Σήμερα, δεύτερη μέρα του Πάσχα, το ψυγείο μου ήταν γεμάτο αβγά. Δεν ήξερα τί να τα κάνω.
Α, και υπόψιν, τ' αβγά δεν μ' αρέσουν καθόλου. Μπορώ κάλλιστα να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου χωρίς να βάλω μπουκιά αβγού στο στόμα μου. Τα βραστά αβγά ειδικά; Ούτε να τα βλέπω δε θέλω.
Ο μοναδικός τρόπος που μπορώ να υποφέρω το βραστό αβγό είναι αν το καμουφλάρω λιγάκι. Να του αδειάσω δηλαδή τον κρόκο, να τον ανακατέψω με μερικά νόστιμα υλικά και μετά να γεμίσω το ασπράδι του με το προαναφερθέν μείγμα. Ε τότε ναι. Κάτι γίνεται.
Ξέρω, είμαι δύσκολη. Αλλά αυτή εδώ η συνταγή είναι ακριβώς το αντίθετο. Τα γεμιστά αυτά αβγά με αβοκάντο, crème fraîche και μπρικ (αβγά σολομού) είναι απλώς απίθανα.
Σήμερα, ήμουν μια περιχαρής αβγουλού.
Αν δεν ξέρετε τί ακριβώς να κάνετε τα πασχαλινά (ή μη) αβγά σας, δοκιμάστε το.
Θα τα πούμε και πάλι σύντομα!
Υ.Γ. Νομίζω πως έφαγα περισσότερα αβγά απ' όσα έπρεπε.
Σας προειδοποιώ, είναι εθιστικά.
Γεμιστά Αβγά με Αβοκάντο, Crème Fraîche και Μπρικ
Ο συνδυασμός του κρόκου, του αβοκάντο και της crème fraîche είναι πολύ ευχάριστος στον ουρανίσκο και η ήπια αλμύρα του μπρικ στην κορυφή εξυψώνει τη γεύση του ανιαρού βραστού αβγού.
Περιττό να πω ότι τ' αβγά αυτά είναι ιδανικά για μπουφέ, ή ως ορεκτικό ή amuse bouche για ένα δείπνο.
Ετοιμάστε τα λίγο πριν τα σερβίρετε γιατί το αβοκάντο, αφού κοπεί, τείνει να σκουραίνει. Αν θέλετε να τα ετοιμάσετε νωρίτερα, δείτε τη σημείωση στο τέλος της συνταγής.
Μπρικ μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα super-market και delicatessen. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αβγά ρέγγας αλλά φυσικά το μπρικ είναι γευστικά ανώτερο.
Γίνονται 14 μισά γεμιστά αβγά
Υλικά
7 βραστά σφιχτά αβγά μεσαίου μεγέθους
1 μικρό ώριμο αβοκάντο (γύρω στα 200 γρ.), καθαρισμένο και χοντροκομμένο
3 ½ κουταλιές σούπας crème fraîche
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου (λάιμ), φρεσκοστυμμένος
Θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1-1 ½ κουταλιά σούπας μπρικ (αβγά σολομού)
Προετοιμασία
Ξεφλουδίστε τ' αβγά και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι που να μην έχει δόντια. Αφαιρέστε προσεκτικά τους κρόκους με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και βάλτε τους σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους. Προσθέστε το αβοκάντο και μ' ένα πιρούνι λιώστε τα καλά, αφήνοντας όμως μερικά μικρά κομματάκια αβγού και αβοκάντο ώστε να χαρίσουν μια επιπλέον υφή στο πιάτο.
Προσθέστε το χυμό λεμονιού ή λάιμ, λίγο αλάτι και πιπέρι και αναμείξτε καλά με το πιρούνι. Δοκιμάστε και ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο.
Πάρτε ένα-ένα τα μισά ασπράδια αβγού και γεμίστε τα με το παραπάνω μείγμα, με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού (ή ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής αν θέλετε και σας είναι εύκολο). Προσθέστε λίγο μπρικ στην κορυφή κάθε γεμισμένου αβγού και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση: Αν θέλετε να φτιάξετε τ' αβγά μια μέρα πριν, προετοιμάστε το μείγμα των κρόκων, χωρίς να προσθέσετε το αβοκάντο, και βάλτε το στο ψυγείο, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη. Κρατήστε τα κομμένα ασπράδια επίσης στο ψυγείο καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη. Λίγο πριν το σερβίρισμα, κόψτε το αβοκάντο, λιώστε το με ένα πιρούνι και αναμείξτε το καλά με το μείγμα των κρόκων.
Α, και υπόψιν, τ' αβγά δεν μ' αρέσουν καθόλου. Μπορώ κάλλιστα να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου χωρίς να βάλω μπουκιά αβγού στο στόμα μου. Τα βραστά αβγά ειδικά; Ούτε να τα βλέπω δε θέλω.
Ο μοναδικός τρόπος που μπορώ να υποφέρω το βραστό αβγό είναι αν το καμουφλάρω λιγάκι. Να του αδειάσω δηλαδή τον κρόκο, να τον ανακατέψω με μερικά νόστιμα υλικά και μετά να γεμίσω το ασπράδι του με το προαναφερθέν μείγμα. Ε τότε ναι. Κάτι γίνεται.
Ξέρω, είμαι δύσκολη. Αλλά αυτή εδώ η συνταγή είναι ακριβώς το αντίθετο. Τα γεμιστά αυτά αβγά με αβοκάντο, crème fraîche και μπρικ (αβγά σολομού) είναι απλώς απίθανα.
Σήμερα, ήμουν μια περιχαρής αβγουλού.
Αν δεν ξέρετε τί ακριβώς να κάνετε τα πασχαλινά (ή μη) αβγά σας, δοκιμάστε το.
Θα τα πούμε και πάλι σύντομα!
Υ.Γ. Νομίζω πως έφαγα περισσότερα αβγά απ' όσα έπρεπε.
Σας προειδοποιώ, είναι εθιστικά.
Γεμιστά Αβγά με Αβοκάντο, Crème Fraîche και Μπρικ
Ο συνδυασμός του κρόκου, του αβοκάντο και της crème fraîche είναι πολύ ευχάριστος στον ουρανίσκο και η ήπια αλμύρα του μπρικ στην κορυφή εξυψώνει τη γεύση του ανιαρού βραστού αβγού.
Περιττό να πω ότι τ' αβγά αυτά είναι ιδανικά για μπουφέ, ή ως ορεκτικό ή amuse bouche για ένα δείπνο.
Ετοιμάστε τα λίγο πριν τα σερβίρετε γιατί το αβοκάντο, αφού κοπεί, τείνει να σκουραίνει. Αν θέλετε να τα ετοιμάσετε νωρίτερα, δείτε τη σημείωση στο τέλος της συνταγής.
Μπρικ μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα super-market και delicatessen. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αβγά ρέγγας αλλά φυσικά το μπρικ είναι γευστικά ανώτερο.
Γίνονται 14 μισά γεμιστά αβγά
Υλικά
7 βραστά σφιχτά αβγά μεσαίου μεγέθους
1 μικρό ώριμο αβοκάντο (γύρω στα 200 γρ.), καθαρισμένο και χοντροκομμένο
3 ½ κουταλιές σούπας crème fraîche
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου (λάιμ), φρεσκοστυμμένος
Θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1-1 ½ κουταλιά σούπας μπρικ (αβγά σολομού)
Προετοιμασία
Ξεφλουδίστε τ' αβγά και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι που να μην έχει δόντια. Αφαιρέστε προσεκτικά τους κρόκους με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και βάλτε τους σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους. Προσθέστε το αβοκάντο και μ' ένα πιρούνι λιώστε τα καλά, αφήνοντας όμως μερικά μικρά κομματάκια αβγού και αβοκάντο ώστε να χαρίσουν μια επιπλέον υφή στο πιάτο.
Προσθέστε το χυμό λεμονιού ή λάιμ, λίγο αλάτι και πιπέρι και αναμείξτε καλά με το πιρούνι. Δοκιμάστε και ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο.
Πάρτε ένα-ένα τα μισά ασπράδια αβγού και γεμίστε τα με το παραπάνω μείγμα, με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού (ή ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής αν θέλετε και σας είναι εύκολο). Προσθέστε λίγο μπρικ στην κορυφή κάθε γεμισμένου αβγού και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση: Αν θέλετε να φτιάξετε τ' αβγά μια μέρα πριν, προετοιμάστε το μείγμα των κρόκων, χωρίς να προσθέσετε το αβοκάντο, και βάλτε το στο ψυγείο, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη. Κρατήστε τα κομμένα ασπράδια επίσης στο ψυγείο καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη. Λίγο πριν το σερβίρισμα, κόψτε το αβοκάντο, λιώστε το με ένα πιρούνι και αναμείξτε το καλά με το μείγμα των κρόκων.
χρόνια πολλά! λατρεύω αυγά και αυτή η ιδέα θα εφαρμοστεί άμεσα!
ReplyDeleteφιλιά πολλά
Χριστός Ανέστη.
ReplyDeleteΤα αυγουλάκια εγώ αντιθέτως τα λατρεύω, σε οποιαδήποτε μορφή.
Η ιδέα σου καταπληκτική.
Φιλιά
Χρονια πολλα!
ReplyDeleteΣυμμεριζομαι την απεχθεια για τα αυγα και την απελπισια του να ανοιγω το ψυγειο και να βλεπω οτι ακομα δεν εχουν τελειωσει! Κι εγω κατι παρομοιο σκεφτηκα για να ξεπαστρεψω - πολυ ωραια παρουσιαση θα την εχω υπ'οψιν για επομενο τραπεζι, αλλα δεν υποσχομαι οτι θα τα δοκιμασω!
Χρόνια πολλά.
ReplyDeleteΩραίο καμουφλάρισμα!!!!
Εμένα μου αρέσουν τα αυγά, αρκεί να έχουν πολύ πιπέρι!!!!
Τέλεια!!!!!!!! Μια χαρά!!!! Εμάς ευτυχώς.. τέλειωσαν!!! Ωραία ιδέα!!!!
ReplyDeleteΧρόνια πολλά!!!!!!!! Με υγεία!!!
Φιλιά!!!
Χρόνια πολλά!!! Πολύ ωραία ιδέα με το αβοκάντο! εγώ τα κάνω συχνά για μεζέ με μουστάρδα!! Πες μου όμως ένα πράγμα....πως τα έβαψες και πήραν αυτά τα τέλεια χρώματα και φυσικά δεν έβαψαν μέσα....Φιλιά πολλά!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Μάγδα μου και Χρόνια Πολλά!
ReplyDeleteΠάρα πολύ πρωτότυπη συνταγή για γεμιστά αυγά και αφού έπεισε και σένα τη ...μισαυγουλού να φας τόσα πολλά, απλά φαντάζομαι τι νόστιμα θα είναι!
Φιλιά!
Ακριβώς τα ίδια συναισθήματα... αηδίας έχω κι εγώ για τα βραστά αβγά και ειδικά για τους κρόκους. Είχα βρει κάποτε ένα βιβλιαράκι με παρόμοιες συνταγούλες για αβγά γεμιστά μήπως και αξιωθώ να φτιάξω κάτι και φάω τελικά αβγό βραστό!
ReplyDeleteΑν βρεθώ σε κέφια, μπορεί να δοκιμάσω να "πειράξω" λίγο τη συνταγή σου, σχεδόν με έπεισες! :)
Χρόνια πολλά και καλή συνέχεια!
Χρονια πολλά Μάγδα! Εγώ λατρεύω τα αυγά όπως και να είναι! Φιλιά πολλά!
ReplyDeleteTaste Advisor — χρόνια πολλά! Ελπίζω να σου αρέσει!
ReplyDeleteConna — αληθώς ανέστη! Σ' ευχαριστώ!
mm_skg — μα όχι, πρέπει να τα δοκιμάσεις. Ακόμα κι εγώ που δεν τα αντέχω, αυτά τα τσάκισα! Χρόνια πολλά!
manousina — ναι, το πιπέρι είναι must στα βραστά αβγά. Χρόνια πολλά!
eleni — κιόλας ε; Είσαστε γρήγοροι :) Χρόνια πολλά!
Arti — χρόνια πολλά! Δεν έκανα κάτι το ιδιαίτερο με τη βαφή. Μια φυτική βαφή χρησιμοποιώ. Μερικά μου λέκιασαν, μη νομίζεις, αλλά ευτυχώς τα περισσότερα ήταν καθαρά.
Ερμιόνη — καλησπέρα και χρόνια πολλά! Ναι, με έπεισαν, ήταν πολύ νόστιμα!
The Dark Chef — ναι! Το καμουφλάζ πετυχαίνει. Δοκίμασέ το! Χρόνια πολλά!
Eri — και δεν είσαι η μόνη! Χρόνια πολλά!
Τέλεια ιδέα Μάγδα! Εμείς τα βραστά αυγά τα βάλαμε σε πατατοσαλάτα! Φιλιά και Χρόνια πολλά!
ReplyDeleteΣ'ευχαριστώ Τζένη! Σε πατατοσαλάτα είναι τέλειο καμουφλάζ! Χρόνια πολλά!!
DeleteΠολύ καλό!
ReplyDelete