Όταν πρωτοήρθα στην Ολλανδία, υπήρχε ένα εστιατόριο λίγο πιο κάτω από το σπίτι μου μπροστά από το οποίο περνούσα σχεδόν κάθε μέρα. 'Ηταν πάντα γεμάτο με ανθρώπους που φαίνονταν πως περνούσαν καλά και πως έτρωγαν ακόμα καλύτερα. Οι μυρωδιές που ταξίδευαν προς τα έξω με ζάλιζαν γλυκά. Ήταν τόσο ελκυστικές, τόσο ορεκτικές. Ήταν μυρωδιές γαργαλιστικές που με έκαναν να λαχταράω τα φαγητά που σερβίρονταν εκεί μέσα.
Κάθε φορά που έριχνα κλεφτές ματιές για να δω τα φαγητά, έβλεπα πιάτα με ρύζι και πολλά λαχανικά, μικρά σουβλάκια κρέατος με διάφορα ντιπς, και ήξερα πως επρόκειτο για κάποιο είδος ασιατικής κουζίνας. Δεν μπορούσα να καταλάβω όμως ακριβώς ποιό. Ήμουν απίστευτα περίεργη όπως ήταν και ο Σ αλλά δεν παίρναμε την απόφαση να φάμε εκεί. Όταν όμως πέρσι το καλοκαίρι βαρεθήκαμε να κάνουμε πια εικασίες, αποφασίσαμε να πάμε.
Όταν πήρα τηλέφωνο για να κάνω κράτηση, ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ακόμα δεν ήξερα τί είδος κουζίνας σέρβιραν. Ρώτησα λοιπόν την ξαφνιασμένη κυρία που σήκωσε το τηλέφωνο κι εκείνη μου απάντησε, "Ινδονησιακή κουζίνα". Ινδονησιακή κουζίνα; Δεν είχα ιδέα τί ήταν η Ινδονησιακή κουζίνα. Ήταν σούπερ πικάντικη; Είχε καμία σχέση με την ινδική, την κινέζικη ίσως, ή ήταν κάτι σαν ταϊλανδέζικη; Μπορεί να μην είχα ιδέα αλλά ήμουν ενθουσιασμένη.
Και δικαίως. Τα πιάτα που μας σέρβιραν ήταν καταπληκτικά και πολύ... πικάντικα. Μια συλλογή από μικρά πιάτα που αποτελούνταν από πολύ ρύζι με διάφορα sambals (πικάντικες σάλτσες), καυτά κάρρυ (πικάντικα πιάτα λαχανικών ή κρέατος με καυτερή σάλτσα), μαριναρισμένο κρέας περασμένο σε καλαμάκι και ψημένο στα κάρβουνα το οποίο ονομάζουν satay (σατέϊ) σερβιρισμένο με καυτερά και γλυκά ντιπς, ποικίλα λαχανικά τηγανισμένα ελαφρά ή τουρσί, lumpia (ένα είδος Ινδονησιακού spring roll), τέλεια ψημένα ψάρια και τα πιο νόστιμα επιδόρπια φρούτων που έχω φάει ποτέ. Η εμπειρία ήταν αποκαλυπτική και δεν μπορούσα να πιστέψω τί έχανα τόσο καιρό. Λάτρεψα τις καινούριες αυτές γεύσεις και ανυπομονούσα να ανακαλύψω περισσότερα γι' αυτό το είδος κουζίνας.
Η ινδονησιακή κουζίνα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από περιοχή σε περιοχή και συνδυάζει πολλές διαφορετικές επιρροές από την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Κίνα. Οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και αργότερα οι Ολλανδοί που δημιούργησαν αποικίες στην Ινδονησία και εμπορεύτηκαν τα μπαχαρικά που βρήκαν εκεί (όπως το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο), έφεραν από τις πατρίδες τους βρώσιμα αγαθά όπως αμπελοφάσουλα και κουνουπίδι, καθώς και φυστίκι, ντομάτα, τσίλι και καλαμπόκι από τον Νέο Κόσμο (την Αμερική). Όλα αυτά ενσωματώθηκαν πανέμορφα στην ήδη πλούσια ινδονησιακή διατροφή η οποία περιελάμβανε φυσικά το παντοδύναμο ρύζι.
Το ρύζι είναι η σημαντικότερη βασική τροφή των ινδονήσιων και συνήθως μαγειρεύεται στον ατμό, τηγανίζεται ή βράζεται. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινής τους διατροφής αφού υπάρχουν σε αφθονία—η Ινδονησία αποτελείται από περίπου 18.000 νησιά. Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με φειδώ και ως επί το πλείστον μαριναρισμένο και περασμένο σε σουβλάκι (satay). Το τόφου και το tempeh (πεπιεσμένο κέικ σόγιας) χρησιμοποιούνται ευρέως σε σαλάτες και σούπες, και το γάλα καρύδας αποτελεί το νούμερο ένα μέσο για την πήξη σαλτσών και κάρρυ όπως και ένα απαραίτητο συστατικό της ινδονησιακής κουζίνας. Τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά είναι κυρίαρχα στην ινδονησιακή μαγερική με το lemongrass (μοιάζει με χοντρό φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά είναι σκληρό κι έχει μια γλυκιά, διακριτική γεύση λεμονιού. Τρώγεται ολόκληρο, χτυπημένο στο γουδί ή σε κομματάκια), το tamarind (είναι λοβός που περιέχει σπόρους από το δέντρο tamarind κι έχει γλυκόξινη γεύση), τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά (turmeric), το κύμινο και το galangal (είναι ρίζα της ίδιας οικογένειας με το τζίντζερ) να είναι από αυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Αρτύματα και σάλτσες όπως το sambal oelek (καυτερή σάλτσα με τσίλι) και το kecap ή ketjap manis (γλυκιά σόγια σως) συνοδεύουν τα περισσότερα πιάτα της ινδονησιακής κουζίνας.
Η ινδονησιακή κουζίνα είναι γνωστή για τον σκόπιμο συνδυασμό αντικρουόμενων γεύσεων και υφής. Αυτή εδώ η σαλάτα είναι ακριβώς αυτό. Ένας συνδυασμός τέλεια ισσοροπημένων και γευστικών υλικών με διαφορετικές υφές. Την λατρεύω αυτή τη σαλάτα. Είναι εξωτική, πικάντικη, υγιεινή, αρωματική, καυτερή, τραγανή και δροσιστική. Είναι όλα όσα χρειάζεστε από μια σαλάτα και κάτι παραπάνω.
Όλα τα λαχανικά, με τις διακριτές, υπέροχα φρέσκιες και μοναδικές γεύσεις τους καθιστούν αυτή τη σαλάτα εξαιρετικά θρεπτική, χορταστική και ιδανική για χορτοφάγους. Το πικάντικο ντρέσινγκ προσθέτει γλυκύτητα, οξύτητα καθώς και μια γήινη διάσταση στη σαλάτα. Είναι ισχυρό και πεντανόστιμο και παντρεύεται άψογα με την τραγανή υφή των πολύχρωμων λαχανικών. Το τσίλι είναι σίγουρο πως θα σας κάψει ελαφρά τον ουρανίσκο και τη γλώσσα δίνοντάς σας μια αυθεντική γεύση Ινδονησίας. Σερβίρετε τη σαλάτα αυτή για μεσημερινό ή ένα ελαφρύ βραδινό, ή σερβίρετέ την μαζί με ένα ινδονησιακό κυρίως πιάτο, όπως ένα satay κοτόπουλου ή βοδινού.
Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτή τη σαλάτα και την έβαλα στο τραπέζι, ο Σ της έριξε μια ματιά και μετά με κοίταξε και είπε, "Είναι πολύ ωμή για μένα". Εγώ απάντησα, "Είναι σαλάτα. Συνήθως είναι ωμές". Αναφερόταν φυσικά στα αμπελοφάσουλα και τα snow peas. Ομολογουμένως τα snow peas ήταν ωμά, τα αμπελοφάσουλα όμως όχι. Κι έπειτα έφαγε την πρώτη μπουκιά. Κατάλαβα πως είχε αμέσως αλλάξει γνώμη, καθώς σχηματίστηκε ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Ο επόμενος ήχος που ακούστηκε ήταν ένα μακρόσυρτο "μμμμμ". Χρειάζεται να πω τίποτε άλλο;
Ινδονησιακή Καυτερή & Φρέσκια Σαλάτα με Πικάντικο Ντρέσινγκ
Προσαρμοσμένη από το The Essential Asian Cookbook
Όσοι από εσάς είσαστε επιφυλακτικοί με τις πικάντικες, καυτερές ή ασιατικές γεύσεις καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να μην είσαστε. Αυτή η σαλάτα μπορεί να είναι καυτερή και πικάντικη αλλά είναι παράλληλα δροσιστική και απολαυστική. Σε περίπτωση που δεν αντέχετε το πόσο καυτερό είναι το τσίλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο.
Αν δε μπορείτε να βρείτε ξίδι από καστανό ρύζι (σε μαγαζί με ασιατικά τρόφιμα), αντικαταστήστε το με μπαλσάμικο.
Αν δε μπορείτε να βρείτε snow peas (λέγονται αλλιώς και mangetout και είναι φρέσκα φασολάκια που τρώγονται ολόκληρα και συνήθως ωμά ενώ είναι ακόμα άγουρα), χρησιμοποιήστε άλλο είδος φρέσκου φασολιού, ελαφρά βρασμένο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκα μικρά καλαμποκάκια είτε κονσέρβας (σε άλμη).
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φυστικέλαιο (αραχιδέλειαο) με αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο αν και η γεύση του ντρέσινγκ θα είναι λιγότερο αυθεντική αφού το φυστικέλαιο έχει χαρακτηριστική γεύση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χρωματιστό, φρέσκο και τραγανό λαχανικό έχετε στη διάθεσή σας σε αυτή τη σαλάτα. Δεν είναι απαραίτητο να περιοριστείτε στα λαχανικά που χρησιμοποίησα εγώ. Χρησιμοποιήστε καρότα, λάχανο, ωμά κολοκυθάκια, αγγούρι, κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά και λαχανικά που χρειάζονται λίγο βράσιμο. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία και το προσωπικό σας γούστο.
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια νέα σελίδα στο μπλογκ μου που ονομάζω "How-to και Tips" δηλαδή Πώς-να (πχ. χειριστώ τα τσίλι) και Συμβουλές. Μπορείτε να βρείτε τη νέα σελίδα εδώ και στη δεξιά στήλη του μπλογκ. Έχω προσθέσει κάποια tips για τον χειρισμό των τσίλι και σύντομα θα προσθέσω και νέα tips, how-to's και διάφορες πληροφορίες σχετικά με υλικά και τεχνικές μαγειρικής. Ελπίζω να τα βρείτε χρήσιμα κι ενδιαφέροντα!
Μερίδες: 4 κυρίως πιάτα ή 6 πιάτα σαλάτας
Υλικά
για το ντρέσινγκ
2 κουταλιές σούπας φυστικέλαιο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 ¼ κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
½ μακρύ κόκκινο καυτερό τσίλι (διαβάστε αυτό)
2 κουταλιές σούπας αφυδατωμένη ινδική καρύδα, τριμμένη
1 κουταλιά σούπας ξίδι από καστανό ρύζι
80 ml (1/3 κούπας) καυτό νερό
1 κουταλιά σούπας kecap manis* (προαιρετικά)
για τη σαλάτα
300 γρ. αμπελοφάσουλα
100 γρ. snow peas (mangetout)
150 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 κόκκινο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους (80-90 γρ.)
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά (100 γρ. περίπου)
100 γρ. φύτρες φασολιού
7-8 μικρά καλαμποκάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χωρίς τα σκουρόχρωμα φύλλα
Προετοιμασία
Φτιάξτε το ντρέσινγκ
Ζεστάνετε το φυστικέλαιο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίζει να λαμπυρίζει προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι και την καρύδα. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και σωτάρετε τα υλικά ανακατεύοντάς τα ασταμάτητα για 1 λεπτό. Προσθέστε το ξίδι και το καυτό νερό και σιγοβράστε για 1 ½ λεπτό. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά και ρίξτε το kecap manis (εφόσον το χρησιμοποιείτε). Αφήστε το ντρέσινγκ να κρυώσει πριν το προσθέσετε στη σαλάτα.
Προετοιμάστε τη σαλάτα
Πρώτα απ' όλα ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό όλα τα λαχανικά.
Αφαιρέστε τις άκρες των αμπελοφάσουλων με ένα μαχαίρι και κόψτε τα ώστε να έχουν όλα μήκος γύρω στα 7-8 εκ. Βράστε 200 ml νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίξτε τα αμπελοφάσουλα και αφήστε τα να βράσουν για 1 ½ λεπτό. Σουρώστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Αφαιρέστε τις άκρες των snow peas.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια από το σπανάκι. Αν τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε είναι μεγάλα ψιλοκόψτε τα.
Κόψτε το κρεμμύδι στη μέση κατά μήκος κι έπειτα κόψτε το σε λεπτές φέτες.
Κόψτε την κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες.
Κόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια διαγωνίως σε κομμάτια των 5 εκ.
Φτιάξτε τη σαλάτα και σερβίρετε
Συγκεντρώστε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπωλ σερβιρίσματος και ρίξτε από πάνω το πικάντικο ντρέσινγκ. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.
*Μπορείτε να βρείτε kecap manis (ινδονησιακή γλυκιά σόγια σως) σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να ρίξετε 1 κουταλάκι του γλυκού σκούρα καστανή ζάχαρη στο κατσαρολάκι (όταν ρίξετε το νερό και το ξίδι), ώστε να δώσει λίγη γλύκα στο ντρέσινγκ.
Κάθε φορά που έριχνα κλεφτές ματιές για να δω τα φαγητά, έβλεπα πιάτα με ρύζι και πολλά λαχανικά, μικρά σουβλάκια κρέατος με διάφορα ντιπς, και ήξερα πως επρόκειτο για κάποιο είδος ασιατικής κουζίνας. Δεν μπορούσα να καταλάβω όμως ακριβώς ποιό. Ήμουν απίστευτα περίεργη όπως ήταν και ο Σ αλλά δεν παίρναμε την απόφαση να φάμε εκεί. Όταν όμως πέρσι το καλοκαίρι βαρεθήκαμε να κάνουμε πια εικασίες, αποφασίσαμε να πάμε.
Όταν πήρα τηλέφωνο για να κάνω κράτηση, ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ακόμα δεν ήξερα τί είδος κουζίνας σέρβιραν. Ρώτησα λοιπόν την ξαφνιασμένη κυρία που σήκωσε το τηλέφωνο κι εκείνη μου απάντησε, "Ινδονησιακή κουζίνα". Ινδονησιακή κουζίνα; Δεν είχα ιδέα τί ήταν η Ινδονησιακή κουζίνα. Ήταν σούπερ πικάντικη; Είχε καμία σχέση με την ινδική, την κινέζικη ίσως, ή ήταν κάτι σαν ταϊλανδέζικη; Μπορεί να μην είχα ιδέα αλλά ήμουν ενθουσιασμένη.
Και δικαίως. Τα πιάτα που μας σέρβιραν ήταν καταπληκτικά και πολύ... πικάντικα. Μια συλλογή από μικρά πιάτα που αποτελούνταν από πολύ ρύζι με διάφορα sambals (πικάντικες σάλτσες), καυτά κάρρυ (πικάντικα πιάτα λαχανικών ή κρέατος με καυτερή σάλτσα), μαριναρισμένο κρέας περασμένο σε καλαμάκι και ψημένο στα κάρβουνα το οποίο ονομάζουν satay (σατέϊ) σερβιρισμένο με καυτερά και γλυκά ντιπς, ποικίλα λαχανικά τηγανισμένα ελαφρά ή τουρσί, lumpia (ένα είδος Ινδονησιακού spring roll), τέλεια ψημένα ψάρια και τα πιο νόστιμα επιδόρπια φρούτων που έχω φάει ποτέ. Η εμπειρία ήταν αποκαλυπτική και δεν μπορούσα να πιστέψω τί έχανα τόσο καιρό. Λάτρεψα τις καινούριες αυτές γεύσεις και ανυπομονούσα να ανακαλύψω περισσότερα γι' αυτό το είδος κουζίνας.
Η ινδονησιακή κουζίνα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από περιοχή σε περιοχή και συνδυάζει πολλές διαφορετικές επιρροές από την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Κίνα. Οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και αργότερα οι Ολλανδοί που δημιούργησαν αποικίες στην Ινδονησία και εμπορεύτηκαν τα μπαχαρικά που βρήκαν εκεί (όπως το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο), έφεραν από τις πατρίδες τους βρώσιμα αγαθά όπως αμπελοφάσουλα και κουνουπίδι, καθώς και φυστίκι, ντομάτα, τσίλι και καλαμπόκι από τον Νέο Κόσμο (την Αμερική). Όλα αυτά ενσωματώθηκαν πανέμορφα στην ήδη πλούσια ινδονησιακή διατροφή η οποία περιελάμβανε φυσικά το παντοδύναμο ρύζι.
Το ρύζι είναι η σημαντικότερη βασική τροφή των ινδονήσιων και συνήθως μαγειρεύεται στον ατμό, τηγανίζεται ή βράζεται. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινής τους διατροφής αφού υπάρχουν σε αφθονία—η Ινδονησία αποτελείται από περίπου 18.000 νησιά. Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με φειδώ και ως επί το πλείστον μαριναρισμένο και περασμένο σε σουβλάκι (satay). Το τόφου και το tempeh (πεπιεσμένο κέικ σόγιας) χρησιμοποιούνται ευρέως σε σαλάτες και σούπες, και το γάλα καρύδας αποτελεί το νούμερο ένα μέσο για την πήξη σαλτσών και κάρρυ όπως και ένα απαραίτητο συστατικό της ινδονησιακής κουζίνας. Τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά είναι κυρίαρχα στην ινδονησιακή μαγερική με το lemongrass (μοιάζει με χοντρό φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά είναι σκληρό κι έχει μια γλυκιά, διακριτική γεύση λεμονιού. Τρώγεται ολόκληρο, χτυπημένο στο γουδί ή σε κομματάκια), το tamarind (είναι λοβός που περιέχει σπόρους από το δέντρο tamarind κι έχει γλυκόξινη γεύση), τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά (turmeric), το κύμινο και το galangal (είναι ρίζα της ίδιας οικογένειας με το τζίντζερ) να είναι από αυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Αρτύματα και σάλτσες όπως το sambal oelek (καυτερή σάλτσα με τσίλι) και το kecap ή ketjap manis (γλυκιά σόγια σως) συνοδεύουν τα περισσότερα πιάτα της ινδονησιακής κουζίνας.
Η ινδονησιακή κουζίνα είναι γνωστή για τον σκόπιμο συνδυασμό αντικρουόμενων γεύσεων και υφής. Αυτή εδώ η σαλάτα είναι ακριβώς αυτό. Ένας συνδυασμός τέλεια ισσοροπημένων και γευστικών υλικών με διαφορετικές υφές. Την λατρεύω αυτή τη σαλάτα. Είναι εξωτική, πικάντικη, υγιεινή, αρωματική, καυτερή, τραγανή και δροσιστική. Είναι όλα όσα χρειάζεστε από μια σαλάτα και κάτι παραπάνω.
Όλα τα λαχανικά, με τις διακριτές, υπέροχα φρέσκιες και μοναδικές γεύσεις τους καθιστούν αυτή τη σαλάτα εξαιρετικά θρεπτική, χορταστική και ιδανική για χορτοφάγους. Το πικάντικο ντρέσινγκ προσθέτει γλυκύτητα, οξύτητα καθώς και μια γήινη διάσταση στη σαλάτα. Είναι ισχυρό και πεντανόστιμο και παντρεύεται άψογα με την τραγανή υφή των πολύχρωμων λαχανικών. Το τσίλι είναι σίγουρο πως θα σας κάψει ελαφρά τον ουρανίσκο και τη γλώσσα δίνοντάς σας μια αυθεντική γεύση Ινδονησίας. Σερβίρετε τη σαλάτα αυτή για μεσημερινό ή ένα ελαφρύ βραδινό, ή σερβίρετέ την μαζί με ένα ινδονησιακό κυρίως πιάτο, όπως ένα satay κοτόπουλου ή βοδινού.
Καθώς στράγγιζα το σπανάκι, αυτό εδώ το πλασματάκι εμφανίστηκε από το πουθενά... Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που θα ήθελα να είχα καλύτερη φωτογραφική μηχανή
Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτή τη σαλάτα και την έβαλα στο τραπέζι, ο Σ της έριξε μια ματιά και μετά με κοίταξε και είπε, "Είναι πολύ ωμή για μένα". Εγώ απάντησα, "Είναι σαλάτα. Συνήθως είναι ωμές". Αναφερόταν φυσικά στα αμπελοφάσουλα και τα snow peas. Ομολογουμένως τα snow peas ήταν ωμά, τα αμπελοφάσουλα όμως όχι. Κι έπειτα έφαγε την πρώτη μπουκιά. Κατάλαβα πως είχε αμέσως αλλάξει γνώμη, καθώς σχηματίστηκε ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Ο επόμενος ήχος που ακούστηκε ήταν ένα μακρόσυρτο "μμμμμ". Χρειάζεται να πω τίποτε άλλο;
Ινδονησιακή Καυτερή & Φρέσκια Σαλάτα με Πικάντικο Ντρέσινγκ
Προσαρμοσμένη από το The Essential Asian Cookbook
Όσοι από εσάς είσαστε επιφυλακτικοί με τις πικάντικες, καυτερές ή ασιατικές γεύσεις καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να μην είσαστε. Αυτή η σαλάτα μπορεί να είναι καυτερή και πικάντικη αλλά είναι παράλληλα δροσιστική και απολαυστική. Σε περίπτωση που δεν αντέχετε το πόσο καυτερό είναι το τσίλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο.
Αν δε μπορείτε να βρείτε ξίδι από καστανό ρύζι (σε μαγαζί με ασιατικά τρόφιμα), αντικαταστήστε το με μπαλσάμικο.
Αν δε μπορείτε να βρείτε snow peas (λέγονται αλλιώς και mangetout και είναι φρέσκα φασολάκια που τρώγονται ολόκληρα και συνήθως ωμά ενώ είναι ακόμα άγουρα), χρησιμοποιήστε άλλο είδος φρέσκου φασολιού, ελαφρά βρασμένο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκα μικρά καλαμποκάκια είτε κονσέρβας (σε άλμη).
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φυστικέλαιο (αραχιδέλειαο) με αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο αν και η γεύση του ντρέσινγκ θα είναι λιγότερο αυθεντική αφού το φυστικέλαιο έχει χαρακτηριστική γεύση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χρωματιστό, φρέσκο και τραγανό λαχανικό έχετε στη διάθεσή σας σε αυτή τη σαλάτα. Δεν είναι απαραίτητο να περιοριστείτε στα λαχανικά που χρησιμοποίησα εγώ. Χρησιμοποιήστε καρότα, λάχανο, ωμά κολοκυθάκια, αγγούρι, κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά και λαχανικά που χρειάζονται λίγο βράσιμο. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία και το προσωπικό σας γούστο.
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια νέα σελίδα στο μπλογκ μου που ονομάζω "How-to και Tips" δηλαδή Πώς-να (πχ. χειριστώ τα τσίλι) και Συμβουλές. Μπορείτε να βρείτε τη νέα σελίδα εδώ και στη δεξιά στήλη του μπλογκ. Έχω προσθέσει κάποια tips για τον χειρισμό των τσίλι και σύντομα θα προσθέσω και νέα tips, how-to's και διάφορες πληροφορίες σχετικά με υλικά και τεχνικές μαγειρικής. Ελπίζω να τα βρείτε χρήσιμα κι ενδιαφέροντα!
Μερίδες: 4 κυρίως πιάτα ή 6 πιάτα σαλάτας
Υλικά
για το ντρέσινγκ
2 κουταλιές σούπας φυστικέλαιο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 ¼ κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
½ μακρύ κόκκινο καυτερό τσίλι (διαβάστε αυτό)
2 κουταλιές σούπας αφυδατωμένη ινδική καρύδα, τριμμένη
1 κουταλιά σούπας ξίδι από καστανό ρύζι
80 ml (1/3 κούπας) καυτό νερό
1 κουταλιά σούπας kecap manis* (προαιρετικά)
για τη σαλάτα
300 γρ. αμπελοφάσουλα
100 γρ. snow peas (mangetout)
150 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 κόκκινο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους (80-90 γρ.)
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά (100 γρ. περίπου)
100 γρ. φύτρες φασολιού
7-8 μικρά καλαμποκάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χωρίς τα σκουρόχρωμα φύλλα
Προετοιμασία
Φτιάξτε το ντρέσινγκ
Ζεστάνετε το φυστικέλαιο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίζει να λαμπυρίζει προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι και την καρύδα. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και σωτάρετε τα υλικά ανακατεύοντάς τα ασταμάτητα για 1 λεπτό. Προσθέστε το ξίδι και το καυτό νερό και σιγοβράστε για 1 ½ λεπτό. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά και ρίξτε το kecap manis (εφόσον το χρησιμοποιείτε). Αφήστε το ντρέσινγκ να κρυώσει πριν το προσθέσετε στη σαλάτα.
Προετοιμάστε τη σαλάτα
Πρώτα απ' όλα ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό όλα τα λαχανικά.
Αφαιρέστε τις άκρες των αμπελοφάσουλων με ένα μαχαίρι και κόψτε τα ώστε να έχουν όλα μήκος γύρω στα 7-8 εκ. Βράστε 200 ml νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίξτε τα αμπελοφάσουλα και αφήστε τα να βράσουν για 1 ½ λεπτό. Σουρώστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Αφαιρέστε τις άκρες των snow peas.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια από το σπανάκι. Αν τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε είναι μεγάλα ψιλοκόψτε τα.
Κόψτε το κρεμμύδι στη μέση κατά μήκος κι έπειτα κόψτε το σε λεπτές φέτες.
Κόψτε την κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες.
Κόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια διαγωνίως σε κομμάτια των 5 εκ.
Φτιάξτε τη σαλάτα και σερβίρετε
Συγκεντρώστε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπωλ σερβιρίσματος και ρίξτε από πάνω το πικάντικο ντρέσινγκ. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.
*Μπορείτε να βρείτε kecap manis (ινδονησιακή γλυκιά σόγια σως) σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να ρίξετε 1 κουταλάκι του γλυκού σκούρα καστανή ζάχαρη στο κατσαρολάκι (όταν ρίξετε το νερό και το ξίδι), ώστε να δώσει λίγη γλύκα στο ντρέσινγκ.
Μου αρέσει πολύ η Ινδονησιακή κουζίνα και ιδιαίτερα τα χρώματα καί οι διαφορετικές γεύσεις στα πιάτα, τα snow peas τα λατρεύω αλλά δεν τα βρίσκω στην Αθήνα!
ReplyDeleteΣαββατιάτικα Φιλιά και Καλημέρες!
Την Ινδονησιακή κουζίνα μας την γνώρισαν τα παιδιά μας στο Λονδίνο η πρώτη φορά δε είχε πολύ πλάκα προσπαθώντας να φάμε με τα ξυλάκια.
ReplyDeleteΤα πολύ πολύ καυτερά δεν τα μπορώ αλλά γενικώς οι γεύσεις τους μου άρεσαν.
Βέβαια δεν επιχείρησα ποτέ να κάνω κάτι μόνη μου, η πρόταση σου όπως και η περιγραφή σου υπέροχη.
Taste Advisor — snow peas κι εγώ δεν έβρισκα στην Αθήνα... λίγο δύσκολο. Ίσως τα βρεις σε μαγαζιά με Ασιατικά τρόφιμα.
ReplyDeleteΞανθή — είναι πολύ εύκολη σαλάτα, δοκίμασέ την! Oι Ινδονήσιοι εκτός από ξυλάκια χρησιμοποιούν (ίσως και συχνότερα) κουτάλι και πιρούνι (κουτάλι στο δεξί, πιρούνι στο αριστερό) ή και τα χέρια τους.
Αμάν αυτά τα snow peas! Μου έκλεψαν την καρδιά στην Αγγλία, αλλά εδώ στην ελλάδα τα βρίσκω μόνο στο Θανόπουλο, αλλά είναι πανάκριβα. Η Ινδονησιακή κουζίνα είναι υπέροχη, όπως και η σαλάτα που μας προτείνεις. Θα τη δοκμάσω σύντομα.
ReplyDeleteΑν ποτέ φάμε μαζί, θα μου φτιάξεις αυτή τη σαλάτα; :-)))
ReplyDeleteΜάγδα respect και για την συνταγή και για την παρουσίαση και για τις φωτογραφίες!
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε!
Φιλιά πολλά!
foodjunkie — έχουν πολύ ωραία, φρέσκια γεύση και είναι τόσο τραγανά. Κλέβουν όντως την καρδιά!
ReplyDeleteΚική — πολύ ευχαρίστως!!! :)
Εύα — να' σαι καλά, σ' ευχαριστώ!
Μάγδα είναι τέλειο! Και πάλι το παρουσίασες απίστευτα! Καλά, οι φωτο...σου μιλάνε!
ReplyDeleteΈλα από το blog μου για ένα παιχνιδάκι, αν θες
(nantiashandmadegoodies.blogspot.com)
Φιλιά!
Αυτό το "είναι πολύ ωμή για μένα" του Σ. χαρακτηρίζει τελικά τους περισσότερους αντρικούς ουρανίσκους;
ReplyDeleteΓεννιέται ένα ερώτημα ομολογουμένως...
Πάντως έτσι που την βλέπω προσωπικά μου φαίνεται τέλεια, αν κι' αν είναι αρκετά καυτερή θα έχω ένα μικρό πρόβλημα.
Νάντια — σ'ευχαριστώ!!
ReplyDeletePenelope — καλώς όρισες! Είναι αρκετά καυτερή, αλλά μπορείς να βάλεις λιγότερο τσίλι, ή και καθόλου αν δε το αντέχεις.
απ'τις αγαπημένες μου κουζίνες που δύσκολα βρίσκεις καλό και φτηνό.τα πικάντικα είναι τα λατρεμένα μου παρόλο που πρέπει να τα αποφεύγω.
ReplyDeleteκαλό σου απόγευμα
μπραβο κοριτσαρα μου και και την παρουσιαση και για τιs συνταγεs σου ....εχουν το κατι!!!!!!!!καλωσ σε βρηκα
ReplyDeleteΓεια! μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σου και έχω δοκιμάσει κάποιες.. Ευχαριστιέμαι ιδιαίτερα τις περιγραφές σου, καθότι είμαι καινούργια στο άθλημα και χρειάζομαι κάτι σχετικά αναλυτικό!
ReplyDeleteΤελευταία πειραματίζομαι πού και πού με την κινεζικη κουζίνα αλλά οι συνταγές που έχω βρει σε βιβλία ή σε διάφορα blogs μου φαίνονται είτε εξεζητημένες από άποψη υλικων είτε περίπλοκες.. Θα είχες κάποια απλή συνταγή να προτείνεις για αρχάριους; Πιστεύω θα είχε ενδιαφέρον το να μάθουμε πώς να συνδυάζουμε τα υλικά καταρχήν, γιατί οι 2-3 αυτοσχεδιασμοί μου κατέληξαν σε μεγάλες αποτυχίες ως τώρα!
Ευχαρίστώ,
Σοφία
Καλησπέρα Σοφία! Η κινέζικη και η ασιατική εν γένει κουζίνα με ενθουσιάζει και μαγειρεύω συχνά πιάτα της. Κάποια στιγμή θέλω να ανεβάσω μερικές συνταγές που ελπίζω να τις βρεις ενδιαφέρουσες. Μείνε συντονισμένη!
DeleteΣ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για την επίσκεψη, να' σαι καλά!