Friday, January 20, 2012

Τα δυο μου πάθη

Το μισό κομμάτι του δεύτερου ορόφου του διαμερίσματός μας είναι μουσικό στούντιο. Δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά ο Σ κι εγώ είμαστε μουσικοί. Ο Σ παίζει ηλεκτρική κιθάρα και γράφει μουσική κι εγώ τραγουδάω.






Όταν πρωτογνώρισα τον Σ, πάνω από δέκα χρόνια πριν, δημιουργήσαμε ένα γκρουπ μαζί με άλλους τρεις φίλους μας μουσικούς. Συνηθίζαμε να κάνουμε πρόβες στο στούντιο του drummer μας αλλά και σε διάφορα προβάδικα στο κέντρο της Αθήνας, αυτά που μύριζαν καπνό απ' τα τσιγάρα κι ήταν γεμάτα στάχτες, τύπους που κουβάλαγαν μουσικά όργανα στην πλάτη και τρελές μουσικές που έβγαιναν από κάθε κλειστή πόρτα που πέρναγες. Διάφοροι φίλοι πάντα έρχονταν στις πρόβες μας ή στο τζαμάρισμα κι η ατμόσφαιρα θύμιζε πάρτυ. Μέχρι που το πραγματικό πάρτυ ξεκινούσε. Οι live εμφανίσεις.






Παίζαμε σε μαγαζιά σε όλη την Αθήνα. Σε μπαρ, λαϊβάδικα, μεγαλύτερα κλαμπ. Μερικές φορές μπροστά μονάχα σε φίλους και γνωστούς κι άλλες μπροστά σε πλήθος αγνώστων που χόρευαν, γελούσαν, χειροκροτούσαν, τραγούδαγαν μαζί μας και πέρναγαν καλά. Πέρναγαν καλά με τη δική μας μουσική.
Εκείνη η περίοδος της ζωής μου ήταν η πιο χαρούμενη, ανέμελη και διασκεδαστική.






Με τα χρόνια, η μπάντα άλλαξε μέλη και τελικά διαλύθηκε αλλά η μουσική ποτέ δεν σταμάτησε για μένα και τον Σ. Είναι αδύνατον για κάποιον που την αγαπά τόσο πολύ όσο εμείς, να την παρατήσει. Αντιθέτως η μουσική μας, όπως και μεις οι ίδιοι, μεγάλωσε κι εξελίχθηκε και όταν οι ευκαιρίες μας χτύπησαν την πόρτα, εμείς τους την ανοίξαμε διάπλατα.






Ο Σ, μεταξύ διαφόρων άλλων συνεργασιών σε μουσικά albums, έχει συγγράψει τη μουσική για τρεις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες κι εγώ έχω συμμετάσχει με τραγούδια στο soundtrack δυο εξ' αυτών των ταινιών. Η μουσική μας και τα φωνητικά για τις δυο ταινίες γράφτηκαν εδώ στην Ολλανδία, στο διαμέρισμά μας, στο μικρό μας home studio.






Όταν, δυο χρόνια πριν, πήγαμε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της μιας ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου "Νύχτες Πρεμιέρας" και ακούσαμε τη μουσική μας να βγαίνει μέσα από τα τεράστια ηχεία της σκοτεινής και κατάμεστης αίθουσας, αυτό που νιώσαμε ήταν απερίγραπτο. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ακουγόταν η φωνή μου σε μια κινηματογραφική ταινία. Ήταν απίστευτο.






Το να πληρώνεσαι για να κάνεις κάτι που λατρεύεις είναι σαν τίποτα άλλο στον κόσμο. Είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται ποτέ να ζήσουμε από τη μουσική αλλά γι' αυτό έχουμε τις δουλειές μας. Άλλωστε, σαν γνήσιοι ρομαντικοί, δεν ασχολούμαστε με αυτή για να βγάλουμε λεφτά αλλά για το συναίσθημα που μας δημιουργείται όταν κάνουμε μουσική και μοιραζόμαστε ιδέες. Κανείς δεν μπορεί να σου βάλει όρια στο συναίσθημα, στην ψυχή και στην έκφραση αυτών μέσω της δημιουργικότητάς σου.
Όταν τραγουδάω είμαι πραγματικά ευτυχισμένη.






Η δημουργικότητα για μένα είναι συνυφασμένη με την ευτυχία. Μου είναι αδύνατο να πω τη λέξη "ευτυχία" χωρίς να σιγοτραγουδήσω μια μελωδία ή να νιώσω την ανάγκη να μπω στην κουζίνα. Τα δυο μου πάθη. Το τραγούδι και η μαγειρική.






Το να φτιάχνει κανείς ψωμί είναι ίσως η πιο πρωτόγονη μορφή μαγειρικής. Το ζύμωμα, το κανάκεμα της ζύμης, η ζεστασιά που χρειάζεται για να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον αφράτο όγκο της, όλα αυτά μου θυμίζουν τη δική μου δημιουργική διαδικασία όταν ψάχνω τη μελωδία για ένα κομμάτι, όταν γράφω τους στίχους κι όταν το τραγουδάω. Χρειάζομαι τον χρόνο μου, τον χώρο μου για να μπορέσω να νιώσω τη μουσική. Το μυαλό μου ταξιδεύει οπουδήποτε με πηγαίνει ο ρυθμός, οι σκέψεις μου ενώνονται με το συναίσθημα και η ζεστασιά που προκύπτει εκδηλώνεται με το τραγούδι, που βγαίνει από βαθιά μέσα μου.






Από μένα για σας. Ψωμί.


Για τον Σ, τον Άλεξ, τον Γκρεγκ, τον Θοδωρή και τον Έκτορα.












Ολλανδικό Καλαμποκόψωμο - Maisbrood

Το ψωμί αυτό έχει τραγανή κόρα, μαλακιά κι ελαστική ψίχα, με το χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο να του χαρίζει μια ελαφρώς τραγανιστή υφή. Έχει μια λεπτή γεύση καλαμποκιού και μια απαλή γλύκα κι όπως όλα σχεδόν τα σπιτικά ψωμιά, είναι άκρως εθιστικό.

Ίσως να το θυμάστε σ' αυτήν εδώ την ανάρτηση για αλμυρές αβγοφέτες με αβγό ποσέ και προσούτο για την οποία είναι ιδανικό αλλά είναι επίσης τέλειο για γλυκιές αβγοφέτες, για σάντουϊτς, για να αλείψετε από πάνω λίγο σπιτικό κάσιους-βούτυρο, ή για να συνοδέψει κάθε είδους ζουμερού πιάτου με μπόλικη σάλτσα.

Για το ψήσιμο αυτού του ψωμιού χρησιμοποιώ πάντα φόρμα αλλά μπορείτε και να το ψήσετε πάνω σε μια λαμαρίνα/ταψί με λαδόκολλα. Μπορείτε επίσης να το ψήσετε πάνω σε πέτρα για πίτσα, αν έχετε.

Όλα τ' αλεύρια δεν είναι ίδια, έτσι ίσως χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι από το αναγραφόμενο στη συνταγή. Έχετε υπόψη σας ότι είναι εύκολο να προσθέσετε παραπάνω αλεύρι αλλά δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε.
Επίσης, είναι καλό πάντα η ζύμη να είναι λίγο υγρή παρά στεγνή και σκληρή.

Μπορείτε να ζυμώσετε το ψωμί είτε σε ένα μίξερ βάσης είτε με το χέρι. Παρακάτω δίνω οδηγίες και για τις δυο περιπτώσεις.






Γίνεται 1 μεγάλο καρβέλι, γύρω στα 1,2 κιλά

Υλικά
60 γρ. χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο (ή polenta) συν έξτρα για το πασπάλισμα του ψωμιού
30 γρ. ζάχαρη demerara (ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο)
7 γρ. ξηρή μαγιά
250 ml χλιαρό πλήρες γάλα συν έξτρα για την επάλειψη του ψωμιού
250 ml χλιαρό νερό
15 γρ. θαλασσινό ψιλό αλάτι
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ελαιόλαδο για επάλειψη του μπωλ και της φόρμας

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης (προαιρετικά), φόρμα για ψωμί 11 x 27 εκ. με 9 εκ. ύψος (προαιρετικά), πλαστική μεμβράνη


Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης ή σ' ένα μεγάλο μπωλ, ρίξτε το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το χλιαρό γάλα και νερό. Ανακατέψτε καλά μ' ένα πιρούνι και αφήστε να σταθεί το μείγμα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι ν' αρχίσει ν' αφρίζει.

Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και εάν χρησιμοποιείτε μίξερ βάσης, βάλτε το εξάρτημα του γάντζου. Ζυμώστε για 10 λεπτά περίπου, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ και να είναι ελαστική.

Σημείωση: σε περίπτωση που θα ζυμώσετε με το χέρι, θα πρέπει να ζυμώσετε τη ζύμη γύρω στα 15 λεπτά, έως ότου γίνει λεία κι ελαστική.

Όλα τώρα αυτά ακούγονται τέλεια, έτσι δεν είναι; Αλλά έλα που μερικές φορές, όταν φτιάχνετε οι ίδιοι ζύμη για ψωμί, την κοιτάτε και βλέπετε μια κολλώδη μάζα κι όχι ένα αφράτο κι ελαστικό ζυμάρι κι αναρωτιέστε τί στο καλό έχετε κάνει λάθος. Μου έχει συμβεί και μένα πάμπολλες φορές. Ιδού λοιπόν τί πρέπει να κάνετε, τουλάχιστον με αυτό εδώ το ψωμί.
Αν η ζύμη κολλάει υπερβολικά στα τοιχώματα του μπωλ, τότε σίγουρα χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Λίγο-λίγο.
Αν η ζύμη κολλάει μονάχα λίγο στα τοιχώματα του μπωλ, τότε είστε εντάξει. Βγάλτε τη ζύμη απ' το μπωλ και ζυμώστε με το χέρι. Νιώστε την υφή της. Αν κολλάει πολύ στα χέρια σας και βλέπετε ότι δεν μπορείτε να την κάνετε μπάλα, τότε προσθέστε λίγο αλεύρι και ξαναδοκιμάστε.
Αν κολλάει λιγάκι στα χέρια σας αλλά μπορείτε να την φτιάξετε σε μπάλα, τότε είστε εντάξει.


Σχηματίστε λοιπόν τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και τοποθετήστε την μέσα στο μπωλ του μίξερ βάσης, ή σ' ένα άλλο μεγάλο μπωλ, το οποίο προηγουμένως έχετε αλείψει γύρω-γύρω με ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη ενώ φουσκώνει.
Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το σ' ένα ζεστό μέρος στην κουζίνα σας, ή σε κάποιο άλλο χώρο στο σπίτι σας, που να μην έχει ρεύματα. Εγώ σχεδόν πάντα το ακουμπάω πάνω από το φούρνο ενώ αυτός είναι προθερμασμένος ή ακριβώς μπροστά του, ακουμπισμένο πάνω σε μια καρέκλα.
Η ζύμη θα χρειαστεί 45 λεπτά με 1 ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της.

Γιατί να καλύψετε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη κι όχι με μια πετσέτα κουζίνας; Επειδή με αυτόν τρόπο δεν δημιουργείται κρούστα πάνω στη ζύμη ενώ φουσκώνει.

Εντωμεταξύ, αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο και τα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας για ψωμί, εφόσον την χρησιμοποιείτε, και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι. Αναποδογυρίστε τη φόρμα και τινάξτε την ελαφρά για να φύγει το επιπλέον αλεύρι.

Αδειάστε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή κι ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και χτυπήστε τη για να ξεφουσκώσει. Ζυμώστε για 1 λεπτό και σχηματίστε την σ' ένα παραλληλόγραμμο, στο μέγεθος της φόρμας, και τοποθετήστε το μέσα σ' αυτή.

Αν χρησιμοποιείτε λαμαρίνα ή ταψί για να ψήσετε το ψωμί, τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόκολλας από πάνω και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ή χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο. Βάλτε τη ζύμη από πάνω, ενώ την έχετε σχηματίσει σε μπάλα.

Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Αλείψτε την κορυφή της ζύμης με λίγο γάλα και πασπαλίστε με λίγο καλαμποκάλευρο. Πάρτε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και χαράξτε την κορυφή της ζύμης σε 3-4 μέρη. Βάλτε τη φόρμα ψωμιού ή το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 185 βαθμούς Κελσίου και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι το ψωμί να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Ένας γενικός κανόνας για να καταλαβαίνεις αν το ψωμί είναι έτοιμο, είναι να το αναποδογυρίσεις και να το χτυπήσεις ελαφρά στον πάτο. Αν ακουστεί σαν να είναι κούφιο, είναι έτοιμο.

Βγάλτε το απ' το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά μέσα στη φόρμα, για 10 λεπτά. Μετά αφαιρέστε το απ΄τη φόρμα και, αν μπορείτε ν' αντισταθείτε, αφήστε το να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

Απολαύστε το με λίγο βούτυρο ή ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας.






37 comments:

  1. Καλημέρα! Έτσι λοιπόν δικαιολογείται το ότι όλα στο blog αποπνέουν αύρα καλλιτεχνίας!
    Πες μας τις ταινίες σου να σε γνωρίσουμε πιο καλά.
    Το ψωμάκι σου λαχταριστό πρωί πρωί. Από τις περιπτώσεις που θέλει κανείς να ζωντανέψει η οθόνη του ...

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Μάγδα!!! Σ'ευχαριστούμε που μοιράστηκες αυτή την όμορφη ιστορία από τη ζωή σου μαζί μας!!! Καθώς επίσης και για τις υπέροχες ιδέες και τις συνταγές σου!! Καλή σου μέρα!!!!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Μάγδα! Απολαυστική η ανάρτησή σου! Πολλές και όμορφες πληροφορίες για σένα που δεν γνώριζα.
    Χαίρομαι στ' αλήθεια να συναντώ άτομα παθιασμένα με αυτό που κάνουν, που ξέρουν γιατί αγαπούν αυτό που αγαπούν και αντλούν δύναμη από αυτό σε δύσκολους καιρούς...
    Εννοείται πως με μπρίζωσες να ψάξω και να βρω τα soundtracks στα οποία αναφέρθηκες :)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. Πρώτα πρώτα πρέπει να σου πω ότι με συγκίνησες με όσα έγραψες για την μουσική! Πάντα ήξερα ότι είσαι δημιουργική, αλλά αυτή η παρουσίαση του καλλιτεχνικού κομματιού της προσωπικότητάς σου με ενθουσίασε! Μπράβο Μάγδα μου! Να βρεθείς ξανά και ξανά στην στιγμή που η μουσική σας θα γράφεται και θα παίζει!!!!

    Το ψωμί σου φαίνεται υπέροχο! Και το έχεις φωτογραφίσει "παθιασμένα"! :))

    Περνώ στα πεζά... Την λόξα μου για το ψωμί ίσως την ξέρεις... Έχω μια απορία: Γιατί στο ψωμί σου βάζεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις (που συνήθως είναι μαλακό δηλ με χαμηλό ποσοστό πρωτεΐνης) και όχι σκληρό που νομίζω ότι βοηθάει να έχεις ψωμί πιο φουσκωτό (μεγαλύτερες κυψέλες) χρησιμοποιώντας λιγότερη μαγιά.

    ReplyDelete
  5. Πολύ χάρηκα για αυτά τα νέα που μας είπες, εγώ αγαπάω να ακούω καλή μουσική και πολύ θα ήθελα να μάθω που θα βρω τη μουσική σας.
    Το ψωμί σου εξαιρετικό, δεν ξέρω αν σου έχω ξαναπεί ζυμώνω πολλά χρόνια και δεν τρώμε κανένα άλλο πια στο σπίτι.
    Πολλά φιλιά
    Ξανθή

    ReplyDelete
  6. Χαίρομαι που έμαθα και κάτι που δεν ήξερα! Τι μουσική παίζετε?
    Η μαγειρική μοιάζει λίγο με τη μουσικη στο εξής:
    Με σωστούς συνδυασμούς, κατάλληλη όργανα και ικανότητα εκ μέρους του καλλιτέχνη, μπορεί να προκύψει μια εξαιρετική μελωδία!
    Και ανάλογα, με τις σωστές δοσολογίες, τεχνική - εξοπλισμό και πείρα - φαντασία, ένας μάγειρας μπορεί να φτιάξει ένα ξεχωριστό πιάτο!
    Το ψωμί σου φαίνεται τέλειο... τι άλλο να πω!

    ReplyDelete
  7. Μάγδα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου: Δεν υπάρχει τίποτε πιο απολαυστικό από το να βγάζεις λεφτά κάνοντας αυτό που πραγματικά αγαπάς! Είσαι πολύ τυχερή!
    Το ψωμί είναι...so scrumptious και μόνο από τις φωτογραφίες! (Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ιταλική polenta; Θυμίζει -ή είναι!- χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο)

    ΥΓ: Ροκ έπαιζε η μπάντα;

    ReplyDelete
  8. Vita — καλησπέρα! Ωραία που θα ήταν να μπορούσαν να ζωντανέψουν οι οθόνες ε;

    Arti — να' σαι καλά, ευχαριστώ!

    Ερμιόνη — δεν ξέρω αν θα τα βρεις. Δεν τα αποκαλύπτω :)

    Αγγελική — πάντα έχεις ένα γλυκό λόγο να πεις και γι' αυτό σ' ευχαριστώ πολύ!
    Όσο για το ψωμί, σε αυτό συγκεκριμένα βάζω αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί ακριβώς δεν θέλω να έχει μεγάλες κυψέλες. Είναι το είδος του ψωμιού τέτοιο. Σε άλλα ψωμιά, ειδικά χωριάτικα ή ζυμωτά βάζω δυνατό και σ΄αυτά συνήθως χρησιμοποιώ και φρέσκια μαγιά.

    Ξανθή — σ' ευχαριστώ πολύ! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπιτικό ψωμάκι.

    The Dark Chef — σ' ευχαριστώ! Το περιέγραψες άψογα!
    Electronica, ambient, trip hop με στοιχεία jazz.

    crispy — ναι! Φυσικά και μπορείς και μάλιστα ήθελα να το γράψω. Και αν δεν κάνω λάθος, είναι ευκολότερο να βρεθεί polenta στην Ελλάδα παρά το κλασικό χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο.
    Όπως έγραψα και παραπάνω, trip hop, ambient, drum'n'bass, electronica, και λατρεύω να τραγουδάω jazz, blues και swing.

    ReplyDelete
  9. Ααααχ!!! Σπιτικό, μοσχοβολιστό, φρέσκο, ζεστό ψωμάκι!!! Καλό Σαββατοκύριακο Μάγδα!

    ReplyDelete
  10. Μάγδα μου σε αγαπώ!!
    Που μαγειρεύεις, που τραγουδάς, που ανοίγεις την ψυχή σου.

    xx

    ReplyDelete
  11. Υπέροχη ανάρτηση...με ξάφνιασες με έκανες να χαμογελάσω...μπράβο για τη δημιουργία!! Για το ψωμί , για τη μουσική, για το κέφι!!!

    ReplyDelete
  12. Τι είπες τώρα; Έχω μείνει άφωνοι! Μουσικοί! Πώωωωω! Έκπληξη! Και μουσική και ψωμάκι φρέσκο! Τι ωραίο!!! Να τραγουδάτε και να παίζετε μουσική πάντα εύχομαι και όσο σας κάνει κέφι!

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραίο το σημερινό σου ποστ! Σαν να δίνεις λίγο-λίγο από τον εαυτό σου, σαν να μας αφήνεις λίγο να γίνουμε φίλοι σου. Μπράβο για τα ταλέντα σου, να συνεχίσεις έτσι κοριτσάκι!

    ReplyDelete
  14. ευχομαι τα καλυτερα για το μελλον, να κανετε τα ονειρα σας πραγματικοτητα!αν κρινω απο το ταλεντο και το παθος σου στην μαγειρικη ειμαι σιγουρη οτι στο τραγουδι θα εισαι ακομα καλυτερη!

    ReplyDelete
  15. Μάγδα παίρνω την φέτα απο την τελευταία φωτογραφία και φεύγω μην με πάρουν χαμπάρι.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  16. Υπέροχο φαίνεται!μερικές φορές νομίζω πως θα μπορούσα να ζήσω μόνο με ψωμί...εύχομαι να συνεχίσεις πάντα να τραγουδάς,είναι πολύ όμορφο να σε γεμίζει κάτι τόσο πολύ!

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα!! επειδή είμαι μανιακή με το ψωμί, αλλά θεωρητικά, π.χ. τα έθιμα του ψωμιου κ.λπ.σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο της Εύης Βουτσινά ΤΟ ΨΩΜΙ με πάρα πολλές συνταγές, αλλά και λογοτεχνικά και λαογραφικά αποσπάσματα για το ψωμί! Μαγείρισσα όμως δεν είμαι τόσο καλή, γι αυτό ερωτώ:είναι ειδικό το χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο, το ζητάω έτσι; Μπορώ όντως να βάλω πολέντα που έχω κιόλας;!Και η μακρόστενη φόρμα του κέικ κάνει για το ψωμάκι αυτό; Θα το φτιάξω λέω!Όσο για τη μουσική σας φθονώ και σας απεχθάνομαι, διότι είμαι φάλτσα! Θυμάμαι στίχους όμως, οπότε κάτι είναι και αυτό, είμαι άριστος υποβολέας!!

    ReplyDelete
  18. τώρα που ξαναβλέπω και τα σχόλια, είπες ΟΚ για την πολέντα και τώρα που ξαναβλέπω και τις φωτό , μάλλον άλλη φόρμα θέλει...

    ReplyDelete
  19. Μου θύμησες μια εποχή που είχα εντελώς διαγράψει από την μνήμη μου. Ο π΄ρωτος μου φίλος ήταν μουσικός και μάλιστα έ[αιζε μπάσο αν θυμάμαι καλά σε ένα γρκουπ με το όνομα Α.Ν.Ι.Α. Βέβαια αυτοί παίζαν ροκ και έτσι αλλά οι αναμνήσεις μας έιναι παρόμοιες καλή μου! Και οι δικές μου έχουν και λίγη αστυνομία μέσα :)

    Λατρευω το ψωμί. Και μου χει κολήσει και η ρετσινιά της ψωμούς. Το τρώω ακόμα και με τα μακαρόνια. Και το καλαμποκόψωμο σου είναι σαν να με παρακαλάει να το φτιάξω. Και όπως ξέρεις δεν χαλάω χατήρια....

    ReplyDelete
  20. Γεια σου Μάγδα κι από μένα,
    το υπέροχο με το blog σου είναι το πάντρεμα της κατάθεσης της προσωπικής σου ζωής με τις υπέροχες δημιουργίες σου. Δεν θα περίμενα ποτέ ότι είσαι μουσικός! Λυπάμαι που το λέω αυτό για μένα, αλλά ξέρω πώς είναι να αφιερώνει κανείς μεγάλο κομμάτι της ζωής του, κάνοντας πράγματα που δεν του αρέσουν. Λοιπόν, εσείς εύχομαι να είστε καλά και να συνεχίσετε να δημιουργείτε και να ζείτε το δικό σας όνειρο!

    ReplyDelete
  21. Κάθε άνθρωπος, μια ιστορία!
    Μια ιστορία με πολλές πτυχές, πολλές δυνατότητες και πολλά διαφορετικά "στοιχεία" να συνθέτουν την παρουσία του.
    Ένα ακόμη όμορφο κομματάκι στο πάζλ της δικής σου προσωπικότητας αγαπητή Μάγδα.
    Συνέχισε έτσι όμορφα...εμείς οι φίλοι του διαδικτύου θα χαιρόμαστε μαζί σου κάθε όμορφο κομμάτι που μας παρουσιάζεις.
    Καλή συνέχεια σε όλα και στα ζυμώματά σου επίσης :-))

    ReplyDelete
  22. Eri — μοσχοβολιστό δε λες τίποτα!

    Angelis — να' σαι καλά Αγγελή μου :)

    Μαζί...KaPa — σ' ευχαριστώ!

    kiki — ναι, έχουμε κι άλλο ένα κοινό, εκτός από την αγάπη για την μαγειρική!

    Jenny — λίγο-λίγο και κάποιες φορές πάρα πολύ. Σ' ευχαριστώ!

    Ειρήνη — σ' ευχαριστώ :)

    Conna — όλη δική σου!

    istacookaffair — μόνο με ψωμί ε; Χμμμ, εγώ θα ήθελα και λίγο βουτυράκι και λίγο τυράκι και λίγο σαλαμάκι. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως μόνο με ψωμί δεν μπορώ να ζήσω. Είμαι λαίμαργη.

    ειρήνη — σας ευχαριστώ για την πρόταση του βιβλίου. Όταν έρθω Ελλάδα θα το ψάξω γιατί ακούγεται ενδιαφέρον.
    Η πολέντα είναι χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο κι όπως γράφω και στη συνταγή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
    Όσο για τη φόρμα ψωμιού, αναγράφω ακριβώς το μέγεθος που πρέπει να έχει, το οποίο είναι και το πιο σύνηθες για φόρμες ψωμιού. Έχω φτιάξει όμως αυτό το ψωμί και σε φόρμα για κέικ. Δυο μικρές για την ακρίβεια. Επομένως μπορείτε να το κάνετε άφοβα.
    Αν το φτιάξτετε, θα χαρώ να μάθω πώς πήγε!

    Royal coconut — κι εγώ το ίδιο, τρώω ψωμί με σχεδόν τα πάντα. Εκτός από πατάτες τηγανητές!

    Βάσω — αν δε κάνουμε αυτά που μας γεμίζουν κι αν δεν έχουμε αγαπημένους ανθρώπους να τα μοιραζόμαστε, τότε δεν ξέρω τί νόημα μπορεί να έχει η ζωή.
    Σ' ευχαριστώ!

    Penelope — τί όμορφα που το έθεσες :) Σ' ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  23. Μάγδα το blog σου ειναι τόσο εθιστικό όσο και αυτό το υπέροχο ψωμάκι! Η αλήθεια είναι οτι εξαφανίστικε σε 1 ημέρα! Δεν πρόλαβε να μπαγιατέψει για να φτιάξω τις αυγοφέτες! Ακόμα και το μωράκι μου που τρώει αλεσμένα και πολύ επιλεκτικές στερεές τροφές οταν του έδωσα έλεγε μαμ...μιαμ..μιαμ...
    THANKS!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ματίνα. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ειδικά στο μωράκι σου :)

      Delete
  24. Πες μου σε παρακαλω πια μαρκα αλευριου βαζεις ,απο πιο σ/μ? μενω Ολλανδια,γι αυτο ρωτω!
    Ευχαριστω εκ των πρωτερων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Για όλες τις χρήσεις, χρησιμοποιώ το patent bloem του A.H. και χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο μπορείς να βάλεις το Polenta (Baktat είναι η μάρκα) απ'το Jumbo.

      Delete
  25. Απλά ενα μεγάλο respect στην ανάρτηση!
    Τί να πω, μεταμορφωσες το απλό, καθημερινό ψωμάκι μας μέσα από την ανάρτησή... με τον δικό σου τρόπο όπως πάντα!!

    Σε φιλώ
    Εva
    www.funkycook.gr

    ReplyDelete
  26. Σήμερα ζύμωσα ψωμί για πρώτη φορά στη ζωή μου έχοντας πέσει τυχαία σ'αυτή τη συνταγή σου. Είναι πανεύκολο, πέτυχε απόλυτα και απορώ πλέον γιατί οι άνθρωποι δε φτιάχνουν μόνοι τους το ψωμί τους.

    ReplyDelete
  27. eva — σ' ευχαριστώ πολύ!

    Anonymous — έχεις απόλυτο δίκιο στο ότι όλοι θα πρέπει να φτιάχνουν σπιτικό ψωμί. Εκτός του ότι είναι πιο υγιεινό, είναι και πιο φθηνό.
    Χαίρομαι πραγματικά που η πρώτη σου προσπάθεια στο φτιάξιμο ψωμιού στέφθηκε με επιτυχία κι ακόμα περισσότερο επειδή επέλεξες να ακολουθήσεις συνταγή από το blog μου.

    ReplyDelete
  28. Είχα καιρό να το φτιάξω αυτο το λαχταριστό ψωμάκι και ειχα ξεχάσει πόσο αναντικατάστατο είναι!
    Σ'ευχαριστούμε Μάγδα..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ματίνα. Είναι από τα αγαπημένα μου ψωμιά!

      Delete
  29. Θα προσπαθήσω να το φτιάξω γιατί φαίνεται φανταστικό, γράφεις 60 γρ. πολέντα, τόσο λίγη; Επειδή είναι χοντροαλεσμένη; Εγώ αγόρασα βιολογική πολέντα.
    Συγχαρητήρια για το μπλογκ και τις συνταγές, για τις φωτογραφίες ιδίως, πολύ καλλιτεχνικό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Melissani. Το ξέρω πως σου απαντάω λίγο αργά, αλλά δυστυχώς μόλις πρόσεξα το σχόλιό σου. Ναι, δεν χρειάζεται παραπάνω πολέντα γιατί αλλιώς το ψωμί θα γίνει σκληρό και στεγνό. Η πολέντα ρουφάει πολλά υγρά. Η βιολογική πολέντα είναι μια χαρά. Ελπίζω να σου άρεσε αν τελικά το έφτιαξες!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Delete
  30. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, δεν το έχω φτιάξει ακόμα γιατί δεν ήμουν σίγουρη ότι το είχα καταλάβει καλά αυτό με τα 60 μόνο γραμμάρια πολέντα, τώρα το κατάλαβα και θα το δοκιμάσω σίγουρα και σύντομα.

    ReplyDelete
  31. Το έφτιαξα και πέτυχε! Το πιο αφράτο ψωμί που έχω φτιάξει και πολύ καλή αναλογία υλικών, η ζύμη ήταν πολύ εύκολο να ζυμωθεί και ήταν πολύ αφράτη. Συγχαρητηρια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το αποτέλεσμα. Να'σαι καλά!

      Delete
  32. Τελειο μου εγινε το ψωμακι αλλα επειδη δεν μπορουσα να βρω τετοια ζαχαρη εβαλα 20 γραμμαρια κρυσταλικη και εβαλα 600 γραμμαρια αλευρι για ολες τις χρησεις... επειδη το ζυμωσα στο χερι και ξερω οτι θελει η περισσοτερα υγρα η λιγοτερο αλευρι

    ReplyDelete