Monday, December 8, 2014

Πέντε χρόνια (και κάτι) κι ένα ξεχωριστό επιδόρπιο

Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, αγοράζω κάστανα, πολλά κάστανα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκιές κι αλμυρές συνταγές ή απλά για να τα ψήσω στη φωτιά κάποιο κρύο χειμωνιάτικο βράδυ. Τα κάστανα για μένα αντιπροσωπεύουν το φθινόπωρο και το χειμώνα, αυτή τη φορά όμως έφτιαξα με αυτά κάτι που κατά βάση φτιάχνω το καλοκαίρι. Έφτιαξα παγωτό, παγωτό κάστανο.


Είχα ένα πολύ συγκεκριμένο πιάτο στο μυαλό μου. Ήθελα να φτιάξω ένα κάπως ιδιαίτερο επιδόρπιο για μια ξεχωριστή μέρα στα τέλη του Νοέμβρη. Τη μέρα που το μικρό μου blog, αυτή η μοναδική για μένα γωνιά του διαδικτύου, έκλεισε τα πέντε.




ΠΕΝΤΕ. Ειλικρινά δεν μπορώ να το πιστέψω ότι μπλογκάρω τόσο καιρό και δεν περίμενα να εξακολουθώ να βρίσκω ευχαρίστηση στο να μοιράζομαι συνταγές και ιδέες για φαγητό έπειτα από τόσα χρόνια. Για να πω όμως την αλήθεια, αυτή τη χρονιά τη βρήκα ιδιαίτερα δύσκολη όσον αφορά τούτο το blog και η ιδέα να το σταματήσω μου πέρασε κάνα δυο φορές απ’ το μυαλό. Δεν ένιωθα την ανάγκη να κάνω συχνά αναρτήσεις κι οι λέξεις δεν μου έβγαιναν τόσο αβίαστα όσο στο παρεθόν. Ήθελα περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου και να ζω την καθημερινότητά μου δίχως να σκέφτομαι ότι πρέπει να φωτογραφίσω αυτά που μαγειρεύω ή να σημειώσω με κάθε λεπτομέρεια την εκάστοτε συνταγή.




Το γεγονός ωστόσο ότι η επέτειος αυτή των πέντε χρόνων του blog με έκανε να χαρώ, να νιώσω περηφάνεια και να θέλω να το γιορτάσω, με οδήγησε στη συνειδητοποίηση πως ακόμα αγαπώ το blogging και πως η επικοινωνία που έχω με εσάς, τους αναγνώστες, είναι για μένα μοναδική. Εσάς που περνάτε από εδώ αθόρυβα, σχεδόν στις μύτες, εσάς που πάντα αφήνετε μια καλή κουβέντα και λίγα όμορφα λόγια που με κάνουν να πιστεύω πως πιάνει τόπο κι εκτιμάται αυτό που κάνω, εσάς που μου στέλνετε email με φωτογραφίες από τα φαγητά που φτιάξατε από το blog, εσάς που αφήνετε σχόλια εποικοδομητικά και μου μαθαίνετε καινούργια πράγματα, αλλά ακόμα κι εσάς που καμιά φορά είσαστε κάπως απότομοι και με στενοχωρείτε λιγάκι. Είμαι ευγνώμων για όλους σας και χαίρομαι πολύ που είσαστε συνταξιδιώτες μου σε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι γιατί, εν τέλει, λατρεύω να δημιουργώ συνταγές και να τις μοιράζομαι με κάθε έναν από εσάς.




Είχα λοιπόν την ιδέα να φτιάξω παγωτό κάστανο αλλά μετά σκέφτηκα, είναι χειμώνας, θέλω κάτι για να σπάσει την κρύα αίσθηση που αφήνει το παγωτό. Μου ήρθε στο μυαλό ένα μπισκότο κι αμέσως σκέφτηκα το σαμπλέ μπρετόν, εκείνο το εύθρυπτο μπισκότο που δεν είναι πολύ γλυκό και περιέχει λίγο αλάτι, ικανό να προσθέσει μια άλλη γευστική διάσταση στο επιδόρπιο. Μετά όμως σκέφτηκα πως θέλω και μια σάλτσα, σοκολάτα φυσικά, μαζί ωστόσο με κάτι άλλο που θα την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Το αλκοόλ ταιριάζει άψογα με τη σοκολάτα και μεμιάς σκέφτηκα Armagnac.




Μια πηχτή, βελούδινη σάλτσα με βαθιά σοκολατένια γεύση και με το Armagnac να κάνει αισθητή την παρουσία του, να χύνεται πάνω στο πλούσιο κι απαλό παγωτό με τη γήινη, γεμάτη γεύση του κάστανου, και το χοντρουλό σαμπλέ μπρετόν που λιώνει στο στόμα, έντονα βουτυρώδες, εύθρυπτο και τραγανό, να δίνει μια ξεχωριστή υφή και να συντελεί στη δημιουργία ενός μοναδικού συνδυασμού. Αυτό το πιάτο είχα στο μυαλό μου να φτιάξω, κι αυτό έφτιαξα. Ένα ισορροπημένο κι εύγεστο επιδόρπιο αντάξιο της επετείου των πέντε χρόνων του blog μου.




Χρόνια πολλά λοιπόν μικρό μου blog. Σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά.
Και ευχαριστώ όλους εσάς που παρακολουθείτε τις περιπέτειές μου στη μικρή μου εκπατρισμένη κουζίνα τα πέντε αυτά χρόνια. Ελπίζω να σας έχω μαζί μου και για τα επόμενα πέντε.




Κι αν τραβάει η όρεξή σας περισσότερα κάστανα, δείτε τις παρακάτω συνταγές:
Γλυκιά Κρέμα Κάστανου (Crème de Marrons)
Τρούφες Σοκολάτας και Κάστανου
Τρούφες Κρέμας Κάστανου
Τιραμισού Κάστανο
Καστανόσουπα με Πόρτο
Κρέπες Κάστανου με Γέμιση Άγριων Μανιταριών







Παγωτό κάστανο πάνω σε μπισκότο σαμπλέ μπρετόν με σάλτσα σοκολάτας-Armagnac

Τα σαμπλέ μπρετόν (sablés bretons) είναι παραδοσιακά μπισκότα βουτύρου από την Βρετάνη της Γαλλίας.

Αν δεν έχετε Armagnac (μπράντυ από την περιοχή Armagnac στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας) αντικαταστήστε με Cognac ή μπράντυ της αρεσκείας σας.

Μπορείτε κάλλιστα να σερβίρετε αυτό το επιδόρπιο τις γιορτές που έρχονται έπειτα από το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι καθώς μπορείτε να ετοιμάσετε ξεχωριστά και σε διαφορετικές ακόμα μέρες τα τρία συστατικά του· το παγωτό 2-3 μέρες πριν, τα μπισκότα 1-2 μέρες πριν. Το μόνο που θα σας συμβούλευα να φτιάξετε την ίδια μέρα είναι τη σάλτσα καθώς έχει καλύτερη γεύση τη μέρα που θα την φτιάξετε, αλλά μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας πω πόσο τέλεια χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορείτε να φτιάξετε με τα σαμπλέ μπρετόν. Και τη σάλτσα μπορείτε να την περιχύσετε πάνω από ποσαρισμένα αχλάδια ή κυδώνια για ένα γρήγορο επιδόρπιο. Το παγωτό είναι παγωτό, και για μένα τουλάχιστον, είναι παντός καιρού ακόμα και σκέτο.

Τα σαμπλέ έχουν 1,3 cm περίπου πάχος και 8-8,5 cm διάμετρο κι είναι αρκετά μεγάλα για να σερβιριστούν με μια μεγάλη μπάλα παγωτού. Αν θέλετε μικρότερες ή περισσότερες μερίδες, απλώς κόψτε τα σαμπλέ μικρότερα.


Μερίδες: 8-10

Υλικά

για τα σαμπλέ μπρετόν (γίνονται 8-10 μπισκότα, 8-8,5 cm διάμετρο)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν έξτρα για το αλεύρωμα της επιφάνειας εργασίας
1½ κουταλάκι γλυκού baking powder
Μια πρέζα νιφάδες θαλασσινού αλατιού (χρησιμοποίησα Maldon)
125 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (ψιλή κατά προτίμηση)
3 μεγάλους κρόκους αβγών
150 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρά κομμάτια και μαλακωμένο

1 μεγάλο κρόκο αβγού + 1 κουταλάκι γλυκού κρύο νερό, για το άλειμμα της ζύμης

για το παγωτό κάστανο (γίνεται περίπου 1 κιλό)
250 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
½ κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας (ή 1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)
Μια πρέζα αλάτι
3 μεγάλους κρόκους αβγών
50 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (ψιλή κατά προτίμηση)
300 γρ. γλυκιά κρέμα κάστανου (έτοιμη ή σπιτική*) ή μαρμελάδα κάστανο

για τη σάλτσα σοκολάτας-Armagnac (γίνεται περίπου 1½ κούπα)
170 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 70% κακάο, κομματιασμένη
80 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
1 κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας (ή καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας Armagnac (ή Cognac ή μπράντυ)
20 γρ. (1½ κουταλιά σούπας) ανάλατο βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου

*Αν ακολουθήσετε τη συνταγή μου για σπιτική γλυκιά κρέμα κάστανου, φτιάξτε τη μια μέρα πριν φτιάξετε το παγωτό και αφήστε τη στο ψυγείο.

Ειδικά εργαλεία:
για τα σαμπλέ μπρετόν — ηλεκτρικό μίξερ χειρός ή μίξερ βάσης, πλαστική μεμβράνη, πλάστης, λαδόκολλα, λαμαρίνα, στρογγυλό κουπ-πατ με διάμετρο 8-8,5 cm, πινέλο ζαχαροπλαστικής
για το παγωτό κάστανο — πυρίμαχη σπάτουλα, ψιλό κόσκινο, πλαστική μεμβράνη, παγωτομηχανή
για τη σάλτσα σοκολάτας-Armagnac — πυρίμαχη σπάτουλα


Προετοιμασία

για τα σαμπλέ μπρετόν
Σ’ ένα μεσαίο μπωλ, προσθέστε το αλεύρι, το baking powder και τις νιφάδες αλατιού και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε τη ζάχαρη και τους 3 κρόκους αβγών και χτυπήστε με το εξάρτημα “φτερό” (ή με το μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα ν’ αφρατέψει και ν’ ασπρίσει, γύρω στα 2 λεπτά. Προσθέστε λίγο-λίγο το βούτυρο, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και αναμείξτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται μια άτυπη ζύμη.


Αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και αδειάστε τη ζύμη. Ζυμώστε ελαφρά ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη, σχηματίστε τη σε μπάλα κι έπειτα σε πεπλατυσμένο δίσκο. Βάλτε την μεταξύ δυο κομματιών λαδόκολλας και ανοίξτε την με έναν πλάστη σε πάχος 1 cm. Μεταφέρετε τη ζύμη μαζί με τις λαδόκολλες πάνω σε μια λαμαρίνα και βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να σφίξει η ζύμη καλά.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Σ’ ένα μικρό μπωλ προσθέστε τον 1 κρόκο αβγού κι 1 κουταλάκι κρύο νερό και χτυπήστε με ένα πιρούνι.

Αφαιρέστε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, αφαιρέστε το πάνω κομμάτι λαδόκολλας και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείψτε τη ζύμη με το αβγό. Με τα δόντια ενός πιρουνιού, κάντε το κλασσικό σχέδιο των σαμπλέ μπρετόν (δείτε φωτογραφία).


Βάλτε τη λαμαρίνα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 6 λεπτά. Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το φούρνο και, χρησιμοποιώντας ένα κουπ-πατ με διάμτερο 8-8,5 cm, κόψτε 8-10 κύκλους κι επιστρέψτε τη λαμαρίνα στο φούρνο. (Δείτε τις φωτογραφίες). Ψήστε για άλλα 8-9 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Αφαιρέστε τη λαμαρίνα απ’ το φούρνο κι αφήστε το σαμπλέ να κρυώσει ελαφρά πάνω στη λαμαρίνα, για περίπου 30 λεπτά. Έπειτα, χρησιμοποιώντας τα ίδια κουπ-πατ με πριν, κόψτε ξανά κύκλους και βάλτε ένα-ένα τα σαμπλέ πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.


Τα κομματάκια που θα απομείνουν μην τα πετάξετε, σπάστε τα και σερβίρετέ τα πάνω από μια μπάλα παγωτού σαν τρίμματα.

Μπορείτε να κρατήσετε τα σαμπλέ μπρετόν σε θερμοκρασία δωματίου, σε ένα κουτί για μπισκότα, για μια εβδομάδα.

για το παγωτό κάστανο
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες στις άκρες της κατσαρόλας και προσέχοντας να μην πάρει βράση το μείγμα.
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τα αβγά και τη ζάχαρη και χτυπήστε με ένα σύρμα μέχρι να έχετε ένα αφράτο, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέστε το ζεστό γάλα και κρέμα γάλακτος λίγο-λίγο, χτυπώντας γρήγορα και ασταμάτητα με το σύρμα (όπως όταν κάνετε αβγολέμονο) για να μην κόψει το μείγμα. Όταν πια έχετε προσθέσει όλο το γάλα, αδειάστε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια σπάτουλα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει, μέχρι το μείγμα ν’ αρχίσει να πήζει ελαφρά και να μπορεί να σταθεί πάνω στη σπάτουλα χωρίς να γλυστράει αμέσως, για 5-6 λεπτά.

Περάστε την κρέμα (custard) μέσα από το κόσκινο, αφήνοντάς τη να πέσει μέσα σ’ ένα καθαρό μπωλ, προσθέστε την πάστα βανίλιας (ή εκχύλισμα) και το αλάτι και αναμείξτε καλά. Αφήστε να κρυώσει για 30 λεπτά περίπου και προσθέστε τη γλυκιά κρέμα κάστανου ή μαρμελάδα κάστανο κι αναμείξτε με ένα σύρμα ώστε να εσνωματωθεί στο μείγμα.
Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να κρυώσει καλά.


Αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας και συνεχίστε ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μόλις είναι έτοιμο, αδειάστε το μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη κι αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρετε.

για τη σάλτσα σοκολάτας-Armagnac
Βάλτε τα κομμάτια σοκολάτας σ’ ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί.

Εντωμεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και βάλτε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες στις άκρες της κατσαρόλας, αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά.

Μόλις η σοκολάτα λιώσει και γίνει λεία, κλείστε τη φωτιά του μπεν-μαρί ώστε να σταματήσει να βράζει το νερό, αφήνοντας όμως το μπωλ πάνω απ’ την κατσαρόλα για να παραμένει ζεστό το μείγμα. Αμέσως ρίξτε τη ζεστή κρέμα γάλακτος μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και προσθέστε τη βανίλια, το αλάτι και το Armagnac. Αναμείξτε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα. Αμέσως αρχίστε να προσθέτετε ένα-ένα τα μικρά κομματάκια βουτύρου στη σάλτσα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί το κάθε ένα πριν προσθέσετε το επόμενο. Με αυτό τον τρόπο το μείγμα δεν θα κόψει. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε μια γυαλιστερή, βελούδινη και κάπως πηχτή σοκολατένια σάλτσα.

Αδιέαστε την σε ένα μπωλ και αν σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε τη μέρα που θα την φτιάξετε, κρατήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου. Αν σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα, καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε τη σάλτσα στο ψυγείο. Όταν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, ζεστάνετέ τη σε μπε-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων προσεκτικά, για να μη σας κάει.
Μπορείτε να κρατήσετε τη σάλτσα στο ψυγείο για 3-4 μέρες αλλά είναι καλύτερη τη μέρα που θα την φτιάξετε.

μοντάρισμα και σερβίρισμα του επιδορπίου
Όταν έχετε όλα τα συστατικά του επιδορπίου έτοιμα, ετοιμάστε τις μερίδες. Σε ατομικά πιάτα, αρχικά προσθέστε ένα σαμπλέ μπρετόν. Έπειτα βάλτε από πάνω μια μεγάλη μπάλα παγωτού και είτε σερβίρετε τη σάλτσα στο πλάι, μέσα σ’ ένα μικρό δοχείο, είτε περιχύστε την πάνω από το παγωτό.

Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε!


38 comments:

  1. πρώτη φορά σου γράφω σχόλιο αν και σε διαβάζω εδώ και χρόνια!να τα χιλιάσει το blog σου εύχομαι :)

    ReplyDelete
  2. και εμες σε αγαπαμε και περιμενουμε με ανυπομονησια παντα τις συνταγες σου.χρονια πολλα και παντα επιτυχιες.περιμενουμε τα χριστουγενιατικα.πολλα φιλια.

    ReplyDelete
  3. Μάγδα μου!
    Το blog σου ήταν ένα από τα πρώτα που ανακάλυψα όταν ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου δειλά βήματα στην κουζίνα και παραμένει σταθερά ένα από τα πολύ αγαπημένα μου.
    Οι υπέροχες φωτογραφίες, ο οικείος τρόπος με τον οποίο προλογίζεις τις συνταγές σου, η μοναδικότητα των συνταγών σου είναι όλα όσα αγαπώ εδώ! Και εσένα σε θαυμάζω γιατί αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, το κάνεις άψογα και βγάζεις όλο αυτό το μεράκι και προς τα έξω!
    Εύχομαι λοιπόν και τα επόμενα 5 χρόνια να είναι δυναμικά, δημιουργικά, ξεχωριστά και λαχταριστά!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
  4. χρονια πολλα το μπλογκοσπιτακι σου να τ α100στησει!!! παντα επιτυχιες και παντα να μας δινεις ονειρεμενες συνταγες οπως αυτη!! παγωτο καστανο πρωτη φορα ακουω!!! ενδιαφερον!! να μια καλη ευκαιρια για παγωτο χριστουγεννιατικα!! και ο τροπος σερβιρισματος ανετα μπορει να σταθει στο τραπεζι του ρεβεγιον!! τελειο!

    ReplyDelete
  5. Xρονια πολλα στο ομορφο μπλογκ σου. Να τα χιλιασει!

    ReplyDelete
  6. Εύχομαι να συνεχίσεις με πολλή διάθεση το blogging γιατί μας αρέσει να σε διαβάζουμε, λογικό πάντως είναι κάποιες στιγμές να βαριέσαι ή να χάνεις την έμπνευση ή η ζωή να εχει πιο πολυ ενδιαφέρον για να αναλώνεσαι εδώ. Εμείς εδώ είμαστε πάντως.
    Ωραίο το "παγωτάκι" υπερπαραγωγή, ότι πρέπει για τον εορτασμό των 5 χρόνων.

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα. Μακάρι να συνεχίσεις για πολύ περισσότερα χρόνια, γεμάτα γεύσεις και εικόνες.

    ReplyDelete
  8. Χρόνια Πολλά στην κουζινούλα σου!!! Εύχομαι να συνεχίσεις για πολλά ακόμα χρόνια Μάγδα μου. (Αυτές οι περίοδοι που κάθεσαι και κοιτάς την οθόνη και αναρωτιέσαι τι στο καλό μπορείς να πεις για τα μακαρόνια που μόλις έφτιαξες... είναι οι χειρότερες!) Το παγωτό σου φαίνεται απλά υπέροχο. Παγωτομηχανή δεν κατάφερα να κατεβάσω το καλοκαίρι, αλλά μου φαίνεται θα κατέβει τώρα τα Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  9. Έχω σχολιάσει μόνο 2-3 φορές αλλά είμαι πάντα εδώ. Και θα ξαναπω τα ίδια. Το καλύτερο μπλογκ με παρουσίαση και γραφή που κάνει τη ζωή να φαίνεται ακόμα πιο ωραία :-)
    Χρόνια πολλά!

    Δέσποινα

    ReplyDelete
  10. χρονια πολλα και δημιουργικα!!!!!!
    Μπορει να μην εχω μεγααααλη εμπειρια απο το blogging ακομα(τον φεβρουαριο θα χρονισω) αλλα δηλώνω με το χερι στην καρδια οτι your little expat kitchen ειναι ενα απο τα πιο καλαισθητα και αρτια foodblogs πο ξερω,με γουστο και πρωτοτυπια!!!!!Keep cooking!!!!!!!
    Πραγματικα το επιδορπιο σου σημερα ειναι ξεχωριστο οπως αρμοζει σε σενα και στο μπλογκ σου!!!
    φιλια πολλα!!!!

    ReplyDelete
  11. Χρόνια Πολλά στο blog σου Μάγδα!
    Και εσύ να συνεχίσεις να είσαι ερωτευμένη μαζί του, εμείς να σε απολαμβάνουμε.

    Ζ.

    ReplyDelete
  12. Σ' ευχαριστούμε για την παρέα που μας κάνεις τόσα χρόνια! Φτιάχνω συχνά συνταγές σου με πάντα εύγεστα αποτελέσματα. Χρόνια σας πολλά, λοιπόν, σε σένα και το blog σου! Β.

    ReplyDelete
  13. Έχω εκφράσει κι άλλες φορές την αγάπη μου για την ύπαρξη αυτής εδώ της σελίδας αλλά περισσότερο στη γράφουσα και μπορεί να θεωρηθώ υπερβολική, αλλά δεν μπορώ αυτό μου βγαίνει. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα σταματήσεις κάποια φορά να με συντροφεύεις!!
    Τα φιλιά μου και καλή συνέχεια για πολλά ακόμη χρόνια.

    ReplyDelete
  14. Χρόνια καλά και δημιουργικά! Αυτά που έφτιαξες νομίζω ανταποκρίνονται πλήρως στο χειμωνιάτικο - χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο για κέρασμα της blogo-επετείου. Σπιτική κρέμα κάστανο δεν έχω αυτόν τον καιρό την υπομονή να φτιάξω αλλά και με έτοιμη μαρμελάδα το παγωτό φαντάζομαι πως θα γίνεται υπέροχο.
    Μπράβο και πάλι και ακόμα κι αν κάποια περίοδο αργείς να ποστάρεις, αυτά που έχεις ήδη στο blog καλύπτουν τον κάθε αναγνώστη που ζητά καλές συνταγές με ακρίβεια και υπέροχη παρουσίαση.

    ReplyDelete
  15. Να τα χιλιάσεις Μάγδα μου και μακάρι να είσαι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Και αν καμιά φορά νιώθεις την ανάγκη για ξεκούραση δεν πειράζει!Να το κάνεις αρκεί να μας ξαναέρχεσαι.. Φιλιά πολλά
    ΣΥ: Πολύ προσεγμένο γλυκό σήμερα!Ιδανικό για τα "γενέθλια" του μπλοκ σου!

    ReplyDelete
  16. Εύχομαι πάντα να κάνεις ότι σου αρέσει και σε ευχαριστεί.Χρόνια πολλά,καλά,δημιουργικά και ευτυχισμένα..Όλγα

    ReplyDelete
  17. Και στα επόμενα 5, εξίσου όμορφα και δημιουργικά, αγαπητή Μάγδα.
    Με την ίδια "δοτικότητα" να μοιράζεσαι με τους αναγνώστες και συνοδοιπόρους των blogs τις δικές στιγμές στην κουζίνα.
    Καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  18. Ευτυχώς που σου έφυγε η ιδέα να εγκαταλείψεις το food blogging γιατί πολύ θα μας κακοφαινόταν!
    Ολα αυτά τα χρόνια απολαμβάνουμε μέσα από τις αναρτήσεις σου υπέροχες λιχουδιές, να συνεχίσεις λοιπόν να κάνεις αυτό που τόσο καλά ξέρεις, για πολλές πενταετίες ακόμα!
    Χιλιόχρονο το μπλογκοσπιτάκι σου Μάγδα μου, φιλιά!

    ReplyDelete
  19. χρόνια πολλά!!!
    χρόνια καλά και δημιουργικά με υπέροχες συνταγές όπως τόσα χρόνια!!
    καταπληκτικό το γλυκάκι σου!
    σε φιλώ!

    ReplyDelete
  20. Λατρεύω το κάστανο σε όλες τις εκδοχές, σκέτα ή με σοκολάτα, σε χοιρινό ή γαλοπούλα με κυδώνια και ξερά φρούτα. Κάστανο παγωτό όμως ποτέ δεν έχω δοκιμάσει και με ΄χει τρελάνει που το βλέπω και δεν μπορώ να το δοκιμάσω αμέσως. Αυτό κάνει το μπλόγκ σου, έρχεται στα ξαφνικά εκεί που είσαι κάπως και ούπς σου φτιάχνει τη διάθεση. Πέντε χρόνια είναι πολλά, αλλά και πάλι σκέψου ότι μόλις τώρα τελειώνεις τα μεγάλα νήπια και ξεκινάς για Α΄δημοτικού. Ούου έχεις ακόμα χρόνια μπροστά ώσπου να μεγαλώσεις...καλή πρόοδο!!

    ReplyDelete
  21. Χρόνια πολλά σε ένα από τα πιο αρτιστίκ, καλαίσθητα, φροντισμένα, ευχάριστα και χρήσιμα μπλογκ που έχω δει! Στις διακοπές του Πάσχα, ψάχνοντας μια ενδιαφέρουσα συνταγή με φράουλες, έπεσα πάνω στο My Little Expat Kitchen και στις αυγόφετες με τσουρέκι. Έκτοτε σε παρακολουθώ ευλαβικά και είσαι μια σωστή έμπνευση για το τραπέζι μας: Γλυκά με φράουλες, παγωτά και μπρουσκέτες μπορεί και να τα έχω κάνει όλα! Εννοείται ότι, τιμής ένεκεν, θα κάνω και το παγωτό κάστανο με το μπισκότο! Αναμένουμε τις επόμενες αναρτήσεις! Μπράβο σου, Μάγδα!

    ReplyDelete
  22. Πρωτα απ ολα ειναι τελεια σερβιρισμενο... και δευτερον ειναι σαν να τρως 3 γλυκά σε ένα!
    Να χαιρεσαι τετοιο γλυκό blog... περιμενουμε και αλλες νοστιμιες να γεμίσουμε το στομάχι μας :)

    ReplyDelete
  23. Αγαπητή Μάγδα,

    Χρόνια Πολλά στο καλαίσθητο και δημιουργικό blog σου με τις υπέροχες συνταγές!
    Εύχομαι καλή συνέχεια.

    Φιλιά,
    Μαρία

    ReplyDelete
  24. Καλημέρα! Αρχικά, χρόνια πολλά για το μπλογκοσπιτάκι σου! Και δεύτερομ, τι τέλειο παγωτό είναι αυτό!!!

    ReplyDelete
  25. Παγωτό μέσα στον χειμώνα;;!! Γιατί όχι;; Όταν μάλιστα πρόκειται για ένα υπέροχο παγωτό κάστανο, συνοδευμένο με ένα αφράτο sablé breton!! Σούπερ επιδόρπιο και ωραίο κέρασμα για τα πέντε χρόνια της παρουσίας του μπλογκ σου στο ίντερνετ!! Να τα εκατοστήσει τα χρόνια το μπλογκοσπιτάκι σου! Να ζήσεις μαζί του υπέροχες δημιουργικές στιγμές και εμείς να χαιρόμαστε να βλέπουμε τις νοστιμιές σου! Και πάντα με Υγεία!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  26. Να τα 100στησει το γλυκο σου blog Μαγδα!! Να νιωθεις γεματη, δημιουργικη και χαρουμενη μεσα απο αυτο!! Λατρευω το καστανο!! Υπεροχο φαινεται και οι φωτογραφιες σου μιλανε μονες τους!! Καλη συνεχεια..με πολλα ακομα 5 χρονια!!!
    φιλικα, Ευη

    ReplyDelete
  27. Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά μέσα από την καρδιά μου για τις γλυκιές σας ευχές. Με συγκινήσατε και με άγγιξαν πολύ τα λόγια σας. Είσαστε φοβεροί!! Και μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω! Να είσαστε όλοι καλά!!

    ReplyDelete
  28. Χρόνια Πολλά Μάγδα, εύχομαι να συνεχίσεις για πολλά χρόνια ακόμα με την ίδια διάθεση και ποιότητα στα κείμενα και στις φώτο. Το σημερινό γλυκό είναι σίγουρα αντάξιο των πέντε χρόνων.

    ReplyDelete
  29. Κάνεις τη διαφορά!
    Χρόνια πολλά στο blog σου Μάγδα, με πολλές ιδιαίτερες συνταγές!
    Εξαιρετικό το γλυκό σου για άλλη μια φορά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Καλησπέρα Μάγδα!
    Χρόνια πολλά εύχομαι να συνεχίζεις να μοιράζεσαι τις συνταγές, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου. Παρακολουθώ πολύ καιρό το blog ωστόσο σου γράφω πρώτη φορά με αφορμή αυτά που έγραψες στην ανάρτησή σου... το blog σου ήταν η πρώτη μου επαφή και αφορμή για να ασχοληθώ δημιουργικά με τη μαγειρική, τόσο η αισθητική του όσο και ο σεβασμός που δείχνεις στους αναγνώστες σου με τις προσεγμένες και αναλυτικές περιγραφές των συνταγών το κάνει να ξεχωρίζει. Ευχαριστώ για την ωραία και ήρεμη συντροφιά που μου κρατάς! Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  31. Κάθε σου ανάρτηση είναι μοναδικά απολαυστική. Να είσαι πάντα καλά κοντά σ αυτούς που αγαπάς και σ' αγαπούν.
    Καλή συνέχεια .

    Πολλά φιλιά
    RitaD.

    ReplyDelete
  32. Ε όχι βρε Μάγδα να σταματήσεις να γράφεις! Είσαι τόσο ξεχωριστή και για αυτό αγαπάμε όλοι το My Little Expat Kitchen! Οι συνταγές σου υπέροχες, χωρίς δύσκολα υλικά, πάντα πετυχημένες. Οι αναρτήσεις σου ξεχωρίζουν επίσης για τις φωτογραφίες και τον τρόπο που γράφεις, σαν να τα λέμε από κοντά. Παίρνω λοιπόν την μερίδα του παγωτού να την ευχαριστηθώ και περιμένω πως και πως τις επόμενες συνταγές σου!

    ReplyDelete
  33. αμα σταματήσεις, θα αυτοκτονήσω!!!

    (από ασιτία)

    καλή συνέχεια! πάντα χαρές στο μπλογκ και στη ζωή!

    ReplyDelete
  34. Σας ευχαριστώ πολύ όλες για τα όμορφα μηνύματα και τα καλά σας λόγια! Είσαστε γλυκύτατες και εύχομαι να είσαστε πάντα καλά!! Με κάνατε να χαμογελάσω!!

    ReplyDelete
  35. Μάγδα με την μικρή σου εκπατρισμένη αλλά τόσο γευστική και όμορφη κουζίνα, χρόνια πολλά για το blog σου! Εύχομαι να έχεις πάντα την όρεξη και τις προκλήσεις που χρειάζονται για να δημιουργείς τόσο νόστιμες συνταγές και να εμπνέεις όσους αθόρυβα ή μη σε ακολουθούν πιστά!

    ReplyDelete
  36. Χρόνια πολλά στο όμορφο μπλογκ σου με τις τόσο δελεαστικές συνταγές σαν αυτή!

    ReplyDelete
  37. Καλησπέρα και χρόνια πολλά για το Blog !!! Καταπληκτικό το foodphotography σου και γενικά όλες οι συνταγές σου . Όσο για το χειμονείατικο παγωτό φανταστικό !!! ¨¨Μουρλιααᨨ¨ λέμε στο χωριό μου ! :) :)

    ReplyDelete
  38. Mαγδούλα εύχομαι σε πολλά πολλά χρόνια ακομα. Να είσαι καλά και να μας προσφέρεις τις όμορφες γευστικές δημιουργίες σου.
    Μην το σταματήσεις το blogging, μας κάνεις καλό ;)

    Υπέροχο επιδόρπιο για τον εορτασμό του μπλογκ. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από εσένα. Εξαιρετικό. Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω.

    Τα φιλιά μου

    ReplyDelete