Κυριακή, μεσημέρι.
Οι δυο μας, πεινασμένοι.
Φρέσκο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς μας.
Στο ψυγείο, φρέσκο σπανάκι, φρέσκα broccolini, πολλή φέτα κι ένα μικρό κομμάτι παρμεζάνα.
Όταν σε πιάνει πείνα, η δημιουργικότητα κάνει την εμφάνισή της.
Γρήγορο γεύμα, εμπνευσμένο από την αθάνατη ελληνική σπανακόπιτα (της οποίας η συνταγή έρχεται σύντομα, σας το υπόσχομαι).
Tartines, γνωστές και ως ανοιχτά σάντουιτς.
Σπανάκι, φέτα, άνηθος, φρέσκο κρεμμυδάκι.
Broccolini, παρμεζάνα, μαύρο πιπέρι.
Μπόλικο ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, περιχυμένο πάνω κι απ' τα δυο.
Κυριακή, απόγευμα.
Οι δυο μας, χορτασμένοι, απόλυτα ικανοποιημένοι και πολύ πολύ χαρούμενοι.
Tartines με Σπανάκι και Φέτα
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το baby σπανάκι με άγριο σπανάκι, αλλά θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιήσετε μονάχα τα φύλλα και να τα βράσετε για μερικά λεπτά διότι συνήθως είναι λίγο σκληρά.
Χρησιμοποιήστε όποιο ψωμί έχετε αλλά επ' ουδενί ψωμί του τοστ.
Εγώ χρησιμοποίησα λευκό προζυμένιο και πολύσπορο ψωμί.
Για 2 άτομα
Υλικά
2 μεγάλες και χοντρές φέτες ψωμιού
Δυο γεμάτες χούφτες φύλλα baby σπανακιού
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
Φέτα, κομματιασμένη ή τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάλτε τις φέτες ψωμιού σ' ένα ταψί και βάλτε το στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήστε τις φέτες ψωμιού για περίπου 7 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν χρώμα.
Ξεπλύντε το σπανάκι κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το σε χαρτί κουζίνας.
Πάρτε τα φύλλα σπανακιού κι ακουμπίστε τα πάνω από τις δυο φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.
Ανακατέψτε μαζί το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τη φέτα και ακουμπήστε τα πάνω στο σπανάκι.
Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και περιχύστε με ελαιόλαδο.
Tartines με Broccolini και Παρμεζάνα
Το broccolini (ή bimi στα ολλανδικά) είναι μια μείξη του κοινού μπρόκολου με το κινέζικο μπρόκολο. Είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ολλανδία κι έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά της άνοιξης. Η γεύση του μοιάζει με του μπρόκολου αλλά είναι πιο γλυκό, πιο τρυφερό και πολύ πιο νόστιμο. Θυμίζει επίσης λίγο στη γεύση το πράσινο σπαράγγι.
Αν βρείτε πολύ τρυφερό broccolini, τότε δεν είναι απαραίτητο να το βράσετε όπως έκανα εγώ.
Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με purple sprouting broccoli (scheutjesbroccoli στα ολλανδικά) ή σπαράγγια.
Για 2 άτομα
Υλικά
2 μεγάλες και χοντρές φέτες ψωμιού
8-10 βλαστούς broccolini, καθαρισμένους
Παρμεζάνα, κομμένη σε λεπτές φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάλτε τις φέτες ψωμιού σ' ένα ταψί και βάλτε το στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήστε τις φέτες ψωμιού για περίπου 7 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν χρώμα.
Γεμίστε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με νερό κατά τα 2/3, και βάλτε το νερό σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ξεπλύντε τα broccolini κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και ρίξτε τα μέσα στο νερό που βράζει. Βράστε τα για 2-3 λεπτά, αδειάστε τα σ' ένα σουρωτήρι και βάλτε τα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε τα σε χαρτί κουζίνας.
Τοποθετήστε τα broccolini πάνω στις δυο φέτες φρυγανισμένου ψωμιού και αλατίστε κατά βούληση. Βάλτε από πάνω τις φέτες παρμεζάνας και ρίξτε λίγο πιπέρι. Περιχύστε με ελαιόλαδο.
Γεια σου αγαπημένη μου Μάγδα! Πραγματικά τέτοιου είδους απλές και ξαφνικές ιδέες βγαίνουν σχεδόν πάντα πεντανόστιμες!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά, Καλή εβδομάδα!
Αυτά είναι τα καλύτερα!!! Και μόνο που το βλέπω με πιάνει μια λιγούρα!!! Φιλιά!!!
ReplyDeleteΤι χρειάζεται ο άνθρωπος? Ελάχιστα φρέσκα υλικά και αν έχει ταλέντο κάνει Θαύματα!
ReplyDeleteΜε "οδηγό" την πείνα και την ύπαρξη λίγων υλικών, έχουν βγεί Μάγδα μου οι καλύτερες μεσογειακές συνταγές!!
ReplyDeleteΤέλεια φαίνονται τα πράσινα μπρουσκετάκια σου.
Καλημέρα Μάγδα! Ποτέ δε λέμε όχι σε τόσο νόστιμα ανοιχτά σάντουιτς! Θα μπορούσα άνετα να φάω 6-7 από αυτά με το σπανάκι! Φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΑλήθεια τι ωραία, υπερ-απλή μα σίγουρα πεντανόστιμη ιδέα! Εμένα μου ήρθε στο μυαλό πως θα γινόταν μια χαρά και πάνω σε κρητικό παξιμάδι, κάτι σαν πράσινος ντάκος δηλαδή! :)
ReplyDeleteΗ στιγμή και η πείνα, γεννάει νοστιμιές! Ωραιότατα!
ReplyDeleteΈχεις δίκιο Μάγδα μου, η πείνα τρέφει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα! Λατρεύω τα tartines, και αυτά που έφτιαξες φαίνονται θαυμάσια και πολύ νόστιμα! Μπράβο! Φιλιά!
ReplyDeleteEri, Arti, Αγγελική, Penelope, Ερμιόνη, kiki, Jenny — ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteThe Dark Chef — πράσινος ντάκος; Τέλειο!!
Τα ωραιότερα πράγματα είναι απλά.
ReplyDeleteΚαι φαίνεται από αυτά που έφτιαξες..Τέλειες μπουκιές..
Τα μπροκολίνι φαίνονται πολύ ωραία. Μαλλον είναι μικρό τρυφερό μπρόκολο..Εδώ δεν τα έχω δει πάντως..
Φιλιά
Καλησπέρα Μάριον! Το broccolini είναι μείξη του κοινού μπρόκολου με το κινέζικο μπρόκολο. Μάλλον δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα. Εδώ πάντως κάνει θραύση. Το τρώνε πολύ οι Ολλανδοί.
DeleteΠολλές-πολλές καλημέρες!
ReplyDeleteΉρθα μια φορά ακόμη για να πω κάτι και να δω εάν θα έχεις διάθεση Μάγδα μου για ένα παιχνιδάκι «παίζει» τελευταίως και ίσως θα ήθελες να δώσεις και εσύ την δική σου οπτική!
Για δες τα σχετικά,στα μέρη μου.
Ο τίτλος του post είναι φιλοσοφία ζωής Μάγδα μου.
ReplyDeleteΌσο για τον πράσινο ντάκο εγώ τον έχω καθιερώσει χρόοοονια :-)!