Saturday, March 3, 2012

Πώς να καθαρίσω μύδια




Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε κάποιο πιάτο μύδια με το κέλυφος (δηλαδή ζωντανά), προτιμήστε φρέσκα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτά που πωλούνται σε πακέτα αεροστεγώς κλεισμένα και γεμισμένα με νερό, ελέγξτε όμως την ημερομηνία πακεταρίσματος και προτιμήστε εκείνα που έχουν συσκευαστεί πιο πρόσφατα.

Για να καθαρίσετε μύδια με το κέλυφός τους θα χρειαστείτε ένα μεγάλο σουρωτήρι κι ένα βουρτσάκι (ή ένα μικρό μαχαίρι).

Είμαι πολύ σχολαστική στο καθάρισμα των θαλασσινών.
Τοποθετήστε τα μύδια σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και ξεπλύντε τα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για 3-4 λεπτά, ώστε να φύγουν η άμμος και οι ακαθαρσίες. Πετάξτε όποιο μύδι έχει σπασμένο κέλυφος.
Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μύδια που το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό και άλλα που το κέλυφός τους είναι ανοιχτό. Τα μύδια των οποίων το κέλυφος είναι κλειστό είναι ασφαλή να τα κρατήσετε.
Χτυπήστε ελαφρά το κέλυφος των μυδιών που είναι ανοιχτά και αν κλείσουν, τότε κρατήστε τα. Αν όχι, πετάξτε τα. Είναι πεθαμένα.
Σημείωση: Μερικά μύδια δεν κλείνουν αμέσως μόλις τα χτυπήσετε ελαφρά, παρά αργούν λιγάκι. Ακουμπήστε τα δίπλα σας και αν έπειτα από 1 λεπτό εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, πετάξτε τα. Είναι όντως πεθαμένα.




Πιάστε το γένι (βύσσο) κάθε μυδιού και τραβήξτε το προς τα έξω και προς τα κάτω (όχι προς το μέρος που ανοίγει το μύδι, γιατί έτσι θα σχιστεί η σάρκα του μυδιού). Ο βύσσος είναι μια μάζα από σκληρές, σκουρόχρωμες ίνες που προεξέχουν ανάμεσα από τα δύο τμήματα του κελύφους του μυδιού. Άλλες φορές ο βύσσος είναι πιο πυκνός και τραχύς και άλλες πιο λεπτός. Τα μύδια (όπως και άλλα μαλάκια) τον χρησιμοποιούν για να προσκολληθούν σε πέτρες ή άλλα αντικείμενα στο βυθό της θάλασσας.
Αν έχετε πρόβλημα να τραβήξετε το γένι με γυμνά χέρια, τότε χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να σας βοηθήσει στο τράβηγμα.

Τρίψτε καλά τα κελύφη των μυδιών με μια βούρτσα (ή μ' ένα μαχαίρι και σε γωνία 45 μοιρών ξύνοντας την επιφάνεια του μυδιού), αφαιρώντας τυχόν πεταλίδες που είναι προσκολλημένες επάνω. Έπειτα ξεπλύντε τα ξανά και αφήστε τα μέσα στο σουρωτήρι.

Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε στο φαγητό σας.

Παρεμπιπτόντως, γνωρίζατε ότι τα μύδια που έχουν σάρκα με πορτοκαλί χρώμα είναι θηλυκά ενώ αυτά που έχουν ασπρουλό χρώμα είναι αρσενικά;


Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο στις παρακάτω συνταγές:

Ελληνικό Μυδοπίλαφο

Mouclade - Γαλλικά Αχνιστά Μύδια σε Σάλτσα Κάρυ και Κρέμας Γάλακτος


1 comment:

  1. Κι εγω έτσι τα καθαρίζω κι οχι δεν ειχα ιδεα πως αναγνωρίσεις το φύλο :)

    ReplyDelete