Monday, December 22, 2014

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με παστινάκι, crème fraîche και καρύδια

Παλιά δεν είχα σε μεγάλη υπόληψη τις κολοκύθες. Παραδοσιακά, στην Ελλάδα, τις χρησιμοποιούμε σε γλυκιές κολοκυθόπιτες φτιαγμένες με φύλλο αλλά πέρα από αυτό δεν είχα ιδέα πού αλλού χρησιμοποιούνται και τις θεωρούσα περισσότερο διακοσμητικές παρά βρώσιμες.


Από τότε που ήρθα στην Ολλανδία, άρχισα να τις δίνω μεγαλύτερη σημασία και να ανακαλύπτω άλλες χρήσεις, με αγαπημένη αυτή σε σούπες καθώς λατρεύω τη γλυκιά και γήινη γεύση τους όπως και το υπέροχο χρώμα τους.




Τις προάλλες, βρήκα καθαρά από τύχη μια κολοκύθα με καταγωγή από την Προβηγκία της Γαλλίας εν ονόματι Muscade (θα έχετε καταλάβει ότι οι Ολλανδοί αγαπούν τα γαλλικά προϊόντα και μπορεί κανείς να βρει πληθώρα γαλλικών προϊόντων και υλικών εδώ). Ήταν πανέμορφη και μόλις την έκοψα, ξεπρόβαλε από μέσα το πιο απίθανο σομόν χρώμα που έχω δει ποτέ.




Η μυρωδιά της δεν πήγαινε πίσω. Είχε το άρωμα γλυκού, ώριμου πεπονιού και με ενθουσίασε τόσο πολύ που παρασύρθηκα κι έκοψα ένα κομματάκι για να την δοκιμάσω. Ήταν κάπως μαλακιά μα γρήγορα αντιλήφθηκα το λάθος μου—οι κολοκύθες δεν τρώγονται ωμές.


Bάλθηκα να την κόψω για να την μαγειρέψω, κάτι που μου πήρε μπόλικη ώρα αφού εκτός από ευπαρουσίαστη ήταν και τεράστια, γύρω στα τεσσεράμιση κιλά, και κατέληξα να φτιάξω τρεις σούπες με μια κολοκύθα!


Η γεύση της ήταν φίνα, ελαφρώς γλυκιά και υπέροχα γήινη και μαζί με το παστινάκι, τα εσαλότ, και το σκόρδο έγινε μια πολύ νόστιμη κι ανεπιτήδευτη σούπα, κομψή σε γεύση και όψη, βελούδινη μα όχι πολύ πηχτή, τραγανή από τα καρύδια και με την crème fraîche να χαρίζει μια ευπρόσδεκτη όξινη νότα.




Μπορεί να γίνει το ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα εορταστικό τραπέζι καθώς δεν είναι βαριά ούτε έντονη σε γεύση κι εύκολα μπορεί να ακολουθηθεί από κρέας, πουλερικά ή ακόμα και ψάρι. Επίσης είναι τέλεια και για εκείνες τις ενδιάμεσες μέρες των εορτών που δεν ξέρεις τί να μαγειρέψεις ή δεν έχεις κουράγιο για πολλά-πολλά και θες κάτι ελαφρύ. Όποτε κι αν επιλέξετε να την φτιάξετε, εύχομαι να την ευχαριστηθείτε.

Δείτε και αυτή την κολοκυθόσουπα που είχα αναρτήσει πέρυσι κι είναι εξίσου γευστική.

Καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους με υγεία, αγάπη, χαρά, καλή παρέα και καλό φαγητό!








Κολοκυθόσουπα βελουτέ με παστινάκι (parsnip), crème fraîche και καρύδια
Ελαφρά προσαρμοσμένη από το A kitchen in France της Mimi Thorisson

Από μια μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, βρήκα πως το είδος κολοκύθας που χρησιμοποίησα (Muscade ή Musquée de Provence) καλλιεργείται και στην Ελλάδα, αλλά αν δεν μπορείτε να το βρείτε, χρησιμοποιήστε μια παρόμοια κίτρινη κολοκύθα.

Το παστινάκι (parsnip αγγλιστί) μοιάζει με μεγάλο ιβουάρ καρότο και η γεύση του θυμίζει μια μείξη καρότου και πατάτας. Είναι γλυκό, αμυλώδες, με γήινη και ντελικάτη γεύση και μια επίγευση εσπεριδοειδούς. Στην Ολλανδία, όπως και σε όλη τη Βόρεια/Βορειοδυτική Ευρώπη, τα τρώνε πολύ σε σούπες, ή ως πουρέ.
Τα παστινάκια δεν είναι οι ρέβες (γογγύλια) οπότε μην τα μπερδέψετε.
Επιλέξτε μικρά και σφιχτά παστινάκια με καθαρό χρώμα χωρίς καφετιά ή μαύρα σημάδια.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε παστινάκια, αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα με πατάτα και την άλλη μισή με καρότο.




Μερίδες: 4 για κυρίως ή 6 για πρώτο πιάτο

Υλικά
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
6 εσαλότ (ή 4 ξερά κρεμμύδια), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
1½ κιλό (650 γρ. καθαρό βάρος) κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
200 γρ. παστινάκια (parsnips), καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια μικρότερα από την κολοκύθα γιατί αργούν να ψηθούν (ή εναλλακτικά 100 γρ. πατάτα + 100 γρ. καρότο)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ή λευκό)
300 ml ζωμό λαχανικών (ή 300 ml νερό + 1 κύβο λαχανικών)
470 ml φρέσκο γάλα πλήρες

για το σερβίρισμα
150 γρ. crème fraîche (ή στραγγιστό πλήρες γιαούρτι)
60 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
Ένα μικρό ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Ειδικά εργαλεία: ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ


Προετοιμασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τα εσαλότ και σωτάρετε για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά και ρυθμίζοντας τη φωτιά για να μην αρπάξουν. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1-2 λεπτά.

Προσθέστε την κολοκύθα και τα παστινάκια και σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου. (Αν χρησιμοποιείτε κύβο λαχανικών προσθέστε τον μαζί με την κολοκύθα).
Αλατοπιπερώστε ελαφρά και προσθέστε το ζωμό λαχανικών (ή νερό αν χρησιμοποιείτε κύβο) και το γάλα. Αφήστε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, βάλτε το καπάκι και κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό.
Σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, το γάλα μπορεί να φαίνεται κομμένο αλλά μη σας ανησυχεί. Όταν πολτοποιήσετε τη σούπα θα φτιάξει.

Αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και αφήστε λίγο να κρυώσει. Πολτοποιήστε τη σούπα κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε τη σούπα λίγη-λίγη με μια κουτάλα μέσα σ' αυτό, πολτοποιώντας την σταδιακά μέχρι να έχει απαλή και κρεμώδη υφή. Επιστρέψτε την στην κατσαρόλα και δοκιμάστε, ελέγχοντας μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο.

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα με μια κουταλιά crème fraîche (ή στραγγιστό γιαούρτι), λίγα καρύδια και σχοινόπρασο.

Μπορείτε να την κρατήσετε σε αεροστεγή συσκευασία, για 2 μέρες στο ψυγείο ή για 1 μήνα στην κατάψυξη.




22 comments:

  1. Καλημέρα!!!
    Πρώτη φορά συναντώ τη λέξη παστινάκι, ενώ το parsnip το ήξερα δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ τη μεταφρασή του. Ωραία η σουπίτσα, πρωτότυπα και τα καρύδια από πάνω για το κριτσαντιστό εφέ που τόσο λατρεύω (αν και στη φωτογραφία τα πέρασα για ξεροψημένο μπέικον). Εχω κολοκύθα που κάθεται στην κατάψυξη (όχι σαν την δική σου) ότι πρέπει η σουπίτσα για το εορταστικό τραπέζι. Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα καρύδια είναι πολύ ωραία στη σούπα, δίνουν την απραίτητη κριτσανιστή υφή. Καλές γιορτές!!

      Delete
  2. Καλημέρα, έχω μια τεράστια κολοκύθα στη βεράντα που την έχω φέρει από το χωριό.
    Στο μενού που έχω προγραμματίσει είναι και κολοκυθόσουπα περίπου ίδια με τη δικιά σου, την φτιάχνουν και τα κορίτσια στο Λονδίνο.
    Πολλά φιλιά και καλές γιορτές.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέλεια! Καλά μαγειρέματα. Σε φιλώ και καλές γιορτές!

      Delete
  3. Μαγδα η σουπα σου ειναι τελεια,νομιζω πως οι κολοκυθοσουπα ειναι απο τις αγαπημενες μουσουπες!Εγω συνηθως αντι για πατατα βαζω μπασματι και γινεται λιγο πιο αρωματικη η σουπιτσα!Μου αρεσαν πολυ τα καρυδια,ωραια ιδεα που θα την εφαρμοσω next time!!!!!
    φιλια πολλααα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπασμάτι;; Πρώτη φορά το ακούω μα μου ακούγεται τέλειο. Πρέπει να το δοκιμάσω! Φιλιά!!

      Delete
  4. Κοιτα που δεν ηξερα τι ειναι τα παστινάκια.
    5νοστιμη η σούπα αλλα το πιάτο με τα μπλε σχεδια με μάγεψε!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να περάσεις πολύ ομορφα τα Χριστούγεννα με την οικογενεια οσυ :)

      Delete
    2. Επίσης! Καλά Χριστούγεννα!

      Delete
  5. Κοίτα να δεις που όσο και να ανακατευόμαστε με τη κουζίνα, όλο και κάτι νέο μαθαίνουμε!Η σούπα σου φίνα και αρωματική και θα τη δοκίμαζα άνετα! Υπέροχη παρουσίαση Μάγδα μου, όπως μας έχεις μάθει πάντα! Καλά Χριστούγεννα κορίτσι μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!! Καλά Χριστούγεννα και ό,τι επιθυμείς!

      Delete
  6. πολύ όμορφο κ κατατοπιστικό το blog σου,με αναλυτικές οδηγίες κ πανέμορφες φωτογραφίες,σου εύχομαι να έχεις υγεία κ να είσαι πάντα δημιουργική σε ό,τι καταπιάνεσαι,ευχαριστώ eviv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Εύχομαι και σε σένα ό,τι καλύτερο!

      Delete
  7. Πολύ ωραία η σούπα σου, Μάγδα μου, οι πολτοποιημένες σούπες είναι η ΜΕΓΑΛΗ μου αδυναμία! Σου εύχομαι να περάσεις Χαρούμενα Χριστούγεννα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα δεν είναι υπέροχες; Σ' ευχαριστώ πολύ, επίσης!!! Φιλιά!

      Delete
  8. Τέλει η σούπα σου!! Και η παρουσίαση σου το ίδιο τέλεια!!! Καλές γιορτές!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ! Καλές γιορτές!

      Delete
  9. Ουτε εγω ηξερα στην ελλαδα την κολοκυθα και την εμαθα στη ιταλια οπως και την παστινακα εξαλλου!
    το πιατο σου θυμιζει Delft!
    Πολλες ευχες για καλα Χριστουγεννα και Ευτυχισμενο τον Νεο Χρονο.

    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες τελικά πόσα μαθαίνουμε όταν βγαίνουμε από τη χώρα μας; Το πιάτο δεν είναι τύπου Delft, έχει αγγλική καταγωγή :) Τα Delft είναι εκπληκτικά πιάτα πάντως ε;
      Τις καλύτερες ευχές μου Ειρήνη για όμορφα Χριστούγεννα κι έναν υγιή και ευτυχισμένο Καινούργιο Χρόνο!

      Delete
  10. Η σούπα σου είναι εξαιρετική!!!! μόλις την δοκίμασα ..τέλεια κ πολύ χορταστική!!
    Καλή χρονιά Μάγδα .. εύχομαι τα καλύτερα.
    Πολλά φιλιά RitaD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε Ρίτα!! :)

      Delete