Thursday, January 5, 2012

Με το δεξί

Σκεφτόμουν να γράψω για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μου. Για το ζουμερό χοιρινό μπούτι με μέλι, θυμάρι και χυμό πορτοκαλιού, για την τραγανή πέτσα του και τις πατάτες που το περιτριγύριζαν και που έλιωναν στο στόμα και για την καλύτερη Πολίτικη Βασιλόπιτα που έχω φτιάξει ποτέ μου. Αλλά μετά σκέφτηκα πως θα ήταν άδικο να μιλήσω για όλα αυτά, όταν αυτό που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα είναι μονάχα μια σαλάτα.






Μια σαλάτα που δεν σέρβιρα την Πρωτοχρονιά αλλά που έφτιαξα και απόλαυσα την αμέσως επόμενη μέρα. Ξέρω ότι δεν είναι δίκαιο αλλά πάλι ίσως και να είναι. Διότι μπορεί κι εσείς, σαν και μένα, να έχετε μπουχτίσει να βλέπετε φωτογραφίες κρεατικών και το πιο πιθανό είναι να έχετε μπουχτίσει και να τα τρώτε.






Δεν ξέρω για εσάς, αλλά το δικό μου σώμα λαχταρά σαλάτες, φρούτα και όσπρια. Αυτές τις μέρες, μόνο αυτά τρώω. Ελληνικές φακές σούπα, κλημεντίνες*, σπιτικό κρίθινο ψωμί και σαλάτες. Αυτή εδώ θα μπορούσε εύκολα να είναι μέρος ενός χριστουγεννιάτικου ή πρωτοχρονιάτικου γεύματος αλλά σκόπιμα προτίμησα να την φτιάξω αργότερα. Δεν μ'αρέσει όταν με το πέρας των γιορτών χάνεται μαζί τους και η εορταστική πινελιά στα πιάτα. Θέλω οι μεθεόρτιες σαλάτες να έχουν λίγη παραπάνω αίγλη από τις υπόλοιπες κοινές χειμωνιάτικες.






Η περσινή πρώτη ανάρτηση του χρόνου ήταν και πάλι μια σαλάτα. Μου φαίνεται πως το έχω καθιερώσει. Ήταν μια σαλάτα με αντίδια, μήλο, καρύδια και τυρί ροκφόρ. Η φετινή όμως είναι εντελώς διαφορετική. Δεν είναι η τυπική χειμωνιάτικη σαλάτα αλλά είναι μια σαλάτα με μυρωδικά.






Οι σαλάτες μυρωδικών δε μοιάζουν καθόλου με αυτές των λαχανικών. Είναι γήινες, έντονα αρωματικές και η γεύση τους μπορεί να σε ταξιδέψει σε μέρη που δεν επισκέπτεσαι συχνά. Μέρη όπου ο μαϊντανός, ο άνηθος κι ο δυόσμος δεν χρησιμοποιούνται σαν απλά μυρωδικά παρά σαν οι πρωταγωνιστές ολόκληρων πιάτων.






Τα φρέσκα μυρωδικά συνδυάζονται με ρόδι, λεπτοκομμένα καρότα και φινόκιο και μαραθόσπορους που καβουρντίζοναι για να προσθέσουν μια άλλη, πιο πικάντικη διάσταση στη σαλάτα. Στη συνέχεια, τα αγαπημένα μου εσπεριδοειδή, τα πορτοκάλια, έρχονται να κοσμίσουν το πιάτο και να το ενισχύσουν γευστικά, πρώτα με τα ζουμερά τους κομμάτια και έπειτα με τον χυμό τους, ο οποίος βράζεται σε σιρόπι και προστίθεται στο ντρέσινγκ της σαλάτας μαζί με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.






Το αποτέλεσμα είναι μια απίστευτα αναζωογονητική, χρωματιστή και αφάνταστα ευωδιαστή σαλάτα. Ας μην αναφέρω το πόσο υγιεινή είναι, είναι προφανές, θα επικεντρωθώ μονάχα στο πόσο νόστιμη είναι αλλά και στην εκπληκτική της ικανότητα να τονώνει τις αισθήσεις. Αυτό σας το εγγυώμαι.






Υ.Γ. Ο 'Αϊ-Βασίλης μου έφερε αυτό για τις γιορτές. Προβλέπονται πολλά brûlée μέσα στο νέο έτος. Κρατηθείτε!






* Όποτε μιλάω για κλημεντίνες πάντα μου έρχεται στο μυαλό η Kate Winslet (την οποία λατρεύω) σ'αυτή την ταινία (την οποία επίσης λατρεύω).







Σαλάτα Μυρωδικών με Φινόκιο, Καρότο, Ρόδι και Πορτοκάλι
Προσαρμοσμένη από τις Nadia Zerouali & Merijn Tol

Μπορείτε να σερβίρετε αυτή τη σαλάτα με ψητό κρέας, κοτόπουλο, ένα ωραίο ψάρι στη σχάρα ή με ψητό χαλούμι ή φέτα. Μαζί με ένα ποτήρι κρασί, έχετε ένα τέλειο γεύμα.






Μερίδες: 6 σαλάτας

Υλικά
1 κουταλιά σούπας μαραθόσπορους
2 μεγάλα πορτοκάλια (όσο πιο γλυκά τόσο το καλύτερο)
100 ml χυμό πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
1 μάτσο φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 ρόδι
1 καρότο μεσαίου μεγέθους
1 φινόκιο με τα φυλλαράκια του
80 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό ½ λεμονιού μεσαίου μεγέθους, φρεσκοστυμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Προετοιμασία
Τοποθετήστε τους μαραθόσπορους σ' ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και καψαλίστε τους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (χωρίς λάδι), για 1 ½ λεπτό περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να αναδίδουν μυρωδιά. Προσέξτε μη τους κάψετε. Αφαιρέστε τους από το τηγάνι κι αφήστε τους να κρυώσουν.

Κόψτε τα πορτοκάλια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Ξεκινήστε κόβοντας τη φλούδα, έπειτα την εσωτερική λευκή ψίχα, εκθέτοντας τη σάρκα του φρούτου, και τέλος, ξεχωρίζοντας τη σάρκα από τις μεμβράνες που βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε φέτα/κομμάτι. Βάλτε τα κομμάτια πορτοκαλιού μέσα σ' ένα μπωλ. Στύψτε το υπόλοιπο πορτοκάλι και μετρήστε το χυμό. Αν είναι λιγότερος από 100 ml προσθέστε λίγο έτοιμο χυμό πορτοκαλιού ή στύψτε άλλο 1 πορτοκάλι.

Βάλτε το χυμό πορτοκαλιού σ' ένα μικρό κατσαρολάκι και βράστε τον σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει σαν σιρόπι. Προσέξτε μην τον κάψετε κι επίσης προσέξτε μην τον παραβράσετε διότι το σιρόπι θα πικρίσει. Αφήστε το να κρυώσει.

Κόψτε τα φύλλα από το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο. Βάλτε τα σε ένα μπωλ. Αυτό μπορείτε να το κάνετε νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να κρατήσετε τα φύλλα των μυρωδικών μέσα σε πλαστικό σακουλάκι στο ψυγείο.

Βγάλτε τα σπόρια μέσα από το ρόδι, κόβοντάς το στη μέση και αφαιρώντας τα με ένα κουτάλι. Βάλτε τα σ' ένα μπωλ.

Καθαρίστε τα καρότα και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, ένα κόφτη λαχανικών ή ένα μαντολίνο κόψτε τα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες, σαν κορδέλες.

Κόψτε το φινόκιο σε λεπτές φέτες κατά μήκος μ' ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα μαντολίνο. Αφαιρέστε τα φυλλαράκια και προσθέστε τα στο μπωλ με τα μυρωδικά.

Μπορείτε να κόψετε το καρότο και το φινόκιο νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να τα κρατήσετε μέσα σ' ένα μπωλ με νερό και παγάκια, ώστε να παραμείνουν τραγανά.

Φτιάξτε το ντρέσινγκ προσθέτοντας σ' ένα μπωλ το σιρόπι πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μ' έναν αβγοδάρτη ή ένα πιρούνι.

Πάρτε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, απλώστε την στον πάγκο σας και ακουμπήστε πάνω τις φέτες καρότου και φινόκιο. Στεγνώστε τες καλά.

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ή μια πιατέλα, ανακατέψτε μαζί τον άνηθο, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τα φύλλα μάραθου, το καρότου, το φινόκιο και τα σπόρια του ροδιού. Έπειτα προσθέστε τις φέτες πορτοκαλιού και περιχύστε με το ντρέσινγκ. Τέλος προσθέστε από πάνω μερικούς μαραθόσπορους και σερβίρετε.






10 comments:

  1. Σχόλιο-ποδαρικό! Να'σαι πάντα καλά, υγιής και δημιουργική! Από τις εικόνες σου μας κάνεις να θέλουμε να τσιμπήσουμε λίγο από το κάθε πιάτο! Φιλιά πολλά! Να συνεχίζεις έτσι!

    ReplyDelete
  2. Μιαμ μιαμ!! Μούρλια η σαλάτα! Εγώ μετά τις γιορτές αναγκάστηκα να κάνω δίαιτα, λόγω γαστρεντερίτιδας δυστυχώς!

    Σου εύχομαι καλή χρονιά με υπέροχες νόστιμες δημιουργίες και αξέχαστες εμπειρίες!

    ReplyDelete
  3. Καλή Χρονιά!!! πάντα δημιουργική γεμάτη Υγεία, Αγάπη και Χαρά!!
    Υπέροχη σαλάτα!!!!

    ReplyDelete
  4. ΜΑΖΙ σου Μάγδα μας!!
    Λαχανικά, όσπρια, φρούτα, γιαούρτι και κάτι γλυκά που έχουν ξεμείνει είναι και το δικό μου μενού από προχθές :-)
    Καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
  5. Καταπληκτικη φαινεται! Και πραγματικα αυτη τη στιγμη με τραβαει περισσοτερο από τα κρεατικα!

    ReplyDelete
  6. Καλή χρονιά! Εύχομαι ότι καλύτερο για το 2012! Υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία, πολλά χαμόγελα και δημιουργικές στιγμές!
    Συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες σχετικά με τις μέρες που ακολουθούν των γιορτών... Έτσι κι εγώ προσπαθώ να διατηρώ το γιορτινό κλίμα με λίγο πιο ιδιαίτερες πινελιές!
    Η σαλάτα φαίνεται υπέροχη! Λάτρεψα τα ζωηρά τη χρώματα!
    Και ναι, κι εγώ όποτε ακούω ή μιλάω για κλημεντίνες, την Kate σκέφτομαι! Μα τι υπέροχη ταινία και αυτή!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Jenny — καλώς την! Σ' ευχαριστώ!! Φιλιά!

    Claire — ωχ, περαστικά σου! Καλή χρονιά!

    Ξανθή — σ' ευχαριστώ, ό,τι επιθυμείς κι εσύ!!

    Penelope — ναι, ναι! Υγιεινή διατροφή γιατί το στομάχι μου τα΄χει ολίγον παίξει από τα κρεατικά και τις κραιπάλες.

    Elpiniki — είναι βάλσαμο!

    Ερμιόνη — να' σαι καλά, σ' ευχαριστώ πολύ!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Αν μη τι άλλο αυτή η σαλάτα έχει άρωμα και πολύ χρώμα.
    Και ο συνδυασμός τους έχει ωραία γεύση.
    Υπέροχη η σαλάτα σου.
    Καλή χρονιά γεμάτη νοστιμιές
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Πολύ καλησπέρα σας! τέλεια η πολύχρωμη σαλάτα σου!! έχεις πρόσκληση για παιχνιδάκι, πέρνα να την παραλάβεις. φιλιά

    ReplyDelete
  10. Συνυπογράφω για σαλάτες και φρούτα κι αυτή εδώ είναι καταπληκτική!

    ReplyDelete