Monday, February 17, 2014

Σαλάτα με παντζάρια Chioggia

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να τρώω πιο πολύ εκείνες τις τροφές που συνήθως αγνοώ ή ξεχνάω να τρώω. Αν και μου αρέσει πολύ η γεύση των παντζαριών, σπάνια τα προσθέτω στη λίστα αγορών μου με αποτέλεσμα να τα προσπερνώ.






Το ίδιο ισχύει και με άλλα λαχανικά και φρούτα, πλέον όμως κάνω συνειδητή προσπάθεια να δίνω μεγαλύτερη σημασία στους παραμελημένους αυτούς θησαυρούς. Ιδιαίτερα όταν είναι στην εποχή τους και πωλούνται πολύ φθηνότερα από άλλα, πιο “φανταχτερά” λαχανικά.






Τις προάλλες, εντελώς τυχαία, ανακάλυψα μια καινούρια για μένα ποικιλία παντζαριών, τα Chioggia. Όταν τα αντίκρυσα στον πάγκο ενός μικροπωλητή κομμένα στη μέση, με εκτεθειμένους τους άσπρους και κοκκινοφούξια κύκλους στο εσωτερικό τους, θαμπώθηκα. Ήταν πανέμορφα.






Δεν μπορούσα παρά να αγοράσω μερικά και αφότου έφτασα σπίτι, έκανα μια γρήγορη έρευνα γι’ αυτά στο διαδίκτυο. Έμαθα πως όταν τα ψήσεις χάνουν την διχρωμία τους και γίνονται ροδοκόκκινα. Εγώ ωστόσο ήθελα τα χαριτωμένα δαχτυλίδια τους να είναι ορατά στο πιάτο μου, όλοι μας άλλωστε τρώμε πρώτα με τα μάτια, κι ήθελα αυτό που θα έφτιαχνα να είναι όχι μόνο εύγεστο αλλά και ευπαρουσίαστο.






Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια σαλάτα όπου θα τα προσέθετα ωμά. Μια σαλάτα που την φάγαμε ως ένα ελαφρύ γεύμα εχθές με φρέσκο κατσικίσιο τυρί, καψαλισμένα φυστίκια Αιγίνης, ρόκα, άνηθο και βινεγκρέτ λευκού μπαλσάμικου. Μια πολύ ισορροπημένη σαλάτα γευστικά αλλά και ως προς τις υφές της.






Κρεμώδες κι ελαφρά πικάντικο κατσικίσιο τυρί, τραγανό, γήινο και γλυκό παντζάρι, κριτσανιστά φυστίκια, πιπεράτη ρόκα, φρέσκος άνηθος, με μια αψάδα από το μπαλσάμικο της βινεγκρέτ να γαργαλάει τον ουρανίσκο και με το πλούσιο ελαιόλαδο να αγκαλιάζει όλα τα υλικά και ιδιαίτερα τα παντζάρια, κάνοντάς τα ακόμα πιο δελεαστικά.











Σαλάτα με Παντζάρια Chioggia, Κατσικίσιο Τυρί και Φυστίκια Αιγίνης

Τα παντζάρια Chioggia προέρχονται από την Βόρεια Ιταλία. Έχουν παρόμοια γεύση με τα κοινά κόκκινα παντζάρια, όντας ελαφρώς πιο γλυκά. Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε, αντικαταστήστε με κόκκινα παντζάρια.
Το καλό με τα παντζάρια Chioggia είναι ότι δεν λερώνουν σαν τα κόκκινα, οπότε μπορείτε να τα πιάσετε άφοβα με γυμνά χέρια.

Επέλεξα λευκό μπαλσάμικο (όπως και σε αυτή τη σαλάτα) γιατί δεν ήθελα να καλυφθούν τα όμορφα παντζάρια από το σκουρόχρωμο ξίδι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με ξίδι από σαμπάνια ή από λευκό κρασί.

Η σαλάτα ταιριάζει πολύ με ψητό η ποσέ ψάρι, αλλά και σκέτη είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα.






Μερίδες: 4 σαλάτας ή 2 για ελαφρύ γεύμα

Υλικά

για τη βινεγκρέτ
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλές σούπας λευκό μπαλσάμικο ξίδι
¼ κουταλάκι γλυκού ψιλή ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

για τη σαλάτα
50 γρ. φύλλα ρόκας
2 μεγάλα παντζάρια Chioggia
60 γρ. φρέκο μαλακό κατσικίσιο τυρί
2-3 κουταλιές σούπας καθαρισμένα, ανάλατα φυστίκια Αιγίνης
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα άνηθου, κομμένα

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικά)


Προετοιμασία

φτιάξτε τη βινεγκρέτ
Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξίδι και τη ζάχαρη. Αναμείξτε καλά μ' ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα και ρίξτε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι. Δοκιμάστε τη βινεγκρέτ και αλατοπιπερώστε ξανά αν χρειάζεται.

φτιάξτε τη σαλάτα
Καψαλίστε τα φυστίκια Αιγίνης τοποθετώντας τα σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, και ψήνοντάς τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην καούν, για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να αναδίδουν μυρωδιά. Αδειάστε τα αμέσως σε ένα πιάτο και μόλις κρυώσουν, ψιλοκόψτε τα μ’ ένα μαχαίρι.

Πλύντε τα φύλλα ρόκας και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ανακατέψτε τα με 1 κουταλιά σούπας βινεγκρέτ.

Καθαρίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε πολύ λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας το μαντολίνο κουζίνας ή ένα μαχαίρι. Ανακατέψτε τα με 1 κουταλιά σούπας βινεγκρέτ.

Απλώστε τα φύλλα ρόκας στο πιάτο που θα σερβίρετε την σαλάτα. Από πάνω τακτοποιήστε τα παντζάρια. Θρυμματίστε με τα χέρια σας το κατσικίσιο τυρί πάνω από τη σαλάτα και πασπαλίστε με τα φυστίκια Αιγίνης. Περιχύστε με λίγη επιπλέον βινεγκρέτ.
Σερβίρετε αμέσως.






Άλλες συνταγές με παντζάρια:
Πουρές Παντζαριού με Πατάτες και Καρύδια
Τσιπς Κόκκινων και Κίτρινων Παντζαριών με Πικάντικο Ντιπ Ξινής Κρέμας


11 comments:

  1. Ωραία παντζάρια
    Σαν γλειφιτζουρια φαινονται Μάγδα μου
    Εκανες πολυ ωραία σαλάτα και ανέδειξες αυτά τα ιδιαίτερα παντζάρια.
    Μ αρέσει πολύ πολύ :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. Ωραία και δροσιστική σαλάτα! Τα πατζάρια δε, είναι πολύ όμορφα!Τι κρίμα που δεν την έχω βρει αυτή την ποικιλία μέχρι τώρα...

    ReplyDelete
  3. Πανέμορφη κ γευστική η σαλάτα σου,Μάγδα μου!
    Σε προσκαλούμε στο νέο μας σπιτάκι, αμιγώς χορτοφαγικό!
    Φιλάκια κ από τις δυο μας!
    http://theveggiesisters.gr/

    ReplyDelete
  4. Ομορφα!! Δεν τα γνωριζα. Τα ανεδειξες οπως τους αξιζε!

    ReplyDelete
  5. Εκπληκτικές φωτογραφίες!! Σε κάνουν να θες να μπεις μέσα στην οθόνη. Επιπλέον τα παντζάρια είναι ένα υλικό πολύ ενδιαφέρον! Ταιριάζει με τόσα μαζί...πολύ ωραία λεπτομέρεια το φιστικάκι! Καλή εβδομάδα Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  6. Τα κοινά σε μας κόκκινα παντζάρια όταν είναι ωμά έχουν μια γεύση χωματίλας (που ακόμα και οι πλούσιες βινεγκρέτ δεν την καλύπτουν) που δε μου αρέσει καθόλου. Αυτά δεν τα έχω δοκιμάσει, πώς τα πάνε σ'αυτόν τον τομέα; Και όπως είπαν και οι προηγούμενοι, πολύ ωραίες φωτό σήμερα.

    ReplyDelete
  7. Μarion — τώρα που το λες, όντως! Μοιάζουν με γλειφιτζούρια. Σ' ευχαριστώ.

    Mageirissa — δεν έχω δει ποτέ αυτά τα παντζάρια στην Ελλάδα. Ίσως όμως υπάρχουν.

    lenia — καλώς όρισες!

    Χρυσαυγή, peps — ευχαριστώ!

    spoonstories — το παντζάρι είναι αγαπημένο αλλά όπως πολλά παρόμοια λαχανικά λιγάκι παραμελημένο. Σ' ευχαριστώ.

    Cleomenis — τα παντζάρια εν γένει έχουν μια γήινη γεύση, όπως και όλα τα λαχανικά τέτοιου τύπου, ωστόσο δεν έχω ποτέ παρατηρήσει την γεύση που αναφέρεις ούτε στα ωμά κόκκινα αλλά ούτε και στα chioggia. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  8. Τα πατζάρια είναι από τα πιο αγαπημένα μου λαχανικά, Μάγδα. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο, ώστε να τα καλλιεργώ σε μεγάλες γλάστρες στην ταράτσα μου, χρησιμοποιώντας τα σε αλμυρές ή γλυκές συνταγές. Τα chioggia, δεν έχω καταφέρει να τα βρω στην ελληνική αγορά, ούτε καν σε σπόρους. Μοιάζουν με γλυφιτζουράκια, έτσι ομορφούλικα που είναι!! Η σαλάτα πρέπει να έγινε νοστιμότατη και δροσερή!
    Να περάσετε μια όμορφη Τσικνοπέμπτη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε γλάστρες; Ααα εσύ είσαι προχωρημένη. Αν μπορούσα να βρω σπόρους από τα choiggia θα σου έστελνα. Θα σου άρεσαν πολύ!! Φιλιά!

      Delete
  9. Πανέμορφα φαίνονται!
    Δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορούσα να τα φάω εντελώς ωμά, μιας κι' έχω έναν μικρό ενδιασμό ως προς "το τραγανό" τους θέμα. Κάτι που έχω δοκιμάσει με ωμά κολοκυθάκια, αλλά πραγματικά δυσκολεύτηκα τ' ομολογώ.

    Ως σαλάτα πάντως μου διαβάζεται γευστικότατη καλή μου Μάγδα.

    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ReplyDelete