπίζω για το καλύτερο.
    Καλή Χρονιά.

    ReplyDelete
  11. Εκπληκτικά τα σοκολατένια τρουφάκια με τη ροδοζάχαρη - ροδόσκονη!
    Φαντάζομαι πόσο ταιριαστή θα είναι αυτή η σκόνη και σε άλλα γλυκά.
    Εύχομαι να έχεις μια καλή, ήρεμη και τυχερή χρονιά Μάγδα με υγεία και για σένα αλλά και για τα πρόσωπα που αγαπάς. Όλα τα στραβά να πάνε και να μη ξαναγυρίσουν!
    Φιλιά και να περνάς καλά & νόστιμα!

    ReplyDelete
  12. Τέλος καλό όλα καλά, που λένε! Υπέροχα τα ροδοτρουφάκια!
    Καλή χρονιά Μάγδα μου, σου εύχομαι τα καλύτερα!

    ReplyDelete
  13. Πεντανόστιμα κ πρωτότυπα!
    Πολλά φιλάκια κ ευχές για μια υπέροχη χρονιά,Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  14. Καλή χρονιά Μάγδα!
    Ειναι πανεμορφες οι τρούφες σου,δεν σου πάει καρδιά να τις φας!

    ReplyDelete
  15. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τις ευχές!! Καλή Χρονιά να έχετε και όσοι από εσάς περνάτε δυσκολίες εύχομαι ο καινούριος χρόνος να σας φέρει μόνο χαρές.

    ReplyDelete
  16. Πω πω πεθαινω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete