Saturday, December 31, 2011

Πρωτοχρονιάτικα κάστανα

Δεν έχω πολλά να πω για το 2011 πέρα απ' το ότι δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά για μένα από πολλές απόψεις. Θέλω όσο τίποτε άλλο να τελειώσει και να ξεκινήσει αισίως το 2012.





Δεν συνηθίζω να κάνω απολογισμούς στο τέλος κάθε χρονιάς, επομένως θα σας απαλλάξω από τα τετριμμένα λογύδρια και τις μεγαλόστομες δηλώσεις γι' αυτά που θέλω, πρόκειται ή δεν υπάρχει περίπτωση ν' αλλάξω τη νέα χρονιά.






Αυτό που θα κάνω είναι να επικεντρωθώ σε κάστανα, μασκαρπόνε, μπισκότα σαβοϊάρντι, μπράντυ και αυτό που μπορεί να επιτευχθεί αν κάποιος αποφασίσει να τα συνδυάσει όλα σ' ένα επιδόρπιο. Το αποτέλεσμα είναι το εκπληκτικό τιραμισού κάστανο.






Ναι, ξέρω πως τώρα τελευταία αναρτώ συνέχεια γλυκιές συνταγές και όχι, δεν σκοπεύω να το γυρίσω σε blog ζαχαροπλαστικής. Απλώς, αυτή την περίοδο, έχω απεγνωσμένα ανάγκη για γλυκά πράγματα στη ζωή μου. Γλυκά, ανακουφιστικά και πεντανόστιμα πράγματα, ακριβώς δηλαδή σαν αυτό το τιραμισού.






Μπισκότα σαβοϊάρντι, τα ιταλικά σαβαγιάρ, εμποτίζονται με ένα μείγμα από φρεσκοψημένο καφέ εσπρέσσο, ζάχαρη και μπράντυ. Επέλεξα Armagnac, ένα μπράντυ από την περιοχή Armagnac στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, επειδή αυτό είχα εύκαιρο, αλλά και το ελληνικό Metaxa θα είναι εξαιρετικό. Κρόκοι αβγών χτυπώνται με τη ζάχαρη και δημιουργούν ένα αφράτο μείγμα μέσα στο οποίο προστίθενται σαντιγύ, μασκαρπόνε και πουρές κάστανου.






Στρώσεις από ζουμερά, χοντρουλά σαβοϊάρντι και πλούσια κρέμα κάστανου και μασκαρπόνε γεμίζουν τα ποτήρια και χωρίζονται μονάχα από ένα απαλό πασπάλισμα σκουρόχρωμου κακάου.
Μπορεί να υπάρχουν πολλά επιδόρπια με κάστανα αλλά λίγα είναι αυτά που έχουν τόσο γεμάτη γεύση και ταυτόχρονα είναι τόσο απλά.






Γλυκό, αλλά όχι υπερβολικά γλυκό, με έντονη γεύση και άρωμα κάστανου, κρεμώδες αλλά κι ελάχιστα κοκκώδες από τον πουρέ του καρπού, γήινο και απίστευτα κομψό, αυτό το τιραμισού είναι ιδανικό για να υποδεχτείτε τον καινούριο χρόνο, δεν νομίζετε;






Εύχομαι σε όλους ένα υγιές, χαρούμενο και καλότυχο Νέο Έτος!!

Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη, την αγάπη και τη φιλία σας. Είναι πολύ σημαντικά για μένα.










Τιραμισού Κάστανο
Προσαρμοσμένη από εδώ

Ιδανικά, θα έφτιαχνα τον πουρέ κάστανου μόνη μου, ψήνοντας μερικά κάστανα στο φούρνο και πολτοποιώντας τα, αλλά όταν μπορεί να βρεθεί έτοιμος πουρές κάστανου καλής ποιότητας τότε δεν αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με.
(Ο πουρές κάστανου πωλείται σε κονσέρβα σε σούπερ μάρκετ και ντελικατέσσεν).

Χρησιμοποίησα πουρέ κάστανου (purée de marrons) κι όχι κρέμα κάστανου (crème de marrons). Ποιά είναι η διαφορά; Ο πουρές κάστανου φτιάχνεται από ψημένα και πολτοποιημένα κάστανα χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και έχει σφιχτή υφή, ενώ η κρέμα κάστανου φτιάχνεται από ψημένα κάστανα, ζάχαρη και βανίλια και είναι γλυκιά με (προφανώς) κρεμώδη υφή.

Αν δε βρείτε τα ιταλικά μπισκότα σαβοϊάρντι, χρησιμοποιήστε σαβαγιάρ. Είναι το ίδιο.

Χρησιμοποίησα φρεσκοψημένο καφέ εσπρέσσο, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και φακελάκι που διαλύεται σε νερό.

Όπως με όλες τις συνταγές για τιραμισού έτσι κι αυτή περιέχει ωμό αβγό. Φροντίστε να προμηθευτείτε τα πιο φρέσκα αβγά που μπορείτε να βρείτε.
Να σας υπενθυμίσω πως το ωμό αβγό δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους, βρέφη, άτομα που έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα και ηλικιωμένους.






Γίνονται 6 μικρά ή 3 μεγάλα ποτήρια

Υλικά
3 μεγάλοι κρόκοι αβγών, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ψιλή ζάχαρη
130 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
160 γρ. άγλυκος πουρές κάστανου

250 γρ. μπισκότα σαβοϊάρντι (σαβαγιάρ)
120 ml καφέ εσπρέσσο
35 γρ. ψιλή ζάχαρη
25 ml μπράντυ/κονιάκ

20-30 γρ. κακάο

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, κόσκινο για το κακάο


Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ με βάση ή σ' ένα μεγάλο μπωλ, ρίξτε τους κρόκους αβγών και τα 100 γρ. ζάχαρη και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" ή με το μίξερ χειρός, μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει. Προσθέστε τον πουρέ κάστανου και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί. Επειδή ο πουρές κάστανου έχει σφιχτή υφή, το μείγμα θα είναι ελαφρώς κοκκώδες μετά το χτύπημα. Δεν πειράζει καθόλου. Ίσα-ίσα που όταν θα δαγκώνετε τους μικρούς κόκκους πουρέ κάστανου θα γεύεστε πιο έντονα τον καρπό.


Σ' ένα άλλο μπωλ ή στο μπωλ του μίξερ βάσης (αδειάστε το μείγμα κάστανου σ' ένα άλλο μπωλ και πλύντε το μπωλ του μίξερ βάσης), χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα με το εξάρτημα "σύρμα" ή με το μίξερ χειρός, μέχρι να πήξει σε σαντιγύ. Προσθέστε το μασκαρπόνε και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και κρεμώδες.
Προσθέστε το μείγμα κάστανου στο μείγμα μασκαρπόνε και αναμείξτε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί, προσεκτικά όμως, ώστε το μείγμα να μην ξεφουσκώσει και χάσει τον όγκο του.


Πάρτε κοντά σας τα ποτήρια μέσα στα οποία θα φτιάξετε τα τιραμισού.

Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε τον εσπρέσσο, τα 35 γρ. ζάχαρη και το μπράντυ.


Πάρτε τα σαβαγιάρ και ξεκινήστε να τα βυθίζετε ένα-ένα στο υγρό μείγμα κι έπειτα να τα τοποθετείτε στον πάτο των ποτηριών. Μπορείτε να τα σπάτε στη μέση για να χωρέσουν στον πάτο. Απλώστε από πάνω μια στρώση κρέμας κάστανο και πασπαλίστε με κακάο. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο, φτιάχνοντας στρώσεις σαβαγιάρ-κρέμας-κακάο, μέχρι να γεμίσουν τα ποτήρια σας. Εγώ έφτιαξα 3 μεγάλα ποτήρια τιραμισού.


Τοποθετήστε τα τιραμισού στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα πριν τα σερβίρετε.

Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες, κατά προτίμηση καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη.






21 comments:

  1. Καλή και γλυκιά Πρωτοχρονιά!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη παρέα!!!Την έχουμε ανάγκη κι εμείς!!!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και γλυκιά σαν το υπέροχο τιραμισού σου! Καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  3. Χρόνια πολλά και ο νέος χρόνος να σου φέρει όλα όσα επιθυμείς!! Στο καλό να πάει ο παλιός ο χρόνος!!! Ευχαριστούμε τόσο για τη γλυκιά όσο και την αλμυρή σου παρέα όλα αυτό τον καιρό!!! Φιλιά πολλά και την αγάπη μας!!!!

    ReplyDelete
  4. Mακάρι η χρονιά να όπως το γλυκό σου: γλυκιά κι αφράτη, χωρίς προβλήματα.

    Καλή χρονιά να έχεις με ότι καλύτερο εσύ θέλεις.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Καλή Χρονιά...καλύτερη χρονιά!
    Z.

    ReplyDelete
  6. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

    ReplyDelete
  7. τι πεντανοστιμο γλυκακι!ευχομαι το 2012 να ειναι τοσο ομορφο και γλυκο, οσο το γλυκο σου!

    ReplyDelete
  8. Σας ευχαριστώ όλους!! Καλή Χρονιά!!

    ReplyDelete
  9. Καλη Χρονια! Μακαρι το 2012 να ειναι γεματο υγεια, αγαπη και ευτυχισμενες στιγμες!

    ReplyDelete
  10. Καλή και δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία, ευτυχία, επιτυχία.
    Όταν βρώ τον πουρέ, θα δοκιμαστεί. Λατρεύω το κάστανο. Έχεις καλό τρόπο για το καθάρισμα του κάστανο, ώστε και ζουμερό να είναι και να βγαίνει το εσωτερικό κάλυμμα εύκολα.

    ReplyDelete
  11. Καλή χρονιά! ευτυχισμένο το 2012!
    πολύ λαχταριστές οι φωτογραφίες σου!!

    ReplyDelete
  12. Σας ευχαριστώ πολύ!! Καλή Χρονιά να έχετε!!

    marimar — ο καλύτερος τρόπος για μένα είναι να καθαρίζω τα κάστανα ενώ είναι ωμά. Είναι χρονοβόρο και θέλει πολύ υπομονή αλλά εγώ το προτιμώ. Αλλά, αν τους κάνεις μια βαθιά χαρακιά στη μέση και τα ψήσεις στο φούρνο στους 220 περίπου για 20-30 λεπτά, είναι εύκολο να καθαριστούν. Άσε που όταν ψήνονται στο φούρνο παίρνουν και μια φοβερή γεύση και όπου κι αν τα προσθέσεις θα είναι γευστικότατα.

    ReplyDelete
  13. Διαβάζοντάς σε ... θέλω απλά να σου ευχηθώ ένα όμορφο 2012 Μάγδα μου. Να θυμάσαι πως τα "δύσκολα" όταν τα ζούμε μας κάνουν να υποφέρουμε, αλλά από την άλλη μας "χαλυβδώνουν" για να πάμε πάρα κάτω τις ζωές μας!

    Το γλυκό σου είναι τέλειο. Έτσι όπως θα μου άρεσε και μένα, αλλά δεν θα έβαζα το ωμό αυγό μιας και διαθέτουμε πιτσιρίκι! Απέκτησα χθες ένα κουτί με maron και βλέπω πως έτσι θα το αξιοποιήσω σίγουρα.
    Καλή Χρονιά!

    ReplyDelete
  14. Τέλεια ξενικάς τη χρονιά με τα κάστανα που λατρεύω !!

    Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Penelope, Conna — Καλή χρονιά και σε σας και ό,τι επιθυμείτε σας εύχομαι!

    ReplyDelete
  16. Γειά κι από μένα και Καλή χρονιά με λίγη καθυστέρηση. Και μια ερώτηση: στο κανονικό τιραμισού (το χωρίς κάστανα)χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα για να τα ανακατέψω με το mascarpone. Ποιά η διαφορά αν βάλω κρέμα γαλακτος;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά και σε σένα. Παραδοσιακά, το τιραμισού περιέχει πάντα μασκαρπόνε, το οποίο είναι αρκετά πιο πηχτό από την χτυπημένη κρέμα γάλακτος κι επίσης είναι γλυκό, ενώ η κρέμα γάλακτος είναι άγλυκη. Με το μασκαρπόνε επιτυγχάνεται μια πιο πλούσια και γευστική κρέμα. Αν θες βέβαια, βάζεις μόνο κρέμα γάλακτος αφού την έχεις χτυπήσει καλά σε σαντιγύ. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις την μασκαρπόνε με τυρί Philadelphia. Η γεύση δεν θα είναι ίδια με το μασκαρπόνε αλλά η υφή θα είναι.

      Delete
  17. Βρε! Το μασκαρπόνε δεν το διαπραγματεύομαι! ούτε καν να ακούω τιραμισού με Philadelphia! Εγώ εννοούσα ότι στο τιραμισού με κάστανα "αντικατέστησες" αυτό που είχα εγώ στην κλασική συνταγή ως ασπράδια μαρέγκα, με την κρέμα γάλακτος. Το μασκαρπόνε παρέμεινε. Εννοώ ότι εγώ αντί για κρέμα γάλακτος + μασκαρπόνε, αναμειγνύω ασπράδια μαρέγκα + μασκαρπόνε. Θεωρείς ότι είναι μια σημαντική διαφορά? Βοηθάει σε κάτι παραπάνω?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α, οκ. Δεν έχω φτιάξει όμως ποτέ τιραμισού με μαρέγκα, μόνο με κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ, επομένως δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση στο ερώτημά σου. Σίγουρα θα υπάρχει διαφορά, εφόσον πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά υλικά, και των δύο υλικών όμως ο σκοπός είναι να κάνουν το τιραμισού πιο ελαφρύ κι αφράτο. Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις και με σαντιγύ ώστε να δεις από πρώτο χέρι τη διαφορά και ποιό από τα δυο είναι τελικά αυτό που προτιμάς.

      Delete
  18. Οκ. Ευχαριστώ! Θα κάνω και τις δύο βερσιόν και θα δω! Καλή (γευστική) συνέχεια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια!Διαβασα την ερωτησή σου κ εχω κ εγω την ιδια απορία γιατι παντα κανω το τιραμισου με μαρεγκα.Τελικα τι είναι πιο γευστικο, μαρεγκα ή κρεμα γάλακτος;

      Delete